Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Když se ztratí dítě: Nadstandardní nebo nestandardní postupy policie?
ilustrační
Foto: MilPlech

Beznaděj, zoufalost, nekonečný strach. Málokdo si dokáže představit, jak intenzivní musí být tyto pocity pro rodiče, kterým se ztratí jejich dcera nebo syn. Zajisté by udělali cokoliv, aby své dítě měli zase u sebe, v bezpečí. Obvykle však mají jedinou možnost: věřit policii, že udělá vše, co je v jejich silách. Je tomu ale skutečně tak? Dělá policie vše, co je v jejich silách?

Autor: redakce
Publikováno: 03. 02. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu VENCAA4 20:21:30 13. 02. 2011
default.png
""management (jak často slýchávám NEJVĚTŠÍ A NEJLEPŠÍ FIRMY V REPUBLICE) by si měl uvědomit, že ne čárkový systém za účelem zjistit kdo, kolik a za kolik peněz dává pokut, ale spokojenost lidí je náš společný cíl."" - to by se dávalo 0 pokut za 0,- peněz a nedával by je nikdo, když by se mělo hledět na spokojenost lidí, bohužel policie je mimojiné i represivní složka a tahle strana mince k tomu prostě trošku patří no.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FANDALCZ 20:30:57 11. 02. 2011
default.png
Ale pánové,
přece by jste se nehádali :-) Myslím, že se shodneme všichni na tom, že odborníků je málo a pokud jsou tak daleko a nebo se o něčem takovém ani nedozví.
Sám jsem jednu takovou malou akci(za dobrovolné hasiče) organizoval, když měl kamarád nezvěstnou maminku už třetí den. Kluci z OOP prověřovali všechny možné známé, či příbuzné. Operační z IOS mi povídá: Víš, když to děláte jako hasiči to by nebylo dobré, kdyby se někdo dozvěděl, že tam nebyl nikdo od Policie, pošlu ti tam alespoň psovoda, jinak prostě nemám lidi. Osobně jsem byl v tu chvíli rád i za jednoho huňáče. Měl jsem připraveny mapy, podklady, vysílačky, plán akce, zajištěnou logistiku, kdyby se to protáhlo.... prostě jsem využil všech svých znalostí i zkušeností. Kluky jsem poslal do terénu a se psovodem jsem se domluvil na úplně jiném postupu. Pátrat začal opětovně na adrese trvalého bydliště kamarádovy maminky ve sklepních prostorech, okolí domu a blízkých bytovkách. Jak mi vysvětlil: V terénu a navíc po třech dnech se toho chytá málo a navíc vás tam taky bude dost a dost.
Proto neodsuzuji žádného psovoda, velitele akce, nebo jen člověka co se do něčeho takového je schopen dobrovolně zapojit. Co mi vadí je špatná komunikace mezi jednotlivými složkami IZS a v Policii samé, kdy si každý hraje na svém písečku. Policista není "univerzální" nástroj, který je dokonalý, stejně jako psovod se svým psem co může minout hledaného člověka. Úsporná opatření jsou hodně zlá u každé organizace nebo firmy, ale to co nám přednádí management MV je už přeci jen trochu silné kafe. Doufám, že to nebude mít za následek újmu na zdraví, nebo snad ztrátu lidských životů.
Pokud mám v jednoduchých bodech napsat, co v případě pátracích akcí by mohlo být lepší, pak se tedy pouštím na ten tenký led a zde jsou mé tipy:
-na každém dnes neexistujícím OŘ by měl být člověk znalý terénu, krizového řízení s výbornými kontakty na místní spolky a v neposlední řadě člověk schopný komunikace nejen s lidmi, ale i s médii
-management (jak často slýchávám NEJVĚTŠÍ A NEJLEPŠÍ FIRMY V REPUBLICE) by si měl uvědomit, že ne čárkový systém za účelem zjistit kdo, kolik a za kolik peněz dává pokut, ale spokojenost lidí je náš společný cíl.

Přeju všem pěkný víkend

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ACE-VENTURA 18:53:39 09. 02. 2011
default.png
4 all
Myslím si, že vše je o vědomosti jaké síly a prostředky uvnitř Policie ČR vůbec k čemu využít a jaké jsou jejich možnosti. Při vší úctě při dnešní celkem běžné výměně na postech velení nelze tyto vědomosti vůbec obsáhnout, neb každý specialista má své specifické možnosti, o kterých nemůže byť po roce funkcionář vůbec vědět. Pak můžeme volat HELP na všechny možné a nemožné strany.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu S-LV 14:11:52 08. 02. 2011
default.png
Ale já vůbec neobhajuju systém jaký u Policie je. Souhlasím s tím, že je pokřivený a nespravedlivý ...
Jen říkám, že možnost studovat má dnes každý. Jakou formou to udělá je věc jiná. Někdo má peníze a zaplatí si vzdělání(bohužel), jiný je nemá a tak studuje školu státní(můj případ). O tom jestli studovat budu nebo nebudu už několik let pan ředitel nerozhoduje :-) Může mi to znepříjmnit, to je pravda, ale nikoliv v tom zabránit. Osobně mám dvě děti, splácím byt a vím že vystudovat VŠ se přitom všem dá. Ikdyž o není procházka růžovým sadem. Ale musím být chuť a motivace. To je celé. To že potom na SKPV dělá absolvent zemědělky nebo pajďáku je špatně, v tom se asi shodneme, ale tu možnost znovu opakuji má každý. Nic víc jsem v původním příspěvku netvrdil...
A popravdě Tvůj útrpný úsměv nade mnou roztahuje moje ústa k úsměvu, protože to co tu píšeš mi připomíná nářky jako z příručky pro nemanažery. Nic ve zlém :-)
Litovat mne opravdu nemusíš, není důvod...Tečka

Myslím, že bychom to měli uzavřít, protože to dost odbočuje od původního tématu...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 13:27:22 08. 02. 2011
default.png
S-LV [2011-02-08 10:31:43]: protože VŠ se u policie řeší roky... řeší se, máš VŠ, postupuješ, nemáš VŠ, nepostupuješ. Nikdo neřeší, jak dlouho to děláš, jak to umíš, co ti jde nejlíp, prostě máš-jdeš, nemáš-nejdeš. Nikdo, neřeší jakou to mají všichni VŠ atd.

Ano, lze z části souhlasit, že každý to může s VŠ zkusit. Ale!!! Znám lidi, kteří školu prostě neudělají, přitom jsou v drtivé většině případů 10x lepší, než kdejakej VŠ. Prostě na to nemají buňky. Znám spousty lidí, co svoji práci dělá velmi dobře 10-15let bez VŠ a najednou jim řekli, že bez VŠ to dál dělat nesmí. Znám lidi co prostě mají rodiny, hypotéky a prostě na VŠ nemají peníze, Znám lidi, kterým prostě pan ředitel řekl, že VŠ studovat nepůjdou, rozhodně ne ve službě a pokud to zkusí z volna, se zlou se potáží atd. atd. Mám pokračovat!!!

Z toho mi vychází, že systém je u policie pokřivenej. VŠ většiny policistů neodpovídá jejich zaměření, přesto mají VŠ a jsou tím pádem "lepší".. ano, útrpně se na tebe usmívám je mi tě upřímně líto... víc to nehodlám rozebírat, je to už 100x omílané téma

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu S-LV 10:31:43 08. 02. 2011
default.png
APPALACIO [2011-02-08 08:46:00]:
No každej věříme něčemu jinýmu :-) Moc se na těchhle stránkách do diskuzí moc nepouštím, ale do téhle jsem přispěl právě proto,že věci s dovolením Tě cituji:" rozumím, znám ji a dělám ji po mnoho let..."
A popravdě nechápu proč Ti přijde k smíchu, když říkám, že každý má možnost sebrat se a jít studovat VŠ. A potom se případně pokusit něco změnit ... Jak říká klasik. Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá výmluvy...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 08:46:00 08. 02. 2011
default.png
S-LV [2011-02-08 00:38:20]: útrpně se směji tobě, že tomu věříš. Na pivo nechodím a diskutuji pouze u věcí, které znám, umím, dělám po mnoho let. Informace získávám od kolegů, z praxe a ověřuji si je. Takže.... .-)).-((

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu S-LV 00:38:20 08. 02. 2011
default.png
APPALACIO [2011-02-05 17:29:03]:
No mne by celkem zajímalo čemu se tak útrpně směješ :-))) Není to z žádné příručky, to je moje osobní zkušenost.
Jenže ono je mnohem jednodušší někde nad pivem nebo v internetovém fóru se útrpně smát a zastávat názor:"No jó, to zase voni ... " :-)))
Podotýkám, že nejsem na žádné "manažerské" pozici :-)))

for Honzad: "Na každú robotu nám treba odborníkov..." :-)
Jenže právě proto, že takový člověk o kterém píšeš v systematizaci není, tak ten, kdo velí na místě by měl brát v potaz při rozhodování a velení názory a zkušenosti jemu podřízených složek, které v dané problematice mají přehled ...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 12:24:22 06. 02. 2011
honzad..jpg
appalacio: krivdit sem ti urcite nechtel a pokud se tak stalo, tak se samozrejme omlouvam! :-)

fs2: ja nezatracuju rojnici jako prostredek, ostatne jsou situace kdy je (navzdory 21 stoleti a technice i psum) nenahraditelna.
Ostatne treba na prohledavani terenu nejen kvuli patrani po obeti, ale zaroven i po kriminlastickych stopach a predmetech (ktere s pohresovanim leckdy primo souvisi) je rojnice navzdory technologickemu postupu proste stale nenahraditelna.. kazda z tech metod ma proste sve nezastupitelne misto a ucel..
Tim spis plati to co pises. je otazka zda-li policejni manageri tohle vubec chteji delat a zda-li jsou v takove situaci pres svoji jesitnost schopni a ochotni "prijmout na milost" jine slozky a moznosti..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FS2 22:55:29 05. 02. 2011
default.png
HONZAD [2011-02-05 00:34:37]:
Rojnice se používají všude na světě, stejně jako psiska, není důvod ani jedno zatracovat. Jinak lidi do rojnice se dají sehnat různě, někdy by stačilo využít dostupné zdroje... hasiče, okolní SDH, městskou/obecní policii, humanitární jednotky ččk, třeba i členy záchranných brigád kynologů. Uspořádat pro tyto složky cvičení, týkající se rojnic, by také nebylo moc náročná věc, ale hlavní je, jestli vedení policie vůbec chce, nějaká pátrání dělat a spolupracovat při tom s kýmkoliv jiným?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio