Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Zastavení pronásledovaných vozidel (REDAKCE)

Zastavení pronásledovaných vozidel
Ilustrační
Foto: redakce

V poslední době můžeme v českých médiích stále častěji slyšet zprávy typu „policejní honička jak z akčního filmu, zběsilá jízda končila střelbou“ a podobně. Jedná se jen o uměle budovaný mediální obraz nebo počet případů použití zbraně policistou proti vozidlu skutečně roste? A jsou na tento typ zákroku policisté vůbec připraveni?

Autor: Pim Burger
Publikováno: 15. 12. 2009
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu SEK 12:05:21 16. 12. 2016
default.png
Pro stručnost zkratkovitě k složitému tématu.
- Výcvik policistů, služební zákroky, jejich vyhodnocení, zpětná vazba na výcvik a případně další materiálové dovybavení
- Pokud je doposud neřešený případ, který vyžaduje změnu musí být vytvořena nějaká, například takticko metodická skupina, která problematiku bude komplexně řešit
- Pokud policie nemá naplněny výše citované prvky, chová se nezodpovědně k životům občanů, které má chránit a i k vlastním policistům.
- Taktika (pracovní postupy) je základem, z kterého vychází materiální potřeba, dovednost a výkon, který má zvládnout policista. Pokud není písemně zpracována tak je vytvořený výcvik a materiální vybavení postaveno na základě předpovědi věštce z křišťálové koule.
- V každé, třeba jen montovně, jsou přesně stanovené pracovní postupy, zajištěno potřebné nářadí a najati lidé s potřebnou kvalifikací, aby byl dosažen kýžený výsledek výroba bez zmetků. Pokud se tak neděje, tak majitel pak bere k zodpovědnosti řídící článek.
- Pokud policista není vycvičen k zastavování vozidla střelbou má právo či spíše povinnost toto odmítnout, za výcvik nelze považovat střelbu na vozidlo FX nábojem při rychlostech vozu 20 – 50km/hod. Při skutečném zákroku jsou jiné rychlosti vozu, což mění podmínky střelby jako je kmitání vozidla, akcelerace, decelerace, vystavení části těla nárůstu odporu vzduchu, FX střelivo má nízkou úsťovou rychlost oproti služebnímu střelivu a také horší přesnost střelby, pokud požadujeme zásah pneumatiky je potřebné střelcem nepřekročit přesností střelby 2R100 30 cm, tomuto kritériu musí odpovídat maximální dálka střelby pro daného střelce, tím je určen potřebný nájezd k pronásledovanému vozidlu, mezi řidičem a střelcem musí být souhra, musí být zaveden jednotný systém, aby byla zaměnitelnost osádek.
- Dlouhé zbraně mohou u střelců snížit rozptyl střelby oproti pistoli, manévrování s dlouhou zbraní ve vozidle je jen otázkou nácviku, brokovnice je využitelná pro střelbu jen do cca 20m (brokový náboj), je potřeba volit velké broky okolo 8 mm(pozor na velikost rozptylu broků s dálkou střelby a pokles rychlosti, čímž klesá i penetrační schopnost), po zásahu pneumatika rychle ztratí vzduch, střelba za snížené viditelnosti potřebuje snížit dálku střelby vzhledem k poklesu její přesnosti a případně další dovybavení. Své schopnosti musí střelec znát a umět je využít k tomu však u policie není ani cvičen.
Závěr
- Zákon č. 361/2003 Sb. v §45 (2) a – e hovoří zcela jasně kde je chyba, v zákonech to není jen je musí GIBS patřičně uplatňovat.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 18:24:21 20. 01. 2010
Andras.jpg
ANDYS: Pásy nejsou přiděleny vůbec k žádnému ze základních útvarů. Jde o to, že musí být použitý na rovném přehledném úseku, neměly by u vozovky být žádné stromy ani jiné překážky. Provoz musí být z obou směrů úplně zastaven, a směr k zastavovacímu pásu sveden do jednoho pruhu. V určitých vzdálenostech od pásu, musí být umístěno značení, že se na vozovce nachází zastavovací pás. Pronásledovanému vozidlu musí být také dána opakovaná výzva k zastavení podle zvl. právního předpisu. Pokud se nepletu. odkaz na jedno podle mě vzorových použítí pásu - 6 minuta a 30 sekunda. www.youtube.com/watch?v=WQSWAYAoNn0

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JOUDA 17:55:07 28. 12. 2009
Jouda.jpg
Škoda, že si naši policisté nemohou dovolit toto www.youtube.com/watch?v=7wMGVaX2STA&feature=rec-rev-rn-3r-2-HM

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu THOR 14:10:45 23. 12. 2009
default.png
U nás máme zimáky od Matadoru, takže asi tak....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OMANB 11:38:49 23. 12. 2009
default.png
Kucí, musíte opatrně s plynem :-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTIN1 11:34:57 23. 12. 2009
default.png
.. dunlop? :D barum polaris :D a kdyz si clovek vezme, ze to auto diky nahonu na predek a vysokymu tocivymu momentu uz od nizkejch otacek diky preplnovani neumi nic, nez hrabat, tak jdou do prdele rychle jako gumy v zavodech formule 1..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OMANB 11:22:37 23. 12. 2009
default.png
Přesně jak píše Martin 118 kw a 250Nm. Jinak zimní pneu si myslím že dobré Dunlop wintersport,ale na léto je klasika od barumu :-(

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTIN1 11:09:09 23. 12. 2009
default.png
... ne, 1.8 má 118kw tedy 160koní. Naopak, ve skutečnosti může mít výkon ještě vyšší než papírový, to je u škody zvykem.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu IS 09:22:56 23. 12. 2009
is.jpg
Omanb Nevím to jistě, ale 1.8 jak uvádíš nemají 160 koní. Spíš 130... Je teda pravda, že neprůhlednost výběrových řízení je velká. Přesto doufám, že finančně byla škodovka nejvýhodnější a v přpadě, že byla, tak se tato zakázka povedla. Jak uvádíte narozdíl od oděvních součástek, pouzder,... Další věcí je to, že by jsme se mohli bavit o obutí octávek, jejichž výkon, se pomocí pneu co na nich jsou nedá přenést na vozovku za žádných okolností...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OMANB 00:01:07 23. 12. 2009
default.png
Holt kdo ví co vše je v základní výbavě tak ví a kdo neví tak kritizuje.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio