Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Materiální znak přestupku v dopravě

Ahoj lidičky při projíždění netu jsem narazil na článek http://www.autoweb.cz/materialni-aspekt-prestupku-nejvyssi-spravni-soud-rekl-rozhodne-ano/ a zajímalo by mě jaký na to máte názor? A pokud někdo má zkušenost ze služby s člověkem který by takto argumentoval?
KANE :: Datum založení: 08. 11. 2011 :: celkem 84 komentářů

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu CEMAN 21:03:22 27. 11. 2011
default.png
KAREL-150 [2011-11-27 01:11:19]:
Nízká společenská nebezpečnost(s její absencí u jednání formálně vymezeném v zákoně jako protiprávní jednání nesouhlasím) není podle mě okolností vylučující protiprávnost, jak konstatoval NSS jako odůvodnění k zastavení řízení. Zájem společnosti porušen byl. Dále by mě zajímalo, jestli NSS provedl nějaké šetření nebo vycházel jen z tvrzení podezřelého. Tvrzení, že malé překročení rychlosti v přehlednémm místě není přestupkem, protože u takového jednání není naplněn materiální znak (toto je dostatečně vyloučeno odečtením odchylky ve prospěch pachatele přestupku) je tvrzení, které zpochybňuje zákonnost konkrétního ustanovení přestupku, protože z takového důvodu nemůže být takové jednání za přestupek vůbec uvedeno v zákoně.
Vycházím z principu, který je úplně jasný u závažnějších PŘ. Když nadýcháš 0,5 promile za volantem, tvoje schopnosti jsou dle vyjádření vyšetřujícího lékaře a znaleckého posudku jako u střízlivého člověka, bude prokázáno, že jsi nikoho neohrozil a nemohl ohrozit, protože jsi řídil vozidlo za minimálního provozu mimo obec. Budeš argumentovat tím, že hlídka policie na tebe účelově čekala za rohem u restaurace, aby udělala čárku. Bude takové jednání společensky nebezpečné? Já bych řekl, že určitě ano.
Jde pořád o přestupek, který se řídí stejným obecným principem. Z čeho by tedy vycházel správní orgán při stanovení spol. nebezpečnosti?. Vycházel by z formálního vymezení, ve kterém je společenská nebezpečnst jasně patrná, protože není zájmem společnosti, aby řidiči jezdili ožralí. Neoficiální tolerance 0,24 promile není z důvodu absence materiálního znaku, ale neprokazatelnosti přítomnosti alkoholu v souvislosti s jeho požitím, protože se dle odborníků může jednat o fyziologickou hodnotu, která není způsobena požitím alkoholu, a proto nelze hovořit o přestupku. Absenci materiálního znaku připouštím u okolností vylučujících protiprávnost, které jsou vymezeny zákonem a svou existencí podle mě popírají jinou možnost absence materiálního znaku.

Toto je můj názor

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 01:11:19 27. 11. 2011
Karel.150.jpg
HAMMER [2011-11-25 06:15:04]:
ad. 1. Zkus to znovu a jako zdroj užij například tohoto odkazu:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Objekt_(trestn%C3%AD_pr%C3%A1vo)
ad. 2. Čirá demagogie, jestli neznáš alespoň tucet míst, kde tvé tvrzení absolutně neplatí, tak jsi nejspíše hodně dlouho nevytáhnul paty z domečku.

A vzhledem k tomu, že jsem právo nepochopil, tak už ani nemám co dodat..;-) Nemám co dodat proto, že by se jednalo o nesmyslné dohadování. Pokud však chceš předložit jak kultivovaný tak smysluplný příspěvek, reagovat budu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:15:04 25. 11. 2011
default.png
KAREL-150 [2011-11-23 13:26:49]: No ty mě nerozumíš.

1: Objektem skutkové podstaty při překročení rychlosti o 10 km/h v obci kde je 50km/h je zájem společnosti na tom, aby se snížil počet usmrcených "měkkých" účastníků provozu. Tento (nejen) objekt konkrétně, je daný krví.

2: K tomuto jednání nemůže docházet nikde, kde je uzavřená obec a tudíž jeho SZ nemůže nebýt nulová. Tam kde je obec, je větší výskyt "měkkounů" a to ohrožení na životě stále trvá. Stačí jeden krok na stranu chodce a už to je. Zlomek sekundy.

Silně jsi nějak právo nepochopil, podle tvých dvou dotazů. Objekt není jen a výhradně jednání, které bezprostředně směřuje k průseru, pokud je bezprostřednost vyžadována, je v objektivní stránce skutkové podstaty taky uvedena.

Nepochopil jsi ani, o čem píšu s tím chybějícím objektem. Společenská škodlivost není v jiných zákonech sousedních států ani zmíněna a právo mají na rozdíl od nás vymahatelné.
Znaky přestupku nebo trestného činu a jejich další věci jako jsou polehčující okolnosti, rozmezí sazby trestů atd jsiou naprosto dostačující pro možnost posuzovat "stejné" případy velmi diametrálně. Společnská škodlivost je prostě prasárna českého práva.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 13:26:49 23. 11. 2011
Karel.150.jpg
HAMMER [2011-11-22 17:12:12]: Nemůžeš si přece pořád plést objekt s materiálním znakem? Čti co sem již napsal a odpověz si na následující:
1. Co je objektem skutkové podstaty přestupku, kde někdo poruší rychlost v obci např. o 10 km/hod.? Porušuje tím někdo něco?
2. Jestliže k tomu dochází tam, kde nemůže být společensky nebezpečný jedná se o přestupek?

Díky za pochopení!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 17:17:16 22. 11. 2011
default.png
CEMAN [2011-11-22 14:52:13]: Velmi lehce můžeš zhodnotit míru rizika při řízení MV třeba na železničním přejezdu, kde metr před ním a metr za ním končí koleje.
nebo snížení rychlosti přes víkend na výjezdu ze stavby sousedící bezprostředně s vozovkou po níž se pohybuješ už měsíc den co den, kde se přes víkend ovšem nepracuje a není tam ani auto ani noha člověka. Nebo totéž, když si firma jede dělat svoji zakázku někam jinam a měsíc jsou tam omezující přenosné značky, ale žádná činnost.

To, že se bourají zákony v základech určitě neplatí o trestním právu. Protože to je pořád stejné a neúčinné.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 17:12:12 22. 11. 2011
default.png
KAREL-150 [2011-11-21 17:39:12]: Karle, znáš zákon? Pokud nic a nikoho neohrozíš, nemůžeš přece zákon porušit!!!! Jaksi ti bude chybět ve skutkové podstatě taková věc jako je objekt, ne? Na co pak jsou v našem právu bolševické prasárny ze sovětského stalinistického Ruska, které měli v té hrůzné zemi svoje kruté opodstatnění, ale dneska jsou naprosto ale naprosto k hovnu!!!!?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CEMAN 14:52:13 22. 11. 2011
default.png
Hm, tak na tom se asi nikdy neschodneme. Na jednu stranu tvrdíš, že jsi netvrdil, že překročením rychlosti musíš někoho ohrozit, přitom to z tvého tvrzení vyplývá.
Takže cca 20 let se zákon vykládal chybně. Jinak nevím, jestli jsi stránku přečetl celou, ale v současné době se již u TČ materiální znak neposuzuje, což je správně. Těžko můžeš hodnotit míru hrozícího nebezpečí při řízení MV. Takových leží ve špitálech a na hřbitovech hromady.
Zpochybňuješ tady něco, co vzniklo na základě dlouholetých zkušeností. Myslíš, že ve vrcholných orgánech soudů sedí největší odborníci? Aby si se nedivil. To, že se v polsední době bourají zákony v základech, je samo o sobě společensky nebezpečné. Jinak dneska si provinile nikdo nepřipadá, proč taky, že?
Řekl bych, že jasno v tom nemáš spíš ty a papouškuješ akorát odůvodnění rozhodnutí NSS.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 09:54:40 22. 11. 2011
Karel.150.jpg
CEMAN [2011-11-22 01:26:04]: JJ, jak jsem řekl, je to pseudopojem, a to z důvodu, že je zákonem nevymezený a rovněž konkrétně nespecifikovatelný, to že jej někdo užil ve svém právním výkladu zákona nemění fakt, že nejde o zákonný pojem. Ale to nemění fakt, že zjevně zaměňuješ formální znaky s materiálním znakem přestupku, když si ten výklad materiálního znaku trestného činu přečteš v tom výkladu na odkaze, který jsi poskytnul, pak jistě pochopíš, že je obdobně aplikovatelný i v případech přestupku. Jinak o nepatrné škodě se tu nikdo nepřel a ani o tom jestli to někomu příjde málo nebo hodně.
Rovněž jsem netvrdil, že musíš někoho konkrétního ohrozit, když překročíš rychlost například o 10 km/hod., opravdu v tom asi nemáš moc jasno. Protože materiálním znakem je společenská nebezpečnost, takže pokud pojedu rychlostí o 10 km/hod. vyšší než je povolená na konci vesnice na rovné široké silnici, kde již není ani dům, po stranách silnice není žádný keř z poza kterého by mi mohlo vyběhnout dítě nebo třeba zvíře, tak asi nejednám společensky nebezpečně, projíždímli rychlostí o 10 km/hod. vyšší kdekoli kde může mým jednáním nastat reálné ohrožení jakéhokoli zájmu chráněného zákonem pak jednám společensky nebezpečně.

Je to logické, já si nepřipadám vůbec provinile, když porušuji předpisy a nejsem tím nikomu společensky nebezpečný, nemám proč. Udělám to kdykoli, kdy tím nepohorším sebe a mám za to, že tím nepohorším ani své okolí. Jak jsem řekl, zákon pro mě neznamená slovo Boží, abych se jim řídil striktně, nekriticky a bez popření svobodné vůle při rozhodování. Jsem rád, že přestupkem není jednání, které není pro společnost nebezpečné, a že toto zákonodárce zohlednil!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CEMAN 01:26:04 22. 11. 2011
default.png
KAREL-150 [2011-11-21 17:39:12]:
Nepatrná může být i společenská nebezpečnost. Nepatrná škoda může být dle TZ až 4999 Kč. Přijde ti to málo? Tvrdíš teda, že překročením rychlosti musíš někoho konkrétního ještě ohrozit nebo ji překrořit alespoň o 10 km/h? Nic takového se v zákoně nepíše.

Zkus si přečíst tohle: http://www.trestni-rizeni.com/vyklad-pojmu/trestny-cin

Taky pseudopojmy?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 17:39:12 21. 11. 2011
Karel.150.jpg
CEMAN [2011-11-21 01:04:14]: Nezlob se na mě, ale prvním příspěvkem jsi materiální znak přestupku vypodobnil tím co jsou formální znaky přestupku. Pak jsi si už článek přečetl a snažíš se to zachránit svým pseudopojmem nepatrná společenská nebezpečnost jednání, jenže nic takového zákon nezná. Takže buď a pouze společenská nebezpečnost nebo nepatrná škoda, ale ne dohromady. Když někdo někomu vyliská tak, že to není ubližovačka tak bych to nenazýval tvým pojmem nepatrná společenská nebezpečnost jednání, u jiných přestupků obdobně. NSS se vyjádřil dosti výstižně, a nejde tu o porušení o 1 nebo o 2 km/hod., jde o místo a způsob, rovněž o subjektivní stránku skutkové podstaty. No, ale chápu, že když nadřízený honí na pokuty, tak je teorie práva na obtíž. Ale nevypovídá to jen o policistově nadřízeném, ale i o něm samotném.


HAMMER [2011-11-21 06:22:26]: Nikdy jsi neporušil právní předpis ikdyž jsi věděl, že tím nikomu neublížíš a nikoho tím neohrozíš?:-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio