Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Policejní vozy s černou skřínkou (REDAKCE)

Policejní vozy s černou skřínkou

Foto: Nová auta by měla být dovybavena do konce roku
Policie představila prototyp technologického vybavení nových policejních aut. Jeho použití má v budoucnu zjednodušit práci policistů v terénu a zrychlit zásahy v případě krizových situací, jako jsou povodně nebo požáry. Reportáže z včerejšího představení prototypu v pražském Muzeu policie přinesly ČT24 a Lidové noviny.
Autor: Michal Tošovský
Publikováno: 13. 02. 2009
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 08:56:28 14. 02. 2009
default.png
.-) no tady se to pěkně rozjelo... zatím nikdo nevíme co přesně namontují, tak brzděte .-)). Cena odpovídá, zjišťoval jsem před časem kolik by stála dvojice kamer s HDD bezpečně uloženým ve vozidle a dopočítal jsem se cca na 50tis. za nejlevnější řešení, takže připočtu-li porty, PC, tiskárna (vše ve speciální úpravě pro vozidlo) atd. cena by odpovídala. Ohledně kamery vzadu a vepředu není sporu. Co se týče kamery do vozidla a mikrofonů, je otázkou jak to bude fungovat, zda to nebude jen na manuální ovládání policisty. Domnívám se, že asi to tak bude, že policista bude muset vnitřní kameru zapnout, pokud bude provádět ve vozidle úkon či někoho převážet. Ty porty (mikrofony) budou spíše dle vyobrazení apriori myšleny aby si policista mohl i mimo vozidlo nahrát zákrok či úkon. Už z technického hlediska je docela problém nahrávat neustále ze tří kamer a zvuk z cca 3 portů a vše uchovávat 3měísce a to vše v nějaké slušné kvalitě. Dále jsem si všiml, že policista bude moci přes PC ve vozidle i záběry vyhodnocovat, tak na řešení dopr. přestupků to jistě bude vhodné a použitelné (odvozuji z toho, že bylo v článku zmíněno, že vyobrazené bude min. sestava, kterou bude PČR požadovat). Pokud bude i tiskárna, tak může pachatel rovnou obdržet se složenkou i pěknou fotku .-)). Dále bylo popsáno záznamové zařízení jako černá skříňky s přístupen jen pro oprávněné pracovníky, tak doufám, že k tomu nebude mít přístup kdejaký vedoucí (myslím v tom smyslu, že přijde ráno do práce, stáhne data a mrkne kde kluci jezdili a co si říkali). Otázka určitého soukromí bude určitě nějakým předpisem řešena a nedomnívám se, že bude záznam tak jednoduše zneužitelný proti policistům. Počkejme, až věc bude aktuální. Jsem zastáncem takové techniky a opravdu tohoto se bojí jen policisté se špatným svědomím. Padla zde i zmínka, že např. GPS je vhodné jen do měst na koordinaci hlídek atd. Samozřejmě GPS je vhodné i pro jednu hlídku v menším sl. rajónu. Pokud by se kolegům něco stalo, kde je asi najdou ti ostatní? .-)) pro honzada... tvé otázky jsou jako obvykle směšné... na to je jednoduchá odpověď, protože Amerika... Dále souhlasím, že na nějaké velké vyřizování věcí ve vozidle to nebude. Spíše na drobné úkony. Dost dobře si to dokážu představit na přestupky v dopravě, sepsání oznámení ke správnímu orgánu, vyřízení nálezů atd.. Bohužel koncepčně je to celé chyba, protože pokud by měl policista řešit vše ve sl. vozidle, měli dát na obvody Transportéry jako má nehodovka, pak by to mělo smysl. Octávie s touto výbavou měli být apriori pro útvary typu PMJ, OHS, dopravku.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZHNUSENY2 06:27:11 14. 02. 2009
default.png
asi tak Kdyby 98 % policistů v ČR bylo slušných, poctivých a neúplatných, tak nechápu, proč kvůli 2 % musím být odposloucháván záznamovou technikou, jako osoba podezřelá ze spáchání TČ na kterou je tato technika nasazována jen se svolením soudu. Opět se policisté stávají občany II. kategorie na které je aplikována kolektivní vina ještě před spácháním čehokoliv. A to zneužití ze strany IMV nebo jen přímých nadřízených, kteří si to budou prohlížet jen pro to, aby zjistili jak o něm smýšlíte, o tom nepochybuji ani minutu, že to bude většinou takhle zneužíváno. Potom budete dělat co, když se v zápalu boje s kriminalitou zapomenete a na tvrdo budete řvát do portu a kamer třeba rasistické hlášky na spoluobčany. Pak budete mluvit do kamery a 100 x dokola budete opakovat, že jste to tak nemysleli? Potom se brzo uvidíme v Bohnicích, protože po každé šichtě přemýšlet, co jsem řekl parťákovi v autě, bude ještě náročnější na psychiku než přemýšlet, který spis mi propadá. Hnus, jestli tohle projde. Brzy se začnu shánět po nějákém hlasovém měniči nebo modulátoru.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HANTA 04:05:27 14. 02. 2009
default.png
honzad logická odpoveď: aby tam byli dva, když narazí na takového honzada s rejpavými, blbými, nezkušenými a přitroublými názory v naší pademokracii! Teda ty se zase předvádíš! :-((

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 02:37:19 14. 02. 2009
honzad..jpg
x1-ray: strizlive neboj, nehulim. Jsem nechutne strizlivy, tak jak by clovek v praci mel byt. A jestli nerozumis tomu co jsem psal (ses ozralej, nebo zhulenej?) tak to zopakuju: Pokud tady tvoji kolegove breci, ze ve sluzbe budou mit mikroportem nahravane i svoje "soukrome" ovory s partakem v aute, tak pokladam logickou otazku: k cemu je nutny hlidce v aute partak? Vzdyt nektere policejni sbory ve svete (a to i ve velkych mestech s napadem na urovni - i nad urovni- CR) maji jednoclenne (auto)hlidky. V CR sedi v kazdem voze nejmene dva lide. Proc? V cem je rozdil? Jsou policite v jinych zemich, kteri slouzi a tedy jezdi po jednom: lepsi, schopnejsi, ci samostnatnejsi nez jejich cesti kolegove? Polozil jsem velmi strizlive otazky, takze bych te pozadal o nemene strizlive odpovedi ci vysvetleni...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HANTA 01:06:09 14. 02. 2009
default.png
Hanta tak jsem si to přečetl a doufám, že se té utopie už služebně nedožiju. Zneužívat se to bude na 110%. A nechci být nějaký terminátor. Jsou to kecy a zase velké plány, aby si někdo nahrabal. Za 38 let nejsou u PČR ani pořádné vysílačky, aspoň jeden mobil pro výjezd či DS, a nové židle z programu P 1000 jsou do 80kg prý za 3500.- Kč kus. Koukal jsem do specializovaného krámu. Mají je tam za 1250.- Kč do 120 kg. Tak kdo stojí za tohle ve frontě na inspekci? Nebo se spíš koupe na Bahamách? Když je to řízeno centrálně. Tohle vymýšlí, ale obyčejnou stolní lampu za 15 let nevyrazíme z nikoho. Zase se jen někdo bije v prsa a vyhazuje peníze nás všech. Vůbec se mi to nelíbí.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PETR-SASINKA 00:42:26 14. 02. 2009
default.png
to honzad Až budu mít pravomoce jaké mají v Americe, tak v tom autě klidně budu sám.... Jinak je tvá poznámka hodně z cesty:)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu STRIZLIVEJ 00:14:36 14. 02. 2009
Střízlivej.jpg
mobilní kancl a pod. Hmm, hezké. A k čemu to jako vše povede ? Hezká myšlenka, jen ji dotáhnout do konce. Vnitřní kamera v autě je docela sporná. Bývalému kolegovi by např. ušetřila spoustu peněz za právníka, když jej jeden voják z povolání a druhý synáček podnikatele obvinili ze zneužití pravomoci VČ, kdy jednoho z nich měl v autě při převozu na OOP mlátit a údajně jej vyhazovat za jízdy ven z auta. Tupouni ožralí demolovali na parkovišti cizí majetek, odmítli na místě prokázat svou totožnost a ještě se jeden z nich snažil hlásit falešné osobní údaje. Nakonec to celé skončilo u soudu. Na druhou stranu při převozu agresivní osoby ve vozidle nějaká ta "umravňovací" byla lepší, než jej upozorňovat na jeho protiprávní jednání. Bez kamer, bez záznamu zvuku a jak to šlo. Nepatřím mezi ty agresivní, jen píšu z praxe. Jinak kamera v předu i v zadu není špatný nápad. Někde to totiž už úspěšně funguje. Nahrávat rozhovory s kolegy ve sl. vozidle, když je "klid" je dle mého velkým zásahem do soukromí. x1-ray to posal dobře a má můj souhlas. GPS ? Snad jen ve větších městech, kde se pohybuje více vozidel a operační má tu možnost lépe koordinovat přesuny sl. vozidel při zákrocích. Tam, kde jezdí jedno hlídkové vozidlo na 50 tis. obyvatel, jako u nás je to zbytečné. Dle mého. Když nějaké ty "mašinky" na vyřizování práce v terénu, tak PC napojené na evidence osob, vozidel a pod. - lustrace v terénu je velká výhoda, ale zprácovávat TČ v terénu ? Takto vybavené vozidlo není pro hlídkaře do terénu, ale jen pro územáky a zpracovatele a dle mého vyřizovat složitější PŘ a TČ na místě v autě je v současné době a stavu policie utopie. „Když budou s někým jednat a nebudou mít zapnutý mikroport, nevyhne se jim trest,“ - jasně, potrestat je a pěkně tvrdě ! Pak už odejdou úplně všichni. Zkušení i ti nezkušení. Nejsem proti inovacím sl. vozidel, naopak, ale jestliže jsou problémy se zastaralou či chybějící technikou a zázemím na obvodech a je "vize" napěchovat auto takovými vymoženostmi, bude asi někde problém. Jsem zvědav, s čím vyrukují ti "poctiví" kolegové, kteří jednají vždy dle zákona, ZPPP či RPP, různých směrnic, nařízení, e-siaře a pod. :-) P.S. ten dotyčný kolega odešel za (pro něj) lepší prací, ne kvůli těm dvěma idiotům.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X1-RAY 00:05:40 14. 02. 2009
default.png
4honzad co to meleš? Ty jsi zhulenej vid?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 23:55:58 13. 02. 2009
honzad..jpg
cim to je, ze v zamori clovek malokdy vidi dvouclennou policejni hlidku? Zpravidla co jedno auto to jeden policista. No a ten vas problem s "poslouchanim soukromych hovoru" by to vyresilo. Nemuzete kecat s partakem, kdyz tam zadnej neni. Ona je to vubec zajimava otazka: To jsou americti policajti nejaci sikovnejsi, ze slouzi zpravidla po jednom? Nebo jsou cesti gangsteri, opilci a vytrznici nebezpecnejsi a ozbrojenejsi, nez ti amereciti? No, a ted do me:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GOOR00 22:35:28 13. 02. 2009
default.png
kamery Dle mého názoru kamery ano, ale ne uvnitř vozu. Nevím k čemu by např.dopravka potřebovala kameru uvnitř, když za rok odvezeme tak 30-40 lidí. Kamery by mě osobně ulehčili práci s dokazováním PŘ. Ovšem co se týká mikrofonu jsem rozhodně proti. Za prvé není nikomu nic do toho co si v autě povídáme a za druhé je to v rozporu se zákonem na ochranu osobních údajů, protože vytváření archivu osobních dat bez zákonem stanoveného účelu není dovoleno. A uznejte sami, že na nahrávce za jednu službu by těch osobních dat z RDST bylo požehnaně. A ten právník, jak bylo někde napsáno, by se otočil právě na tomto. Navíc tyto nahrávky stejně nelze použít u soudu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio