Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Verneřický puč
Fotografie hlavních organizátorů puče po vyznamenání
Foto: Archiv autora

Když dne 14. září 1937 zemřel prezident Tomáš Garrigue Masaryk a v oknech verneřických Němců se objevily černé prapory, považoval to velitel místní četnické stanice vrchní strážmistr Mařík za velký posun v pohledu německého obyvatelstva v pohraničí na československý stát, stejně jako na zcela zásadní krok v česko-německém soužití. Tehdy ještě nemohl tušit, že přesně o rok později, dne 14. září 1938, dojde k události, která jakékoli soužití Němců s Čechy v našem pohraničí navždy znemožní.

Autor: Pim Burger
Publikováno: 13. 09. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HONZAD 11:15:49 30. 09. 2011
honzad..jpg
ale notak.. a jsme na zacatku. nemecky mluvici obyvatele naseho pohranici nebyli, jen proto, ze mluvili nemecky, nacisti (NSDAP). To je stejne jakoby po roce 1990 Rakusaci tvrdili, ze Cesi jsou zlodeji (nebo komunisti .. nebo oboje)..To zaprve.

Nekteri z nich volil SdP, coz je jiny subjekt nez NSDAP. To za druhe. Zatreti, zdaleka ne vsichni volili a podporovali SdP.
A za ctvrte, vyhnani byli i ti kteri ji nevolili ci NEMOHLI SE politicky nijak angazovat (treba deti). A za pate, vyhnani byli i ti, kteri SdP nijak nepodporovali a nevolili.
Co z toho plyne? Vyhnani byli proto, ze jsou NEMCI. A at si s Pimem lzete do kapsy co chcete, vyhaneni lidi dle etnickeho klice je principialne nepripustne. A jestli za prvni republiky byli cesi TAKOVI DEMOKRATI jako vy, tak si (obavam se) ta prvni republika svuj konec fakt vykoledovala. Jelikoz ohanet se principy, brecet kdyz nejsou vuci me dodrzovani ale najednou obratem, z pozice sily, je porusovat...

No nevim, kluci, meli byste to proste prehodnotit. Tomu co a jak tady obhajujete chybi integrita.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:17:52 30. 09. 2011
default.png
HONZAD [2011-09-29 23:03:48]: Krásný článek. Dobré počteníčko. První veleblbost už v úvodu, kdy prej jediné dílo, které popisuje východní odboj... je právě ta jedna kniha.

Židé nebyli nikde příliš oblíbení z jediného důvodu: závist. Závidění čehokoliv, od peněz (velmi schopní obchodníci a vlastně zakladatelé obchodu západního světa) až po svoje znalosti a kontakty. Závist, to je strašná vlastnost.

V Cholmondeley došlo k situaci, kdy komouši odmítli bojovat s někým, kdo nás v Mnichově zradil a probíhaly dokonce nějaké úvahy o jejich vydání Němcům.

Jinak Honzade, tvoje dva první řádky jsou spíše jakýmsi bych řekl "tvým přáním", ale ne realitou, kterou tady Pim tvoří. Žádné dělení na hodné ani zlé. Nacismus bylo čisté zlo, tam není co omlouvat, stejně jako bolševismus.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 23:03:48 29. 09. 2011
honzad..jpg
svata prostoto, ten skoro nabozensky zapal, nekriticky pohled a rozdeleni sveta na certy (nemci)a andilky (cesi) je dojemny (tato slova jsou pro pima :-) ... ale ted trochu realismu k jednomu zminenemu tematu
(abych to tady nezasiral, kopnul jsem to sem):
http://blok.blog.policista.cz/blog/spot/118/


jinak krom pima je to zajimave cteni i pro hammera, myslim


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 16:41:46 29. 09. 2011
default.png
PIM-BURGER [2011-09-28 21:13:50]: Pime, nevytahuj tady Frantu Fajtla a podobné stovky našich hrdinů, protože my jsme měli více než milionovou armádu plně vyzbrojenou, vycvičenou, připravenou a odhodlanou a ty zastáváš názor, že jsme bojovat neměli. S pár tisíci všelijak vyzbrojených lidí jsme pak bojovat měli? Herdek do tebe! :D

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 16:38:17 29. 09. 2011
default.png
HONZAD [2011-09-28 20:12:02]: Honzíku, Pim nikde nijak nezdůvodňuje skutečnost, že Češi použili na konci války a po ní pravidlo kolektivní viny vůči Němcům.
Pim ti jen vysvětluje, proč asi k tomu došlo, no ne asi, ale proč. To je základní vzorec lidského jednání a konání, právo a zákony nejsou vzorec lidského jednání ani konání. Pleteš hrušky s baňama.

Nedemokratické to mohlo být jak chtělo, ale nebylo asi v moci tehdejších orgánů tohoto státu tomu zabránit. Nebylo a nevím taky jaký hrdina by se v tom osobně angažoval. Pokud chceš říct, že ty ano, měl by jsi zcela určitě mezi němci v masových hrobech svůj flek, o tomto by jsi dopředu věděl a určitě by jsi to neudělal, tak neodsuzuj jiné.

Češi makali pro Říši, byli Němci chváleni, ale makali pro ni proto, že chtěli nějak přežít a že je Beneš Němcům vydal na pospas k likvidaci. Němci proto chtěli Čechy nerozbité, oni neměli zájem o nic jiného než nás vyceckat.
Jestli máš na mysli mindrák Čechů jako jsou Lidice, statisíce umučených a popravených, dnes a denně teror, běž si vypláchnout Savem. To jsi nějak nechtěl napsat, že ne kua? Nebo máš problém s něčím takovým jako je empatie?

Rusové a KSČ nemlěi nic Benešem ulehčeno tím, že Beneš nechal odsunout nedemokraticky Němce. Bylo by dobré, kdy jsi se seznámil se sovětizací naší země. Beneš nás prodal Rusům ještě během války porušením Spojeneckého závazku, že Spojenci nebudou během II. světová války uzavírat mezi sebou nebo s jinými zeměmi žádné bilaterární smlouvy. Beneš uzavřel proti silnému odporu Britů smlouvu se SSSR, protože ten posera a přiblblík pořád věřil nějakým papírům. Jenže tím od nás dali Britové ruce pryč a spadli jsme do zájmu SSSR. Na Jaltě to pak bez problémů prošlo. Nějaký odsun Němců na sovětizaci ČSR neměl sebemenší vliv.

Dále asi nechápeš předválečné souvislosti. Versaillská smlouva totiž Německo ponižovala a tvrdě ekonomicky deptala. V tomto se vyžívali především Frantíci. V době krize ještě přitvrdili. Žádnému Němci se takovéto jednání nemohlo líbit, žádnému, ani tomu, který žil v ČSR. To byla příčina, že se v takvém národě, jakým byli Němci, mohl vůbec chopit moci takový trotl, jakým byl Dolfa. Němci šli skutečně bránit svoji vlast, je skutečně Evropa ponižovala a tvrdě okrádala za provinění pár gaunerů v I. světová válce.
Hitler byl jen následek, příčina všeho byli Spojenci a především Žabožrouti.

No tak s těmi cikány máš recht, jenomže oni dělají ten bordel V indii, odtud odešli a dělají ho všude, kam přijdou.
Všude, nikde se nebyli schopni dát do rychtyku. Kam je odsunout nevím, ale stát těchhle ničemů by destabilizoval svoje sousedy - viz Albánie, země loupežníků. No prostě aspoň máme nějakou zábavu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 21:13:50 28. 09. 2011
Pim Burger.jpg
HONZAD [2011-09-28 20:12:02]: Milý honzod, to si pleteš. Češi pouze nechtěli - a to zvláště ve 30. letech - pouštět Němce do důležitých funkcí, protože věděli, že by prováděli špionáž (a skutečně to tak bylo - jakmile byl nějaký Němec na důležitém místě, prováděl špionáž pro Třetí říši). Sice nevím, čím je četníci diskriminovali, ale to byl asi jen tvůj výkřik do tmy.V hledání práce těm pár skutečně utlačovaným Němcům (avšak ne od Čechů utlačovaným) bránili hlavně nacisté, kteří řekli, že buď půjdou k nim nebo na dlažbu. S tím neměli Češi nic společného - když tedy pomineme to, že tomu nedokázali zabránit (což byla chyba).

Paralela s Romy je sice zábavná, ale zatím jsem neslyšel, že by Romové masivně prováděli špionáž pro nepřátelskou mocnost, utíkali za hranice, aby se mohli vracet se zbraní v ruce a přitom napadali se samopaly a granáty v ruce spolu s cizími důstojníky armádu a policii a nakonec - jako perličku na dortu - vyvolali světovou válku, ve které zemřelo něco okolo 50 milionů lidí. Navíc, pokud vím, Romové tu neprohlašují, že jsou panská rasa, že nenávidí vše české (protože sami Čechy jsou) a schválně nelikvidují živnostníky jiné národnosti či politického smýšlení. No a až spolu s tou cizí mocností ovládnou Čechy, vyvraždí nám tady elitu, provedou genocidu na části národa a budou tady vraždit lidi spolu s příslušníky té cizí mocnosti, pak ano, pak budu i pro jejich odsun do státu, ke kterému budou chtít 10 let patřit. No nic, snaha dobrá.

Jinak kecy o tom, že Češi celou válku makali pro Říši, řekni do očí lidem, jako byli Fajtl, Peřina, Hofrichter, Briks a dalším stovkám statečných bojovníků proti nacismu. Je také směšné, jak tu krásně pliveš na hroby těchto hrdinů, ale zapomínáš, kdo byl oporou Gestapa v Čechách - že by ti tví skvělí utlačovaní čeští Němci?

No honzo, když ono bylo víc věcí, které před válkou neexistovaly - třeba plánované vyhlazení českého národa. Holt, doba se mění. Jinak podle mě jsou dekrety adekvátní reakcí na stav, v kterém se čs. exil nacházel. Dneska se to sice jmenuje dekrety Benešovy, ale pokud si zjistíš, co je dekret, tak je to dokument schválený místo parlamentem pouze vládou a podepsaný prezidentem, který má váhu zákona. Nevím, co ti na tom přijde nedemokratické? Nebo měl čekat, až se sejde parlament?

Ano, použil princip kolektivní viny, ale taková byla holt doba a zlobit se dneska, že Němci nebyli oblíbení, sice můžeš, ale to je asi tak všechno. Navíc - jen tak mezi námi - v případě Němců ta vina kolektivní vskutku byla, ačkoli jsou tu stále popírači faktů, jako jsi ty.

Vzpomněl jsem si ještě na jeden příběh tuším ze Žižkova. Nějaká česká žena tam postřílela pár Němců, kteří byli zrovna převáděni jinam. Ti Němci byli - dalo by se říct - nevinní, ale té ženě holt Hitlerjugend za Protektorátu sebrali dítě z kočárku a utloukli ho, tak se potřebovala pomstít. Bylo to správné? Nevím, asi ne, ale věř, že jí za to nikdo neodsoudil. Přijde mi, jako by lidé jako ty pod pláštíkem demokracie nebo spíše schovávající se za slovo demokracie chtěli pořád popírat tehdejší realitu. Pak sem příjdete s panem Krystlíkem a říkáte, že čeští Němci jsou obětí nenávisti Čechů, ačkoli jich podle statistik ministerstva vnitra zabili v roce 38 jenom 16 lidí a to jenom proto, že byli tvrdě omezováni na svých právech.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 20:12:02 28. 09. 2011
honzad..jpg
Pime: Ale prd. proste vyuzivas vsech dostupnych i nedostupnych argumentu (i nesmyslu) aby si zduvodnil skutecnost, ze Benes a cesi obecne se proste vysrali na jeden ze zakladnich demokraqtikych principu a to: indvidulni vinu. Misto toho byl aplikovan totalitni mechnizmus kolektivni viny ( a k tomu navic neco jako dekrety, pricemz, jak kdosi nize psal, predvalecna ustava ke ktere se Benes kontinualne hlasil nic takoveho ani neznala).

A ty proste, misto toho abys priznal, ze byla aplikovan zcela nedemokraticky mechanizmus, vymyslis horem dolem jak o zduvodnit, aby na stareho Bene, revolucni gardy a cely cesky narod nepadla depka z toho, ze celou valku makali pro Risi a pak si na nemcich hrdine vylili zlost a zhojili mindrak...

Ostatne, to, ze tady Benes a cela tehdejsi ceska politicka scena uhnuly z jednoho ze zakladnich principu se jim taky radne vymstilo, jelikoz soudruz Rusove a KSC meli hodne ulehcenou praci, kdyz jim Benes v porusovani zakladnich principu vyslapal cestu..

Hele, tak me napadlo, kdy pises o tom, jak si nemci v sudetech neopravnene stezovali na tyranii ze strany cechu, na to ze jsou na tom socialne hur a muzou za to cechove, na to, ze je cesi (a ceske urady a cetnici atd..) diskriminuji pri mnoha okolnostech a take pri vcetne hledani prace atd... a ze nemci na to reagovali nasilim, kriminalnimi ciny a masivnim nedodrzovanim zakonu .. a tedy v tomto dusledku rikas, ze souziti cechu s nemci bylo fakticky znemozneno .a resenim byl tedy odsun nemcu.. dobre.

Pristoupim-li tedy na vyse uvedene priznaky a z toho vyvozujes ze souziti je zjevne nemozne a odsun bylo jedinym realistickym (a podle tebe spravnym) resenim.. Tak v tom pripade bys mel souhlasit s tim, ze stejne znaky naplnuje dle mnoha cechu i souziti s Romy. A tim padem bys mel bezvyhradne akceptovat ty, kteri jako jedine realisticke reseni navrhuji odsun. Tohle je presne v duchu tve argumenatce a tve logiky, takze predpokladam, ze kdyby nkdo navrhnul odsun Romu schvalis ho stejne, jako schvalujes odsun Nemcu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:37:32 28. 09. 2011
default.png
HONZAD [2011-09-27 13:27:43]: Za všechno v manželství můžou vždycky samozřejmě oba dva: žena i tchýně!

Myslím, že Pimoivi jen nerozumíš a o tom je váš spor.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:35:50 28. 09. 2011
default.png
PIM-BURGER [2011-09-27 16:24:03]: Stejný názor mám i já.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 16:24:03 27. 09. 2011
Pim Burger.jpg
HONZAD [2011-09-27 13:27:43]: Tenhle vývod je právě naprosto špatný, protože Němci před válkou nebyli rozhodně ve stejném postavení jako Češi po válce. A v tom je jádro pudla - příčina a následek. Němce nic (kromě vlastního šovinismu a Hitlera) nenutilo zradit republiku a zabíjet četníky, finance a policisty, zatímco Češi za sebou měli 6 let nacistické okupace, při níž snad každá rodina někoho ztratila, v ČSR byla vyhubena celá populace českých cikánů a německých Sinti, o Židech nemluvě. Češi pod vládou Němců zažili nejhroší období v dějinách, kdy žili v každodenním strachu a stresu, že je nebo někoho z jeho rodiny udá, zastřelí, odešle do Reichu či do koncentráku.

Po válce se tito lidé (plus samozřejmě chamtivci či kolaboranti) potřebovali někde vybít, a tak došlo ke zmíněným incidentům, které tu ale nikdo nerelativizuje a ani neschvaluje, ale je směšné označovat Beneše za tvůrce těchto zvěrstev. On je pak "pouze" amnestoval, což dle mého vycházelo ze situace po válce. Neměli jsme pomalu ani dost lidí, abychom zajistili pohraničí, po lesích se nám potuloval Wehrwolf a Němci, kteří se do Čech vraceli se zbraní v ruce pro zbytky svého majetku. Opravdu jsi tak naivní, že si myslíš, že v této době bylo vůbec možné a politicky průchodné řešit zavražděné Němce?

Navíc se o tom moc nepíše (nebo se to ke mně nedostalo:-D), ale podobná zvěrstva tu páchali Rusové - a to jak na Němcích, tak na Češích - myslíš, že to tehdy někdo vyšetřoval? Tady pořád byla válka. Zvláště v pohraničí. Osobně znám člověka, co viděl, jak Rusové zastavili vlak s nějakými karpatskými Němci (Němci ze Slovenska) a znásilnili tam nějaké naprosto nevinné babičky, pár lidí zastřelili a pustili vlak dál. Mělo smysl to někam hlásit? Možná ano. Zabýval by se tím někdo? Ne.

Navíc stále směšuješ odsun a zvěrstva, ale to není totéž. Odsun byl samozřejmě plánovaný, protože se Beneš (a nejen on) rozhodli definitivně vyřešit s českým německým obyvatelstvem, které stálo na začátku II. světové války. Kdyby se tenkrát Němci vykašlali na Hitlera, potažmo Henleina a bojovali s námi za svou sudeťáky tolik opěvovanou Heimat, tak by je tohle po válce ani potkat nemohlo.

Jinak se musím zastavit na touto tvou větou:"Ze se nemci v CSR asi necitili uplne OK je asi jasne a ze asi na tom byl i nejaky podil ze strany ceske je taky jasny..."

Promiň, ale stále vidím dost jasný rozdíl v tom, když ti někdo dělá poťouchlosti, co se týče nějaké komunikace s úřady a obsazováním míst ve státní správě a mezi tím, když někdo na tvém národu provádí genocidu v praxi. A ty mi říkej něco o relativizaci. Téměř celá německá menšina byla od začátku republiky proti ní, v 38. udělali strašnou a pro ně osudovou chybu, když se nechali svést kecama o nadvládě panského národa a po válce nebylo nikoho, kdo by se postavil na jejich stranu.

Ty řeči o tom, že to Beneš všechno spunktoval sám jsou navíc jen takový bláboly. Něco o tom, že britská vláda odsun neschvalovala a blablabla. Promiň, ale kdyby byli Britové, USA a SSSR tak strašně proti odsunu, jak tu pořád ty a pan Krystlík akcentujete, tak by žádný odsun nebyl. Nebo mi vysvětli, proč je na jižním Slovensku dodnes maďarská menšina? Protože odsun Maďarů spojenci neschválili. Navíc se také moc neví, že (budoucí) východní Německo nechtělo uprchlíky příliš přijímat, protože tam samozřejmě po tom, co se tam prohnala Rudá armáda, měli co dělat s Němci říšskými, potažmo Němci z východního Pruska. Takže se neudělalo nic jiného, než že se zavolalo soudruhům do Moskvy a najednou se to odsouvalo jako po másle. Beneš odsun zcela jistě plánoval, zcela jistě byl jeho zastánce, protože v odsunu Němců a vytvoření národnostně homogenního státu viděl klidnější budoucnost, ale rozhodně to neudělal bez spojenců nebo dokonce spojencům navzdory. Už jen proto, že totéž udělali např. Poláci. Tady jde spíš o to, že ti náckové, co pak po válce zakládali Landsmannschaft, nemohli Benešovi (samozřejmě) přijít na jméno a tak z něj udělali takový symbol odsunu, začali si říkat vyhnaní a dneska se nás tu snaží rozbrečet historkami o tom, jak zlí Češi v čele s Benešem plánovali celou 1. republiku genocidu českých Němců, o čemž jasně vypovídají incidenty po válce. Takže asi tak.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio