Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

iDNES.cz: Squateři se do centra nepřestěhují, byty si ale chtějí nechat (REDAKCE)

iDNES.cz: Squateři se do centra nepřestěhují, byty si ale chtějí nechat

Foto: Ilustrační - jeden z pařížských squatů

Vše nasvědčuje tomu, že dění kolem pražských squaterů se těší značnému zájmu čtenářů. Proto sledujeme další vývoj celé kauzy: Jak zaznamenal server iDNES.cz squateři nechtějí bydlet v bytech v centru Prahy, které dostali k dispozici od podnikatele Petra Svinky. Rádi by ale prostory v domě využívali pro kulturní akce. V plánu také mají setkat se s nájemníky, s nimiž se chtějí seznámit, vyjasnit si situaci a pravidla vzájemného soužití.

Autor: Dušan Stuchlík
Publikováno: 08. 07. 2009
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu DENVER 09:51:17 10. 07. 2009 blokovaný
default.png
Out Souhlas.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LIN 09:51:12 10. 07. 2009
default.png
Ja myslim Oute, ze ted si zase s hodnocenim rychle hotovy ty. Nikdo tady netvrdi, ze kazdy kdo je tzv. "netypicky" Cech (dle Tveho popisu) je kriminalni zivel. Nikdo ani netvrdi, ze nejake takove pofiderni rozdeleni pouziva. Jen se tu snazime vsichni namitnout, ze je kolem toho vseho kecu mraku, ale z praxe proste poznas komu se jen od huby prasi. Tahle banda proste pro me nema dostatecny moralni kredit, abych ji veril jen jedno pouhe slovicko.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OUT 09:30:54 10. 07. 2009
Out.jpg
appalacio Tak já měl namysli diskusi tady. Pokud to teda nebereš tak že i já jsem "kulturní hovado":) Každopádně s hodnocením těch lidí je každej rychle hotovej. Všichni tady bezpečně vědí že fetujou apod. Je to jako s cikánama. Někdy by mě teda zajímalo jak má ten "správnej a slušnej člověk" podle vás vypadat. Takovej ten typickej Čech co přijde z práce domu, večer zapne Ordinaci v růžové zahradě, do toho se cpe jídlem ze supermarketu a ve 22:00 jde slušně spát aby mohl ráno zase nastoupit do pracovního procesu a další dny dělat to samý pořád dokola? Češi jsou děsně netolerantní, tady se to zase ukazuje. Jakmile je někdo trošku jinej než on, tak už je to špatně. I kdyby ten dotyčnej nikoho "neterorizoval". Stačí když bude mít hlavu načerveno třeba.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 08:31:06 10. 07. 2009
default.png
... for Out..ano máš pravdu, s některými nediskutuji, někteří mi nebudou partnery pro jednání nikdy... nediskutuji se zloději, povaleči, násilníky, kulturními hovady všeho typu, kteří terorizují slušné lidi... Až si najdou práci, své placené bydlení, přestanou fetovat a dělat bordel a vydrží to 10let, tak možná, říkám možná k nim najdu cestu... tak asi tak...aneb tu o jeskyňkách znáš, ne? ..jen dva prstíčky si ohřejeme a zase půjdeme...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OUT 06:51:05 10. 07. 2009
Out.jpg
appalacio Tak když k tomu přistupuješ takhle... Nechápu tu hysterii. Každej už dopředu ví jak tam budou nejmíň "terorizovat" ty nájemníky. A hlavně ze naši oblíbení politici z ODS už na tom zase rychle honěj body. Prostě pro vás je špatně cokoliv a dáváš těm squaterům za pravdu když píšou, že by byli kritizovaný i kdyby se zachovali jakkoliv. To pak ani žádná diskuse nemá cenu. Nic ve zlym.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 22:02:47 09. 07. 2009
default.png
... for Out.. no na to ti řeknu jedno..papír snese všechno .-))) i strávený oběd... aneb kecy světem táhnou, říkávala jedna babička...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OUT 21:18:36 09. 07. 2009
Out.jpg
Prohlášení kolektivu Milada k prostorům v Truhlářské ulici - myslím že to stoji aspoň za p Tímto prohlášením se kolektiv Milady snaží vyjádřit svůj pohled na události posledních dnů a také nastínit vizi do budoucna. Od vyklizení původního domu se naše skupina výrazně rozrostla a nadále zůstává otevřená novým lidem. Funguje na nehierarchické bázi, bez vůdců a ovládaných a na samosprávných principech. Na rozhodování kolektivu se podílí všichni a všechny, kdo se také podílí na jeho chodu. Proces rozhodování probíhá tak, aby bylo dosaženo všeobecného souhlasu. V opozici proti stávajícímu společenskému uspořádání se snažíme fungovat na principech vzájemné pomoci, rovnosti a respektu; své vztahy a tužby neměříme penězi ani prestiží. Uvědomujeme si, že prostory v Truhlářské ulici se k nám dostaly poněkud zvláštním způsobem. Squaterské aktivity na Miladě ani nikde jinde k něčemu podobnému rozhodně mířeny nebyly. Firma Petra Svinky stojí v čele valící se vlny tzv. gentrifikace - postupného vylidňování centra města a nahrazování obytných budov kancelářemi a obchodními prostory, v obecném smyslu pak přeměnu struktury města od potřeb lidí směrem k potřebám businessu. Tedy procesu, proti kterému stojí squating v přímé opozici. Je třeba připomenout, že složitá situace, kterou vyvolalo zničení funkčního centra Milada, nám nenabízela příliš široký manévrovací prostor. Ano, mohli jsme nebízené prostory odmítnout. Vlně kritiky bychom se tím stejně nevyhnuli, jen by byla jiného druhu. Ve světle těchto skutečností jsme zvažovali, jak s poskytnutými prostorami naložit. Mezi návrhy, pohybujícími se od úplného odmítnutí a vrácení prostor po jejich plné využití k bydlení, jsme nakonec dlouhou diskusí došli k tomu, že se pokusíme tyto prostory využít subverzivním, podvratným způsobem. Zkusíme vzniklou situaci převrátit a využít jinak, než je očekáváno. Pro kompletní prostory v Truhlářské (tedy včetně bytů, které nebudou použity k trvalému bydlení) plánujeme využití v duchu našich aktivit: kromě občasných koncertů jde třeba o výstavy, pravidelné vaření pro lidi bez domova (aktivita Food Not Bombs), pořádání veřejných workshopů a dílen, přednášek, provozování infocentra o squatingu a právě o procesu gentrifikace, různé umělecké aktivity atd. V neposlední řadě se hodláme pokusit navázat spolupráci nejen s našimi novými sousedy a sousedkami, ale i dalšími nájemnicemi a nájemníky ohrožovanými vytrvalým tlakem na „dobrovolné“ vystěhování se z prodaných bytových domů, s cílem podpořit je prakticky i teoreticky v jejich odhodlání ve svých bytech zůstat. Přijetím a využitím prostor v Truhlářské náš boj a naše aktivity nekončí. Vidíme jasnou hranici mezi squatingem a tím, co se v Truhlářské bude dít. Prostory v Truhlářské se k nám dostali jako „vedlejší produkt“ squaterských snah a takovými i zůstanou. Pokusíme se je naplnit pozitivním obsahem, zároveň ale neustáváme ve své snaze získat svobodné, autonomní – a tedy zasquatované – prostory.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MILHAUSS 18:55:52 09. 07. 2009
default.png
Majitel domu p. P. Svinka a jeho squateři... Symbolický pronájem domu v Truhlářské ul. za pouhou 1,- Kč ročně je pouze účelovou záležitostí, kterou režíruje sám pan majitel. Nejde mu dle mého názoru o nic jiného, než-li se tímto způsobem zbavit 4 slušných rodin, které v domě bydlí. Tato situace navozená ministrem Kocábem se p. Svinkovi určitě velice hodí. Řeči o tom, že squateři chtějí s nájemníky navázat kontakt, o všem si s nimi promluvit a dále pak se chovat slušně, pořádat plno kulturních akcí apod.......nevěřím. Plno z nás velice dobře ví, jak se človíčci nerespektující jakákoliv pravidla hry umí chovat (příklady snad uvádět nemusím). P.S. - Stálých nájemníků v tomto domě mi je velice, ale opravdu velice líto.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu BINGO 15:50:16 09. 07. 2009
default.png
Další dění: www.zpravy.idnes.cz/lide-z-truhlarske-podepisuji-petici-proti-asocialnim-squaterum-p8u-/praha.asp?c=A090709_143902_praha_jw

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 12:32:47 09. 07. 2009
default.png
... pane K.O.cáb, jedna kudla se i v kapse již otevřela...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio