Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Evropský soud pro lidská práva odsoudil ČR za nezákonný postup policie (REDAKCE)

Evropský soud pro lidská práva odsoudil ČR za nezákonný postup policie
ilustrační
Foto: redakce

Evr. soud pro lidská práva svým rozsudkem ve věci K. vs. ČR potvrdil závěry o porušení zákona ze strany PČR, k nimž dospěl svým šetřením i veřejný ochránce práv. ESLP konstatoval, že ČR porušila čl. 3 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod, podle kterého nesmí být nikdo mučen nebo podrobován nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestu.

Autor: redakce
Publikováno: 31. 07. 2013
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HAMMER 06:54:57 03. 08. 2013
default.png
DANIK [2013-08-01 19:55:33]: Daniku, o čem se teda bavíme, když jsi zápis ani neviděl? Co to tady obhajuješ, když nevíš?

Já ti ani náhodou neříkám, že kluci udělali něco špatně ale to, že kluci to špatně napsali, aneb pořád to samé a dokola: neznám poldu, který by během těch kolikrát milisekund všechno správně vyhodnotí a udělá, ale hned při nástupu každý z poldů slyšel: neexistuje špatně provedený zákrok, existuje jen špatně napsaný ÚZ. To je přece jasné policejní desatero a o tom se nediskutuje. Můžeš provést vzorné zadržení nebezpečného pachatele a blbě to napsat a všecko je to špatně. Je mi jedno, co tam dělali, blbě to prostě napsali.

Jo, chybí moje reakce, že žádný odborník nenašel pochybení: přesně jak píše Veteran, vy zapomínáte, že to, co je jasné všem, co dělají pořád ty stejné věci, nemusí být ze spisu jasné a už vůbec ne zřejmé Ombudsmanovi, i když pozor hoši, on to samozřemě nedělá sám, má tam lidi na všechny druhy práva. Pak stačí teoretik a nenajde ve spise to, co tam najít má, logickou "básničku" policejního zápisu.

Malinko odbočím: myslím si, že by začínajícím policajtům vůbec neuškodilo, kdyby museli psát úřední záznamy na stroji. To by je totiž donutilo naučit se sled popisovaných skutečností, jak se to psalo jako ta básnička. Tam jsi se překlepl a musel jsi psát všecko znovu, ale můžu ti říct, že k tomu docházelo moc zřídkakdy. Musel jsi být v myšlenkách tři věty vpředu, aby jsi mohl psát. Já jsem dovedl usnesení napsat z hlavy stejně jako ostatní kolegové, slovo za slovem a pak to jen přenést do stroje. Staří kusové potvrdí, jak moc dobrá průprava to byla.

Píšeš o mě jako o nadčlověku v souvislosti s tím, co bylo napsáno ve zprávě ombudsmana a ukřižováním drbana. Jsi si jistý tím, že zápis o využití oprávnění připoutat osobu obsahoval údaje, které obsahovat měl a byl vůbec provedený?

Jestli mě správně chápeš, tak hned na místě bych mu přitáhnul klepeta a ano, měl by otlaky jako prase. Jen už žasnu nad tím, že nevíš, k čemu tou bolestí dojde a jaké jsou další následky a co se píše do zápisu.

Ten ožralec, která má vědomí zastřené alkoholem, že se s jím nedá mluvit ani se mu nedá kolikrát nasadit páka protože ho nic nebolí atd. ničeho se nebojí a je prostě otupělý jako brusle v březnu, se tím podnětem probere, začne se bát, začne reagovat.

Pokud si nebudu jistý, že si chlap nebude chtít stěžovat, což uvidím na místě, napíšu přesně k čemu došlo a že si opilec svým jednáním pouta sám utahoval, psalo se to v desítkách případů a Daniku, nezlob se na mě, ale tohle je abeceda postupu poldy a ty na to hledíš jako vyoraná myš.
Když chlap zkrotne, což zkrotne, vynikající věc je položit mu nakonec ruku na rameno a říct mu, že je dobrý chlap, to v ožralé dyni zafunguje tak, že ho máš na své straně přesto, co jsi mu udělal. A řeknu ti přesně, co jsi mu udělal: za trochu bolesti jsi ho zachránil před dalšíma možnýma následkama, to v případě nějakého maníka, co se jednou ožere a mohl by z toho mít těžký problém. Pokud to bude stálý zákazník něbo nějaký hajzl, příští tvoje jednání s ním se ponese v duchu tvé absolutní nadřazenosti, takový se tě musí bát. (vynechávám feťácké paka, tam je to bohužel marné skoro všecko) Pak nebude ani klást odpor ani mít nápinky si stěžovat. Je to část nevím jestli sociologie nebo psychologie, které se říká hierarchie, tihle tvorové mají toto chování ve své primitivitě velmi silné ale to přece víš.

Samozřejmostí je nechat mu ty klepeta tak dlouho, až mu bolest zlomí snahu si stěžovat a bít se. Tomu se říká trest přímo na místě (protože to takto funguje) a zaručuju ti, že si boreček příště rozmyslí si s tebou cokoliv začít. Opět ale základy práce poldy, které byly starými kusy vštěpovány mě a já to učil další, že to někdo nebral v potaz a měl pak zbytečné problémy, byla už jeho věc. Mě se taky staří naprcali, než jsem to dělal jak mi říkali a měl jsem klid. Proč to dělat jednoduše a účinně, když můžu postupovat jako debil a nadělat si problémy a nechat drbanovi narůst ramena?

Jak mohli srabící ve vedení podat na někoho oznámení pro pomluvu, Daniku? Ten maník byl jak sám píšeš ožralý jako tele, jak mu prokážeš úmysl? Řekne, že si to tak pamatavoal, že byl v šoku protože ještě neměl s policí tu čest nebo něco jiného, neprokazoval jsi ještě úmysly nebo co? Ještě by mě zajímalo, odkdy vedoucí dělal spisy, ty snad dělali podřízení, zpracovatelé. Co vedení má společného s oznámením pro pomluvu? Navíc, ty by jsi se chtěl tahat u soudu s tímhle blbem? On se pětkrát nedostaví, pak nepřijde jeho advokát, pak zase je nemocný soudce... Já ti nevím, brachu, ale takhle se to nedělalo, jestli se to takhle dělá teď, nedivte se, že máte potíže.

Byl ztotožněn, oznámen a propuštěm, lékař nezjistil zranění, tak proč si stěžuje, když je to tak dobře a proč se ze zápisu nedá vyčíst, podle jakého zákona PČR postupovala? Neprotiřečíš si?

Postup starých kusů jednoduchý a účinný s jednoduchým ÚZ plus zázamem o použití DP bez dalších následků, protahování zákroku, oznámení a rozmazávání na SO je špatně a tohleto jako dobře? Tak jsme my staří blbci neomylní ale vy to děláte dobře. Tak o čem diskutuješ, když to děláte dobře? :)))




Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:15:48 03. 08. 2013
default.png
VETERAN2 [2013-08-02 23:57:36]: Tak kdyby ho neznal jeden z těch tří starých kusů, neřeknu. Neznali ho všichni tři, jak píše Danik, tak asi se vůči policii ještě neprojevil.
Podle mého tento problém vznikl přesně proto, že se diskutuje s ožralcem nebo osobou něčeho se dopouštějící, místo aby se strojově konalo a všecko se maximálně zkrátilo. Snaha vykecat se ze všeho aby se nemuselo nic dělat je sice dobrá v řadě případů, které jsou prkotiny, ale polda musí cítit a vědět, kde to už není možné.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 23:57:36 02. 08. 2013
default.png
Mně je jenom divné, že kolegové, pokud mají tolik odslouženo, neznají v revíru známou firmu. Ve městě s 12000 obvyvateli jich tolik nebude. Pokud to napsali jako důvod, je to podle zákona v pořádku, ale jestli je to pravda, je to katastrofa. To je omluvitelné u policajta, který má odsloužené nanejvýš 2 roky v rajónu. Na chronické potížisty by měla stačit mnohem kratší doba. Aspoň u nás se takový člověk řešil tak dvakrát do roka. Jestli si policajt není schopen zapamatovat někoho, kdo se na oddělení dělal a on u toho byl, má místo v tak na dopravce.
Dotyčný byl na MP sprostý, protože byl silný a chtěl se hádat. Na to je potřeba, aby se měl s kým hádat. Co tu popisuješ, je maličkost a pokud bych věděl, kdo to je, určitě bych ho pustil a je jedno, co by říkal. Veřejné prostranství už stejně znečistil. V tom by nepokračoval. Střízlivý by se u výslechu choval jinak a když by musel na komisi, kde ho každý zná, je to pro většinu lidí větší trest, než ta pokuta. Jsou i nepoučitelní, ale většinou tohle stačilo.
Varvařovský dělal správní právo. Může tedy být, že zákrok považoval za přehnaný, protože s tím nemá zkušenosti. Na to, aby ho bylo možné soudit, by bylo dobře mít k dispozici rozhodnutí, pod kterými je podespaný. Pravda je, že v té dobře, kdy byl na ÚS toho ČR projela ve Strasburgu dost.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 01:12:07 02. 08. 2013
Andras.jpg
OT - rasistická stránka Černá síla

https://www.facebook.com/groups/230605267068776/?fref=ts

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DANIK 19:55:33 01. 08. 2013
Danik.jpg
Hammere, ještě na závěr, je zcela zbytečné, se tady hádat, co jak mělo být napsáno. Já to nepsal. A ani tobě jsem nepsal, co kde bylo, nebo nebylo napsáno. Já to tady obeceně popisoval, nezdůvodňoval jsem zákrok inspekci. Tudíž znovu opakuji, jestliže tam nikdo nenašel pochybení, tak tam žádné nebylo nejspíš. Jak to přesně bylo napsáno netuším, nečetl jsem to.

Takže pan Varvařovský je zřejmě kromě tebe největší odborník na práci policie? Vůbec jsi nereagoval na to, že žádný skutečný kontrolní orgán nenašel žádné pochybení. Vůbec nemluvím o tom, že nespolupráce při zjišťování totožnosti na služebně je důvodem pro umístění do cely. Ale to mlátíme prázdnou slámu dokola.

Ve zprávě ombudsmana jsou evidentní nesmysly - člověk připoutanej v naší celičce za ruce může normálně sedět a ruce bude mít asi 20 cm od těla. Žádný Ježíš a ukřižování a podobně. Ale tu správu jsi nečetl. Já jo. Je to pytlovina. A musím přiznat, že nechápu, jak nadčlověk jako ty by tu situaci změnil.

Jestli tě správně chápu, tak bys mu tak utáhl pouta, že by se posral. Pak by ti všechno řekl. Dobrá. Takže po odchodu by měl alespoň otlaky od pout a už by měl nějakou skutečnou bolístku na kterou si mohl ztěžovat.

Teď už mi totiž připadáš, že ve své absolutní dokonalé neomylnosti už nejsi schopen uznat, že někdo jiný má pravdu. Já ti vysvětlil, že byl u nás, byl ztotožněn, oznámen, propuštěn - přizval si lékaře, taktéž neúspěch. Odešel. Jinými slovy kluci neudělali nic špatně. To že on pak začal další den vyvádět, všude podával oznámení, nesmysly a lži, to už naši kluci nemohli ovlivnit. To že srabíci z vedení na něj pak nepodali trestní oznámení za pomluvu a důkazů by bylo dost, byla také jejich práce, né našich kluků.

Abych to uzavřel, prostě jsi na podobného člověka nanarazil a to je celé.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DYRUP 19:13:28 01. 08. 2013
default.png
Nevím jak jinde, ale inspekční co mají na starosti naše ředitelství tak nevypadají, že by sloužily 5, 10 ani 15 takže zkušenosti budou mít asi dostatečné. GIBS jsem zatím neměl možnost potkat, ale ti se třepou na kdejaké TČ u policistů.
Statistiky se křivily vždy a vždy budou. Uměle se snižuje nápad TČ, DN, atd.
Nechci zlehčovat křivení statistik, jistě je to vůči společnosti závažné, ale co to je proti elpasu, vydírání, pojistné podvody atd. Je toho hodně a opravdu to zde nebudu rozebírat.
Každý kdo má přístup k intranetu si o tom udělá obrázek sám. Jo jinak je z celé ČR takže co ty jsi četl ve svodce se tam taky dočtu, teda až od toho roku 2000 do současnosti.
Policie a její zákroky jsou dnes díky médiím mnohem více na očích a každá nepatrná chybka se trestá zesměšněním v očích veřejnosti.
Toto dříve nebylo a to je ten rozdíl oproti době minulé. Jinak zákroky jsou +,- stejně provedené. Ono ani tak nejde o provedení zákroku pokud to někdo nenatáčí, ale pak záleží jak se to napíše.
Může být zákrok úplně zprasený, ale pak to stačí hezky napsat a vše je O.K., samozřejmě to jde udělat i opačně.

Nebylo za starých časů líp? Co chování lidí? Je stále stejné? Zajdi někam na vesnici. Dnes už se lide pomalu nepozdraví ani tam.
Při jednání zná každý občan perfektně svoje práva. Jsem rád, že máme občany na takové úrovni, ale mohli by si doplnit své znalosti ohledně povinností.
Bohužel stále častěji mám dojem, že lidé nechtějí funkční policii, tedy kromě případů kdy už jim hoří koudel u zádele.

"Příklad Duchcov, Šluknov, Budějice.."
Co konkrétně myslíš?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 18:13:42 01. 08. 2013
default.png
DYRUP [2013-08-01 17:23:52]: My jsme si ty skutky svých "kolegů" museli číst i s tím, že jsme tam dávali svoji značku, jakože jsme s tím, co "kolegové" dělají, seznámení, to jen abys věděl, že jsme situaci dobře znali. My jsme, na rozdíl od vás, ještě dost dlouho mohli číst svodky z celé republiky, lustrovat celou republiku atd, takže o tomto mám přehled trochu větší.

Podsunul jsi mi něco, co jsem nikdy nenapsal, neřekl a ani na chvíli nemyslel. Za starých časů nebylo dobře a rohlíky chutnaly - no asi jsi bolševika nezažil, protože rohlíky nechutnaly. Sám píšeš, že je to čím dál horší, tak ty tvrdíš, že bylo dřív líp. Bylo prd. Policie páchala hromadnou trestnou činnost ve formě soustavného křivení statistik na každém ZÚ, a podívej se, kolik jich IMV za ochranu drbanů, fixlování ve spisech atd. stíhala. Co třetí spis v přestupku, zatlučený TČ. Dneska policie nepáchá tolik tr. činů? Nebude to třeba tím, že se z IMV zvedli zkušení pardálové a šli dopryč a dobře přeplácení vedoucí kašlou na risk s čárkama a nedělá se už vůbec nic? Ale vůbec nic? Příklad Duchcov, Šluknov, Budějice..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 18:04:16 01. 08. 2013
default.png
Ještě dále: kvůli tomu, že se někdo ožral, pochcal a byl držkatý, bych nikoho nebil, během pěti minut mi každý takový ožralý ničema rád předříkával svoje nacionále stále dokola a prosil, abych mu ty pouta povolil. Během pěti minut, viděla to spousta kolegů nováčků, kterým jsem to, stejně jako mě staří kusové, ukazoval. Poučení, marná výzva, hubou na zem, klepeta. Diskuse s ožralým je vhodná pro začínající pitomce bez starého pardála za zády.

Ty kecy, jak se od časů těch a těch změnilo to, že inspekčka to a to, jsem slýchával celých dvacet let. Pořád, special stejná výmluva. Dneska asi něco nového pod sluncem, my jsme inspekci nad sebou asi neměli, hahaha!

Proti nám nebyl komplet celý nasraný národ vedený ukurveným Havlem a jeho hordou divých kriminálníků, co na lidi ten kretén vypustil. Daniku, my jsme sloužili v době, kdy nás všichni v této zemi komplet nenáviděli, mimina na nás plivala z kočárků, slepice před náma přestávaly protestně snášet vejce, tak mě tady nepoučuj o tom, jak strašné to máte!

Můj pes tahal v roce 1990 na jaře po zemi na nádraží plném mě spílajících lidí do gestapa, (byl jsem tam sám) darebáků atd. maníka, co mi odmítnul předložit doklad o totožnosti (vojenský zběh - střih byl jasný) a prohlásil, že je demokracie, kousnul mě do předloktí a já ho obuškem přes krk poslal do hajan a představ si, nevyhodili mě, nepotrestali a borce zavřeli za dezerci. Můj kolega na jaře 1989 poslal direktem ožralého komunistického poslance NS před plným autobusovým nádražím po zádech ze schodů, poslal na něj navíc dopis do sněmovny (a už nevím jak se to tehdy jmenovalo) a byli jsme pochváleni za vzornou službu!

Takže Daniku: Babiččiny kule! Výmluvy! To můžeš vykládat blbečkům, kteří ti budou přikyvovat, aby sami sobě dělali alibi. Dvakrát na mě byla inspekce, jednou neuspěla, podruhé ano, ale to už jsem tady psal. Prohrál jsem, ale nebudu na kolegy, co si dělají svoji práci pořádně a já blbě, kurva kydat špínu.

Za celou dobu mé služby na vícero odděleních se našel jeden jediný kolega na jediném útvaru, který se mnou dělal aktivně (když jsme měli spolu službu) i něco jinšího než pokuty nebo chlasty. Jeden jediný. Nemusíš mi vykládat nic o pracovní morálce u PČR. Já taky vím jak to chodí a byly doby, kdy jsem s aktivitou neměl nic společného taky.

Nevím kde jsem psal, že věc nebyla vůbec zpracovaná. Znovu: Policií ČR a jeho umístění do cely bylo podle ochránce problematické, neboť z policejních záznamů není zřejmý legitimní důvod.

Jo já se dále opět mýlím: a ten závěr ombudsmana a ESPLP je jako co? Jaksi asi nechápeš, že nešlo o to, že pán jednal protiprávně, ale že jaksi PČR neráčila jasně napsat, co se stalo, proč se to stalo, jaká oprávnění a proč použila proti pánovi. Aneb: občan smí všechno, co mu zákon nezakazuje, ale policie smí jen to, co jí zákon vysloveně umožňuje. A to, co dělá, musí tím zákonem sakra podložit, aby i poslední trouba věděl, že tohle psali profíci.

Pan Varvařovský nemá co mluvit s policisty o tom, co měli jasně napsat do svých záznamů. On nepíše nikde nic o tom, že by policisté fyzicky jednali tak nebo jinak, ale o tom, že nikde není uveden legitimní důvod postupu policie.

Poradit si s ním chápeš tak blbě, jak to blbě děláš - spojitost myšlení a konání. Mlátím jenom ty, co se chtějí bít, je jim dána možnost dostat, co chtějí. Oni si myslí, že budou mlátit, ale jsou mláceni sami. No a pokud už teda chceš někoho mlátit, musí to být takové, aby ho přešla chuť si stěžovat, ne že dostane na budku a bude mít chuť si stěžovat.

Když už došlo na násilí, ptal se vyšetřovatel, co jsme s tím chlapem dělali, že měl půlku hlavy od krve, (od MP když ho hodili chvatem přes hlavu na dlažbu :))) ) urvané oba rukávy od bundy (ode mě poté, co hodil vyšetřovací stůl na doktorku jak jsem s ním zametl po ordinaci) a komplet modré nohy (od mojí tonfy poté, co jsem ho na škrtící chvat vyvlekl z ordinace na ulici a podal mu tišící tinkturu ve formě asi patnácti ran tonfou přes prdel a nohy, přičemž jsem si namohl závěs ruky) a když chlap uviděl po chodbě přejít policajta, začal řvát, že už nechce, že všechno přizná, omluví se, zaplatí ale aby ho vyšetřovatel už policajtům nedával. A do té doby, děti, jsme o tom borcovi nikdy neslyšeli mimo to, že se skutečně sestřičkám a doktorce omluvil a pugét s bomboškou přinesl. Upozorňuju, že všech patnáct ran tonfou jsem napsal do ÚZ jak to probíhalo (do šesté mně povzbuzoval, abych mu naložil, že ho to stejně nebolí) po sedmé opilecký závoj tou mlatou svištícího konce dobře roztočené tonfy opadl a řval něco úplně jinšího. A nikdo neřekl ani popel, když jsem napsal, že stále kladl aktivní odpor a chtěl mě kopnout a proto dostal ještě osm navíc. Jenom maník stojící u zábradlí na nájezdové ploše pro sanitky pravil, když jsem skončil se slovy: jsem si vyhodil skoro rameno: "to je slabé hoši, u nás v Liberci to policajti řežou líp!" :)))

Mít z prostého opilého chčícího blbečka takové mediální výšplechy, to žádá skutečně profesionalitu, to se na mě, Daniku, nezlob.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DYRUP 17:31:32 01. 08. 2013
default.png
Jo a nejedná se o obhajobu zákroku uvedeného v článku.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DYRUP 17:23:52 01. 08. 2013
default.png
Nechtěl jsem reagoval, ale nedá mi to.
Hammere tvých názorů jsem si zde vždy vážil, ale jak plyne čas tak je vidět, že přecházíš na druhý "břeh". Čím je člověk starší tím více si idealizuje dobu minulou. Když si vzpomenu na dětství tak jablka chutnala líp, rohlíky byly křupavější, hrál se lepší fotbal a policie lépe sloužila.
Píšeš jak se za tebe vše řešilo a vyřešilo a vždy jste si dokázali poradit a dnešní poldové si neví rady a jsou neschopní.
Stačí, když jdu na intranet a podívám se na stránky inspekce, kde jsou profesní pochybení od roku 2000 do dneška. By jsi se divil co se v tom roce 2000 a následně dělo. Raději to sem nebudu psát. Už to o něčem vypovídá. Jen doplním, že to byly závažné TČ ze strany policistů. I dnes se dějí excesy, ale co je teď a co bylo tehdá se nedá srovnávat. Navíc co v poslední době najdu na stránkách inspekce tak to už jsem viděl i na tv noha.

Oproti tobě mám odslouženo prd, cca. nějakých 9 roků, ale když jsem nastoupil tak chování lidí bylo úplně jiné. Starší generace měla respekt ještě z dob STB. Nikdo si nedovoloval co teď. Společnost se vyvíjí, ale určitě né k lepšímu.
Pamatuješ si jaké typy mobilu byly, když jsi odcházel? Já když nastupoval tak většina měla nokii 3310. Víš kam tím mířím?
Dnes si nás natáčí, kdejaký blbeček, všude na stanicích a městech jsou kamery, v autech GPS s kamerou, zákroky nahrávané na kameru umístěnou na klopě, u správních orgánů jsou přestupky shazovány na naprostých banalitách atd. Pořídíš kameru za 6 tis. která má takový zoom, že pomaličku přes polovinu fotbalového hřiště natočím tvoje číslo i s obličejem, kdy večer se můžeš mrknout na youtube nebo na tv noha jak domlouváš fanouškům na stadionu.

Jinak k tomu vodiči PEN.;) Jak víš v jaké soustavě má připojený dům? Pokud má TT tak by jsi na přívodním vedení těžko hledal PEN vodič.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio