Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Zastavení pronásledovaných vozidel (REDAKCE)

Zastavení pronásledovaných vozidel
Ilustrační
Foto: redakce

V poslední době můžeme v českých médiích stále častěji slyšet zprávy typu „policejní honička jak z akčního filmu, zběsilá jízda končila střelbou“ a podobně. Jedná se jen o uměle budovaný mediální obraz nebo počet případů použití zbraně policistou proti vozidlu skutečně roste? A jsou na tento typ zákroku policisté vůbec připraveni?

Autor: Pim Burger
Publikováno: 15. 12. 2009
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu CHIP 01:50:46 21. 12. 2016
Chip.jpg
SEK [2016-12-16 12:05:21]: Hele Seku, kde a jak dlouho sloužíš? Máš nějakou vazbu na počty hodin určených na výcvik, možnosti a vybavení střelnic atd? Píšeš o nutnosti provádět výcvik ostré střelby z vozidla na vozidlo. Kde a jak by jsi chtěl takový výcvik provádět? V současné době má policie možnost provádět tento výcvik jen za použití simmunution, nebo laserových zářičů. Nevím odkud jsi, ale vezmu za příklad Prahu. Vzhledem k tomu, že je zde celkem 6500 policistů, mame jich v některé dny na střelnici taky 120 a do toho paralelně běží ještě krátkodobá ochrana, pořádková jednotka, ZOP atd. Dokážeš si představit, že s tolika lidmi budu provádět nějaký inteligentní výcvik střelby z vozidla na vozidlo? Za použití simmunution možna, ale ani to časově nevychází. Protože průchodnost tohoto výcviku je malá.( cca deset lidí za hodinu?) Ostrá střelba je ale utopie. Možná řeknes, že by se takový výcvik dál řešit v rámci integrovaného výcviku. Ano to je pravda, jenže kde a jak? Střelnice umožňující střelbu z vozidla mají pouze vojáci ve VVP. Domluvit se s nimi sice dá, ale: jen v Praze máme cca 1850 četníků ve druhé výcvikové skupině,pocitej na cestu do VVP cca den, den na střelnici s 20 lidmi každý by odstrilel pistoli, samopal, brokovnici a další den na cestu zpět. Tedy třídenního IMZ pro dvacet lidí! Spocitej za jak dlouho se mi tam vystřídá všech 1850! No a co náklady? Když uděláš finanční ozpočet na palivo, diety, čas policistu a vynasobiš ho počtem četníků v celé republice, policejního prezidenta budou vomejvat. Mimochodem, vomejvat budou i vojáky, protože jim naplníme střelnice na celý rok a veř tomů, že získat od nich střelnice je vzhledem k situaci ve světě těžší a těžší. Pokud jde o dlouhé zbraně. Ano na vozidlo by byly vhodnější. Ač o brokovnici dost pochybuji. Je hodně dlouhá, tedy do vozidla nemotorná a díky zpětnému rázu vyžaduje stabilní střeleckou pozici a dobrý úchop.( Spousta let jsem střílel IPSC brokovnici a dodnes vedu kurzy, tak o tom maličko vím) Jenže to by nám lidí museli z dlouhé zbraně střílet častěji než dvakrát do roka. Takhle jsou sotva schopni samopal spolehlivě nabít, odstrilel položky z místa a znova ho vybít. A znovu jsme i toho času, prostoru, počtu munice i instruktorů. Pokud stavíš výcvik pro 50 lidí zásahové jednotky, můžeš se vyblbnout a cvičit s nimi v podstatě cokoliv, praktickou střelbou počínaje a slaňování, potápěním,či parašutismem konče. Pokud stavíš výcvik pro 20 000 běžných hlídkařů, musíš se držet setsakra při zemi, nebo tě problémy sežerou.Bohužel teda, protože tihle kluci to potřebují nejvíc. Jenže kde vzít čas, prostory a prachy? A to ani Nnmluvím o tom nejsmutnejším, kolik z nich skutečně chce na té střelnici pořádně makat? :-( Ale uznávám že jsem za těch třináct let co dělám bojaře trošku vyhořelý a možná to vidím moc černě. Zkus to změnit! Odbor vzdělávání pořád nabírá lidí. Přihláš se a něco s tím udělej. Já budu první, kdo ti potrese packou...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:44:53 17. 12. 2016
default.png
Chlapci, tady na fóru je pár maníků, kterým na policii záleží. Zbytek na svoji firmu naprosto kašle a chodí si jen pro výplaty. Vedení s tím nic nedělá. Vedení nemá žádný plán jak policii personálně zkvalitňovat a stabilizovat.
Nedochází vám pořád, spoustě z vás, že toto není žádná náhoda? Že policie je v české společnosti naprosto okrajovým tématem ne-li rovnou obtížným hmyzem? Že už samotné přijímání nových lidí je porušením základních prvků pro nějakou systematickou personální práci? Že se systémem čáreček nechce nejenže nikdo nic dělat, ale nikde se ani veřejně neobjevuje? Nevrtá vám hlavou, že tohle je všechno přesně tak, jak to má být, abyste nemohli škodit?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:36:53 17. 12. 2016
default.png
Sek: "- Výcvik policistů, služební zákroky, jejich vyhodnocení, zpětná vazba na výcvik a případně další materiálové dovybavení"

Tak s tímto jsme přicházeli opakovaně a furt dokola někdy v roce 1992 a až do mého odchodu v roce 2007 pro to vedení nehnulo prstem. Přeju příjemnou zábavu ve snaze tohoto dosáhnout.

Sek: "- Pokud je doposud neřešený případ, který vyžaduje změnu musí být vytvořena nějaká, například takticko metodická skupina, která problematiku bude komplexně řešit"

U té firmy kde sloužíš se musí tři věci: držet hubu, umřít a jít na velkou. Zbytek, jak se sám jako další v pořadí, který si myslí, že objevil novou věc a že něco změní a není schopen se poučit od starých psů, kteří toto zkoušeli dávno před jeho příchodem na tento svět, se skutečně nemusí. Až plně pochopíš, co za hovada ti velí, pak s tím sekneš.


Sek: " - Pokud policie nemá naplněny výše citované prvky, chová se nezodpovědně k životům občanů, které má chránit a i k vlastním policistům."

No ty půjdeš, někdo to přednes a uvidíš, co to je vnitřní nepřítel číslo jedna!

Sek: "- Taktika (pracovní postupy) je základem, z kterého vychází materiální potřeba, dovednost a výkon, který má zvládnout policista. Pokud není písemně zpracována tak je vytvořený výcvik a materiální vybavení postaveno na základě předpovědi věštce z křišťálové koule."

Omyl, to je postaveno na neprůchozí velitelské struktuře a spoustě za nic nezodpovídajících dobře placených, líných a tupých vyžírků nad tebou. Umíš to perfektně, ale že něco umíš mimo křivení páteře, nikoho u policie nezajímá. Všude ve světě by jsi byl brán s těmito utříděnými názory jako odborník, u PČR jako potížista.

Sek: "- V každé, třeba jen montovně, jsou přesně stanovené pracovní postupy, zajištěno potřebné nářadí a najati lidé s potřebnou kvalifikací, aby byl dosažen kýžený výsledek výroba bez zmetků. Pokud se tak neděje, tak majitel pak bere k zodpovědnosti řídící článek."

A už se dostáváš k jádru pudla...

Sek: "- Pokud policista není vycvičen k zastavování vozidla střelbou má právo či spíše povinnost toto odmítnout, za výcvik nelze považovat střelbu na vozidlo FX nábojem při rychlostech vozu 20 – 50km/hod. Při skutečném zákroku jsou jiné rychlosti vozu, což mění podmínky střelby jako je kmitání vozidla, akcelerace, decelerace, vystavení části těla nárůstu odporu vzduchu, FX střelivo má nízkou úsťovou rychlost oproti služebnímu střelivu a také horší přesnost střelby, pokud požadujeme zásah pneumatiky je potřebné střelcem nepřekročit přesností střelby 2R100 30 cm, tomuto kritériu musí odpovídat maximální dálka střelby pro daného střelce, tím je určen potřebný nájezd k pronásledovanému vozidlu, mezi řidičem a střelcem musí být souhra, musí být zaveden jednotný systém, aby byla zaměnitelnost osádek."

Skvělé, škoda ale, že o takové tvoje pofiderní firma ale vůbec nestojí.


Sek: "- Dlouhé zbraně mohou u střelců snížit rozptyl střelby oproti pistoli, manévrování s dlouhou zbraní ve vozidle je jen otázkou nácviku, brokovnice je využitelná pro střelbu jen do cca 20m (brokový náboj), je potřeba volit velké broky okolo 8 mm(pozor na velikost rozptylu broků s dálkou střelby a pokles rychlosti, čímž klesá i penetrační schopnost), po zásahu pneumatika rychle ztratí vzduch, střelba za snížené viditelnosti potřebuje snížit dálku střelby vzhledem k poklesu její přesnosti a případně další dovybavení. Své schopnosti musí střelec znát a umět je využít k tomu však u policie není ani cvičen."

Kdyby nebyl cvičen jen ke střelbě za jízdy, bylo by to ještě zlaté. Ale ono mu toto ani nikdo nepřednese. Vedení není schopno tyto aktivity svým podřízeným přímo až bych řekl zakázat.

Sek: "Závěr
- Zákon č. 361/2003 Sb. v §45 (2) a – e hovoří zcela jasně kde je chyba, v zákonech to není jen je musí GIBS patřičně uplatňovat."

Tak toto je gól na konec. A přemýšlel jsi nad tím, proč cokoliv, co se u policie děje, takto nefunguje? Přemýšlel jsi nad tím, že se věnuješ ladění motoru ale auto ti stojí na špalcích?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CEMAN 16:40:58 16. 12. 2016
default.png
Výcvik řadového policisty je zanedbatelný. Povedený zákrok většinou není výsledkem výcviku a přirozené inteligence policistů a jejich schopnost se v krátké době přizpůsobit situaci. Policista je neplavec házený do různých vod, kde se musí naučit plavat nebo se utopí.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SEK 12:05:21 16. 12. 2016
default.png
Pro stručnost zkratkovitě k složitému tématu.
- Výcvik policistů, služební zákroky, jejich vyhodnocení, zpětná vazba na výcvik a případně další materiálové dovybavení
- Pokud je doposud neřešený případ, který vyžaduje změnu musí být vytvořena nějaká, například takticko metodická skupina, která problematiku bude komplexně řešit
- Pokud policie nemá naplněny výše citované prvky, chová se nezodpovědně k životům občanů, které má chránit a i k vlastním policistům.
- Taktika (pracovní postupy) je základem, z kterého vychází materiální potřeba, dovednost a výkon, který má zvládnout policista. Pokud není písemně zpracována tak je vytvořený výcvik a materiální vybavení postaveno na základě předpovědi věštce z křišťálové koule.
- V každé, třeba jen montovně, jsou přesně stanovené pracovní postupy, zajištěno potřebné nářadí a najati lidé s potřebnou kvalifikací, aby byl dosažen kýžený výsledek výroba bez zmetků. Pokud se tak neděje, tak majitel pak bere k zodpovědnosti řídící článek.
- Pokud policista není vycvičen k zastavování vozidla střelbou má právo či spíše povinnost toto odmítnout, za výcvik nelze považovat střelbu na vozidlo FX nábojem při rychlostech vozu 20 – 50km/hod. Při skutečném zákroku jsou jiné rychlosti vozu, což mění podmínky střelby jako je kmitání vozidla, akcelerace, decelerace, vystavení části těla nárůstu odporu vzduchu, FX střelivo má nízkou úsťovou rychlost oproti služebnímu střelivu a také horší přesnost střelby, pokud požadujeme zásah pneumatiky je potřebné střelcem nepřekročit přesností střelby 2R100 30 cm, tomuto kritériu musí odpovídat maximální dálka střelby pro daného střelce, tím je určen potřebný nájezd k pronásledovanému vozidlu, mezi řidičem a střelcem musí být souhra, musí být zaveden jednotný systém, aby byla zaměnitelnost osádek.
- Dlouhé zbraně mohou u střelců snížit rozptyl střelby oproti pistoli, manévrování s dlouhou zbraní ve vozidle je jen otázkou nácviku, brokovnice je využitelná pro střelbu jen do cca 20m (brokový náboj), je potřeba volit velké broky okolo 8 mm(pozor na velikost rozptylu broků s dálkou střelby a pokles rychlosti, čímž klesá i penetrační schopnost), po zásahu pneumatika rychle ztratí vzduch, střelba za snížené viditelnosti potřebuje snížit dálku střelby vzhledem k poklesu její přesnosti a případně další dovybavení. Své schopnosti musí střelec znát a umět je využít k tomu však u policie není ani cvičen.
Závěr
- Zákon č. 361/2003 Sb. v §45 (2) a – e hovoří zcela jasně kde je chyba, v zákonech to není jen je musí GIBS patřičně uplatňovat.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 18:24:21 20. 01. 2010
Andras.jpg
ANDYS: Pásy nejsou přiděleny vůbec k žádnému ze základních útvarů. Jde o to, že musí být použitý na rovném přehledném úseku, neměly by u vozovky být žádné stromy ani jiné překážky. Provoz musí být z obou směrů úplně zastaven, a směr k zastavovacímu pásu sveden do jednoho pruhu. V určitých vzdálenostech od pásu, musí být umístěno značení, že se na vozovce nachází zastavovací pás. Pronásledovanému vozidlu musí být také dána opakovaná výzva k zastavení podle zvl. právního předpisu. Pokud se nepletu. odkaz na jedno podle mě vzorových použítí pásu - 6 minuta a 30 sekunda. www.youtube.com/watch?v=WQSWAYAoNn0

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JOUDA 17:55:07 28. 12. 2009
Jouda.jpg
Škoda, že si naši policisté nemohou dovolit toto www.youtube.com/watch?v=7wMGVaX2STA&feature=rec-rev-rn-3r-2-HM

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu THOR 14:10:45 23. 12. 2009
default.png
U nás máme zimáky od Matadoru, takže asi tak....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OMANB 11:38:49 23. 12. 2009
default.png
Kucí, musíte opatrně s plynem :-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTIN1 11:34:57 23. 12. 2009
default.png
.. dunlop? :D barum polaris :D a kdyz si clovek vezme, ze to auto diky nahonu na predek a vysokymu tocivymu momentu uz od nizkejch otacek diky preplnovani neumi nic, nez hrabat, tak jdou do prdele rychle jako gumy v zavodech formule 1..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio