Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

S čárkovým systémem na věčné časy a nikdy jinak (REDAKCE)

S čárkovým systémem na věčné časy a nikdy jinak
U policie jako v hospodě
Foto: redakce

Tak jsem si k novému roku zrekapituloval,  jaký byl ten rok 2008. Rozhodně pro mě nebyl lehký a počítám, že rok 2009 nebude taky ve znamení  pohody.  Jak říká můj exparťák: „Život kamaráde, to není žádný péřo“. U policie se toho změnilo dost.  Vozový park, vybavení služeben, vedení na většině útvarů Policie ČR.  Dvě věci se však nezměnili. Lidé co u policie pracují a hodnotící systém.

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 08. 01. 2009
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu X 11:46:56 17. 04. 2015
default.png


A takhle tady žijem :-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 22:21:37 28. 10. 2011
default.png
ANDRAS [2011-10-27 21:19:45]: No takže popořádku odpovím:

- v současném systému jaksi nelze odlišovat nijak ty, co makají a co se flákají. Současný systém je nefunkční. Nebudu už popisovat příklady, po šesti letech služby jsi je popsal perfektně sám. Já vydržel ještě čtrnáct za uvědomění si toho, k čemu jsi došel teď ty, ale Andrasi, nezkoušej to po mě. Jdi do pryč dřív. Nic nezmůžeš.

- musíme si ale ujasnit, o jaké službě PČR se chceme bavit. Moje doména je pořádková. Pokud bychom chtěli mluvit o dopravce, pak tomu nerozumím tak, abych do toho mohl mluvit, nesloužil jsem tam. Takže pořádková.

- pořádková služba slouží v uniformách a je "strašákem". Víš asi o čem mluvím. Její činnost by měla být služba lidem, prevence a při tom všem odhalování skutečností, že byl porušen zákon.

- hlavním úkolem pořádkové je snížit množství protiprávního jednání tak, aby SKPV mohlo kvalitně postihovat to málo, co pořádková neuhlídá. Jinými slovy: pořádková utahuje šroub a SKPV likviduje to, co při utahování odkapává. Šroub se samozřejmě nikdy dotáhnout nedá, odkapávat bude pořád. Ale nesmí chcát plnými hrstmi, nebo kdo chce, tak doušky, nebo třeba stády. :D

- přístup k zaznamenávání všeho tak jak to napadne, je založen na principu, že policejní práce je sběr informací, je to skládání mozaiky. Mozaiku téměř nikdy sice nesložíme komplet celou, ale čím více máme dílků, tím více víme kde třeba hledat další dílek tak, abychom mohli dát obrázek dohromady - věděli jak vypadá. Dneska se spousty dílků, které ještě nevíme kam zapadnou, nikdo ani neodváží sebrat, další spousty se vyhodí do koše přestupků... čili opravdová atraktivní policejní práce a velká část (jak velká nevím, ale tipuju že drtivě převážná) činnosti firmy s názvem Policie ČR nemají nic společného.

- při provádění prevence jakožto při každé práci policisty je nutné změnit především jednu podstatnou věc: policista prostě nemůže být brán nadřízenými jako nesvéprávné hovado, kterému se musí služba rozepsat hodinu po hodině, aby prý něco dělal přesně podle zásady: podle sebe soudím tebe. Idioti, kteří nic neumějí, jsou líní jako vandráci v létě a nezřídka páchají týden co týden minimálně jeden trestný čin, nemohou prostě tuto firmu řídit, jinak se nikam nehne.
Což taky nehne a to můžu komukoliv dát písemně.

- k tomu, aby se něco hnulo, musí mít vedoucí v hlavě něco jiného než nasrané a za svoje prachy musí být nucen lidi podněcovat k tvořivosti a aktivitě. Tzn. nechat je myslet = analyzovat problémy svého rajónu, vytvořit řešení, sám vyzkoušet svoje vlastní řešení, opravit chyby při předešlém řešení a vyzkoušet jiný systém atd atd. Tohle nemůže za územáře dělat nikdo na světě. Bohužel, debilové ve vedení si myslejí, že může.

- neexistuje na to šablona, každý rajón má jinší problematiku, každý polda jiné myšlení, jiné nápady. Já můžu říct, že výsledky soustavné práce na poli prevence se mi projevily na dvou služebnách nezávisle po nejméně dvou letech soustavné práce, po třech letech to bylo na padesát procent a po čtyřech letech by to jelo naplno. Jenže to by policie musela svoje lidi nechat myslet a ne vykonávat lajdácky vydávané rozkazy od stolu tupých líných hovad ve vedení. Za současného stále roky přetrvávajícího stavu jsem se dostal jen do situace, kdy mi to moje snažení začalo dávat ovoce, ale nebyl jsem schopen nikomu vysvětlit, že potřebuju volnou ruku, protože jsem vymyslel to a to.... Ovoce nebyly jen čárečky. Někdy to byly antičárečky. Skutek co se měl stát se nestal.

Nikdo vás neposlouchá. Já se tudíž nikam dál nikdy nedostal. Mimo to, že jsem na svém žebříčku hodnocení klesl tak nízko, že jsem ze své studny viděl už hvězdy i ve dne. :D

- Andrasi, nejhorší co může být když se chceš orientovat v tom co a jak dělat je to, že začneš myslet v těch čárkách, co která hlídka dělá a nedělá, že se dá např. jak píšeš v podstatě za první dvě hodiny na noční našlahat deset nějakých čárek a zalehnout a máš klid. Doporučil bych myslet trochu dál než na ráno a spokojenost hňupa, co ti velí s počtem podobnými debily vymyšlených nesmyslných čárek. Metodika práce policisty v terénu je dávno (stovku let) vymyšlená, ale kreténům s VUMLy a jejich následovníkům to nic neříká, oni nikdy neslyšeli o čtyřech stupních nabírání informací od občanů a získávání si důvěry lidí, oni nikdy neslyšeli o čtyřech díleččích koláče procentech objasněnosti a dalších denních činnostech poldy. Zkus jim to předložit na poradách, uvidíš sám jaká doslova sprostá hovada ti velí. Nenechají tě ani domluvit, budou na tebe řvát... škoda mluvit.

Náš vedoucí například nechápal, jak nemůžeme zadržet v noci podezřelé ze stálých vloupaček, když přece v noci se venku pohybují jen kurvy a zloději. Že není možné, abychom nekontrolovali v autě podezřelého, který tam musí autem dojet... A pak až jsme ho chytili, chodil třicet kiometrů pěšky! Že v noci jezdí spousty lidí z práce, do práce, na dovolené, to on za bolševika nezažil, neumí a snad ani nechce to pochopit. Že prostojíme tři nebo čtyři hodiny na noční na stále stejných místech viditelní v zelených kamizolkách na kilometry daleko na místech, kde drbani chlastají a vidí nás a ráno máme dvě rany, není vedoucí schopný pochopit, že drban ty rany dělá proto, že dobře ví, že stojíme jako píííče hodinu na místě, kde nás kdo chce v pohodě odjede přímo před barem, kde všichni tihle ksindli schválně sedí a sledují nás a točí mobil když se hneme...

Víš co jsem řekl vedoucímu na poradách? Že si nedovedu představit ještě další stupeň nepřímé podpory drbanů než jeho lajdácký rozpis naší služby. Že pak už je jen úmyslné krytí zad drbanům. Výsledek? Žádný. Nereagoval na to nijak. Stáli jsme tam pořád.

K tomu výkonu: my jsme si objeli a pohlídali například benzinky, které se zavíraly kolem osmé až deváté a šli na polívku. Majitelka nám říkala: když jste sem začali chodit, tak jsme se vás báli, dneska se na vás těšíme. Srandičky, informace tam i zpátky od stálých hostů, my jim drby co máme nového, oni nám co o tom věděli. Takže to, že si polda zajde někam na pivo, kafé nebo polívku není flákání se, pokud ovšem je to polda a ne ničema. Čeští četníci mi nezávisle na sobě potvrdili, že než obešli vesnice, měli v sobě pár piv, že si i chvíli museli dát šlofíka. Ale s těmi pivy měli i informace! Nikdo nějaká piva neřešil, žádný četník skrz toto vážnost u veřejnosti nikdy neztratil.

Povinností dnešního policisty je chovat se důstojně, aneb odměřeně. Blbost. Takovému fouňovi nikdo nikdy nic neřekne. Já jsem byl samá srandička, vtípek, schválnost, huba od ucha k uchu a lidi se mnou mluvili. Když jsme dojeli do hospody řešit rozbitý talířek o držku jednoho drbana a domorodci kolegové chtěli podezřelého perzekuovat, nemohli se s ním domluvit, nedal jim ani občanku. Já jsem se tam u toho smál, řekl jsem jim, že to soudruhu Balážovi patří a že to byla podle mého jasná nutná obrana (protože to prase soustavně napadalo celé roky kdekoho) a ten chlap mi řekl svoje nacionále, jak to bylo a najednou ochotní svědci všechno potvrdili. Pět minut chechtačky, kdyby mě viděli nadřízení, měl bych problémy. Drban s rozbitým rypákem do báně a chlap mi po manželce nechal poslat flašku.

Ten chlap byl v právu, ale úředním "důležitým" postupem ti poškození policajtům nevěřili. Mně, těsně před tím, než jsem dal výpověď, řekl kokot, co velil okresu, že jsem Švejk. Zmetek, co hlásal čárky a dělal klukům na svém oddělení skrz ně peklo, v době mého odchodu plácal cosi o community policing. Nebýt to můj nadřízený a nebýt toho, že kdybych mu pleštil přes čuňu ještě dneska, byl bych jaksi popotahován pro útok na nadřízeného, toho Švejka bych si s ním vyřídil, já totiž Švejka nenávidím.

No jak píše na konci, bohužel je to tak. Já si vždycky říkal: tohle ale nemůže být tvoje starost, co kolik stojí, že je to a ono zbytečné, že z fetky nikdo nikdy nic nedostane, ty si děláš jen svoji práci, musíš to dělat...
ale jen do doby než jsem zjistil, kolik těch zbytečně vynaložených peněz jde z policejního rozpočtu a jak doslova kálím sám sobě do hnízda.

Ten systém je těmi hovady nahoře tak doslova idiotsky nastavený, že to víc zprasit nešlo. Toto bych se svojí blbostí skutečně nedokázal ani já!




Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 21:23:54 27. 10. 2011
Andras.jpg
žel se doba změnila, kdysi měl každý četník stanoveno, kolikrát do měsíce musí obejít každou část svého revíru. Ale holt prevence se nedá vykázat.....lepší nekoukat doopravdy na zprávy, nečíst noviny, zavřít se v kanceláří a bouchat si jeden odklad spisu za druhým....ach jo.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 21:19:45 27. 10. 2011
Andras.jpg
HAMMER [2011-10-26 16:15:20]:

Hammere, a mohu se tě dotázat, jak by jsi v současném systému odděloval ty co makají od těch co se flákají? Dám příklad. Jedna hlídka si plní co má, působí preventivně, na obchůzce i během špatného počasí, zajímá se u lidí, jak se jim vede, ptá se stánkařů a pošťaček, zkontroluje 10 zájmových osob, z toho 3 podezřelé napíše na KO, vyřeší 15 přestupků napomenutím, a uloží jednu pokutu za 500 a jednu za 200 s tím, že pořádková se apriori zaměřuje na VP a dopravka na BESIP, a efektivně poradí a pomůže tak 20-lidem a takto postupuje obdobně každý den či noc. Večer se vrátí s následujícím výsledkem. Lidé v okolí jsou s prací policistů spokojení,kriminalita neroste, zejména kapesní krádeže, LP v noci a krádeží věcí z automobilů ubylo. Statisticky ale hlídka do knihy vykáže 2/700 VP/BESIP a 3x KO.

Druhá hlídka ihned po zahájení služby zajde na kávu. Tam stráví tak hodinu až dvě. Po kávě si jde zařídit co potřebuje do různých obchodů, pohovořit s kamarády atd....potom je oběd. Po obědě opět jednu až dvě hoďky káva. Potom si hlídka stoupne k zákazu vjezdu, číhá na pěší zóně či otáčení na světlech. Chytne 3-4 zmatené cizince, těm uloží každému po 2000 kč. Večer odevzdává činnost - nepořádek v úseku, ožralci se všude válí a obtěžují lidi, prostitutky mají rej, a pocit bezpečí občanů kolísá, ale do knihy činnosti ze zapíše - 4/8000 BESIP a oba dva jsou za "maxi kingy". A to je běžný postup tak, jak jsem ho zažil někde já, a jak mi vypráví kolegové napříč republikou a kraji. Samozřejmě jsem to trochu zjednodušil.

Na druhou stranu, pokud by čárkový systém nebyl, první hlídka bude opět celý den či noc pracovat a ta druhá už neudělá vůbec nic. A obě dvě hlídky dostanou stejný plat.

A to nepočítám ještě ten fakt, že některé laciné 76/1 ala novinka např. řízení pod vlivem OPL stojí stát cca 10 000 na jednom zachyceném feťákovi, a výsledný efekt je 0, protože z fetky stát nic nedostane, a při porušení zákazu řízení dostane feťan VPP nebo podmínku a to i opakovaně.

Z toho mi vyplývá, že není chyba ani tolik v policistech, kteří chtějí pracovat, a plní si podle zákona tak jak mají, ale v systému, vymahatelnosti práva a pod.

Teď mě ještě k těm třem řádkům výše napadla jedna věc. Pokud chytnu za nějaký přestupek, např. jízdu na červený signál semaforu cizince, nebo osobu, která nebude se svým protiprávním jednáním souhlasit a bude se k hlídce chovat arogantně, bude si na místo žádat inspekci a hlídce ještě zatopí, jediné co mi zbývá je sepsat oznámení o přestupku, které bude z 99% odloženo a tento pachatel nepotrestán. Potom chytím slušného člověka, který se přestupku dopustil ne úmyslně, anebo i úmyslně, ale svoji chybu uzná, chová se slušně a na místě zaplatí. ten je potrestán. To samé platí u "držení telefonu za jízdy" a v mnoha dalších případech.

Ještě něco ze soudku dopravní policie. Hlídka měřila na úseku, kde byla poměrně často nehodovost, zejména vozidlo x chodec. Měřila tam pravidelně, dorpavní situace se zlepšila, lidé si policisty začali chválit, a z logiky věci klesla hlídce činnost, neboť řidiči v daném úseku jezdili disciplinovaně a podle předpisů. A výsledek? Silné pokárání ze strany některých nadřízených, protože poklesla činnost.

No přátelé, já sloužím něco přes 6 let a jsem tak silně znechucen systémem a přístupem mnoha policistů k práci, a jejich chováním vůči některým slušným nadřízeným ale i občanům. Když zjistíte, že potrestání jsou v drtivé většině jen slušní, že některým lidem projde díky penězům a vlivu vše, tak jednoho dne prostě jako hammer zjistíte, že tím že "sloužíte", defacto lidem více škodíte, nežli pomáháte. Že ti co makají ostošest a někdy se ani za celý den nestihnou najíst jsou hodnoceni stejně jako ti, co se do práce chodí vyspat. Není to tak samozřejmě vždy, ale je to horší a horší. Zatím mi to přijde tak, že policie je tu jen sama pro sebe a ne pro lidi. Některá oddělení jsou na čárkách doslova založena, a vytváření kolikrát umělé činnosti je jediný důvod, proč doposud funugují. A potom ve zprávách vidíte, že například v jedné obci dochází často k předávání beznínek a obchodů, a pachatele delší dobu usídlené pod stany v lese odhalí pán se psem na procházce. Co proboha dělá hlídková????!!!! Stojí na DBA a lupe důchodce a lidi co zaplatí za lékárničky a podobné věci!!!! Chce se mi zvracet. Výše uvedené samozřejně nemusí být tak jak se mi jeví, a nemusí to být pravidlem. Věřím tomu, že značná část policistů a důstojníků opravdu slouží tak, jak mají psáno v zákoně a v přísaze, potažmo nyní ve slibu.

Bohužel, zatím nikdo nevymyslel či v ČR neuplatnil žádný lepší systém.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X 23:26:00 26. 10. 2011
default.png
Máš Hammere pravdu...Kvalita má na statistiky sestupný vliv, zatímco kvantita vzestupný. Jak rozbít staré klišé... Problém je že můj šéf je taky jenom otrok šéfů nad ním. A ty zajímá kvantita...Je potřeba šéfům vysvětlit že čárkama se nic nevyřeší...čárky představují jenom pseudopráci...Teďka o tom přesvědčit ale svého šéfa, a jeho šéfa nad ním...Dokázat neobjektivnost čárek...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 16:15:20 26. 10. 2011
default.png
FESOF [2011-10-25 20:46:24]: Zapomněl jsi dodat ale to hlavní: - sabotáží práce systémem čárek pro čárky neublížíš daňovému poplatníku, ale jen zloději nad sebou. Mělo by to být základní krédo každého slušného poldy.
Zapomněl jsi ale říct, že ty nemůžeš někde sedět a čekat na konec šichty, ty si musíš dělat alibi mezi lidma, co pro ně děláš. Protože až dojde na tvrdé lámání chleba a budou tě chtít ničit a ty si napíšeš stížnost, musíš ji mít podloženou svou činností četníka proti chamtivosti čárkomana. Musíš tam napsat toto je špatně, dlouhodobě to nepřináší žádné zlepšení situace, dělám to tak a tak. Lidi mě znají, navrhuju tyto důkazy mé činnosti v terénu....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 16:10:52 26. 10. 2011
default.png
REPLY:X:50466-1:2011-10-25 20:00:47: Jožišmarjá, co tu meleš o smysluplnosti? Víš kolik stojí daňového poplatníka dopadení a následné zbytečné cavyky s ničemou, kterého hned dneska nebo nejpozději zítra propustí a pozítří po něm zase bude někdo toužit a začne to celé nanovo? No neblbni, to je škodná pár exceláns!

Jistě, chlast, invalidy, přechody pro chodce, předjíždění... To jsou čárky užitečné a fandím jim. Ale ať je to jak chce, nejlepší čárka je ta, která se nikdy nestane. Četník chodící s hubou od ucha k uchu s rukama za zády po rajónu by měl být konečným cílem.

Jistě, parkování atd, to všechno jsou přestupky atd atd. Ale nemůžeme jak Clouseau trestat žebráka s opicí, když nám za rohem vylupují banku! Nemůžeme se v dopravě věnovat parkování, když nám např. na nepřehledných místech předjíždějí řidiči beze strachu, že přijdou o papíry. Nemáme dneska kolik desítek let bez prevence už kapacity dělat všecko, musíme řešit to nejzávažnější, priority jsou jasné: život, zdraví a až pak majetek.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FESOF 20:46:24 25. 10. 2011
default.png
Že se někteří nestydítě. Nadávate na vedení, snížený plat a celkově na situaci u policie a na vládu a přitom jim lezete do prdele. Tak prosím všichni co děláte i po snížení platu a nástupu také vlády nějakou práci navíc, či alepoň stejně jak předtím, tak se styďte a nejste moji kolegové. Je třeba dát svůj nesouhlas najevo a jak jinak než demonstrací a hlůavně snížením výkonosti, vždyť Ti nahoře s náma pohrdají a Vy jim ještě lezete do prdele. Já mám letos jen 3 pokuty a to ještě za závažné věci, neb ostatní přehlížím. Taky na poradách vedení vyhrožuje, ale nedám se, musíme držet při sobě a oni s tím nic neudělají, ale když nějací kokoti si hrají na vlastním píssečku, tak to nejde tak snadno. X a jemu podobní - jste úplatné K---y a s tím bych se nechválil. Prostě nejsou podmínky, nebude výslednost.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X 20:00:47 25. 10. 2011
default.png
Člověk musí najít způsob jak bejt lidem prospěšnej na ještě k tomu mít ty jejich čárky. Ale to je na tom to nejtěžší. Jednomu kolegovi se to podařilo. Letos má zatím 86 hledanejch. Chce to dotáhnout na 100/rok. Většinou jsou to narkomani co si nepřebírají poštu, ale občas i nástup do výkonu atd. Pořád je to smysluplnější čárka než za pokuty v dopravě. Čárku např za chlast, Invalidu atd. taky beru. Prostě si udělat nějakej řebříček užitečnosti, a nepodléhat tlaku vedení. Bez čárek to ale nepůjde. To tě vedení zničí. Koho zajímá pořádek v úseku když nejsou čárky.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 18:08:41 25. 10. 2011
default.png
REPLY:X:50452-1:2011-10-24 16:51:47: Komu sloužíš? Lidem nebo kurvám nad sebou?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio