Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Alois Staňa: Z Čech až na začátek světa
Alois Staňa
Foto: Archiv Aloise Stani

„Na památku našim rodičům, vždy věrným. V době, kdy toto vyprávění dokončuji, maminka mojí manželky a moje, byly již mrtvy. Oba tátové jsou ještě naživu, otec můj, již 85-letý a je málo naděje, že bych jej ještě kdy uviděl.“ Těmito slovy uvedl pan Alois Staňa, bývalý praporčík protektorátního četnictva své vyprávění, ve kterém popsal svou strastiplnou cestu z komunistického vězení až do Německa. Dne 26. srpna 2011 uplynulo přesně 62 let, kdy skupina vyčerpaných uprchlíků dosáhla spásné hranice s osvobozeným Bavorskem.

Autor: Redakce na základě vzpomínek Aloise Stani
Publikováno: 26. 08. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu PIM-BURGER 22:27:03 06. 09. 2011
Pim Burger.jpg
JAMESCLC [2011-09-06 21:45:33]: A bylo také mnoho těch, co zbraň použili a nebo nepoužili a stálo je to život. Nikde jsem nenapsal, že bojovali proti milionu Číňanů - jen to překrucuješ. Mašíni nebyli v Koreji, byl tam Paumer, ale i to dost zpochybňuje ten údajně úžasný článek. Nebylo mnoho lidí, kteří po útěku z Československa vstoupili do americké armády a nebo šli dokonce dobrovolně bojovat do Koreje.

Tady se totiž zase mírně vytrácí ta vaše historka o tom, jak byli zbabělí a šli na západ pouze kvůli penězům. Jinak pokud bys někdy mluvil s nějakým emigrantem, tak bys věděl, že tam se nikdo neměl jen dobře. Ti lidé si většinou prožili peklo ve vlastní zemi, do které se už nikdy neměli vrátit a pak je čekala krutá realita "kapitalistické ciziny". To, co oni riskovali a co mnozí dokázali, si lidé jako ty nedokáží vůbec představit. Proto tu pak pindáš o tom, jak zneškodnění komunistickýho pohunka bylo vlastně odstranění kolegy.

Opravdu jen čekám pouze na to, až tu začnete litovat ubohé německé kolegy z Gestapa, kteří také jen plnili v rámci zákonů své povinnosti.

Pro Appalacia: Já jim to vyznamenání přeju.:-)) Už jen za to, jak vodili za nos asi 20 tis. Němčourů. A teď čekám tvé příspěvky v hnědé barvě...:-D Navíc odvaha postavit se komoušům by se měla cenit - zvlášť v 50. letech.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JAMESCLC 21:45:33 06. 09. 2011
default.png
Zdravím, tak jsem se zde pár dní kvůli dovolené nebyl a koukám, že trio komunistobíjců včele s Hammrem jede opět na plný plyn:)

ANDRAS [2011-09-05 19:31:53]:
Andreasi jsi frajer! Zcela s Tebou souhlasím! A děkuji nejen za pěkný článek, ale i za další Tvé příspěvky.

HAMMER [2011-09-06 16:36:10]:
Hammere, myslíš, že dnešní svět je bez ideologie? Asi Ti utekla dnešní ideologie kapitalismu, tedy: peněz, moci a sobectví! Mno a musím říct to opravdu lidem přineslo "štěstí a bohatství".

Nechtěl jsem na Tebe nějak víc reagovat, ale po té Tvé poslední prasárně mi to nedá. Jsi fakt naprosto bez charakteru! Tak začnu od tohodle:
Píšeš, že se dožaduje bezchybného postupu?! Nechápu co to s Tím má co dělat? Ono se rozlišuje jestli provedu vraždu profesionálně nebo jako amatér? Jestli se nemýlím, vražda je vražda ať už to provedu jako profík nebo jako amatér! Je to jen další Tvůj blábol, stejně jako ten že Honzátko do dnes neví že je po smrti...

Další Tvůj blábol je cituji: "To byl úkol reálně neproveditelný ničím jiným než silou divize." Zajímavé, že mnoho lidí odsud odešlo bez jediného výstřelu, loupeže apod. Takže, to asi tak neproveditelný úkol nebyl, co?

Za, Tvoje vyjádření o Honzátkovi a pokladníkovi bys zasloužil přes hubu! Pochopil bych, kdyby to řekl úplný civil typu Honzad bez nějakého vztahu k policii apod. ale polda?! Jen zírám! Navíc ty sám si přísahal KSČ, ovšem samozřejmě po roce 89 si rychle změnil názor a stal si se velkým komunistobíjcem. Co bude po další revoluci? Budeš se chtít stát MISS WORLD a povíš nám, jak moc si přeješ světový mír?

Mimochodem, co víš vůbec o Honzátkovi? Zřejmě velký kulový! Víš, vůbec komu přísahal? Poučím Tě, přísahal 2x a to presidentu Benešovi, nikoli Gottwaldovi!

PIM-BURGER [2011-09-06 17:00:31]:
Mě je známo, že v americké armádě byli v letech 1954-1959. Pak už se měli jen dobře. Tvůj styl je přesný, pohádka o dobrých Mašínech co bojovali proti milionu čínských dobrovolníků:D a bojovali proti nim sami, co?:D

Víš něco víc o jejich činnosti v americké armádě nebo jen toto?

HONZAD [2011-09-06 18:43:58]:
Honzade, ale to je mi "demokracie a objektivita" Místo nějakého argumentu nebo se zamyšlení nad článkem, rovnou zavrhnutí. Copak nám to připomíná?

APPALACIO [2011-09-06 18:58:37]:
Naprostý souhlas, je to urážka všech, kteří naše nejčestnější medaile dostali zaslouženě.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 20:55:00 06. 09. 2011
default.png
HONZAD [2011-09-06 20:04:33]: .-)))) ok

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 20:04:33 06. 09. 2011
honzad..jpg
coz o to, nemam problem te rozjitrit :-) ale psat se mi to od zacatku znova vsechno nechce. Tak nebud lenoch, zalistuj, precti si debaty na toto tema za posledni cca mesic a nazory a argumenty vsech zucastnenych, i jejich oponentu, tam najdes. A pokud bys chtel hloubat jeste dale, stejnou debatu jsme tady vedli prd cca 3 rokama s generacnim spuntem, tak si muzes poslouzit i tam. tak se pekne bav!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 18:58:37 06. 09. 2011
default.png
for hammer, pim-burger a honzad... pánové!!! (vyjadřuji se teď čistě a jen k Mašínům)... hluboce jste mě zklamali, ale hluboce... zastávat se čistokrevných vrahů a lumpů je prasárna i po těch letech..

....budiž, nějakým stylem utekli... ale ještě mi zde napište, že byste tyto vrahy a grázly chtěli za jejich počínání zdobit našimi nejčestnějšími medailemi a já se pos***u úplně.. a to to myslím smrtelně vážně!!!!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 18:43:58 06. 09. 2011
honzad..jpg
Ale no tak, Andrasi, brat si na pomoc v teto debate extremne levicove britske listy a jejich "autory", to je tedy slusny argumentacni upadek. A hlavne validita a dveryhodnost argumentu/zdroje jakymi blisty jsou je fakt (zejmena v teto problmatice) zcela nulova.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 17:00:31 06. 09. 2011
Pim Burger.jpg
ANDRAS [2011-09-05 19:31:53]: Až na to, že Hammer trošku podcenil význam Píky, tak s ním opět výjimečně souhlasím. A dodám jen to, že co je mi o Mašínech známo, tak oni si nesedli za hranicemi na zadek a nezačali "mít se dobře", ale vstoupili do americké armády a Milan Paumer bojoval v Koreji proti komunistickému severu a asi milionu "dobrovolníků" z Číny. To mi nepřijde zrovna jako sezení na zadku a už jen toto ukazuje odvahu. Já bych se tedy do žádné války dobrovolně nepřihlásil.

Zároveň je také nutné říct, že v padesátých letech nebyla hranice zdaleka tak neprůchodná, protože zadrátování nebylo ještě doděláno a pohraniční stráž byla v plenkách. SUPi se začali používat snad až v 60. nebo dokonce 70. letech jako reakce na to, že došlo k vypnutí elektřiny v plotu. Poté, co několik těchto dárečků uteklo do Německa a Rakouska a tam zaútočilo na místní, byli i SUPi staženi.

Tím ale rozhodně nechci říct, že průchod na západ byl snadný. Koneckonců, o tom svědčí i článek, pod nímž vedeme tak plodnou diskuzi. A jsem si jist, že kdyby tito uprchlíci potkali nějakého příslušníka SNB, který by jim mohl zabránit utéct, také by neváhali. Ne, protože to byli nějaké lidské krvelačné bestie, ale protože taková byla doba a oni byli mladí a chtěli přežít.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 16:36:10 06. 09. 2011
default.png
ANDRAS [2011-09-05 19:31:53]: Ono lepší je někdy nemyslet, jak dokazuje člověk s příjmením Baťa.

Klasická manipulace: napřed nám autor "myšlenek" vloží do vyprávění o Mašínech pohádku o Draku a Jankovi, aby to vypadalo jako to nejobyčejnější a nejryzejší dobro, aby pak při svém "myšlení" povytrhával ze souvislostí báchorky bolševiků a udělal z nich naopak jen sprosté zloděje a vrahy. To co napsal je přepsaná propaganda přesně ve stylu: proti čemu jsme to v tom osmašedesátém protestovali, však se máme dobře? Přitom jsme od té doby šli hospodářsky ke dnu jako cihla. To jsou ti pomýlení.


Byli to skutečně mladí "Janci", kteří jako nemnoho jiných měli odvahu proti bolševikovi jednat a nečekali, že je dojde, podobně jako Píku a další, zaříznout jako ovci. Nevím jestli jde říct o někom, kdo čeká jako ovce na svoje vlastní zaříznutí, že je hrdina. Píkovu historii neznám.

Byli vychováni svým otcem, hrdinou protinacistického odboje, který padl dřív, než je stačil něco naučit. Jednali přiměřeně blbě svému věku a svým nulovým životním zkušenostem. Zkušení starci jim dneska chtějí vykládat, co měli dělat....

Andras a spol. se dožadují jejich bezchybného postupu (vraždy, loupeže) silně zapomínajíce, kolik toho ve službě zkurvili sami a že kdyby byla absolutní spravedlnost, tak dneska ještě všichni sedíme společně na Borech.

Ten prablb Baťa tady vykřikuje, jak jednoduchý úkol si před sebe ti zloději, vrazi a lupiči postavili: přejít na západ a mít se dobře.
Kdyby méně myslel a více se zajímal, tak železná opona to byly lahůdky jako: minová pole, koridory se SUPy, ostnaté dráty ve třech řadách, mezi nima denně vláčené pole šíře 50 metrů, špačkárny na dohled jedna druhé obsazené 24 hodin denně, motorizované hlídky, pěší hlídky, hlídky na čekané v terénu, všechna stanoviště obsazena rovněž 24 hodin denně, statisíce péesáckých donašečů a udavačů už nejméně třicet kilometrů od hranic...
To byl úkol reálně neproveditelný ničím jiným než silou divize.

Jen naprostá vojenská a esenbácká debilita uvědomělých rudých kádrů místo odborníků, které bolševik vyházel a staral se jim o nuzný život, jak na naší tak východoněmecké straně mohla dovolit, aby pětice ozbrojených chlapů prošla přes dva státy.

Moji kolegové byli ti bolševiky vyházení prvorepublikoví četníci, ne nějaký státní lupič v uniformě SNB Honzátko nebo sedmdesát třikrát StB prověřený pokladník.

Prostě řekněme si to tak, že pětice totálních blbců ze tří pětin uspěla proti naprosto neschopnému režimu.

Baťa asi očekával, že Mašíni po svém útěku provedou atentát na Gottwalda nebo že si takový zážitek budou chtít asi vícekrát zopakovat. Sám byl jejich vrstevník, sám viděl a slyšel, a sám neudělal ale vůbec nic. Jak může mít tu drzost a kritizovat je, že udělali věci špatně, když on měl soustavně na trenkách vzadu z bolševika hnědý flek? Mně jako mladému ocasovi ale i starému blbovi by jedna taková zkušenost stačila podobně jako všem těm stamilionům mladým jankům v dějinách lidstva, co šli chutě do války a po prvním boji je ta chuť raz dva přešla. Ale drze toto požadovat po jiném, na už to musí být myslitel! Stejně jako vy, staří ocasové.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 10:44:32 06. 09. 2011
default.png
ANDRAS [2011-09-05 19:31:53]: dík za článek... myslím, že souhlasím tak na 150proc .-)... do puntíku to vystihuje můj názor na celou věc ohledně Mašínů..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAX 01:57:38 06. 09. 2011
dax.jpg
ANDRAS [2011-09-05 19:31:53]:
Andrasi k tomu není co dodat, myslím ,že je to pohled, který má hodně blízko skutečné pravdě o partě hrdinných junáků Mašínů a spol.??. Bohužel dnes je stále dosti i těch ,kteří nemají vypnuté mozky jenom při sledování TV a tisku, ale bohužel i při volbách.
Příspěvky a názory některých zdejších svatých to jenom potvrzují.
Drž se chlape a přeji pevné zdraví.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio