Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Verneřický puč
Fotografie hlavních organizátorů puče po vyznamenání
Foto: Archiv autora

Když dne 14. září 1937 zemřel prezident Tomáš Garrigue Masaryk a v oknech verneřických Němců se objevily černé prapory, považoval to velitel místní četnické stanice vrchní strážmistr Mařík za velký posun v pohledu německého obyvatelstva v pohraničí na československý stát, stejně jako na zcela zásadní krok v česko-německém soužití. Tehdy ještě nemohl tušit, že přesně o rok později, dne 14. září 1938, dojde k události, která jakékoli soužití Němců s Čechy v našem pohraničí navždy znemožní.

Autor: Pim Burger
Publikováno: 13. 09. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu TOMAS-KRYSTLIK 13:52:20 24. 09. 2011
default.png
VLK [2011-09-23 13:51:50]: Ostře nesouhlasit můžete, ale nebude Vám to nic platné. Snad v mém přípisu chyběla poznámka, že se to týkalo germánských dialektů na územích, kde potom žili Němci. Jazyk coby znak národa má význam jen u národů vzniklých na kmenovém základě, ze společenství krve (Herderovy a Fichteovy ideje). Pak existují též národy, tzv. smluvní, které vznikly tak, že se obyvatelé různých jazyků dohodli, že si vytvoří stát a to s jedním společným jazykem (USA, F, GB, NL, I, E)nebo s rozdílnými jako CH, B, CDN. "Vzájemné potýkání Slovanstva a Němectva", jak je zavedl Palacký, je český blud vzniklý z toho, že křížové výpravy proti husitům přicházely ze západu a jihu Evropy většinou přes šumavské hvozdy, z německé strany. Ačkoliv se jednalo o mezinárodní akci, vznikl dojem, že jsou to Němci.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VLK 13:58:43 23. 09. 2011
default.png
TOMAS-KRYSTLIK [2011-09-23 13:16:03]: Odsun byl plánován již za války a schválen dopředu vítěznými mocnostmi. Ano řídila ho vláda, ale tam, kde se to zvrhlo v divoký odsun (bylo to na spoustě míst), tam se to vládě vymklo z rukou.
Mezi námi, šlo většinou o pomstu za příbuzné, které vybili Němci a podobné věci.
Nebylo to sice správné, ale zcela pochopitelné, po válečných hrůzach. Na divokém odsunu se podepsal i můj děda a já bych udělal to samé, na jeho místě - on ztratil skoro celé příbuzenstvo (sestru s rodinou, tety, strýce) v Lidicích. Ptám se vás, když zažijete něco podobného a život vám dá možnost oplácet.... oplatíte?
Nelze ale vynechat fakt, že často šlo jen o majetek sudetských Němců......

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 13:57:14 23. 09. 2011
Pim Burger.jpg
TOMAS-KRYSTLIK [2011-09-23 13:16:03]: Pane Krystlíku, naopak Vaše argumenty jsou dle mého dost ovlivněny poněkud pokřiveným vnímáním situace. Bohužel nemám čas reagovat tolika slovy,ale zkusím to alespoň stručně.

Řekněte mi, v čem si Němci v Československu nebyli s Čechy rovni? Dole uvádíte ústava, jazyková opatření a ještě něco třetího - nemohu to najít. To je ale krásná demagogie. Víte, proč se Němci nepodíleli na vzniku ústavy? Protože si po 1. světové válce vytvořili vlastní provincie a místo toho, aby s námi tvořili ústavu nového státu, tak přijel Lodgeman von Auen do Prahy za Masarykem jako hlava státu Deutschböhmen. Nebyli u ústavy, protože byli proti ČSR. Neříkám, že to Čechům nějak vadilo, ale nestavte to tak, že jim to někdo schválně zakázal (zlí Češi).

S jazykovými nařízeními lze jako s jistou poťouchlostí souhlasit, na 2. stranu si je nutno přiznat, že v převážně německých oblastech se německy domluvili hned od začátku republiky a zůstalo to tak až do konce. Stejně tak i v parlamentu mohli mluvit svou mateřštinou - myslíte, že tohle bylo třeba možné za Rakouska? Dali jsme jim tak velkou svobodu, jak jen to tehdejší poměry dovolovaly.

Kdyby byl český šovinismus stejný jako německý, neměli by Němci v 1. republice žádná práva. Neříkám, že zde nebyly strany, které Němce nesnášely a že čs. vláda byla k Němcům vždy spravedlivá, ale rozhodně se nedá hovořit o utlačování.

Hlinka byl antičeský v tom smyslu, že chtěl větší autonomii Slovenska v době, kdy na to Slovensko nebylo připraveno. Popravdě mi občas přijde, že Slovensko bylo pod českou kontrolou mnohem více, než německé oblasti. Je ale opět třeba to vidět v kontextu doby, kdy na Slovensku v podstatě nebylo "pravých" Slováků a dokud se tam nevytvořila skutečná slovenská elita, nebylo možno jim předat moc - skončilo by to připojením k Maďarsku a to čs. stát logicky nemohl dovolit.

O tom, že hesla jsou vymyšlená, mi vyprávějte. Nevím, kolik jste přečetl situačních hlášení z celé republiky nejen záříjových, ale věřte mi, že já dost a dost. Tato hesla byla obvyklá už dávno před zářím. Je to ve spoustě hlášení, stačí si vybrat místo. Že nepokoje nebyly na jihu Čech je nesmysl. Vždyť na Krumlov střílela artilerie! A že Němci nezradili? Děláte si srandu? Ty útoky nebyly teroristické? A jaké byly? Vy popíráte holá fakta. A to taková, že ve volbách nějakých 95% českých Němců podpořilo SdP, která měla v programu odtržení od ČSR (viz Karlovarské požadavky v DUBNU 1938 - také výmysl českých historiků?) a v Německu začaly vznikat jednotky, které tuším od 17. září vstoupily do dějin jako sudetoněmecký freikorps.

Jak byste nazval podle některých německých historiků až 150000 dobrovolníků, kteří se chystají bojovat proti vlastní zemi a dalších kolik tisíc zde provádělo špionáž, unášelo lidi za úplatu cizích agentů a terorizovalo všechny, kdo se nepodřídili? Promiňte, ale mluvíte z cesty. Nyní už jen čekám, že činnost freikorpsu označíte za národně osvobozenecký boj, a bude.

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VLK 13:51:50 23. 09. 2011
default.png
TOMAS-KRYSTLIK [2011-09-23 13:27:12]: Ona i čeština asi vznikala sloučením nářečí. Ale ostře nesouhlasím, že se germánské jazyky vyvíjely jinak. Germán nerovná se Němec. Mezi germánské jazyky patří např. i angličtina, či švédština a další. Jen rozdíly mezi jazyky jsou větší, než u Slovanů - rozhodně se snáz domluví Čech s Bulharem, než Němec se Švédem.
Nejsem fundovaný lingvista, ale na vzniku dnešní slovenštiny se vlastně shodujeme a existuje i pojem protogermánština, jako u nás praslovanština. I na tom, že jazyk není jediným znakem národa, těch znaků je víc, ale jazyk patří mezi ty výrazné.
Jinak, co se týče způsobu myšlení (mentální blízkost), tak možná nemáme bližší národ, než Němce. Asi pro těch 300 let, kdy jsme byli součástí Rakouska. I přes to, že jinak jsme úplně rozdílní a dějiny česko-německých vztahů nejsou ničím jiným, než tisíc let trvajícím, vzájemném napadáním.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu TOMAS-KRYSTLIK 13:27:12 23. 09. 2011
default.png
VLK [2011-09-23 09:29:24]: Znakem národa nemusí být jazyk. Z dialektů slovanštiny se vytvořily jednotlivé jazyky, tedy slovanština se rozpadla. U Němců tomu bylo naopak: z jednotlivých germánských dialektů se vytvořil jeden jazyk. Výjimka: holadština (vlámština) je německý dialekt Plattdeutsch (Niederdeutsch), ale Holanďané se necítí být Němci. Štúr převzal flexi ze středoslovenského dialektu a kompletní slovní zásobu tehdejší čestiny. Proto rozumíme Slovákům lépe než jiným slovanským národům. Mentálně jsou Slováci Čechům ale mnohem vzdálenější než sudetští Němci, Rakušané nebo Bavoři.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu TOMAS-KRYSTLIK 13:16:03 23. 09. 2011
default.png
PIM-BURGER [2011-09-22 15:51:35]: Pime-burgře, zapomínáte, že český a německý šovinismus měly naprosto stejné otce a podobají se jako vejce vejci. Mezi válkami byly minimálně stejně agresivní. Tzv. teroristické akce, jak je vyjmenováváte, byly řídké a odehrávaly se pouze v německých sídelních oblastech na severu a severozápadě Čech. Na Moravě, ve Slezsku a na jihu a jihozápadě Čech byl naprostý klid. Cs-vláda v Londýně navzdory Vašemu tvrzení, poválečné vybíjení cz-Němců plánovala a vybízela k němu. Mám uvést příklady výzev cs-vládních činitelů v BBC? Násilí ze strany Čechů při odsunu bylo masivní. "V případě většiny českých Němců jde o to, že jednali na příkaz cizí mocnosti, organizovaně, promyšleně a chladnokrevně, aby rozbili poslední demokracii ve střední Evropě. V případě divokého odsunu se jednalo o selhání jednotlivců," je Váš zlovolný blábol. Naprostá většina cz-Němců tak nečinila, meziválečná ČSR nebyla demokratická, to je lež cz-historiků. Ústava, pozemková refroma, jazykový zákon byly schváleny v době, kdy menšiny nebyly v Národním shromáždění zastoupeny. Skupinová demokracie neexistovala, zákon č. 50/1923 Sb. likvidoval demokracii zcela. Divoký odsun řídila vláda.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu TOMAS-KRYSTLIK 12:58:25 23. 09. 2011
default.png
PIM-BURGER [2011-09-15 23:04:05]: Omyl! tzv. divoký odsun byl organizován cs-vládou ustními přikazy a rozkazy. Dokázali před třemi roky Tomáš Staněk a Adrian von Arburg. Američané se vyjádřili, že "nebojovali kvůli tomu, aby si Češi stavěli nové Buchenwaldy". Váš pasus "Později byl odsun naprosto humánní, poklidný, z vyprávění vím, že ani předepsaný počet a váha zavazadel nebyly nijak striktně kontrolovány. Mnoho německých rodin také odešlo zcela dobrovolně, protože tušily, že nálada vůči německému živlu nebude po válce přátelská," je očividná lež. První vůbec nesouhlasí, dobrovolné odchody byly řídké. Napsal jste: "1. postavili proti vlastnímu státu, tzn. vlastizrada ohromných rozměrů, a za 2. se vesměs zcela dobrovolně stali občany Německa (o což usilovali). Po roce 1945 ale Německu pohraniční oblasti Československa již více nenáležely, takže jsme tu měli naše území a 3,5 milionu občanů sousedního státu." Opět kompletně vylhané. Bod 1 jsem vyvrátil v dřívějším přípisu. Bod 2: V žádném případě si cz-Němci nebrali říšské občanství dobrovolně! Bylo jim vnuceno a optovat pro ČSR příslušníci německé národnosti nesměli! Po celou dobu WW II (až do 03. 08. 1945 měli cz-Němci nepřetržitě cs-občanství! Odsun Němců z ČSR byl akt české pomsty, ne že ne! Henlein v gb-tisku nelhal: menšiny byly v ČSR utiskovány a sd-Němci chtěli žít s Čechy v míru. Henlein byl ostrý kontrahent Hitlera a nacionálního socialismu, až do listopadu 1937, kdy po vnitrostranickém puči v SdP byl donucen se chovat vůči Hitlerovi vstřícněji. Kompenzoval to špionáží pro Velkou Británii. Jenže to jsou objevy po roce 1995 a cz-historici je zamlčují.




Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu TOMAS-KRYSTLIK 12:24:49 23. 09. 2011
default.png
PIM-BURGER [2011-09-15 18:50:23]: Andrej Hlinka nikdy nevedl Slováky k připojení k Maďarsku, vzpamatujte se! Žádný "ostrý antičechismus", nýbrž jen jedna jeho věta: "Maďarskú hegemóniu nahradila hegemónia česká." Štefan Osuský, velvyslanec v Paříži, se v roce 1933 vyjádřil o soužití Čechů a Slováků v jednom státě následovně: „Nejvíce se Čechové prohřešili na Slovácích tím, že k nim zavedli nemravný systém politických stran, spojený s politickou korupcí. Zpronevěří-li někdo 500 korun, trestají jej přísně, ale trpí se, aby se k účelům politickým zpronevěřovaly miliony peněz náležejících lidu. Takové korupce jako mezi Čechy není nikde na světě” Jako dneska, že? Umělý národ československý byl vytvořen kvůli tomu, protože by Češi netvořili ani polovinu obyvatelstva ve státě.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu TOMAS-KRYSTLIK 12:15:46 23. 09. 2011
default.png
PIM-BURGER [2011-09-15 18:50:23]: Vy snad čtete jen publikace českých historiků! Němci se snažili o zrovnoprávnění se státotvorným národem po celých 20 mezi válkami, nacionalističtí Češi jim ale neuhli ani o píď a přivedli svůj stát k zániku. Menšiny v 1. republice nikdy nebyly rovnoprávné s národem československým, byly utiskovány mnohdy nevybíravým způsobem. Češi zapomínali, že by se jejich stát vlastně měl jmenovat Česko-Německo-Polsko-Maďarsko-Rusínsko-Rumunsko-Slovensko. Většina cz-Němců nechtěla k říši, to je lež cz-historiků a všech vlád, počínaje londýnskou.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu TOMAS-KRYSTLIK 12:04:22 23. 09. 2011
default.png
PIM-BURGER [2011-09-15 11:46:10]: Dále: Slováci nechtěli své tzv. karpatské Němce odsunout, nařídili jim to ale Češi. Jste na omylu, tvrdíte-li opak: další soužití se sudetoněmeckými Němci v ČSR bylo možné, ne že. Dnešní problémy s cikány v severních a severozápadních Čechách jsou přímým následkem vysídlení Němců.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio