Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Kdo seje vítr, sklidí vychřici (REDAKCE)

Kdo seje vítr, sklidí vichřici
ilustrační
Foto: internet

Asi většina policistů, kteří sledují zpravodajství, viděla zákrok strážníků pražské městské policie v Praze na Andělu. V médiích se o tomto zákroku hovoří jako o nepřiměřeném, a to na základě tvrzení údajných odborníků a právních expertů. Protože náš právní systém je velmi ohebný, lze jeden skutek vykládat mnoha způsoby. Nemyslím tedy, že má cenu zatěžovat čtenáře dalšími právními polemikami. Těch bude kolem této události ještě dost. To o čem chci mluvit jsou možné příčiny a budoucí následky této a jiných podobných události.

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 09. 10. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HAMMER 17:17:42 12. 10. 2012
default.png
DYINGCZ [2012-10-12 06:55:19]: Ono kdybysme seděli u jednoho stolu a probíhala taková diskuse, na moje slova: kdo tě kurva vzal k policii, by jsi se smál řekl, že tě vylosovali a já bych řekl, že jsem tam za trest, protože jsem nechtěl rybí tuk. Tady není přímý kontakt, nevidíš výraz obličeje toho druhého, tón hlasu atd. Nejhorší možná komunikace.

No ale k tématu: Neměl jsem už čas to napsat, ale ještě k těm mantinelům: dělalo nás to takto poměrně dost: když byl na světě pachatel např. jednostranné fackovačky, která dopadla na tu správnou kebuli (aneb drban dostal od slušného člověka kterého někde okradl nebo podobně přes hubu), zákon dostal na prdel. Udělala se z toho příkladná nutná obrana, úřední záznam jako víno a moc se ani nelhalo.

Muselo to tak být.

Protože drban by se potrestáním toho chlapíka nijak nepolepšil, ale naopak "narostl v ramenou" aneb zase by mu stouplo sebevědomí na další "kousky". A jak víme, začíná to krádeží rohlíku a končí vraždou, pokud se hřebínek nesrazí. Jenže zákony ani "fungující" jiná opatření jako včasnost trestu, jeho odstrašující účinek atd. prostě nefungují. Naše společnost se dostala do stavu, kdy darebák má všude zelenou, kdy se přestává respektovat právo poškozeného, kdy poškozený může jen čekat a modlit se.

A to je vůbec to nejhorší, co četník může udělat, aby drbanovi nechal růst ramena. "Vychovávat" si drbany v rajónu.

No a na druhé straně, kdyby člověk, co vzal spravedlnost do vlastních rukou zcela oprávněně, byl potrestaný, následky bychom měli v rajónu ještě horší.

Výsledek byl ten, že drban jasně viděl, že se nedovolá ničeho (aneb nerespektuješ ty práva jiných, sereme na tvoje i my) a že bude muset změnit působiště mimo náš rajón (po takové ráně jejich asociálním povahám to často udělali) no a ten slušný člověk, co prostě udělal to co měl a co náš zákon mylně považuje za špatné, byl jednou provždy "náš".

Můžeme o tom diskutovat jak chceme, ale tak to prostě jedině funguje. Policie potřebuje slušné lidi na své straně a ty neslušné jasně od těla a ne naopak, jak tomu často a bohužel je.

Etický kodex policisty je strašná bejkárna opět na straně drbana. Policie ani OČTŘ v tomto státě neumí prostě účinně ochránit lidi před zločinem. Když to nejsem schopen dělat, nebudu se hrát na spravedlivého tehdy, když si občan pomůže sám. Hraje v mých trenýrkách, nebudu do něj kopat.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDROMEDA07 16:50:30 12. 10. 2012
default.png
DANIK [2012-10-11 12:39:04]:

Plukovník nejsem, zato jsem už 17. rokem na ulici a vím jak se kola točí. Policie není jen obušku z pytle ven, ale taky troch toho čtení lidí. Základ je slušně pozdravit a na rekci pašíka uvidíš jak dál. Demonstrace síly, nebo naopak ustrašeně se nechat trénovat sečtělým studentíkem - to je to proč se policistům lidi smějí a četníky to štve. Až tohle pochopíš, tak budeš nejenom policistou, ale i četníkem... Jirka

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDROMEDA07 16:40:09 12. 10. 2012
default.png
HAMMER [2012-10-11 19:51:00]:

Absolutní souhlas, ještě aby to věděli ti měšťáci...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 14:49:34 12. 10. 2012
default.png
No pokud se týká medializovaného zákroku strážníku, pro sebe bych shrnul:

1) neprofesionální, netaktický, hodně špatně provedený zákrok Městské policie, zdůvodnitelný v intencích zákona(nikoliv zdůvodnitelný z pohledů přítomných občanů a víry ve spravedlnost) Zákrok kdyby byl proveden takticky či rázně, nemusel na něj nikdo reagovat ani si následných tahanic všímat.
2) K následnému postupu Policie Čr se nebudu vyjadřovat, rozvířilo by to diskuzi. Rozhodně si nemyslím, že tím si získavá Policie ČR(Praha) v kontextu s mnohými diametrálně odlišnými postupy vůči jiným, materiálně lépe postaveným občanům, autoritu u většiny slušných občanů, respekt a naivně se domnívajíc, že si tímto repsekt v budoucnosti vydobude.

Výborné sousto pro komentáře TV NOVA a další a další navršování reportáží(žel oprávněně, o úrovni obsahu se nebavím)


Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 1)
Poslat zprávu DYINGCZ 06:55:19 12. 10. 2012
DyingCZ.jpg
HAMMER [2012-10-12 06:14:07]: Jo tak s tim uz se souhlasit da,jen tys to psal pod clanek,ktery ma souvislost se zasahem MP a napsal si to tak vseobecne,ze to evokovalo myslenku,ze se meli napr. jinak chovat k tomu otylemu starikovi. Takze shoda bude asi v tom,ze pokud to dovoli zakon,situace a povaha jednani prestupce (o pachateli tc se bavit nebudu), tak se drzet spodni miry daneho mantinelu. A na zaver, bohuzel ty mantinely se posledni dobou hodne zuzujou, prave aby nebyl dvoji metr,jenze to dle meho naopak diskriminuje ,,svatecniho'' prestupce,oproti notorickejm pasikum.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:14:07 12. 10. 2012
default.png
DYINGCZ [2012-10-11 23:13:43]: Hej, DYingu, neber mě zase moc vážně, jo?
Mantinely zákonnosti, přísahy i etického kodexu, jak sám píšeš, jsou nastaveny. Ale mezi nima je hrací plocha a tady si nerozumíme. Já ti říkám, že u jednoho mantinelu budu mít (bavme se o silniční kontrole pro jasnou srozumitelnost) maníky, co mají v EKŘ pět záznamů a více a je z toho patrno, že je dosavadní sranda pokutičky a opatření nesrovnaly, takže dostane strop za cokoliv, na druhé straně maníka, co má EKŘ čisté jako sloob boží... a toho upozorním, zasalutuju a pouštím, pakliže mi to zákon umožňuje, s domluvou.

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DYINGCZ 23:13:43 11. 10. 2012
DyingCZ.jpg
HAMMER [2012-10-10 19:42:37]: Dle tvého není služební přísaha, či ti jde o to, zda obsahuje přísaha něco o určených mantinelech, tak to je dáno tím, že se v přísaze zavazuje policista dodržovat zákony ČR, to mluví samo za vše, tím jsou nastaveny ony mantinely, jinak tyto informace si pamatuji ještě z doby, kdy jsem přísahu sám skládal.
Co se týče tvých ubohých invektiv na mou osobu, tak ty asi nemá cenu ani komentovat, ono bys je stejně omílal dál jako kolovrátek.
A co se týče ,,sejmutí", tak ono většinou na ulici nechodí lidé s opisem trestního rejstříku na čele a i kdyby tak, intenzita zákroku se především odvíjí od situace, za které zákrok probíhá, a také proč probíhá, nikoli podle toho zda jde podle vzhledu o kouzelného staříka, nebo Rasputina, i když ano u jedince, u kterého předpokládám podle odhadu problém, budu jistě ostražitější, za ty roky u PČR již docela odhad mám (tímto jsem ti odpověděl i na tvé spánembohem).

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 19:51:00 11. 10. 2012
default.png
ANDROMEDA07 [2012-10-11 12:25:07]: Přesně tak, jak píšeš. Jak pravili staří četníci: podělaný začátek zákroku skoro vždycky vede k posraným koncům. Pak taky říkali: že čím víc toho zbytečně nažvaníte v zákroku nebo při něm, tím víc máte co vysvětlovat inspekci. Aneb diskuse s opilci, křiklouny, smažkami a podobnými individui by měla být pro takové superpoldy vždycky zaručeným spořením, aby je takové pošetilosti rychle přešly, než se jim něco stane.

S tím ožralým se neměl ten měšťák vůbec bavit, pozdravit, vyzvat, zvednout, odvést na páku nebo bez ní, patnáct sekund a měl klid.

Diskutovat s ožralcem může leda idiot jeho cenové skupiny!!!! Ne český četník!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 19:45:46 11. 10. 2012
default.png
POLDA24 [2012-10-11 10:24:21]: Tak pokud, jak píšeš, někdo napadne policistu nebo strážníka, zajisté se bude naprosto jinak posuzovat, zda někdo strážníka napadl proto, že strážník konal svou povinnost nebo proto, že strážník brutálně kopal někoho na ulici nebo proto, že mu strážník chodí za ženou.
Pokud strážník konal svou povinnost, je tu další řada okolností, které dokonce vyloučí trestnost jednání pchatele i v případě, kdy strážník přijde o život, aneb jednoduchá situace probíraná v taktice:
- strážník po fyzickém střetu s pachatelem znásilnění v temném místě v obci ztratí čepici a drží pachatele pod hrozbou namířenou střelnou zbraní, přičemž v blízkosti místa se vyskytne občan s legálně drženým kvérem který vidí chlapa mířit na někoho na zemi a řvát, že jestli se hne tak ho střelí, občan neváhá a zbraň použije proti strážníkovi v domnělé nutné obraně.

Kdybyste nevěděli proč se bavím o čepici, bylo už zopár soudních případů, kdy pašíci byli osvobozeni protože policistu bez čepice pozdě jako policistu údajně identifikovali!!!!

No a nakonec základní pravidlo: každý případ je jiný, takže vaše soudy svědčí o vaší zelenosti nebo spíše nedostudovanosti práva a zároveň s tím nezkušenosti, co se týká praxe. Je snadné si představit, jak svou práci asi zvládáte.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 19:02:33 11. 10. 2012
honzad..jpg
Jinak problematika ktera je v teto souvislosti take dost podstatn, tedy to na koho je v mediich vypsana "verejna objednavka" (v dnesni dobe napr prave ti chuligani) a komu kdyz se projdete po zadech i vice nez je zahodno, tak vam dav (a noviny) tleskaj a naopak koho media maji tendenci zastavat, i kdyz by zrovna jemu jista razance a respekt neskodily (drive technari, popr. nektere mensiny)... To je na dlouhou samostatnou debatu.
Pritom prave to, na koho je vypsana "verejna obejdnavka" je to, zda-li z toho pro vas kouka pruser nebo pochvala, to je strasliva a nebezpecna situace jak pro vas, tak pro verejnost ... Jelikoz neexistence stejneho metru zavdava priciny k dalsim pocitum krivdy, furstracim a tedy i eskalacim nenavisti a konfliktum. A tedy i toho, ze obcan dostane pocit, ze ON musi chranit neci prava PRED cetnikem.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio