Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Evropský soud pro lidská práva odsoudil ČR za nezákonný postup policie (REDAKCE)

Evropský soud pro lidská práva odsoudil ČR za nezákonný postup policie
ilustrační
Foto: redakce

Evr. soud pro lidská práva svým rozsudkem ve věci K. vs. ČR potvrdil závěry o porušení zákona ze strany PČR, k nimž dospěl svým šetřením i veřejný ochránce práv. ESLP konstatoval, že ČR porušila čl. 3 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod, podle kterého nesmí být nikdo mučen nebo podrobován nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestu.

Autor: redakce
Publikováno: 31. 07. 2013
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HAMMER 06:34:02 06. 08. 2013
default.png
VETERAN2 [2013-08-05 22:45:28]:

Cituji:
"Od doby, co je správní řízení v dopravě mimo policii, prudce narostl počet řidičů, kteří se nechali oznamovat a na některé přestala být páka skoro úplně."

Což takhle statistika SO řešených věcí? Nic? Dohady jo?

"Měli jsme v revíru pár takových, kteří jezdili jako zaměstanci. Jejich šéfové jim nařizovali, kudy mají jezdit a že na sebe mají nechat poslat oznámení. Řidičům to bylo jedno a jeden se asi po pátém oznámení dokonce svěřil, že ještě nikde nebyl. Nikdo se ho ani nesnažil předvolat."

To jako dopravka všecky předvolat do roku stíhala, jo? Nějak krátká paměť, hochu!

"Člověk na správním velmi pravděpodobně fasoval desátky za to, že majitel firmy šetřil tím, že posílal své lidi zákazem. Jsme prostě v Čechách."

A po uvedení jedné nepravdy a jednoho dohadu tu máme logický závěr a jasnou výmluvu, proč to nejde. Proč Veteráne prostě neřekneš, víte jak to stojí za hovno, jak mizerný je plat, strašné jednání ze strany vedení, prostě na to seru? No a co? Celá policie je brutálně soustavně demotivována, na co a komu se omlouvat nebo vymlouvat? Když jsme makali, tak jsme se nebavili o tom proč to nejde, ale když těch klacků bylo moc, prostě půl roku bylo v knize služeb (než skončila) napsáno: bez výsledků a to celé oddělení.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:25:56 06. 08. 2013
default.png
VETERAN2 [2013-08-05 22:45:28]: Tak cihly? Jenom jsi zapomněl, že i cihla (která byla proti dnešním dotykáčům ale poloviční) stála dost a to přes patnáct táců klidně. Nebo nevím jestli zapomněl, nebo nevíš.


Bavil jsem se já tady o nějakém zjišťování hovoru? Pouze o zabavení mobilu a drban by si pro něj když nic jiného, musel na SO. Víc mě nezajímá, to soráč. Omluvy (proč to nebo ono nedělat) pro sebe sama máte furt a plnou hubu. To jsou kecy, jako když dědek našel bábu řvát jak pominutou a když se jí ptal, co bečí, ona mi říká: tak jsem si představila, že ten náš vnuk bude jednou třeba švec, mít jednou galánku, budou mít spolu děťátko a to jednou půjde do jeho dílny, vezme šidlo a vypíchne si oko, buééé! Přesně jak ušité: co by, kdyby a vím houby.

Andrasi, když umíš předvídat budoucnost, běž někam na prognosťák, tam z tebe budou mít radost. Zaráží mě jedna věc: když máš takový luft ze skutečného zabavení mobilu, jak to, že jsi lezl do vyhrožování? Četník nesmí jít nikdy do ničeho, o čem není přesvědčený, že to dotáhne úspěšně do konce. Jak to s tebou je? Do budoucna vidíš jako jen někdy?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 00:18:04 06. 08. 2013
Andras.jpg
HAMMER [2013-08-05 16:58:38]:

Jakou teorii? Já jsem dříve také zkoušel "zabavováním" vyhrožovat. Také jsem měl štěstí, že to vždy zabralo. Jenže to je právě ono. Jak píšeš, ani ty, ani daník a ani já a nikdo koho znám, nikdy mobil skutečně nezabavil. A jak píše veterán, stát se to dnes, byla by z toho neuvěřitelná polízanice, kterou bychom tak tak ustáli. Stačí natrefit na někoho, kdo to právní vědomí má, nebo má dobrého přítele na telefonu....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 22:45:28 05. 08. 2013
default.png
DANIK [2013-08-05 21:28:48]: Méně je někdy více. Hammerovi se nedivím. Za něj možná ani každý mobil neměl a když, tak to byla 3210 nebo jiná cihla. Neznám praxi, ale počítám, že zjišťování hovoru z mobilu by mohlo být něco, co by mohlo v případě přestupku narazit na lidská práva nebo podobně. I kdyby to někdo udělal, jestli vám ještě nikdo nedal jiný mobil než ten, ze kterého volal, jsme národ blbců, který si nezaslouží nic jiného než to,co má. Pokud nemáte ten správný mobil a někdo se bude dokonce i zjišťovat s hovorem, máte díky své aktivitě důkaz proti vám. Jestli jste z malého města a roznese se to o vás a to dotyčný rád udělá, můžete se nechat převelet. Přinejmenším.
Od doby, co je správní řízení v dopravě mimo policii, prudce narostl počet řidičů, kteří se nechali oznamovat a na některé přestala být páka skoro úplně. Měli jsme v revíru pár takových, kteří jezdili jako zaměstanci. Jejich šéfové jim nařizovali, kudy mají jezdit a že na sebe mají nechat poslat oznámení. Řidičům to bylo jedno a jeden se asi po pátém oznámení dokonce svěřil, že ještě nikde nebyl. Nikdo se ho ani nesnažil předvolat. Člověk na správním velmi pravděpodobně fasoval desátky za to, že majitel firmy šetřil tím, že posílal své lidi zákazem. Jsme prostě v Čechách.
Ohledně toho potížisty z vašeho revíru by možná nebylo od věci, poradit se se státním zástupcem a jestli dotyčný píše, co píše, třeba by chtěl SZ v rámci vyšetřování pomluvy taky posudek psychiatra. Jak člověk stárne, může se u něj začít projevovat nějaká nemoc a budete se s ním potkávat stále častěji. Ten posudek by se pak hodil i při dalších kauzách. Ve článku je naspáno, že byl na stanici nepřiměřeně dlouho. Jak dlouho kolegové vlastně zjišťovali tu totožnost a co dotyčného přimělo k tomu, že začal spolupracovat?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DANIK 21:28:48 05. 08. 2013
Danik.jpg
Tak musím přiznat, že jsem práci vždy nebral tak vážně jako poslední dobou. A jsem dobrej vyjednavač a manipulátor. Opravdovou stížnost myslím takovou tu co šetří inspekce. Nějaké na barák a blbosti na OVK nepočítám. Jo a kecal jsem, teď jsem si uvědomil, že inspekce 2x a OVK 1x. Ale to byly blboviny. A jednou jsem hodil pánovi doklady do dodávky a poslal ho do prdele, teď nevím, jestli se to počítá za ústup? Byl jsem ještě mladý a netrpělivý a on dobře vědomí důkazní nouze a toho, že jinak má vše v pořádku. Takže je fakt, že nejsem bez škraloupu a tímto se všem postiženým mou lží omlouvám.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 16:58:38 05. 08. 2013
default.png
ANDRAS [2013-08-04 18:03:22]: Jenže mě to "zabavování telefonů" fungovalo tak, jako Danikovi. Danik i já ti píšeme naše osobní zkušenosti, ty teorii, protože jsi to evidentně nikdy nedělal ani nezkusil. Ještě za doby své služby jsem přesně tak slyšel mluvit další kolegy, kteří ovšem, soráč, byli líní jak ty svině. Oni říkali i jinší věci jak nejdou...

Nikdy jsem telefon nezabavil, každý couvnul. Každý couvnul. Ty si prostě jako četník nemůžeš dovolit ustoupit, nebavíme se o tom, co děláš jako český policista, alias kašpar v Prazé. Já jsem dělal všecko na samé hraně zákona, dvacet let a šel jsem do céčka s výsluhou a odchodným. Nikdy jinak, než na samé hraně a to se bavím jen o oficiálním znění mých záznamů.

Nejlepší je, Andrasi, jak píšeš, že by Danik měl v Praze rozbíjet okénka podle svého postupu 10 x za noční. Já se zeptám, proč tomu asi tak, kdo to ty řidiče v Praze naučil se v autě zamčít a nereagovat, když ne lemplové policajti? Že netrvá nebezpečí ohrožení majetku, života nebo zdraví - a to je jako všecko? Různé vztahy zákon jako nechrání? Ten zákon chrání i četníka, který svůj zprvu byť banální úkon dovede až k ustřelení palice pašíkovi, který odmítáním podvolení se zákonu situaci tak vyhrotí. Palici jsem nikomu neustřelil, ale jinak nikdo neodešel ani neodejel, aniž jsem si udělal svoje.

Samozřejmě, jak píšeš: pokud s sebou máš debila parťáka, nic nedělám, čekám na konec šichty.

Je mi s podivem, co píše Danik: nikdy nikomu neustoupil a nikdy na něj nebyla ofiko stížnost. Co prosím?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DANIK 01:17:22 05. 08. 2013
Danik.jpg
Andrasi ve svých 35 letech se již za adolescenta nepovažuji. Za 10 let služby na mě nebyla jediná oficiální stížnost. Za 10 let služby jsem jako policajt nikomu neustoupil a myslím, že se na sebe můžu dívat do zracadla v klidu. Dávno mě opustila akční léta, ačkoliv poslední dobou se mi nějak vracejí.

Opět připomenu, a už to nebudu psát velkýma, že se jedná o celkem vyjímečnou situaci. Člověk který se mnou bude slušně hovořit a jednat a bude chtít oznámení, tak ho bez problémů dostane - nejsem magor. Frajer který bude machrovat a bude jednat arogantně tam využiji všech oprávnění které mám. Takovému ten telefon prostě seberu a dle mého oprávněně. Dále se o to nebudeme hádat. Co se týče toho co se z telefonu zjistí nebo ne, znovu opakuji je mi jedno. Ten člověk chce hrubě pokálet systém, dle mého názoru je správné, když systém pokálí také jeho. Máš pravdu jsem moucha, ovšem když bude po tvém, tak ta moucha ani nezaprudí a naznačí přestupci, že na nás může s odpuštěním srát. Zrovna v Praze, kde si lidé váží svého času a jsou dobře placeni, taková cesta na magistrát a vše s tím související, je v podstatě také trest. Kdybychom byli v Německu, kde po oznámení přijde k soudu a dostane flastr a po odvolání větší, tak by nás takové srajdy ani nemuseli napadat.

Je celkem jasné, že až lidi začnou prudit s takovýma akcema co píšeš na konci, bude to moci OVK zabalit. Nebo nabrat 10 nových lidí. My budem jen chodit po výsleších - na ulicích nebude nikdo. To bude zajímavé, až na to dojde. Nechce se mi věřit, že by se poměry v Praze za 4 roky, tak změnili. Natolik, aby každý byť pátý byl prudič? Jeslti nepřeháníš, byl by čas na změnu názoru, to uznávám. Až možná zase podstoupím kolečko po inspekci, třeba změním názor a vzdám to, ale zatím držím. Považ já svého mladého parťáka dokonce neustále napomínám, aby nebyl agresivní. Jsem skutečný policista s lidskou tváří. Jen vyjímečně bývám s nelidskou tváří. Jestli někomu budu muset ten mobil vzít, nezapomenu se zmínit.

Jinak já říkám, že výzva a následné zajištění je podle mě řešení každé složité situace. Jen by ta výzva neměla být protiprávní. Ale musím přiznat, že už hrozně dlouho jsem se k takové situaci nedostal.

A na závěr pro pobavení, tuhle jsme byl osobně při akci, kdy si nějaký Rus žijící v Čechách s cikánkou začali při zákroku natáčet kolegy z BundesPolizei mobilem. Kolegové byli proti. Následovali nějaké výzvy k vydání mobilu a po neuposlechnutí hovor k dosahovému státnímu zástupci. Příkaz zněl jasné - všechny zadržet, prohledat, telefon sebrat. Pokud nebude v autě, odvézt všechn na oddělení a poté k lékaří na osobní prohlídku. Nakonec jsem je ukecal, mobil vydali, dostali potvrzení a mohli jet. Mě se chtělo brečet.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 23:41:09 04. 08. 2013
Andras.jpg
Jinak když už jsem se tak krásně rozepsal, spoustu lidí si začíná rovněž sama sebe plést s kontrolním orgánem, viz.

KONTROLA POLICIE
§ 97
(1) Každý může upozornit
a) na nedostatky v činnosti policejního útvaru, policisty nebo zaměstnance policie, nebo
b) na skutečnost, že se policista nebo zaměstnanec policie dopustil jednání, které naplňuje znaky trestného činu, správního deliktu nebo kázeňského přestupku.
(2) Policista nebo útvar policie musí upozornění přijmout. Policie do 30 dnů ode dne přijetí upozornění vyrozumí toho, kdo jej učinil, o přijatých opatřeních, pokud o toto vyrozumění osoba požádá. Oznámení protiprávního jednání podle trestního řádu tímto není dotčeno.

PČR funguje jen díky naprosté právní neznalosti většiny obyvatelstva. Kdyby lidé chtěli, mohou nám legálně neuvěřitelně zatopit. Ti kteří vědí, tak už zatápí. Ale naštěstí je jich ještě málo.

Jinak k zákrokům, registruji i u svých vlastních zákroků nárůst zajištění za neuposlechnutí výzvy. A teď běžný postup. Kolikrát je policista od krve, od moči, od výkalů, potýká se s nevolí vlastních kolegů při zákroku, i po zákroku od kolegů na MOP, kteří zajištěného kolikrát dříve, než hlídka ukončí činnost ohledně předvedení na MOP. O přístupu některých kolegů k zákrokům, k vyjadřování, k chování, k jištění a zabezpečení místa zákroku a o respektování velení na místě ani nehovořím. Dokonce se občas stane, že při BO velitel BO do vysílačky umravňuje mladého kolegu, který rozkaz velitele BO pojme po svém, nebo se s ním pokouší polemizovat. Je to čím dál tím častější a dříve to nebývalo. Holt firma s managery není vojensky organizovaný ozbrojený bezpečnostní sbor s veliteli....a do toho ty zákony a výklady a stanoviska...a jsme zase u toho......

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 23:27:09 04. 08. 2013
Andras.jpg
DANIK [2013-08-04 22:23:05]:

Jinak nevím jak u vás, ale v Praze se poslední dobou množí případy, kdy jsou osoby proti přestupkům pojištěny, a nechají se oznamovat za cokoliv. A jsou potom defacto bez postihu (šikovní právníci, bývalí policisté, kteří to potom za ně řeší). Rovněž se občas stane, že zastavíš osobu, a ta už má na uchu linku 158, a jsi neustrojený, má podezření, že by jsi mohl být opilý, a zfetovaný, a kdesi cosi....a to potom s jedním takovým přestupečkem s donucováky strávíš X hodin na MOP a na ošetření v nemocnici, X hodin na výsleších GIBS a OVK, atd. atd. atd. Vezmi si, že takto může postupovat kdokoliv, koho požádáš jen o OP. Stejně tak si představ, kdyby jsi každému člověku, s kterým provádíš úkon nebo zákrok měl vystavit potvrzení o provedeném úkonu, protože on ho chce a má na něj právo.

Takový je život policisty v ČR. Jinak s tebou souhlasím, že je důležité vytrvat a nepoddat se lenosti a strachu z potížistů. Ale není nutné s každým člověkem, který nesouhlasí s přestupkem jednat takto tvrdě, když kromě odebrání mobilu a toho, že bude dva tři týdny používat jiný, než se mu ten tebou odebraný bez postihu vrátí, nedocílíš. Potom jsi vlastně jen taková otravná moucha, která sice prudí a zdržuje, ale nakonec je stejně zaplácnuta nebo odletí....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 23:15:29 04. 08. 2013
Andras.jpg
Každopádně, třeba zde napíše nějaký právně podložený názor a odzkoušený a spolehlivý postup někdo z OSDP a rozsoudí nás:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio