Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Kauza vítkovských žhářů otevírá mnohé otázky. (REDAKCE)

Kauza vítkovských žhářů otevírá mnohé otázky
ilustrační
Foto: internet

Před týdnem byli odsouzeni žháři z Vítkova k výjimečným trestům. Bezpochyby jde o pachatele, kteří si vysoký trest zaslouží. Zaslouží si ale výjimečný trest? Proč lidé, kteří spáchali podobné skutky, byli odsouzeni k nižším trestům?

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 31. 10. 2010
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 18:44:43 05. 11. 2010
default.png
Pánové, pokud jste se narodili v ČR, jste Češi... máte-li s tím nějaký problém, poradím Vám, jako radím každému... seberte se a odstěhujte se....

Každý z nás má nějaké předky z různých krajů... ale pokud jste rozeni na našem území, nevím co řešíte... jedině, že by jste se za to styděli...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 17:28:28 05. 11. 2010
default.png
CATANI [2010-11-05 15:25:48]: Jo, jinak já taky nejsem Čech, po matce potomek německých přistěhovalců a po otci nějaký potomek Chorvatů či co. :D

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 17:27:08 05. 11. 2010
default.png
Já jsem se tady v tom tématu načisto ztratil co kdo napsal a jak to znělo, beze srandy.
Netroufám si tvrdit z minulých kauz a taky kauz, na kterých jsem dělal a psalo se o nich ale zcela jinak než co se událo, že média dokázala zmanipulovat naše zcela bezskrupulozní soudce. To je celé. Myslím si, že mám že stejný názor na spoustu věcí, ale tohle je jen domněnka. Pro noviny senzace a tím čtenost, nic jiného v tom nehledám. Ty v tom vidíš účelovou manipulaci, ale čemu by posloužila?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 15:25:48 05. 11. 2010
default.png
For hammer.
Nevím, nevím, jsem si jist, že nikde netvrdím, že by mediální kampaň neovlivnila, samotný postoj policie či politiků a náhled soudů, právě v této kauze naopak. Domnívám se, že toto bylo neusnosné a hodné ze strany médií totalitní propagandy. Ono právě účelové chození kolem vody s horkým mlékem, jako je třeba v kauzách Pítr, Starka, Bakala, Háva atd. jenom svědčí o tom, že korupce je rozšířena i mezi novináři, kteří v jedné kauze jsou ochotni rozvířit hysterii, manipulovat s názorem společnosti a v kauze několika desítek vražd a hledaných osob, tichoučko po pěšině.

Jsem si naprosto jist, ale že nemám nic společného s pastveci z moldavských stepí, tak jako jsme si jist a z rodných listů dědů a babiček je zřejmé, že nejsem Čeh a ani jednou malou čtvrtinou. Pro tebe Hammere ujištění, že nejsem Maďar.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:50:23 05. 11. 2010
default.png
Co to je apatika? Co to je shůry? Co to je dáno? :D

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 22:32:14 04. 11. 2010
honzad..jpg
hammere, hammere.. komu neni z hury dano, v apatice nekoupi

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 21:16:19 04. 11. 2010
default.png
CATANI [2010-11-03 21:38:50]: Ty jsi ale Tatar. Ty jsi to pochopil přesně opačně. Přesně to, co jsi napsal píšu já. Kolem LTO byl hodně dlouho hodně velký šrumec a nikomu se nic nestalo. Proto píšu, že média ovlivňují leda tak kulové.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 12:40:46 04. 11. 2010
honzad..jpg
Catani: obavam se, ze mas v kazdem odstavci naprostou (a smutnou) pravdu

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 09:50:09 04. 11. 2010
default.png
HONZAD [2010-11-03 22:16:04]: Tak s tím naprostý souhlas.

Bylo by úžasné, kdy policie mohla použít takové prostředky a v takovém rozsahu, včetně úkonů, které dle obhájců jsou nad rámec zákona v jiných případech.(třeba výklad, samotné množství a rozsah použitých odposlechů je fascinující, v takovém případě si nemůže být jist ani nevěrný manžel 500km vzdáleném Aši, že o jeho nevěře se prostřednictvím tisku dozví jeho manželka a to v případě žhářského útoku).

Ale to celé nevyvolává otázky jenom o mediálním tlaku, ale každému alespoň středně dlouho sloužícímu policistovi(či zástupci, advokátovi i soudci, občanovi) musí být jasné v souvislosti z praxe a obdobnými případy, skutky a jejich kvalifikací, že prostě u tohoto skutku právě v porovnání s obdobným jednáním, (venechám rasový podtext), nemůže být řeč o naplnění skutkové podstay zločinu či tr.činu vraždy a tento skutek byl účelově(politické a jiné tlaky) takto kvalifikován od samého počátku.Ale již samá vadná prvotní kvalifikace umožnila využití v jiných obdobných případech soudem zamítnutých či nepoužitých prostředků, oprávnnění, které dává zákon k dispozici policii. Možná kdyby takto postupovala policie ve všech obdobných případech, mohla by se stát ČR zemí s největším množstvím vražd v Evropě.

Naskytá se poté otázka zda je možné v našem právním řádě, aby mohla být objasněna podstata nějakého skutku, tuto proto účelově kvalifikovat o stupeň výš(ač nevylučuji, následně potvrzení oné kvalifikace)?!
Bylo by poté možné použít větší množství opravnění či prostředků. Proč tedy všechny přestupková jednání nekvalifikujeme jako přečiny, to by teprve byla objasněnost a přečiny kvalifikovat jako zločiny. Jsou snad rodiče v minulosti zneužitých a zavražděných dětí něco míň než rodiče Natálky.

Tato společnost se neumí vyrovnat se sociální a rasovou nerovností. Připustila, že různé amaterské či zájmová, účelové občanské iniciativy ač s pofiderní odborností a morálním profilem, mohou ovlivňovat či diktovat více než je zdrávo a nad rámec zákona co je správné a co není a prostřednictvím médií, tlaku na politiky(ti manipulují s politicky dosazeným vedením policie, zastupitelstvím a soudy) ovlivňují tak chod tohoto státu více než je samo o sobě v demokracii přirozené a únosné.

Vše výše uvedené je zárodek, polarizace společnosti, růst vzájmné nevraživosti, pocitu nespravedlnosti a frustrace občanů z oné tzv.české demokracie. Ono na západ od hranic to o poznání funguje tak nějak líp(i když iluze, že o mnoho jsou chybné).

Už končím, ale neodpustím si. Nerozumím některým(pokud to jsou kolegové), jejich víra v demokracii současnou je bezbřehá. Není dnes doba svobodně hlásat názory, je třeba vážit slova. Byť tyto třeba níže uvedené a jinde uvedené názory nemusí být v rozporu se zákonem, není řečeno, že zítra někdo neřekne, že v rozporu zcela jistě jsou a vždy se najde někdo kdo ochotně toto potvrdí.




Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 22:16:04 03. 11. 2010
honzad..jpg
catani, vsak sem taky psal, ze v pripade tunelu, oleju atd, cituji:
"Media ...CAS OD CASU razantne vyslovuji v podpore OCTR, ale tento tlak NENI nijak systameticky"

Jinak zrejme sdilime asi spolecny nazor, ze mediim byly predhozeny vicemene jen male ryby a ti, kteri byli hozeni pres palubu .. takovi ti burani jako Vaskuj atd.. velke ryby jsou v pohode. V naproste pohode a v sedle (sedlech) .. bohuzel

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio