Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Alois Staňa: Z Čech až na začátek světa
Alois Staňa
Foto: Archiv Aloise Stani

„Na památku našim rodičům, vždy věrným. V době, kdy toto vyprávění dokončuji, maminka mojí manželky a moje, byly již mrtvy. Oba tátové jsou ještě naživu, otec můj, již 85-letý a je málo naděje, že bych jej ještě kdy uviděl.“ Těmito slovy uvedl pan Alois Staňa, bývalý praporčík protektorátního četnictva své vyprávění, ve kterém popsal svou strastiplnou cestu z komunistického vězení až do Německa. Dne 26. srpna 2011 uplynulo přesně 62 let, kdy skupina vyčerpaných uprchlíků dosáhla spásné hranice s osvobozeným Bavorskem.

Autor: Redakce na základě vzpomínek Aloise Stani
Publikováno: 26. 08. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu PIM-BURGER 19:00:10 11. 09. 2011
Pim Burger.jpg
APPALACIO [2011-09-11 17:04:01]: Prosim tě Appíku, co to je zase za kecy??:-)) Ty máš nějakej slabší tejden, ne??:-)) Já chápu, že tvůj zaměstnavatel na tom teď není zrovna nejlíp (a asi ani nebude), ale plácáš už totální kraviny.

Kdyby jejich činnost byla zaměřena skutečně pouze na materiální obohacení, proč za a) zapalovali stohy (jaký jim to přineslo materiální úžitek? - Že bych si taky vydělal) a za b) proč utekli na západ? Vždyť si tu mohli krochnout nějakou babičku s vnučkou, obrat je o všechny peníze, babičku znásilnit a vnučku až poté, co jí znásilní a pak si v klidu užívat peněz, ne?? To by byla psychologie těch krvelačných psů, kteří toužili pouze po tom, aby byli bohatí. A protože se chtěli mít ještě lépe, tak si přizvali kamarády, protože víc hlav víc ví a může zabít víc nevinných lidí a být ještě bohatší...:-))

Něco ti povím. Můj praděd došel se Svobodou z Buzuluku až do Prahy a za ty řeči o vrazích Mašínech, kteří zabili nevinné přisluhovače komunistů, by vám všem rozbil hubu stejně, jako to ve 49. dvakrát udělal jedné komunistické špíně, co mu přišla říct, že musí odevzdat svůj statek JZD poté, co tam jeho matka umřela při dřině na poli, aby splnili kontingent, který se musel povinně odevzdávat straně, teda státu. Žvaníte tu o příbuzných komunistických pomahačů - a co příbuzní všech těch lidí, které tito nevinní pomahači pomáhali posílat do uranových dolů nebo na šibenici, aby jim ukázali pravý socialistický ráj?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 17:04:01 11. 09. 2011
default.png
PIM-BURGER [2011-09-11 15:36:54]: takže abych to shrnul... každý kdo vraždil a loupil pro svůj rozmar a svoji materiální potřebu, je dnes po letech hoden obdivu a vyznamenání???.... Za lidi mluví skutky a skutky Mašínů hovoří jasněji... několik mrtvých, naloupeno pro vlastní potřebu a zdrhnutí za kopečky...

to samé platí i dnes.. každý lump, který je chycen si vymýšlí báchorky, jak ospravedlnit své skutky..... možná by stálo za to, aby jsi se někdy podíval na nějaký trestní spis, zašel soudu, promluvil s poškozenými...

vysvětli jim, že ten, kdo jim dnes zavraždil příbuzného a nadává na zdejší "demokratický" režim, bude za 30let oslavován a vyzdvihován...

... nechci se dožít toho, že Kájínek dostane taky metál a bude z něho prezident.....hned po Mašínech.. no hlavně že čas pracuje proti nim.. jeden už to má za sebou a je to dobře...škoda, že netrpěl o trochu víc...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 15:36:54 11. 09. 2011
Pim Burger.jpg
JAMESCLC [2011-09-11 11:34:56]: Ne Jamesi, nemluvil jsem s nikým, kdo v 50. letech žil, protože nemám rodiče a prarodiče a na tomto světě jsem se vyskytl jen tak.:-))

No tak trošku zestárli a přestalo se jim v armádě líbit.:-)) Přiznám se, že nevím, co ti na to mám říct.:-)) Každopádně to, že v armádě vydrželi "jen" pět let, neznamená, že by nechtěli bojovat s komoušema. A nebo už byli tím bojem unavení, co já vím? Také se za těch 5 let podstatně změnila politická situace a po událostech v Maďarsku se ukázalo, že USA do války se SSSR nepůjde, tak co by dělali v americké armádě? Líbí se mi tvůj úzus, že jakmile utekli z Československa, tak mohli být hrdiny jen tehdy, když by až do své smrti ve třech napadali jeho hranice nebo jak si to představuješ?:-))

Účelem zapalování stohů a podobných akcí bylo znejistit komunisty a ukázat lidem, že to tam ještě nemají zcela pod kontrolou a tak např. vzedmout další vlnu odporu vůči režimu. Pokud vím, pár komoušských kolektivizátorů to díky takovým akcím vzdalo, čímž se logicky pozdržela kolektivizace danné obce - a to myslím nebylo málo. Navíc tyto činy, které byly brány jako teroristické a hrozila za ně smrt (takže tak málo to asi taky nebylo), zaměstnávaly i StB, čímž se zase nabourával systém, protože se tito lidé nemohli věnovat něčemu jinému.

Jinak ti nechci kazit iluze o tom, jaké "běžné" věci řešil příslušník SNB v 50. letech na vesnici, ale patřilo mezi to i bránění právě všech členů strany, jejichž prací bylo okrást a zabavit majetek někomu jinému. Nebylo výjimkou, že příslušníci SNB konali na přímý rozkaz komunistických funkcionářů ergo byli jejich pohunky.

A tím, že se ptáš, jak tenkrát ublížili komunistům, tak ukazuješ, jak nechápeš ducha tehdejší doby. Na začátku 50. let neměli komunisti ještě vůbec nic jistého. Proto odstraňovali své nepřátelé. Pokud by se na celém území rozhořelo více takových akcí, mohlo by to destabilizovat systém. Jakýkoliv odpor proti komoušům je mohl přijít dost draho. Podívej se např. na události v 53. roce v Plzni po měnové reformě, kde snad musela být nasazena i armáda a hlavně se o tom nesměl nikdo dozvědět, protože by státem ožebračení lidé mohli usoudit, že komunismus je špatný a že po měnové reformě už vlastně nemají co ztratit.

Nehledě na to, že na komouše bylo tlačeno z Moskvy a také ze strany jejich nadřízených a nemám o tom tak skvělé informace, ale útěk Mašínů zaplatilo asi mnohem víc než ti, o kterých se píše, protože nechytit je, byla tak velká haluz, že pár lidí to asi pěkně schytalo - a tak to má být...:-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 15:18:24 11. 09. 2011
Andras.jpg
HONZAD [2011-09-11 12:23:40]:

Honzade, některé trestné činy jsou nepromlčitelné. Hlavně, pokud jsou spáchány zvláště zavrženíhodným způsobem. Zbytek jak říká appalacio. Holt morální hodnoty každého jednotlivce jsou nastaveny jinak, a u některých jsou až v kanálu a níže:-)Důležitým faktem je, že moralita ohledně Mašínů hovoří jasně.....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 15:09:08 11. 09. 2011
default.png
HONZAD [2011-09-11 12:23:40]: jsi pohůnek vrahů a lupičů.. hanba tě má fackovat, když to neudělá někdo jiný... co se dá dělat, říkej si chceš, ale víc už páteř ohnout nemůžeš.. max. se ještě rozběhnout do šipky...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 12:23:40 11. 09. 2011
honzad..jpg
andras/appalacio .... kluci zlati, tak budto vas nekdo s tim stihanim masinu v nemecku taha za fusekli, nebo jsou vasi nemecti kolegove stejne dusledni, jak je pan ministr vnitra pravdomluvny, kdyz lici situaci na severu cech :-)

Masin byva v Nemecku celkem casto, nekdy i s nemalou publicitou, treba kdyz Kraus letos natacel Josefa Masina do sveho televizniho show, odehralo se v to jednom bavorsekm hotelu. Myslit, kluciii, ze by nekdo stihany v Nemecku jim tam prvdielne prilital ze statu, obcas se jim tam promenaduje s celym televiznim stabem a nemci by ho nechali jen tak behat, pokud by byl stihany za vrazdy, jo? No jak rikam, zrejme jste asi zase nekomu skocili na spek. Nejak mam pocit, ze uz se chytate kazde blbosti.. Nebylo by vhodnejsi spis prehodnotit vase neudrzitelne postoje k cele teto kauze a opustit retoriku Halo novin?

Pro vase poteseni a take pro jamesica tedy tke pridam jeden link: http://www.iprima.cz/showjanakrause/aktuality/o-idealech-svobody-ktere-nam-nyni-trochu-chy...
Preju pekne pokoukani! :-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JAMESCLC 11:37:29 11. 09. 2011
default.png
Přidám taky jeden odkaz:

http://zpravy.idnes.cz/na-masina-penize-jsou-ale-vlastni-medaile-si-platime-sami-zuri-vete...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JAMESCLC 11:34:56 11. 09. 2011
default.png
PIM-BURGER [2011-09-06 22:27:03]:

Ano, Pime já vím, že si to tak nenapsal, šlo jen o malé popíchnutí Tě:) Ale hodilo by se k doplnění Vaší pohádky o "statečných" Mašínech, no nic.

Ty si názoru, že byli odvážní, protože vstoupili do americké armády. No a co se takhle na to podívat ještě z jiné strany? Ono totiž získat americké občanství nikdy nebylo tak jednoduché a jeden ze způsobu je služba v americké armádě se závazkem na 5let a ejhle jak pak tam dlouho oni byli? Ano, přesně 5let! Dostali americké občanství za službu v armádě a tím skončilo jejich "odvážné hrdinství a boj za svobodu".

Nezlob se na mě, ale zkrátka v tomhle nelze spatřit hrdinství.

Ano, Pime to já vím moc dobře, že plno z nich se tam dobře nemělo a taky se jich plno vrátilo zpátky do své vlasti. Je fajn že sis promluvil s emigrantem a mluvil si taky s někým z druhé strany? Z tehdejších politických kruhů, bezpečnosti, civilů atd.?

Tvůj výraz "komunistickýho pohunka bylo vlastně odstranění kolegy". Ne, byla to vražda kolegy, který sloužil na vesnici lidem, řešil běžné věci. A nebo myslíš, že byl tajným plukovníkem od Státní bezpečnosti, který ve sklepě mučil pekaře, protože neupekl chleba?

No tak vážně Pime, jak činy Mašínů ublížili tehdejší státní moci? Jak pomohli svobodě?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 08:45:05 11. 09. 2011
default.png
ANDRAS [2011-09-10 19:08:26]: protože v Německu chápou souvislosti bez pokřivených myšlenkových pochodů... a prostě je pro ně vražda vraždou a loupež loupeží i po těch letech.... .-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 19:08:26 10. 09. 2011
Andras.jpg
HONZAD [2011-09-08 17:07:55]:
No jo, dělal, holt to byl pěkný "vejlupek".:-) Vysvětli mi prosím jednu věc. Jak je možné, že v německu jsou činy Mašínů doposud trestnými? Nepromlčenými?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio