Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Policejní vozy s černou skřínkou (REDAKCE)

Policejní vozy s černou skřínkou

Foto: Nová auta by měla být dovybavena do konce roku
Policie představila prototyp technologického vybavení nových policejních aut. Jeho použití má v budoucnu zjednodušit práci policistů v terénu a zrychlit zásahy v případě krizových situací, jako jsou povodně nebo požáry. Reportáže z včerejšího představení prototypu v pražském Muzeu policie přinesly ČT24 a Lidové noviny.
Autor: Michal Tošovský
Publikováno: 13. 02. 2009
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu X1-RAY 18:55:02 15. 02. 2009
default.png
4all Jenom popíšu, čeho jsem byl jednou svědkem a něco to naznačuje o vnímání policie. Ségra vyfasovala předvolání k soudu za překročení rychlosti o více než 15 mil, když pro mě jela na letiště. Když jsem si to prohlížel, vypadalo jako obdoba našeho oznámení o přestupku. Pozítří jsme vyrazili k soudu, ségru samozřejmě ani nenapadlo se nedostavit. U soudu byla fronta, prý je to normální, tak jsem seděl a čekal až přijde na řadu. Čuměl jsem s otevřenou pusou, něco jako dítě, když popvé vidí sníh. Jeden přestupce - práce na cca 2 minuty, soudce má v ruce pouze 2 papíry! Jeden je oznámení od policisty, druhý je výpis přestupků, podle kterého rozhoduje o výši pokuty. Co mě dostalo: žádné fotografie záznamy nebo svědecké výpovědi, bere se to prostě tak, že když policista něco napsal, tak je to pravda. Viděl jsem asi 10 přestupců, jen jeden si dovolil nesouhlasit s výší pokuty za nebezpečnou jízdu. Vypadalo to tak, že nejdříve 300 dolarů. Soudce se zeptal jestli souhlasí s výší pokuty, odpověď "ne" (na to jestli se přestupek opravdu stal se soudce ani neptá), znovu mu přečetl oznámení policisty a už mu udělil 400 dolarů. Na 500 rezignoval a souhlasil s výší pokuty, no a šel na řadu další. Úplně mě vyřídilo, jaká je důvěra v práci policisty ze strany soudu, prostě jeho slovo je zákon a nikdo jej nezpochybňuje...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FRANTA2 17:56:46 15. 02. 2009
default.png
honzad Pokud se podívám na záběry z USA, tak mám pocit, že pokud drban nerespektuje pokyny policistů, neukáže jim ruce, přibližuje se k nim a jinak si dělá prostor pro útok na policisty, tak to do něj našijou. Ale vlastně nenašijou, protože on se o to ani nepokusí, a tom to možná celé je. O nastavení pravidel tak, aby se riziko zranění policisstů i "slušného poslouchajícího" drbana minimalizovalo... když si drban klekne s rukama za hlavou a pak si nechá nasadit pouta, tak je to i pro něj menží riziko zranění, než když dojde na hmaty a chvaty.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 17:25:32 15. 02. 2009
honzad..jpg
Franto2: jeste rychle pred veceri: - Nemáme tolik aut, aby mohl být v každém jen jeden policista... jo, to zni logicky, ale to by se dalo resit (nakup aut je zakazka a z te ma strana pana ministra sve drobne) - Nemáme tolik policistů, aby v systému jednočlených hlídek dosáhli toho, že budou moci v potřebném čase podpořit v zákroku kolegu ......no, kdyby v danem rajonu byl dvojnasobek aut - to by nestacilo? fakt je, ze, jak pise Andras (tusim) propustnost dopravy je u nas mizerna, takze ani auto o dve ulice dal neznamena rychlou pomoc - Nemáme použití DN a hlavně zbraně nastaveno tak, aby mohl policista s drbanem jednat na bezpečnou vzdálenost s hrozbou použití zbraně a dávat mu potřebné pokyny, které by udrželi situaci bezpečnou do příjezdu posil .....no, to je zajimava otazka, neni to i ve statech tak, ze pokud pachatel nema zbran, tak policista nemuze sahnout po zbrani? Faktem je, ze verejnost se zbrane v rukou policisty boji prave kvuli riziku zneuziti (a nasledku). Prave pro tenhle pripad se mi jevi jako dost uzitecne ta kamera a mikroport, jelikoz tohle nepripousti debaty o tom, co a jak se na miste odehralo.. Kazdopadne diky za racionalni argumenty a vecnou debatu! A ted uz vzhuru k bohnicke veceri :-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu STARSKY 17:18:45 15. 02. 2009
Starsky.jpg
For Honzad Z diskutujícíh jsem zde kritizoval Langra akorát já. Napsal jsem že chválím snahu jeho ministerstva zatočit s tema vrakam v barevným provedení, ale naopak nechápu proč se uplne zapomelo na službu kriminální policie. V okamžiku když si uvědomím že naše oddělení a naše kancelářejsou v horším stavu, než kdejaká služebna městské policie v dolních kotěhůlkách tak mám opravdu pocit že jsme bananistánu. Ano malem bych zapomenul. Na naše oddeleni přislo 5 ks nových počítačů. Jsou krasne a dostatečně rychlé ale, dostali je zase pouze vyšetřovatelé na své spisy. Takže na operativní práci zase zbyly ušmudlané P90 a jehličkové tiskárny svým vzhledem a zvuky připomínající textilní stroj z doby páry a průmyslové revoluce.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 17:09:49 15. 02. 2009
honzad..jpg
Andrasi: diky za odpovedi a racionalni argumenty! tu knizku od p.Nagovskeho neznam, ale urcite zkusim sehnat. Pokud sem si (viz x1-ray) nabehnul a aspon vas pobavil, aspon ze tak.. :-)) jinak mi totiz tady pripadate jako docela depressivni parta :-)))) (..i kdyz jsem tedy nepsal, ze staty nemaji policie, psal jsem ze je vseobecne znamo, ze policie zrizuji mesta, coz je fakt.. a jaksi jsem mel za to, ze se bavime o mestech, ale to je jedno... pokud sem vas pobavil, aspon k necemu to bylo dobry :-))) Jinak, za chvili nam v Bohnicich budou davat veceri a na chvili nas tedy odzenou od netu, tak zatim! :-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FRANTA2 17:08:41 15. 02. 2009
default.png
Proč to nejde... "Ja cekam na racionalni argument, proc by policejni hlidky nemohli jezdit v jednom cloveku, pokud by vybaveni vozu bylo na podobne urovni jako maji policiste v USA." Nemáme tolik aut, aby mohl být v každém jen jeden policista. Nemáme tolik policistů, aby v systému jednočlených hlídek dosáhli toho, že budou moci v potřebném čase podpořit v zákroku kolegu. Nemáme použití DN a hlavně zbraně nastaveno tak, aby mohl policista s drbanem jednat na bezpečnou vzdálenost s hrozbou použití zbraně a dávat mu potřebné pokyny, které by udrželi situaci bezpečnou do příjezdu posil. Ba naopak, neuposlechnutí jakéhokoliv pokynu ze strany policie je jen přestupkem, to v praxi znamená, že pokud drban neposlouchá, musí na něho prostě naskočit několik policistů, kteří ho za použití hmatů a chvatů dostanou tam, kam potřebují... nedej bože, aby ho při tom něčím tloukli a udělali mu nějaké zranění. A použití zbraně, to přichází v úvahu opravdu jen za situace, že po pachatel vytáhne zbraň a střílí po tobě, jinak viz případy z nedávné doby s postřelením nebezpečného pachatele.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 17:00:59 15. 02. 2009
honzad..jpg
pro Danika: To co pises je jasny, diky a vazim si toho, jak rozume a racionalne argumentujes a srovnavas. je jasne, ze zamorsky system neni mozne bezhlave srovnavat a roubovat (ostatne i pravi je tam postaveno jinak) na nas, potazmo evropu. Tady vyvstava prave ta otazka (kvuli ktere do vas tady tak reju:-) zvazit co z jejich systemu je mozne pouzit tady (napr. organizace prace a souvisejici minimalizace byrokracie a administriativy) a ja ocenuju, ze si to takhle srovnal. Je jasne ze tady nemuze byt rec o preneseni jejich systemu k nam. (To je jako zkouset prisit k telu jaguara hlavu simpanze:-) ale dilci praticke postupy a mechanizmy by mohli byt prenostitelne. Ne ted, do tohoto zverince, ale treba az tady ta bortici se potemkinova vesnice spadne a bude potreba ji stavet nanovo. Stejne s enemuzu zbavit pocitu, ze pokud si policiste nebudou schopni a ochotni pomoct sami, tak z venci se jim zadne pomoci nedostane.... Tim spis od ministru vnitra, kteri jsou jen reprezentantni politicke (ponikatelsko-lobisticko-gangsterske) moci.. ja si proste dovedu predstavit, ze kdyby policiste ( treba pres odbory) navrhly dilci reformni kroky v polici ( terba alternativu za carkovi system -a verejnosti a novinarum by bylo vysvetleno jak funguje - a jak by se to dalo delat jinak a lepe, coz by pomohlo i zvyseni produktivity prace a tedy bezpecenosti v ulicich) myslim, ze by se nepochybne o to media a verejnost zajimala ( a podporovala to) vice nez aktivity za zvyseni platu.. verejnost by taky dostala signal, ze policiste mysli na ni vice nez na sve problemy, coz by byl dobry zacatek k zlespovani podminke (i financnich) .. Asi chapes, ze jsem to tady a ted hodne zjednodusil.. ale myslim, ze o moc jiny mechnizmus k cily nepovede.. Doufat, ze se tady z moci bozi snese na zem ministr vnitra, ktery bude dbat vice na polici, nez na zajmy strany ktera jej dosadila a podnikatelu, kteri plati volebni kampane, to je jako cekat na posledni soud...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 16:56:22 15. 02. 2009
Andras.jpg
Pár postřehů k tomu co uvedl Danik. To s těmi vykradači aut jsem zažil osobně. Po porvním chycení nebyla ani uvalena vazba, tedy vykrádal dál. Nedostavil se, byl zatykač. Dostal podmínku a veřejně prospěšné práce. Nenastoupil práce, vykrádal dál. Opět neuvalena vazba, opět vykrádal dál, opět zatykač, a co se mu stalo? Podmínka přebitá delší podmínkou a větší prospěšné práce.....s USA neporovnatelné. Teď něco k jednočleným hlídkám. Oficiálně se mohou stavit od 06:00 do 22:00. Naposledy, když jsem měl jednočlenou pěší hlídku, dostal jsem se do situace. Kdy drban nereagoval výzev k prokázání totožnosti a začal utíkat. Chtěl jsem podat hlásnou službu, ale ejhle, matra nic, protože ty velké otřesy při běhu jí evidentně vyhodily z provozu. Dohnal jsem drbana, ten se se mnou chtěl prát. Skolil jsem ho na zemi, a chytl do kravaty. Matra pořád nic. Pádem na zem jsem si ele vyhodil baterii i ze svého mobilního telefonu. A teď prosím nekecám, cca 10 minut jsem žadonil a prosil kolemjdoucí lidi, aby zavolali na L158, a jediná odpověď byla, že se nechtějí dostat do problému, ať se nezlobím. Po těch cca 10 minutách nějaký postarší muž v kravatě se mě dotázal, zda-li nechci zavolat pomoc, tedy jsem odvětil že pokud by byl té dobroty, budu mu vděčný. Za dalších 5 minut od zavolání mi na místo přijel na pomoc sám ve fabii jakýsi praporčík z MOP, s kterým jsme drbana zuby nehty spoutali a naložili do vozidla. Opět, s USA neporovnatelné. A mohli bychom s kolegy mluvit dál a dál...pokud znáš knihu Zpověď policajta, od Zdeňka Nagovského, doporučuji přečíst. Tam jsou ona zvěrstva u policie pravdivě do podrobna uvedena. Další neporovnatelnost s USA, policie je v ČR složkou která je využívána politicky, ať ke kladným nebo záporným politickým bodům. To bych ovšem uvedl i jako neporovnatelné s ostatními evropskými zeměmi, kde policie je naprosto apolitizována, protože potřebuje mít úroveň, aby mohla efektivně sloužit státu. Doufám, že ti tyto racionální argumenty stačí, pokud budeš chtít, rád uvedu další. A na závěr, jediní kteří mohou něco změnit jsou voliči, tedy vy, civilisté. Nás 40 000 nebo už méně tisíc se systémem sami nic neuděláme. Už jen proto, jak jsem uvedl zhora, že policie v naší malé kotlince slouží jako nástroj pro politické body.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 16:38:49 15. 02. 2009
Andras.jpg
Pomoc pomoc, po po po pomoc pomooooooc:-)))) honzade, racionální argument, proč není možné, aby hlídky u nás jezdily po jednom muži či ženě, je ten že žijeme v naprosto odlišném právním systému. Máme jinak stavěná města, ulice, jinou mentalitu lidí, jiné vnímání policie, a především, jiné zákony. Jinak s tou "městskou policií" jsi si perfektně naběhl, X1-ray ti dal takový houmran, že jsem se smíchem vytopil sousedy podemnou:-))))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 16:35:27 15. 02. 2009
honzad..jpg
smisku x1-ray no, tak az zase poletis za segrou, tak tech par hodin letu muzes vyuzit k tomu, aby ses pocvicil chapat psany text :-)) Ja nikde nepsal, ze tam neni staty zrizovana policie, ty to nekde vidis? Precti si jeste jednou ( a radej dvakrat a jeste pomalu) co jsem psal.. a mozna usetris kapesniky :-) A pokud pises: "V USA je auto spotřební zboží, stejně jako u nás košile a služební vozidlo se fasuje společně s brokovnicí, vestou a tak."... tak mi popis jaky dojem si tedy chtel navodit? No, a dej pozor, abys mel doma dost kapesnicku, kdyz v Bohnicich pousti k netu... :-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio