Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Seriál o policejní výbavě – III.díl: Co na opasek? (REDAKCE)

Seriál o policejní výbavě – III.díl: Co na opasek?

Foto: ilustrační
V minulých dílech seriálu jste si mohli přečíst, co vás čeká při fasuňku a co čekat od policejní uniformy. Jsme rádi, že seriál vzbudil zájem a autor hlásí řadu dotazů na další témata - dřív, než bude pozdě, přinášíme další - tentokrát o opasku a nástrahách, které přináší.
Autor: Michal Tošovský
Publikováno: 04. 06. 2008
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu SEAL6 22:48:34 15. 09. 2008
default.png
Vybavení? Pokud mohu přispět několika doporučeními k tomu co na opasek. Cokoliv co máte na opasku, v kapse, nebo kdekoli na těle je Vám na nic když to neumíte použít. Když to umíte použít, musíte to mít u sebe. To na úvod:-) Pouzdra na služební pistoli ať se jedná o ta původní od firmy Sickinger nebo ta novější plastová - ani jedno nestojí za nic. Kolegové zkoušeli pouzdro od firmy Dasta s automatickou pojistkou a jsou spokojení, já mám odzkoušené od Milce s automatickou pojistkou a jsem také spokojený. Preferuji automatické pojistky z jednoho důvodu - pokud mám zbraň v ruce a z nějakého důvodu dojde ke konfrontaci, kdy zbraň použít nemohu, zbraň dávám do pouzdra. Pokud mám složitější pozdro, nebo bez aut. pojistky, může mi během použití DP zbraň vypadnout v horším případě jí získá pachatel. To k pouzdrům na zbraň. Svítila, ve vozidle jsem měl dvě, jednu velkou a nevýkonou, to jsou ty co jsou na OOP v celé republice. Druho soukromou taktickou, tu používám jen když jdu do objetku na přisvícení a navíc má takový výkon, že když posvítíte pachateli do obličeje(očí) tak chvíli nic nevidí a Vy máte čas. Atd. je toho spousta, co nemá cenu nosit a co si musí člověk koupit sám. Ale to je na samostatný článek, ne? Co takhle spolupráce s instruktorem, stejně není na výcviku čas všem všechno říct. A někdo z instruktorů určitě tuhle možnost přivítá.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTIN1 16:42:27 16. 08. 2008
default.png
taktické vesty Slyšel jsem o tom že by se snad taktické vesty měli na P.M.J. zavést do výstrojní normy, tudíž by ji mohl každý nafasovat. otázka jak dlouho bude trvat než se to realizuje. jestli stejně dlouho jako trvalo povolení čerňáků přes den, tak u policie spousta z nás v té době už asi nebude.. :)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 20:03:40 11. 06. 2008
Andras.jpg
To ti tedy říkám. Nemám jednak potřebu chodit na kafe v době služby, mám své práce dost. Ad dva, práce v terénu mě baví, a opravdu, ale opravdu se kromě pauzy, a někdy ani v době pauzy nezastavím. Věř si čemu chceš.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 07:25:52 11. 06. 2008
Lukas Heinz.jpg
re Andreas A náš slavný, oficialně neexistuje ve skutečnosti však silně podporovaný čárkový systém. Ano máš pravdu. Mnoho kolegů se mu podá a tím mnohdy přidělává zbytečnou práci jiným lidem. Stejně jako mnoho lidí, třeba z místních oddělení se snaží zlehčít skutečnost a banalizovat mnohdy i závažné případy, jen aby si práci usnadnili. Čarkový systém totiž způsobuje averzi u většiny kolegů ve výkonu služby. Ale protože naopak funkcionářům velmi zjednodušuje práci, je jeho přežití velmi realné. Otázka je zda přežije samotná Policie. A Andreasi, že sis nikdy neskočil na kafe mimo pauzu mi prosím tě neříkej. Oba víme, že to není pravda.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 20:17:28 10. 06. 2008
Andras.jpg
Co se pasáži o PMJ a OHS týče, chtěl jsem zde pouze vyzdvihnout špatně fungující, v evropě ojedinělý, a zastaralý systém pokuta-papír, čim více tim lépe pro tebe, jedno od koho, za koho, a za jakých okolností a míře provinění. Chtěl jsem tím vyjádřit že značná část kolegů z těchto útvarů se systému raději poddá, bež aby se alespoň pokusila o "revoluci" v čárkovém systému. To už bychom ale zase mluvili o výnosech tohoto systému, a politické(zv)ůli. Peníze peníze hahaaa. Co se týče odsloužené doby, na prstech jedné ruky by se napočítat nedala, na prstech dvou jakž takž. A co se týče "kafíčka ala hoď kamenem", tak s čistým svědomím a vědomím házím. Beru to tak, že jsem placen za práci v terénu. Toť asi vše. Tím co jsem psal, jsem chtěl spíše vyjádřit, že zlepšení stávající situace je spíše přání, nežli realizovatelná možnost - samozřejmě za podmínek uvedených, jak jsem psal.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 14:46:57 10. 06. 2008
Lukas Heinz.jpg
re all re Andreas: Pane kolegou souhlasím s tebou ohledně první části ohledně sjednocení pravní a moralního vědomí policistů i když pochybuji, že se to někdy podaří do té míry s jakou uvažuješ tzn. 30 000 poldu za jeden provaz. Nehledě na to , že v druhé části jsi v podtsatě svoji snahu popřel tím, že hážíš kolegy z OHS a PMJ do pytle s nápisem "BUDIŽKNIČEMů". Myslím, že se to neslučuje s tvojí vizí spojené fronty policistů. Já a spousta mých starších kolegů nejsme už tak aktivní jak jsme bývali při nástupu. Jistě dám si kafíčko, když mám zrovna čas. Rádši zajedu na malebná místa ve svém obvodu, než bych se potuloval betonovým sídlištěm a poslouchal komentáře mladežníků o zasraných fízlech. Možná bys ale měl uvažovat spíš o tom, čím je způsobena menší aktivita starších kolegů. Možná by ses mohl zamyslet nad tím, že kdyby tebe tvoji nadřízení léta přehlíželi, klamali, zavrhovali tvé nápady a trestali za tzv. "zbytečnou" aktivitu. Nebo bys věděl, že ti jen minimum lidí poděkuje za pomoc a považuje ji za naprostou samozřejmost. Že mnozí tvoji práci považují za naprosto zbytečnou a nežádoucí. A celé toto martýrium bys podstupoval celá léta, asi bys taky nebyl symbolem nadšení a aktivity. Jde vidět, že jsi u sboru asi příliš krátce a uvažuješ velmi podobně jako pan ministr. Ty měně aktivní vyhodíme a mladé bez zkušeností ale s nadšením si necháme. Že za pár let budou policisté výše uvedenými skutečnostmi demotivováni stejně nikoho nepálí. Prostě příjde jiný ministr a vyhodí ty kdysi mladé a aktivní do starého železa. Policisty nelze motivovat tím, že je pohaníš a budeš je škatulkovat. Myslím, že je lepší přesvědčit meně aktivní policisty, že je lepší být aktivnější. To ale nedokáže nikdo bez toho aniž by je motivoval finančně, morálně a příkladem. A zatím pozitivní motivaci v těchto směrech rozhodně vidět nelze. A mezi námi kolego s tím kafíčkem. Jeden můž kdysi řekl: "Kdož si nevinen hoď kamenem".

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 23:02:52 09. 06. 2008
Andras.jpg
Co tím přesně chci říct? Nebo naznačit? Aby se situace u policie zlepšila, je potřeba sjednotit právní a morální vědomí alespoň většiny policistů. Dále, "odpor" ať je daný peticemi, nebo psaní záznamů na nevyhovující vybavení, či postupu nadřízených, je nyní pouze v určitých izolovaných ohniscích. Většina kolegů se buďto bojí problémů které by jim vznikly, jakožto i toho, že by mohli přijít o práci. Proto jsou takováto izolovaná ohniska snadno potlačena, nebo držena pod pokličkou, aby nevyplovala na povrch. Před demonstrací, je potřeba si zajistit potřebnou VIDITELNOU podporu většiny, jinak je to jen plýtvání časem, a papírem. Pokud se tohoto podaří dosáhnout, dá se předpokládat, že by naše stavy, ve společném jednání a konání něco zmohou, neboť tlak bezmála 30 000 kolegů znát bude, a také bude nezbytné, aby se objevila zmíněná politická vůle, která by pohla věcmi k "lepšímu". Další možností, je změna vládnoucí garnitury po volbách, nicméně, tuto variantu shledávám nepravděpodobnou, či nemyslitelnou, neboť policejní sbor, chcete-li služba, je veřejností vnímána dosti negativně. Proto se nedá předpokládat, že by chtěla další vláda zvýšit tok financí do našeho sektoru. Jako zásadní problém našeho postavení u veřejnosti vidím naprosto žádnou, nebo jen lajdáckou propagaci policejní práce mezi veřejností. Podívejme se jak svou práci prodávájí policejní sbory v zahraničí. Pokud by se podařilo silnou propagandou, či chcete-li propagací zvýšit procento veřejnosti, která by s námi soucítila, a vážila si naší práce(stačí většina civilní společnosti), bude daleko snažší vyjednat lepší podmínky práce, jakožto i finančního ohodnocení našeho sboru. Případně i sjednat podporu ostatních odborů při našich případných demonstracích. Dále by byla potřeba zlepšit pracovní výkony většiny kolegů, respektive dodržovat zákonem danou náplň jejich práce. Ruku na srdce, kolik kolegů večer, a nejen v tu dobu "zašívá"? Zašívá na nevhodných místech, v naprosto nevhodnou dobu, nevidí, neslyší, neumí nebo nechce jednat s lidmi? Podle mě není práce pořádkového policisty číhat den na jednom místě, a odchytnot si zmateného řidiče, který je poprvé v tomto místě, a uložit mu "plnotučnou", potom se zašít na kafíčko, a takovýmto způsobem repete až do večera či rána, a pak odevzdat spokojenému směnaři činnost, jaký jsem borec, 15/15000 hotově zákaz vjezdu? (platí především pro OHS a PMJ). Mezitím se na ulicích povalují, a potloukají hordy smrduté verbeže, která obtěžuje slušné lidi. Že s nimi nejde nic dělat? Ala reportáž TV Prima a MP? Ale jde, je dost zákonných ustanovení, ale nejsou lidé, kteří by byli ochotní je provádět. Tyto trivialní případy jsou samozřejmě jen dno celého problému. Policie je pánové a dámy totiž nemocná. Ano, je bita a rozkládána lidmi zvenčí, ale hnije i uvnitř, a jak! Když si vyřízneme náš vlastní vřed, potom něco zmůžeme, potom něco změníme, protože budeme jednotní, čestní, disciplinovaní! Ale s vředem, nebo hadem na prsou, který nás zradí nebo opustí při každé těžší chvilce? S tím nikam nedojdeme. Nechci tímto výše popsaným pojednávat o tom že je lepší nedělat nic, to nikoliv. Je lepší se stavit na odpor proti křivdě a nespravedlnosti. Ale SPOLEČNĚ. Což nevidím nyní, ani v horizontu jednoho roku jako reálné, nezlobte se na mne. Na závěr, kolik z vás, kolegů, by raději svléklo uniformu, pokud by davy lidí táhli na strakovu akademii, než by šlo bránit vládnoucí oligarchii? Myslím, že málo kdo. Problém je v tom, že jsme policisté, podepsali jsme přísahu, a posloucháme, tak jako vojáci, rozkazy. Nad rozkazy se nepolemizuje. Věděli jsme do čeho jdeme. Naše problémy vyřeší podle mne čas, nikdo jiný. Já tuhle práci miluji, mám k ní citový vztah. A i přeze všechno svinstvo co se děje, mě těší když vidím radost lidí, kterým jsem zachránil majetek, zdraví, nebo život. Bude lépe. Jen to chce jednotu, a čas. To co jsem napsal, jsem napsal proto, aby se někteří kolegové zamysleli nad tím, co to obnáší být policistou, a protože jsem již konsternovám neustálým bojem za zlepšení podmínek, který se potýká s naprosto impotentní nepodporou lidí u nás, v našem sboru, našich kolegů, našich bratrů, našich spolubojovníků za právo, zákon a pořádek v této zemi.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAPESNICK 22:48:49 09. 06. 2008
default.png
Re: Andras Máš naprostou pravdu kolego. A to je to, co jsem měl i celou dobu na mysli, jen jsem to buď špatně napsal nebo jsi mě špatně pochopil. Bohužel nám vládne jeden tupec vedle druhého a dokud se nezmění tohle, nezmění se ani nic jiného. Bohužel máš pravdu i v tom, že potřebujeme vládu pevné ruky a právě i v tom je ta naše Švejkovina, o které jsem psal. Je pozoruhodné, že až na pár vyjímek, se dokázal český národ spojit a vzchopit jedině v situacích, kdy nám bylo opravdu nejhůř (ať už nás utlačoval diktát zprava nebo zleva). Pak mě ale napadá, jestli si ty křivdy, které nám naše mocnost působí, nezasloužíme, když nejsme schopní vzchopit se i jindy. Co se hrdosti na české hrdiny týče, vždy když jedu kolem Ďáblického hřbitova, vzpomenu si na paragány z mise Anthropoid, kteří zde odpočívají, stejně tak jako na Braniše v jehož pomník je v Nuslích. Jen mě mrzí, že při uvědomění, jací hrdinové my češi dokážeme být, jsou zde i kryplové á la naše garnitura.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 22:05:40 09. 06. 2008
Andras.jpg
Ad. bílá hora: HLavní důvod prohrané bitvy je ten, že většina českých stavů propila, či jinak stopila žold, kterým k vojákům nedorazil, a dále, většina velitelů a důstojníků nebyla přítomna, a ti co byli, většinou v silně podnapilém stavu. Proč to zde uvádím? Protože bitva u Lipan skončila špatně pro čechy proto, že je opět zradili stavy šlechtické. Závěr? Závěr je takový, že ač to říkám nerad, pokud zde není jedna silná ruka, neumíme si vládnout sami. Proto neočekávám, že se situace zlepší, to by se napřed muselo něco zlepšit nahoře. Všechno je o politické vůli. Když je, jde všechno, bez ní nejde nic. A nezmění na tom nic petice, protesty, stávky, ani ÚZ psané na vybavení. Já sám jsem jich napsal asi tak 50, než mě to omrzelo. Dokud je nahoře to co je, všechno co děláme jde do ztracena, protože je to každému kradené. Můžete mi oponovat, můžete se mnou nesouhlasit, ale to je asi tak jediné co můžete. Howgh.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 21:59:24 09. 06. 2008
Andras.jpg
Kapesnick: Nevim do jaké školy jsi chodil, ale my jsme se už na té základní učili, že na bílé hoře byli ve službách českých stavů téměř jen žolnéři že švýcar, a německa. I "moravský" Šlikův prapor, který jako jediný padl do posledního muže, byl složen tuším ze saských žoldnéřů. Ad. jednota: Jednota v našich stavech nezavládne zřejmě nikdy, protože tu je až příliš mnoho názorů na to jak dělat policejní práci, co to policejní práce vůbec je, a to nemluvím o dalších věcech jako odpovědnost, zodpovědnost ap. Je to holt krutá realita.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio