Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Evropský soud pro lidská práva odsoudil ČR za nezákonný postup policie (REDAKCE)

Evropský soud pro lidská práva odsoudil ČR za nezákonný postup policie
ilustrační
Foto: redakce

Evr. soud pro lidská práva svým rozsudkem ve věci K. vs. ČR potvrdil závěry o porušení zákona ze strany PČR, k nimž dospěl svým šetřením i veřejný ochránce práv. ESLP konstatoval, že ČR porušila čl. 3 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod, podle kterého nesmí být nikdo mučen nebo podrobován nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestu.

Autor: redakce
Publikováno: 31. 07. 2013
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HAMMER 17:16:27 01. 08. 2013
default.png
DANIK [2013-07-31 23:19:27]:
Kruci, sem se těšil, jak mi vynadáš, no tak nic.

"Policií ČR a jeho umístění do cely bylo podle ochránce problematické, neboť z policejních záznamů není zřejmý legitimní důvod." Legitimní je zákonem daný, volně přeloženo.

Čili třeba takto: Hlídka MP ve složení... i následně přivolaná hlídka PČR ve složení... vyzvala neznámého muže, popis:..... dne toho a toho v tolik a tolik hodin tam a tam, který dělal to a to a neuposlechnul opakované výzvy k prokázání totožnosti. Tím se dopustil toho a toho protiprávního jednání § ten a ten, § tamten a onen toho a toho zákona.

Neznámý muž byl poučen o oprávnění policie ve věci zjištění totožnosti a to že bude předveden tam a tam za účelem zjištěné své totožnosti, v případě, že se pokusí uniknout nebo bude klást odpor, bude proti němu použito DP ve smyslu ust. § toho a toho, popřípadě služební zbraně ve smyslu ustanovení toho a toho. Poučení muž rozuměl, dal to najevo přikývnutím, totožnost odmítnul opětovně na další výzvu prokázat, neuposlechl výzvy k následování hlídky PČR na útvar tam a tam, bylo použito DP hmatů, chvatů, úderů a kopů s kladným účinkem a muž byl po následné prohlídce dle ust. § toho a toho zda u sebe nemá zbraň s negativním výsledkem. předveden dle ust. toho a toho na útvar PČR tam a tam a to nejkratší možnou cestou pěšky tudy a tamtudy.

Takto měl zákrok i vypadat. Zmetek nezmetek.

Při ani po použití DP nedošlo ke zranění osoby.

Kydy o tom, že nadával, byl arogantní atd atd. nebo kladl odpor jsou zbytečné vnadítko pro inspekci. Popisovat co jsem mu udělal při hmatech, chvatech, úderech a kopech sebeobrany konkrétně je další píčovina a že se u toho bolestí skoro potento už vůbec ne - nemůžu za to, že má zkrácené všechny šlachy, takže každá páka je pro něj nadmíru bolestivá. Je to fakt, ale nerozvíjet, nezmiňovat).

Zde byly dle ust. toho a toho prováděny úkony za účelem zjištění mužovi totožnosti, muž na požádání vyprázdnil sám obsah kapes, nebyly zde žádné doklady ani jiné věci, kterými by se dal ztotožnit. Muž jevil známky podnapilosti, mluvil setřele, špatně vnímal ale měl zachovalou nervomotoriku. Jelikož na policejním útvaru slovně urážel policistu toho a toho slovy: ..... a toho a toho slovy: ... byl dle ust. § toho a toho zajištěn a umístěn do policejní cely tam a tam. Dle ust. toho a toho byla u zmiňované enznámé osoby provedena prohlídka za účelem přesvědčit se, zda osoba nemá zbraň nebo jinou věc způsobilou ohrozit život anebo zdraví, osobě byly odebrány tkaničky od bot, pásek z kalhot a vázanka, přičemž osoba nekladla žádný odpor.

To by stačilo.

Bylo to napsané takto jasně? To by asi ten, co píše, že k zajištění nebyly z policejních záznamů zřejmé legitimní důvody, toto nepsal, ne? Diskutovat se zněním zákona převedeným do ÚZ jaksi nelze a za dvacet let jsem to ani nezažil. Ještě nějaké kydy o policistovi mého formátu? Jsem osmý rok v céčku.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 16:24:35 01. 08. 2013
default.png
PIM-BURGER [2013-07-31 22:58:46]: :))) Já jen reagoval na to, co psal Danik a to byla hrůza. Jakou pak chceš reakci? :)))

S tím prvním náměstkem: díky, díky, víš ale, kam si můžeš nabídky tohoto druhu zastrčit, viď? Pod paždí, přece! :)))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu STO6 11:13:57 01. 08. 2013
default.png
Nikdy jsem nepřispíval do diskuse, ale některé články mě tady dostali. Obviňovat někoho na základě nějakých polopravd je pěkný hnus. Aby si někdo dělal jméno na policistech, kteří nic neporušili tak to musí být opravdu charakter. Stačí, když to dělá všem známý kamarád GIBS. A pokud je mi známo tak na 90% oddělení nejsou policejní cely, tak nechápu proč by ti policisté měli toho p. K vozit někam na lékařské vyšetření.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DANIK 23:19:27 31. 07. 2013
Danik.jpg
HAMMER [2013-07-31 22:27:34]:
Tak ač bych ti rád odpověděl několika ostrými slovy, tak se pokusím ovládnout.
To že je to známej zmetek - znamená, že je to zmetek z hlediska obyvatel a svých známých + později zjištěné informace (napr. od kolegů co ho znají) - tedy pro nás běžný a zcela bezúhoný občan, který se dopustil přestupku proti veřejnému pořádku - močil náměstí a na hlídku MP byl sprostý a odmítal se s ní bavit. Chápu, že policista tvého formátu by identifikoval jakéhokoliv občana svého města na základě místní znalosti. No, my bohužel všech asi 12.000 obyvatel našeho městečka neznáme. Takže skutečně ho kolegové museli ztotožnit.

Na to dlouhé cos tady psal o cele ti odpovím poměrně krátce:

Policejní cely § 28
Policista je oprávněn umístit do policejní cely (dále
jen „cela“) osobu
a) zajištěnou

To ten pán bezesporu byl. Ani nebudu řešit, že naše cela tehdy rozhodně neodpovídala definici cely - tudíž se jednalo o čekárnu pro zajištěné.

Pokud by ho do cely nedaly, tak by nastala ta tvá oblíbená fackovačka - tedy kvůli močení na náměstí by dostal do držky(jak se u nás říká). Proč? Nerad ti to říkám, ale od tvých časů se lecos změnilo, dnes ti inspekce sdělí jen na základě výpovědi stěžovatele. Tudíž již lidi nemlátíme :)Jsme moderní policie s lidskou tváří a maximálně občas použijeme donucovací prostředky - s maximálním ohledem na zdraví osoby proti které zakročujeme.

Absolutně nemám tušení, kde si vzal, že věc nebyla písemně zpracovaná. Byla a kompletně. Nadřízení, OVK a ani inspekce neshledali pochybení. Doufám, že mi nenapíšeš, že nás chtěli krýt. To už bych asi nedal.

Dál se opět mýlíš. Ačkoliv obdivuji tvou obvyklou schopnost ze semínka se dobrat stromu. My - repsektive kolegové co to dělali nic neprohráli - pán byl nakonec ztotožněn, přestupek oznámen a pán propuštěn. Ještě před odchodem si zavolal RZS a lékařka ho po krátké prohlídce poslala domů, že nemá žádné zranění. Později dostal za ten přestupek i pokutu - předpokládám, že se s městem dodnes soudí.

Tímto se ti samozřejmě omlouvám, že jsem celou věc v přechozím příspěvku tak stručně shrnul a nepodal ti kompletní informace. Již se to nebude opakovat.

Pan Varvařovský může být třeba tvůj osobní bůh, ale jako všichni jemu podobní o věci rozhodoval, aniž by mluvil s těmi policisty co v tom figurovali, vymyslel spoustu nesmyslů, které jsou v praxi kontraproduktivní(asi jako tvé poradit si s ním - chápu správně zmlátit?) a neuskutečnitelné. Prostě si o něm myslím své.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 22:58:46 31. 07. 2013
Pim Burger.jpg
HAMMER [2013-07-31 22:27:34]: Hele Hammere, až uděláme někdy sraz přispěvovatelů P-CZ, musím se na tebe přijít podívat...:-D Tvoje úryvky mě prostě baví. Nevím, zda je na tom zbla pravdy nebo ne, anžto tomu nerozumím, ale bavím se...:-) No a až se stanu ministrem vnitra, počítej s místem prvního náměstka.:-D Trošku mimo téma, ale prostě jsem musel...:-D

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 22:27:34 31. 07. 2013
default.png
DANIK [2013-07-31 19:03:03]: No ty vado, nedělej si, Daniku, srandu, že to byli staří kusové! Tohleto se mi povést, nevystrčím rok rypák z domu a ne že to ještě napíšu na web. Četník, který neumí zdůvodnit svůj zákrok, už není četník a pokud je to dvacet let sloužící četník, tak to musí být lempl hrubého zrna a to už raději nemluvím o vedení. Mně se stalo něco menšího díky vedení taky, ale ani na chvíli jsem se nevymlouval, že to nebyla moje chyba.

"Pán se choval jako prase": nevšimnul jsem si, že by se naši "zákazníci" někdy chovali jinak.

"Dělal bordel": základy, hrubou stavbu nebo už instalace? Vyjadřování značně jednoduché, až bych řekl, že jsem to často slyšíval od našich "zákazníků".

"nespolupracoval při zjištění totožnosti kvůli přestupku. Do cely ho daly, aby ho nemuseli pacifikovat, neboť na to by došlo. Je to proslavenej zmetek, kterého nemá snad nikdo rád, krom jeho partnerky."

Tak vy jste chtěli zjišťovat jeho totožnost, ale on je to přitom proslavenej zmetek? Takže totožnost se zjišťovat ani nemusela, nemám pravdu? Nevím jak u vás, ale my jsme si vedli svoje sešitky s iniciálemi všech drbanů, důvěrníků, obsluh hospod atd, abych nemusel jako idiot furt dokola žádat po jedné a té samé osobě občanku v době, kdy se schylovalo k fackovačce!!!! Tomu se říká řemeslný přístup. Věděl jsem kdo to je a nacionále jsem opsal z deníčku, což bylo sice po jednom výbrku kteréhosi kreténa zakázané, ale nás mohli políbit akorát tak v řit!

Do cely ho dali, aby ho nemuseli pacifikovat - a to je co za oprávnění? Vy si strkáte do cely koho chcete? Sem měl za to, že u nás byl bordel, ale tohleto jsem v životě neslyšel. Když cela, musel být fest důvod a všecko kryté, komplet papíry.

Do cely jste ho dali proto, že jste byli líní s ním zatočit a nechtělo se vám nic psát, bych tak řekl jak to píšeš.

No Daniku, to, co píšeš, je sice zmetek, ale v podání starých kusů, teda spíše starých blbů nebo skoro ostud policie. "Skoro ostud" proto, že PČR se už ostuda udělat nedá. Já jsem s panem Varvařovským i jeho předchůdcem měl tu čest, jestli se o nich vyjadřuješ jak se vyjadřuješ, asi by bylo načase se sebrat a jít od válu, protože já jsem byl sice hovado, ale tohle je i na mě moc. Tobě chybí naprosto sebereflexe, prosrali jste prostě svojí leností, blbostí nebo prostě jedno čím jednoduchý případ a místo aby jsi napsal varování ostatním, jak jste pohořeli a že jste to nezvládli a projeli to na takové a takové věci, vyjadřuješ se na adresu slušných lidí jako drban hrubého zrna.

Jestli vy učíte něco mladé, tak pámbů s nima. Podcenit notoricky známého drbana a ještě to s ním projet, tomu se říká profíci!!!! Potlesk prosím!!!! Vám se musí mladí normálně smát, jací jste blbci, pokud je ovšem neočkujete těma žvástama o tom, jak si na četníka každý došlápne, jak se věří drbanovi a tak.

Pokud se ti něco na tom, že ve spise chyběl důvod cely nezdá, tak ti přijdu zapojit elektriku na přívod do baráku a nedodám ti PEN vodič, aby jsi věděl, co to je zmetek.

Není ti hanba?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DANIK 19:03:03 31. 07. 2013
Danik.jpg
No, Hammříku, jeden měl odslouženo asi 13, další kolem 15 a třetí k 20. Ten pán se choval jako prase, dělal bordel a nespolupracoval při zjištění totožnosti kvůli přestupku. Do cely ho daly, aby ho nemuseli pacifikovat, neboť na to by došlo. Je to proslavenej zmetek, kterého nemá snad nikdo rád, krom jeho partnerky. Ještě před propuštěním u něj byl lékař RZS - neměl žádné zranění, kromě týden starých modřin po celém těle (to někde prudil v hospodě minulý týden). Druhý den už je ukazoval v reportáži jako, že to má od policajtů. Všichni to vyšetřovali, nikdo neshledal pochybení. Když jsem navrhoval, ať se na něj podá nějaké oznámení pro pomluvu na OSZ, tak všichni demíci dělali pššt, ať to utichne. Neutichlo. Nakonec to dostal na stůl zoufalec ombudsman - na závěr jeho slintu, kde na nás nenechal nit suchou, stálo, že již chyběl jen roubík. S čímž jsme souhlasili, neboť mi nemohl plivat. Takže u nás dostal DS důtku a to je vše. A pan K. teď podojí stát, no. Kvůli srabákům z vedení. Normálka.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X 18:04:55 31. 07. 2013
default.png
Policajt nemá zastání nikde, nesmí mít emoce, musí si nechat vše líbit, nesmí udělat žádný exces. Za to zmrd si může dělat co chce. Když dostane tak se diví a soudí.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X 17:40:37 31. 07. 2013
default.png
Kdyby se pan K. choval jak má, tak by se to nestalo. Zmrd má svá nedotknutelná práva ale policista musí excesy zmrda snášet, to je ale práce na hovno. Nemohl bych to dělat, za chvíli by mě gips zavřel. Na hrubý pytel hrubá záplata, a né se někomu ještě omlouvat.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 16:11:27 31. 07. 2013
default.png
"Policií ČR a jeho umístění do cely bylo podle ochránce problematické, neboť z policejních záznamů není zřejmý legitimní důvod."

Tak že se mladí ocasové takové chyby dopustí je pochopitelné, Nikdo jsme nebyli jiný, (jen jsme jaksi nesloužili dva ocasi v jedné hlídce, protože to se může stát jedině v Afgánistánu a u nás) ale jak je možné, že to nechal projít přeplácený manager, který by měl mít nějaké ty zkušenosti... no tak soráč, už mluvím z cesty. :)))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio