Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Verneřický puč
Fotografie hlavních organizátorů puče po vyznamenání
Foto: Archiv autora

Když dne 14. září 1937 zemřel prezident Tomáš Garrigue Masaryk a v oknech verneřických Němců se objevily černé prapory, považoval to velitel místní četnické stanice vrchní strážmistr Mařík za velký posun v pohledu německého obyvatelstva v pohraničí na československý stát, stejně jako na zcela zásadní krok v česko-německém soužití. Tehdy ještě nemohl tušit, že přesně o rok později, dne 14. září 1938, dojde k události, která jakékoli soužití Němců s Čechy v našem pohraničí navždy znemožní.

Autor: Pim Burger
Publikováno: 13. 09. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HAMMER 06:15:10 06. 10. 2011
default.png
Máš pravdu, ale řekni k tomu A i to B a pak i to C.

To B je, že i Češi žili třista let pod někým, pod kým nechtěli a nevím o tom, že bysme pro to chystali jejich vyhlazení.

To C je, že za Habsburka i za republiky měli svůj majetek a možnost rozvoje, neměli sebemenší důvod chtít Čechy vyhnat a dokonce je vyhladit. Tam byl několik staletí klid. Nikdo je z gruntu nevyháněl. Žili doma, jen se to doma jinak jmenovalo. Za Habsburka neměli jako Němci žádná větší privilegia než Češi.

Takže já je pranic nechápu. Hledáte omluvu pro neomluvitelné.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CHIP 21:43:29 05. 10. 2011
Chip.jpg
Hele Hammere, ač nemám k němcům nijak zvláště kladný vztah,a k Sudeťákům už vůbec ne, tady se jich musím tak trošku zastat. Co oni měli společného s prvorepublikovým Československem? Skoro čtyřista let byli řádnými poddanými Habsburků a pak se v podstatě rozhodnutím nepřátelských velmocí stali minoritou ve státě, se kterým nesouhlasili a neměli ho rádi. Jasně, můžeš říci, že mohli odejít do Rakouska, nebo Německa. Ale komu by se chtělo odcházet z gruntu, kde žili třeba třista let, že...:-)
Takže trošičku jejich vztah k Československu chápu...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 17:11:58 04. 10. 2011
default.png
Tak k té literatuře. Oni ti cenzoři byli někdy idioti, někdy ale mazaní lišáci, kteří propouštěli hodně věcí, sice jinak řečených, ale když si to srovnáš s jinými díly už necenzurovanými, najdeš si přesně, kde cenzor zasáhnul. Bez zásahů cenzora by třeba Svoboda ani Klapálek nevydali ani čárku, takže díky aspoň za to.
Teď tedy vynech to cenzurované a soustřeďme se na necenzurované vydávané po devadesátém roce. Co jsi z toho četl?

Odpověď na tvoji otázku: zda-li tedy svedectvi a knihy pouzite v danem textu (viz blog, zejmena Kulka, Vedral-Sazavsky, Brod) si to vymysleji???

Jak to mám vědět, herdek? Já jsem díla od Kulky ani Sázavského nečetl, to co je napsáno v blogu nevím jestli koresponduje s jejich díly, navíc si dneska prd pamatuju, co v tom blogu je. Co si mají vymýšlet? Promiň za odpověď otázkou.

Počkej, ty nevíš co se stalo v roce 1948 zároveň se vznikem Izraele? Si děláš srandu, ne? Mně totiž nejde ani za mák dohromady co se stalo v roce 1948 s tím, jak negativně se vyjadřuješ o vztahu všech Čechů k Židům. Ono to asi nebude tak černo-bílé, jak píšeš.

Pak mi není jasné, proč mi furt podsouváš, že já píšu, že odsun Němců byl lidský a že Češi Židy nesnášeli. Umíš vůbec číst?
Já opakovaně říkám, že podle mého byl odsun Němců málo tvrdý, za vlastizradu byla šibenice. Oni chtěli Čechy smazat z povrchu zemského, my jsme neměli existovat, sudetští Němci znali Mein Kampf se všemi jeho detaily a věděli, k čemu se připojují a co bude s jejich sousedy. Já bych se s nima na místě okupovaného a poníženého Čecha tak nemazal a předvedl bych jim stejné máslíčko v jejich vlastních pecích Osvětimi a dalších. Oko za oko. Bránit svoji vlast měli plné právo, třeba válkou, ale ne genocidu všeho neárijského. Jak vy k mi, tak my k vy.

Židy osobně obdivuju a mám k nim vysoce pozitivní vztah. Za jejich píli, pracovitost, šikovnost.
Nikdy jsem nenapsal, že Češi nebyli antisemité, ale nebylo to víc než jiné národy. Židi měli problémy všude, v různých dobách a různých zemích. Závist těch majoritních společností byla hlavní příčinou jejich problémů. Nevím co proti tomu máš.

Že Palestina byl nebo nebyl stát je jedno, ale byl to domov Palestinců, nějaké správní území VB, Britský mandát Palestina nebo jak se to jmenovalo. Předtím to byla Osmanská říše, ale furt tam doma byli Arabáči i Židé. OSN to "vyřešila" velmi konstruktivně - židovský stát. S následky dodnes. Byla to prasárna a Židé následně terorem vyhnali palestinské Araby do okolních zemí, aby neměli demografickou převahu.

Ty kecy od OSN byly, jsou a vždy budou jen těmi kecy, OSN se stále opakovaně diskredituje všude tam, kde má sjednat pořádky a místo toho trpí lidé pod masovými vrahy. OSN je od samého svého vzniku se svým právem veta a dalšíma soubojema různých velmocí nefunkční organizace. Příkladů jsou tisíce.
Wilson netušil, jak se bude svět vyvíjet, když psal svoje blbosti v roce 1918 a že to, co píše, už bylo.

No a toto:
" V Charte OSN (1945), kde jiz v cl. 1 odst. 2 se rika, Ze jednim z cilU OSN je „rozvijet mezi narody prátelske vztahy, zalozene na ucte k zasade rovnopravnosti a sebeurceni narodu…“

je blábol teoretiků, který v praxi přerostl ve studenou válku kdy život na zemi byl co chvíli na pokraji atomového vyhubení a jinak samý lokální konflikt. S těmi články 55, 56, 73 a 76 si kdejaký lump akorát tak vytřel zadek, protože vždycky jakoukoliv snahu o sjednání pořádku některá velmoc vetovala. Bylo by dobré, kdyby jsi se s prací OSN seznámil blíže v praxi místo teorii jejích nikým nedodržovaných blábolů.

Ty chceš, aby ti tady někdo zlehčoval antisemitismus za první republiky. To to chceš. No tak chtěj!

Tak Němci byli převážnými majiteli průmyslu, bankovnictví, podnikateli, ano? Tak kua, co jim teda tak strašně chybělo, že zemi, která jim umožnila takto prosperovat, takto zradili? Jinak které světoznámé podniky Němci že vlastnili? Jmenuj něco.

Honzo, nevím jestli to po válce byl nacionalismus Čechů, co Němce i s Německými jmény Židy vyhnalo ven, ale spíše to byla čirá nenávist.
A ten majetek v tom pohraničí po Němcích přišel z velké většiny zcela vniveč. Ještě dneska se tam můžeš jet podívat.

Nástup komunismu připustil jen Beneš, když nás on sám dvakrát vydal do rukou cizím mocnostem.

Nevykládej tady o demokracii spojenou s odsunem vlastizrádců. To nebyl trest, ale odměna. Žít tady nebo v Západním Německu byl jaksi velmi silný rozdíl. Vlastizrádci, kteří měli jeden vedle druhého viset, se měli na rozdíl od nás, kteří jsme tu museli naopak proti své vůli zůstat, ještě jako prasata v žitě. Demokracie je i trest a za vlastizradu byl trest tehdy nejvyšší. Moc humánně se s nima zacházelo, moc.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 12:56:53 04. 10. 2011
honzad..jpg
Krome paknih od Ludvika Svobody (toho Ludvika co generaloval - upresnuji to proto, ze v ozbrojenych slozkach prvni republiky a odboje byly nejmen dalsi dva muzi jmenem Ludvik Svoboda, jejichz osudy stoji a staly za zaznamenani) vicemene vsechno co se mi dostalo pod ruku, problem ale je, ze velka cast knih (napriklad je to hezky videt na Klapalkovi, Brodovi) byly ve ruzne cenzurovanych verzich jak vychazely v prubehu doby...

Ale to je odbocka od me otazky, kterou jsme ti polozil ja: zda-li tedy svedectvi a knihy pouzite v danem textu (viz blog, zejmena Kulka, Vedral-Sazavsky, Brod) si to vymysleji???


Jinak, k tomu co pises? Co by melo byt za problem z rokem 1948 - vznikem Izarele?? A, mily hammere, Izarel nevznikl na UZEMI JINEHO STATU. Tehdy tam zadny stat nebyl, brouku...

Jinak, pravo na sebeurceni narodu je pevnou soucasti idei a orgniazace svetoveho spolecenstvi nejmene od roku 1918 kdy Wilson formuloval princip sebeurceni národu v bodech 6 az 13 v jeho "14 Wilsonovych bodech" a ostatne prave tyto principy stali u zrodu i nasi prvni republiky.

V prubehu 2. sv valky v ramci Atlantické charty, doslo k vyrokum signalizujicimm platnost prava na sebeurceni ve svetovem meritku (zejm. clanky 1-3) a myslenky atlanticke charty se rozvinuly v pravu na sebeurceni narodu ktere je deklarovano v Charte OSN (1945), kde jiz v cl. 1 odst. 2 se rika, Ze jednim z cilU OSN je „rozvijet mezi narody prátelske vztahy, zalozene na ucte k zasade rovnopravnosti a sebeurceni narodu…“ O sebeurceni se zde dale hovori ve cl. 55, 56, 73, 76.


No, dale k tomu co pises: nechapu co chces dokazovat tvrzenim ze, jak pises, "Zidi meli problemy vsude". Ma to jako nejak zlehcovat, nebo vysvetlovat antisemitimusms v armade prvni republiky a v nasi zahranicni armade behem 2 sv. valky?

Jedine co to dokazuje je to, to ze Cesi v dane dobe dokazali ve svem vypjatem nacionalismu byt stejne nenavstni k Zidum, jako k Nemcum.... Ostatne, ono to muze mit v ceskych zemich ta nenavist k Zidum a Nemcum jedno hodne spolecneho.. Jak pises "Židi byli prostě schopní obchodníci a uměli spousty jiných věcí no a úspěch, ten se jaksi neodpouští." .. ano, a presne to take bylo sucasti nenavisti Cechu k Nemcum - jelikoz az do vzniku CSR byli Nemci na nasem uzemi naprosto prevazujicimi majiteli prumyslu, bankovnctvi, podnikateli atd.. jelikoz proste byly(stejne jako Zidi) jak uvadis schopnejsi, vynalezavejsi a podnikavejsi nez Cesi.

Ostatne znarodnovani a legislativa po vzniku CSR si dala hodne zalezet na tom, aby ceske podnikani, banky a prumysl "odnemcila" a "prevedla do ceskych rukou"...

Takze, jsme rad ze si na vztah Cesi/Zidi poukazal v souvislosti s debatou Cesi/Nemci nebot vztah Cechu k obou temto mensinam ma hodne podobnosti a parel.

Vcetne toho, ze velka cast ceskych ZIDU KTERI PREZILI HOLOCAUST a vratili se do cech byla Cechy ODSUNUTA v ramci POVALECNEHO ODSUNU (Nemecu, Madaru a jinych "zivlu"...!!!). To malo Zidu, kteri sotva prezili soa a vratili se do Cech, tak jim nejen ze Cesi nevratili majetek, ale sup s nimi zase pryc, zase do nejakeho odsunu...

Tady tyhle "drobne detaily" o tom vasem oblibenem "demokratcikem a mirotvornem odusnu" ty a zejmena Pim burger, jaksi zapominate zminovat... Proste maximum Zidu vypakovali uplne stejne jako Nemce, jelikoz je tady ve svem nacinalismu nechteli - jelikoz chteli CESKY stat. A navic, coz take neni malickost, nechteli jim navic vracet majetek...

A je dobre ze si to pripomel, jelikoz to, jak se Cesi zachovali po valce k Zidum (odsun a nevraceni majetku), kteri prezili, to bylo jedno z mnoha dalsich plivnuti do tvare, ktere Cesi (reprezentovani Benesem) ustedrili myslenkam demokracie a pravniho statu...

Uprime receno, podiva-li se clovek zpet, jak Benes a cela nase predvalecna, valecna a povalecna politicka reprezentace pragmaticky kaslala a poslapavala demokraticke zasady a principy, tak se pak clovek snad ani nemuze divit, ze nas panbuh potrestal rokem 1948 a nastupem komunistu...

A kdyz clovek cte noviny dnes (a nebo treba nektere vase nazory - mam na mysli obhajobu odsunu), tak je bohuzel zjevne, ze ani tech 60 let (nemci, komunisti) zjevne k pouceni obyvatel ceske kotliny, nestacilo. K pouceni o tom, ze pokud uhnu od jistych zasadnich principu, tak se nikdy nedoberu k slusnemu vysledku, ale jen k jine obdobe politickeho a spolecenskeho marasmu. Coz tady a ted zase vidme na kazdem kroku...





Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 16:20:43 30. 09. 2011
default.png
HONZAD [2011-09-30 11:15:49]:
Odsun Němců byl poslední článěk řetězu chyb. Že Češi neměli rádi Židy, no tak to bych ještě přidal, protože Češi od dob obrození byli se svým nacionalismem docela nechutně všem protivní. Ale to jsem tady už psal.
No, teďkom k těm poměrům v čs. armádě.
Jako první věc: Honzíku, kolikpak jsi četl knížek pamětníků a historiků o té době? Můžeš jmenovat?
Druhá věc: jako armáda měla být podle tebe něco jiného než vzorek národa, stejně jako je dneska policie a další složky vzorkem národa? Dokud tady byli Židé, měli problémy, ale oni měli problémy všude ve světě, především s křesťany. Že nevíš proč? Samozřejmě to byla jen blbá záminka a zástěrka závisti. Židi byli prostě schopní obchodníci a uměli spousty jiných věcí no a úspěch, ten se jaksi neodpouští. Přitom jim ale lidi ty prachy dávali dobrovolně, žádný Žid nikoho násilím k obchodu nenutil, ne?

No a co, Honzo, říkáš teda roku 1948 a vzniku židovského státu na území jiného státu a roli ČSR?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 14:29:47 30. 09. 2011
Pim Burger.jpg
HONZAD [2011-09-30 11:15:49]: Upřímně bych tuto debatu už ukončil. Honzad si dále bude myslet svou, stejně jako Pim Burger. Toto je poslední reakce, myslím, že dál už ti vyvracet nějaké věci nemá opravdu smysl a je to ztráta času.

Nikdo tu nikdy nemluvil o NSDAP, ale o SdP. Tu v květnových volbách v roce 38 volilo něco okolo 90% Němců. Pokud si správně vzpomínám, tak po odsunu jich tu zůstalo něco mezi 250000 až 300000. Když si to přepočteš na % (Češi v pohraničí SdP asi fakt nevolili), tak 90% z 3,5 milionu je 3150000 a zbývá tak něco kolem 50-100000 odsunutých, kteří nevolili SdP, přičemž někteří odešli dobrovolně. Těm zbývajícím říkám sorry, měli jste se víc snažit před válkou sousedy upozornit, kam s Henleinem dojdou. Tím je českoněmecké vyrovnání vyrovnáno a my si můžeme udělat hezký víkend...:-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 11:25:44 30. 09. 2011
honzad..jpg
Jo a hammere, tim ses tedy jako vyporadal se vsema tvrzenima historiku i osobnich ucastniku o pomerech v cs. armade (zejmena antisemitismus a sovinismu) v uvedenem textu, jo? takze voni si to jako vsichni vymysleli, jo?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 11:15:49 30. 09. 2011
honzad..jpg
ale notak.. a jsme na zacatku. nemecky mluvici obyvatele naseho pohranici nebyli, jen proto, ze mluvili nemecky, nacisti (NSDAP). To je stejne jakoby po roce 1990 Rakusaci tvrdili, ze Cesi jsou zlodeji (nebo komunisti .. nebo oboje)..To zaprve.

Nekteri z nich volil SdP, coz je jiny subjekt nez NSDAP. To za druhe. Zatreti, zdaleka ne vsichni volili a podporovali SdP.
A za ctvrte, vyhnani byli i ti kteri ji nevolili ci NEMOHLI SE politicky nijak angazovat (treba deti). A za pate, vyhnani byli i ti, kteri SdP nijak nepodporovali a nevolili.
Co z toho plyne? Vyhnani byli proto, ze jsou NEMCI. A at si s Pimem lzete do kapsy co chcete, vyhaneni lidi dle etnickeho klice je principialne nepripustne. A jestli za prvni republiky byli cesi TAKOVI DEMOKRATI jako vy, tak si (obavam se) ta prvni republika svuj konec fakt vykoledovala. Jelikoz ohanet se principy, brecet kdyz nejsou vuci me dodrzovani ale najednou obratem, z pozice sily, je porusovat...

No nevim, kluci, meli byste to proste prehodnotit. Tomu co a jak tady obhajujete chybi integrita.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:17:52 30. 09. 2011
default.png
HONZAD [2011-09-29 23:03:48]: Krásný článek. Dobré počteníčko. První veleblbost už v úvodu, kdy prej jediné dílo, které popisuje východní odboj... je právě ta jedna kniha.

Židé nebyli nikde příliš oblíbení z jediného důvodu: závist. Závidění čehokoliv, od peněz (velmi schopní obchodníci a vlastně zakladatelé obchodu západního světa) až po svoje znalosti a kontakty. Závist, to je strašná vlastnost.

V Cholmondeley došlo k situaci, kdy komouši odmítli bojovat s někým, kdo nás v Mnichově zradil a probíhaly dokonce nějaké úvahy o jejich vydání Němcům.

Jinak Honzade, tvoje dva první řádky jsou spíše jakýmsi bych řekl "tvým přáním", ale ne realitou, kterou tady Pim tvoří. Žádné dělení na hodné ani zlé. Nacismus bylo čisté zlo, tam není co omlouvat, stejně jako bolševismus.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 23:03:48 29. 09. 2011
honzad..jpg
svata prostoto, ten skoro nabozensky zapal, nekriticky pohled a rozdeleni sveta na certy (nemci)a andilky (cesi) je dojemny (tato slova jsou pro pima :-) ... ale ted trochu realismu k jednomu zminenemu tematu
(abych to tady nezasiral, kopnul jsem to sem):
http://blok.blog.policista.cz/blog/spot/118/


jinak krom pima je to zajimave cteni i pro hammera, myslim


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio