Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Alois Staňa: Z Čech až na začátek světa
Alois Staňa
Foto: Archiv Aloise Stani

„Na památku našim rodičům, vždy věrným. V době, kdy toto vyprávění dokončuji, maminka mojí manželky a moje, byly již mrtvy. Oba tátové jsou ještě naživu, otec můj, již 85-letý a je málo naděje, že bych jej ještě kdy uviděl.“ Těmito slovy uvedl pan Alois Staňa, bývalý praporčík protektorátního četnictva své vyprávění, ve kterém popsal svou strastiplnou cestu z komunistického vězení až do Německa. Dne 26. srpna 2011 uplynulo přesně 62 let, kdy skupina vyčerpaných uprchlíků dosáhla spásné hranice s osvobozeným Bavorskem.

Autor: Redakce na základě vzpomínek Aloise Stani
Publikováno: 26. 08. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu ANDRAS 19:53:17 31. 08. 2011
Andras.jpg
PIM-BURGER [2011-08-31 19:44:40]:
JO tááá, takže pokladník, který bránil výplaty před lupiči by je zabil? Omámený četník by je zabil? hasič, který hasil stoh jednoho soukromého zemědělce, který mu Mašíni zapálili by je zabil? To snad nemůžeš myslet vážně. Já se snad asi taky seberu, a ve jménu socialismu a svobody vás dva sejmu. To bude cajk? Vždyť stačí, aby komanči vyhráli volby a budu hrdina. Takhle vy uvažujete? Apropo kriminální činnost Mašínů začla v roce 1945. To byl opravdu komunismus a marast jak poleno.....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 19:44:40 31. 08. 2011
Pim Burger.jpg
ANDRAS [2011-08-31 18:27:52]: Víš Andrasi, normálně s až příliš přímočarými, černobílými a občas i nesmyslnými příspěvky Hammera nesouhlasím, ale všichni, kdo litují ty tzv. zavražděné, zapomínají, jak by se zachovali všichni ti tzv. zavraždění. Buď by je udali (=smrt nebo bolestivá pomalá smrt v lágru) nebo by je zabili rovnou. A byly takové případy (myslím, že to bylo na letišti někde v jižních Čechách), kdy uprchlíci hlídku spoutali, nechali je žít, avšak hlídka se z provazů dostala a rozstřílela uprchlíky v kokpitu letadla. Tohle ti přijde fér? Jen kvůli tomu, že chtěli zmizet z tohodle marastu, který by je přivedl do uranového dolu?

Slyšel jsi někdy lidi, kteří tam skončili a nebo kteří utíkali? Já ano a věř mi, že když mi to ti lidé vyprávějí, tak bych pomalu zvolil stejnou metodu jako Hammer. Nemůžeš to hodnotit z dnešního pohledu, kdy si můžeš sbalit pět švestek a zajet se podívat třeba na severní pól. Tenkrát byla tahle země plná lidí, kteří byli ochotni tě kvůli špatnému kádrovému posudku nechat zavřít a tvojí rodinu chcípnout hlady. Mašínové měli jedno heslo a já s ním vždycky souhlasil: "My jsme třídní boj nevyhlásili."

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 18:27:52 31. 08. 2011
Andras.jpg
HAMMER [2011-08-31 17:52:34]:

no vidíš, třeba jsi imperialistická kolaborantská svině, s kterou se zase neztotožňují jiní:-)

Já třeba nerozlišuji mezi levicí a pravicí. Rozlišuji mezi tím, kdo koná, kdo krade, kdo rozvrací, a tak dále. Pokud jde o zájmy státu, nějaké politické přesvědčení jde stranou. Hammere, bohužel jsme především lidé, a Mašíni vraždili ty obyčejné lidi. To není omluva. Stačí si vyslechnout několik natočených rozhovorů s nimi. Chladnokrevní psychopati. Jediné, co chtěli, bylo peníze a pohodlí. Jejich řešením bylo to, že čechoslováky spasí od komunismu třeba i tím, že je všechny vyhladí. To ti přijde normální?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 17:52:34 31. 08. 2011
default.png
ANDRAS [2011-08-31 16:30:42]: Moje rodina by brečela štěstím jako o závod!!!!
Andrasi, já nejsem rudá bolševická kolaboranstká svině ani se s ní neztotožňuju. Já nemyslím jako ty, herdek chlape!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 17:29:23 31. 08. 2011
Andras.jpg
HAMMER [2011-08-31 16:20:20]:
Apropo kdyby svázali a podřezali tebe, tvá rodina by jim také byla vděčná, a přála by jim zabití více obyčejných lidí, že?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 16:30:42 31. 08. 2011
Andras.jpg
HAMMER [2011-08-31 16:20:20]:
já tedy partyzánskou činnost za legitimní prostředek boje nepodporuji a neuznávám. Součástí velkoněmecké říše jsme se mimochodem stali ve své podstatě zcela dobrovolně. Tím jsme ztratili čest. To, že někdo sejme dědka od wehrmachtu, když hlídá strategicky nevýznamný most, nepřijde jako hrdinství.

A dle tvé logiky, by bylo asi lepší, kdyby mašíni povraždili co nejvíce čechoslováků, jen pro to, že mají jiné politické myšlení nežli ty. No, neboj se, však oni komunisti za pár let budou zase u moci, a můžeš nás zkusit střílet, těším se na tebe, tváří v tvář, frajere.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 16:20:20 31. 08. 2011
default.png
Bacha, nebo ti tu komančové vysvětlí že vrah je vrahem za každého režimu! Třeba Gabčík s Kubišem nebo naši paragáni když sejmuli českého četníka za protektorátu nebo popravili další maníky, co udali gestapu nějaké lidi z odboje. ČSR tehdy ani neexistovala, byli jsme součástí Velkoněmecké říše a všichni Češi byli její občané, válku s Německem jsme tedy nemohli vést ani vyhlásit a naši lidi zabíjeli Němce i vlastní kolaboranty.
Mašíni byli v době svého útěku nezkušená telata, nadělali řadu kiksů a ten největší byl, že těch komoušů nesejmuli více.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LIMITUS 22:20:16 29. 08. 2011
default.png
Zajímavé vyprávění. Nelze nesrovnávat s případem bratří Mašínů, kteří jsou stále zatracováni, ale čím víc čtu příběhy lidí, kteří chtěli utéct z komunistického marastu, tím více je chápu...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LIMITUS 22:20:16 29. 08. 2011
default.png
Zajímavé vyprávění. Nelze nesrovnávat s případem bratří Mašínů, kteří jsou stále zatracováni, ale čím víc čtu příběhy lidí, kteří chtěli utéct z komunistického marastu, tím více je chápu...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio