Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Policisté na diskusních fórech (REDAKCE)

Policisté na diskusních fórech
ilustrační
Foto: internet

Jeden z důvodů založení diskusního fóra na našem webu byla také obava policistů z postihu za kritické názory na interních diskusních fórech Policie ČR. Mnoho vody od té doby uplynulo a jak se zdá, obavy některých se ukázaly jako oprávněné. V současné době projednává poradní komise Krajského ředitelství policie Středočeského kraje návrh kázeňského potrestání kutnohorského policisty za poněkud útočný příspěvek na policejním intranetovém fóru.

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 22. 02. 2013
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu VETERAN2 22:56:45 31. 03. 2013
default.png
My jsme do evidencí vkládali údaje celkem poctivě. Bylo to proto, že se po nás nikdo nevozil kvůli množství. Do výsledků to nikdo snad ani nepočítal. Aspoň o tom nevím. Pravda je, že se kdysi dávalo i hodně průjezdů. To skončilo po tom, co měli kolegové z vedlejšího obvodu problémy s tím, že v průjezdu sice bylo perfektně zaznamenáno vozidlo, jehož osádka měla něco na svědomí, ale oni ho nezkontrolovali, protože zrovna dělali jiné auto. Velitel vnější služby z toho udělal problém a bylo to. Jeden zásah rádoby odborníka a evidence byla rázem o hodně méně použitelná. Úplně věřím tomu, že se tam psaly nesmysly, protože když vás vedoucí postaví na stanoviště, kde za dvě hodiny v noci neprojede auto a pak se diví, že tam nic nejelo a vytrvale se dotazuje, jak je to možné, radši tam kvůli klidu každý napíše, co se jen trochu snese. Zase jsme ale u toho samého. Místo co by vedoucího dělal člověk, kterému není potřeba vysvětlovat, že na té a té silnici v době od do auta prostě nejezdí a nezlepší se to ani po tom, co po každé noční vyslýchá hlídku, jak je to možné, radši nechají ve funkci loajálního blba.
Jestli naše policie v něčem vynikala, byly to evidence. Naše vedení moc dobře vědělo, že se z nic dá ledacos zjistit a šéf se snažil jejich používání omezovat ještě dřív, než musel. Co kdyby něco objasnil člověk, u kterého potřeboval, aby byl nejhorší nebo aspoň jeden z nejhorších. To radši ať je to neznámec.
Když nám začali oficiálně omezovat vytěžování evidencí, měl jsem z toho osobně spíš dojem, že je potřeba, aby zbyla práce i na útvary jako SKPV a ÚOOZ, které jsme právě díky evidencím někdy vlastně ani nepotřebovali nebo si připadali divně, když jsme jim dávali věc už hotovou.
Dnes je doba nájezdníků. Největší rány v revíru často dělají organizované skupiny z hodně velké dálky. Pro obvody je skoro nemožné takové série objasnit jinak, než že je dopadnou při činu. To je ale opravdu velká náhoda.
Ještě jedna perlička ohledně výsledků. Věděl jsem o oddělení, kde skupina odbojných velice ráda nabírala skoro jisté neznámé a rozhodně se nic nepokoušela rozchodit. Vedení kvůli tomu nejednou zamávalo odměnám za objasněnost na rozloučenou. Tak to vypadá, když je vedoucí blbec a ještě úplně zapomene na podřízené s odměnami.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 14:38:38 31. 03. 2013
default.png
PRDUCH [2013-03-30 22:29:15]: Zdarec! Hele, jak píšeš k těm IS, zapomněl jsem zmínit (je to taky už nějaká doba) i skutečnost, že ani vedení netušilo v dost případech, co od toho může čekat. Přesněji: nikdy jsem nezažil, aby nám z vedení něco v tomto smyslu objasňoval, k čemu to je, jak to využít... nic. Musel jsi všecko sám.

No a k těm aktivním blbům: Prduchu, já jsem přesvědčen, že jsem svým aktivním přístupem škodil. Sám sobě, kolegům i lidem, které jsem měl chránit - ale tak leda sám za sebe, styl práce PČR žádal jen a jen čárky - ty čtyři KO kohokoliv za šichtu. Celý systém je podělaný a postavený zcela špatně a kdo ho podporuje, těžce se proviňuje.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PRDUCH 22:29:15 30. 03. 2013
default.png
Ahoj Hammere. Problém s plněním a využíváním IS a přehnané uplatňování tzv. ochrany osobních údajů, to jsou jen dva namátkou zmíněné problémy z celé řady dalších. Neznalost vždycky vede k podceňování a často i k odmítání. Ale když už píšu od IS, tak z vlastní zkušenosti vím, že po stáži na SKPV a zkušenosti s využíváním těchto IS, se přístup mnohých kolegů k nim změnil. No, ale lempl nebo lajdák vždycky najde důvod, proč něco nedělat nebo odfláknout. Liším se od tebe v tom, že ty kolegy, kteří se snaží něco dělat, nepovažuju za blby a nemyslím si, že jich je jen pár. Z vlastní zkušenosti taky vím, že za nimi je vidět výsledek (a to nemyslím jen ty tzv. čárky), zatímco ty skutečné lemply a blby je většinou jen víc slyšet.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 19:11:48 30. 03. 2013
default.png
PRDUCH [2013-03-30 18:59:56]: Nevím co jsem napsal jiného než ty. Ale znovu upozorňuju, že i za mě, když se do KO a dalších IS smělo bez problémů, to většina kolegů na obvodě vůbec nevyužívala a systém navíc krmila nesmysly, jen aby dal starý pokoj a měl svoje čárky a on skutečně takové borce se čtyřmi káóčky noc co noc nechával být, nic po nich nechtěl a nic jim nevytýkal.
Takže odříznutí poldů na OOP od svodek nemělo zase takový vliv, leda na těch skutečně pár blbů, co se snažili něco dělat.
Jinak ani tohle s těmi nepřístupnými IS není nic jiného než úmysl policii všemožně udusit, ušlapat, zbavit účinnosti, sebrat ji nenápadně, pomalu ale soustavně všechno, čím může být nebezpečná.
Já jsem šel do céčka z OOP a já to nevidím ani na dvacet let, než se to zdrchá na nohy.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PRDUCH 18:59:56 30. 03. 2013
default.png
Hammere, všichni ne. Problém s těmito IS na OOP je skutečně v tom, že ty kluky od nich odstřihli, nemůžou do nich a proto prostě neznají jejich možnosti. Údajně kvůli ochraně osobních údajů. Jenže jak má policajt působit preventivně, předvídat, znát své papenheimské, když o nich vlastně nesmí vědět do doby, než něco udělají. V pravěku jsem jako územák musel vědět, koho mám v rajonu, měl jsem možnost si ho prolustrovat a mohl jsem potom včas reagovat. Tohle je bohužel chyba systému, který nerozlišuje mezi zvědavostí občana a profesními potřebami policisty. Pokud jde o SKPV, ani tam to není ideální. Přicházejí tam policisté s návyky a názory, vytvořenými a získanými na OOP jednak z neznalosti, nezkušenosti, ale také pod vlivem některých ne zrovna výkonných kolegů. To některých zdůrazňuji. Časem je mění, pochopí, že např. IS mohou být přínosem, když s nimi bude umět dělat. Byla chyba, že řadoví policisté byli odříznuti od informací. Souhlasím s omezením přístupu do spisů jen na ty, kdo v něm pracují. Nepochopil jsem ale, proč se na OOP např. nesmí číst svodky, proč nesmí policista OOP vědět, co se stalo v sousedním obvodě, že tam chytili pachatele od nich, že tam mají obdobnou trestrnou činnost a pod. To je podle mě chyba systému, extrémně přehnaný důraz na ochranu osobních údajů, zavedený na základě nátlaku mimorezortních skupin a institucí, nemajících ponětí o podstatě policejní práce, o tom, že tato spočívá právě na znalosti informací. To jsem se rozkecal. No, nejsem ještě tak dlouho z policie a vím, že tam zůstalo dost dobrých policajtů a velitelů. Proto věřím, že snad nebude pořád tak špatně a že policie se zase postaví na nohy.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 10:09:10 30. 03. 2013
default.png
HAMMER [2013-03-30 10:03:49]: Ještě jsem zapomněl docela důležitou věc: oni na to hleděli u hoši od SKPV, když jsem jim říkal kdo a s kým a v jakém autě... KO je psát zbytečné, SKPV je nevytěžuje. Nejméně X-krát jsem se o tom na vlastní kůži přesvědčil, když jsem musel hochy upozorňovat, že z té noci máme jako hlídka tyhle hochy a ti to udělali. Nezažil jsem za svou praxi mimo jeden jediný případ, kdy by moje KO, které nakonec "dosedly", někdo vytěžoval sám a nemusel jsem na ně jako blbeček furt dokola upozorňovat. Když jsme Novojičíňákům podle telefota ustanovili pašíky El pasa i s autem, myslíš si, že nám třeba jen někdo poděkoval? Za čtvrt roku na ŠUPu jsem se s tím kolegou setkal, pro koho jsem to udělal. Prej to dávali vedení... hahahaha! Stěžuješ si soce dobře, ale podle mých zkušeností psát KO nemá cenu v době, kdy všichni na všechnou naprosto těžce kálí.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 10:03:49 30. 03. 2013
default.png
To Prduch: To jsem té madam zkoušel říct zleva, zprava. Nebere zásadně kritiku, protože ji neznáme a neměli jsme čest nechat si díky její neschopnosti nechat přizabít a jsme civilisti, kdežto ona si myslí, že je polda. Tihle mladí si myslí že jsou tím, jak vypadají. :D Petra nemá potřebný výcvik, odbornost ani sebereflexi. Ženská neženská, polda musí vědět co dělá a být vycvičený. Tohle je stejně směšné, jako když kuře chce učit slípku lítat. Ale dost o ní, takových jsme měli po devadesátém šestém na oddělení dost a nebyly to ženské...

KO a jejich vytěžování: já jsem sloužil jako obvoďák a rád k tomuto tématu přispěju. Jak jsem zjistil, drtivá většina kolegů do evidence KO neměla ani chuť zabrousit natož tak něco hledat. No a pochopit k čemu to je, tak to už byly tři levely výše nad jejich uvažování a nepsat tam lidi jedoucí z práce navíc s nesmyslnými časy aby byla vidět jakože celonoční činnost, to už vůbec nechápali.
To ale nebyla celá komedie: oni ti kolegové nechápali, jak můžu vědět, kdo s kým peče a s čím jezdí a kam jezdí. Jak vím, že tohle je osoba v SOV atd atd když zabrousím do další evidence. Bavím se o době, kdy tyhle evidence byly pro obvoďáky normálně přístupné a kdy jsem do terénu chodil našlapán informacema co, kde, fotky (telefoto) atd. Jak je to s přístupností dnes, už samozřejmě nevím. Ještě pamatuju, jak nám sebrali možnost vidět skrz svodky co se stalo se vším všudy. V podstatě jsme ztratili přehled o dění kolem sebe.
Takže to, co píšeš, je strašně dlouhodobá věc (bvorci na to srali už za bolševika) a podle mého už ji nikdo nedá dohromady tak v době dvacet let nejmíň. Rozčiluješ se dobře, ale jsi asi 300 000 v pořadí a za tebou budou ještě další... Prostě chybí-li motivace, nediv se. Tihle kolegové nejsou příčinou, jen logickým následkem. My aktivisti jsme škodná, snažíme se dělat proti větru a to je chyba.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PRDUCH 17:18:30 26. 03. 2013
default.png
Vážení, rád na tyto stránky chodím, nacházím tu spoustu zajímavých témat a informací. Nechtěl jsem se do diskusí zapojovat, ale když už jsem se zaregistroval, tak si dovolím vyjádřit svůj názor k některým příspěvkům nejen v tomto vlákně, ale i na těchto stránkách a ve fórech na intranetu. Když je tak čtu (na intranetu už pochopitelně ne), nejméně 90% příspěvků na mne dělá dojem, že jen jejich autoři jsou ti schopní, jen oni mají ten správný názor, všichni ostatní jsou neschopní lemplové, zašívácí, idioti, zbyteční vyžírkové a pod. Přesně vědí, jak se nemá policejní práce dělat, všechno je zbytečné, dokládat svojí práci je buzerace, kdo je zbytečný, koho vyhodit, koho kam poslat. Co teda ale takhle napsat, co a jak dělat, jak třeba poměřovat práci policistů a policie jako takové? Já vím, že na OOP je náročná práce, široké spektrum, policista kromě jiného musí vyplňovat spoustu dat a údajů do různách IS, ze kterých nezná výstupy a nemá k nim ani přístup. To ale neznamená, že jsou k ničemu. Např. IS KO. Kolikrát jsem já nebo některý z mých kolegů byl na mrtvici, když jsme tipovali k případům nebo zjišťovali informace k ZO. Všichni víte, že při kontrole auta má být zkontrolována i posádka a to zejména v noci a v lokalitách s výskytem tr.činnosti. A jak se to kolikrát dělalo? V 01.00 hod v systému KV+KO řidič ze sousedního okresu, v 01.10 KO Franty z krajského města, v 01.20 KO našeho Pepy. Ani zmínka o tom, že se jedná o posádku jednoho auta. No a zrovna Pepa a jeho styky nás zajímaly. Jen proto, že stanoviště hlídky bylo mimo obec a Pepa byl znám neochotou chodit někam pěšky, začal to kolega prověřovat a nakonec z neochotné hlídky vylámal pravdu. Ono totiž 1xKV + 2xKO vypadá líp, než 1xKV s posádkou. Pepu jsme tipovali jako možného pachatele, jen jsme nevěděli, s kým se to zase dal dohromady. No, kdyby je náhodou kontrolovali o pár kilometrů dál ve městě, tak ...? A tak to je i s jinými IS. Nejsou tam doplňovány údaje, vkládají se tam od stolu nesmysly, protože "dyť je to na h....o", "já se na to můžu ...", "furt nějaký kraviny",.... Vážení, hlásat o něčem, o čem toho moc nevím, že to je na nic, že ten druhej je zbytečnej, že práci někoho by zvládla cvičená opice a pod. - víte o ní něco?

No a na závěr. Ve veřejnosti se vždycky říkalo, že policajti jsou blbci, flákači, .... Když policajt zakročí, kritizují ho za zákrok, když nezakročí tak taky a pod. Spoustě z vás to vadí, kritizujete to, jste tím dotčeni, cítíte, že si to nezasloužíte. Kdyby ale tak na veřejnost pronikly některé vaše příspěvky, s vyjadřovací schopností autorů, s hrubkami. Nebylo by dobře zamést si před vlastním prahem?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PRDUCH 16:23:53 26. 03. 2013
default.png
Ahoj Petro. Jsem bývalý policista. Po více jak 36 letech služby jsem před rokem odešel do důchodu. Sloužil jsem na OOP, potom jako operativec na OOK – převážně majetková trestná činnost, kde jsem vydržel 28 let a k důchodu jsem to se zdravotním omezením doklepal v administrativě. To jen na úvod, abys věděla, že o policejní práci něco vím. Za ty roky jsem poznal spoustu policistů, starších, mladších i těch současných mladých, šikovných, ale i obyčejných lemplů. Nikdy mi nevadili nezkušení policisté, protože každý nějak začínal, učil se, někdy něco zkazil. Ani já jsem nebyl jiný. Jak ale pardonovat policistu, který už slouží 6, 10 i více let, ale není schopen zajistit MČ, provést běžné šetření, napsat smysluplný záznam, který obsahuje něco víc než blablabla, navíc plný pravopisných chyb, nebo zcela zjevně neustále znovu a znovu kopírovaný univerzální záznam „o svém rozsáhlém šetření“ zakládá do různých spisů, aniž by alespoň příslušně upravil text. Jako operativci jsme znali všechny kolegy na našich OOP a s drtivou většinou jsme neměli problém spolupracovat, s některými raději, ale některým jedincům jsme se vyhýbali, protože jsme věděli, že jejich schopnosti nebo zájem o práci se blíží nule. Je ale zajímavé, že většinou právě tihle byli nejhlasitější kritici všeho a všech.
Před pár lety jsem četl o tvém případu a měl jsem z toho trochu smíšené pocity – sympatie, ale i pochybnosti. Teď jsem si prošel toto vlákno, přečetl jsem si všechny příspěvky, tvé reakce a po pravdě řečeno, sympatie zmizely a pochybnosti se výrazně prohloubily. Nechci hodnotit ten tvůj zákrok, o jeho okolnostech a průběhu vím jen z tisku a to je pro vytvoření si objektivního názoru příliš málo. Z tvých příspěvků jsem si ale utvořil ne příliš lichotivý obraz o tobě jako člověku i jako policistovi. Dovolím si okomentovat jen pár tvých vyjádření.
-------------
„V Praze v centru jsem sloužila 6 let jako hlídkař a nikdy jsem se nedostala k žádnému incidentu, neb vše před příjezdem hlídky z MOP vyřídili borci z PMJ, takže mi věř, že jsem se zde na vsi nestačila divit, jak je to tu drzé a nevychované.“
-------------
Pochybuji, že by se hlídkaři MOP nedostávali k řešení konfliktních situací, pokud by se jim ovšem teda tak trochu nevyhýbali a nespoléhali právě na PMJ. Pak se ovšem policista, který v Praze takto sloužil, opravdu může divit, jak je to na vsi drzé a nevychované. Jestliže má navíc pocit, že si před ním jako před policistou každý sedne na zadek, tak je na konflikt zaděláno. Policista prostě musí být taktik, musí být schopen podle možností konfliktu předcházet, tlumit ho, řešit ho bez projevů emocí. Autoritu neztratíš tím, že hlučnějšího opilce na venkovské zábavě napomeneš, přejdeš jeho nepříliš slušné poznámky a jeho kámoše požádáš, ať ho trochu uklidní, že bys ho jinak musela sebrat. Většinou to vždycky stačilo. Jeho chování vůči tobě si s ním pak může probrat jindy, až vystřízliví. Autoritu naopak ztratíš, když se s ním zbytečně pustíš do konfliktu, který nakonec ještě ke všemu, nedej bože, nezvládneš. Vlašim není Bronx, jsou tam normální lidi jako všude jinde, chovají se stejně jako jinde, jen ty jsi to možná z nedostatku zkušeností vnímala jinak. Nebo se sama chováš trochu jinak.

-------------
„Otec byl mistr v judu a od mlada mne zaučoval, ……….. Neumím používat ani obušek, ani tonfu, (a nikdy jsem je do služby nenosila) stačí mi mé ruce a vždy mi stačily.“……
…….„Takže když jsem po 21. dnech po nástupu dostala od feťáka na hubu tak, že jsem měla obě ruce v sádře, pokousaný nohy, ruce a hrudník, …….“
--------------------
Tyhle věty jsi napsala ve svém příspěvku 20. 03. 2013 v 07:37:24. Nevěřil jsem svým očím, když jsem to četl a tvé myšlení vůbec nedokážu pochopit. Chlubíš se, že obušek a tonfu nedokážeš používat, že je nenosíš, že si bez nich vystačíš. Jak se tedy zúčastňuješ služební přípravy, jak plníš prověrky? Jak chodíš vybavená do služby? Jak jsi připravená na zákroky? A kdo podle tebe teda asi potom může za to, že jsi byla tak dobitá!?

----------------
„Snad ještě pořád vedu "statistiku", že jsem měla za 6 let 9 soudně řešených útoků na veřejnýho činitele.“
----------------
Víš, já už něco pamatuju. Nějakého útoku se dočká většina policistů, kteří slouží na ulici. Někdy se tomu zabránit nedá, někdy mu předejít jde. Je to vždy o vyhodnocení situace a taktickém přístupu k řešení. Někdy se dá situace zklidnit, někdy je nutno předejít útoku svým razantním zákrokem a někdy, pokud nejde o život, je holt lepší vyčkat na posilu, než zákrok zmrvit. Velkou roli v tom hrají zkušenosti a schopnosti zasahujícího policisty. Jsou tací, kteří svým vystupováním, jednáním a projevy útoky na sebe doslova přivolávají. Nevím, jak na tom je OOP Vlašim, kolik zaznamenali v těch tebou zmiňovaných šesti letech celkově útoků na všechny policisty. Bylo by zajímavé ta čísla znát, kolik policistů tam v té době kromě tebe sloužilo, kolik z těch útoků bylo na ně. Já totiž pamatuji dobu, kdy se po opakovaných útocích při běžných zákrocích policista posílal na psycho vyšetření se zaměřením na jeho schopnosti zvládat zátěžové a krizové situace. Jako důkaz svých odborných schopností uvádíš, že za 6 let bylo proti tobě vedeno 9 útoků, které nakonec řešil soud. No, myslím, že ten počet útoků skutečně svědčí o tvých schopnostech, ale trochu jiných než máš na mysli ty. O kvalitě tvé práce to rozhodně nesvědčí, ale možná by to vysvětlovalo, proč tě chtěl vedoucí poslat na psychologické vyšetření.

-------------
„Moje kritika je věcná a objektivní. Za dobu mé služby na mě bylo podáno nespočet stížností i tr. oznámení, a to i ze strany mých nadřízených.“
-------------
Podle mého názoru jsi sice schopna kritizovat každého a pro cokoliv, ale sama kritiku přijmout nedokážeš. Z toho potom plynou i tvé konflikty. Ostatně o tvé věcnosti a objektivitě svědčí i tvé příspěvky. Co se týká stížností na tvou osobu, kterými operuješ rovněž jako se svým kladem, tak jen viz moje vyjádření k útokům.

Jinak na závěr. Nesouhlasím s tím, že ženy u policie nemají co dělat. V mnoha případech a situacích je jejich přítomnost naopak výhodou a co si budeme říkat, leckteré situace jsou schopny řešit lépe než muži. Ale v přímém výkonu bych spíše jejich přínos viděl např. na DI nebo SKPV než v hlídkové službě. I když výjimky jistě jsou.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 14:33:14 24. 03. 2013
default.png
DAX [2013-03-19 23:19:23]: V době vyšlechtěných princů, je mi milejší princezna, která se nedá.V mnohých situacích princezny u policie jsou nutnost, to že nepatří moc na ulici je mi naprosto jasné. Ale za toho stavu co tu je....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio