Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Rozhovor: Zatím jsem sám
Jiří Stuna: Dostat drogy pod kontrolu státu lze jenom jejich legalizací
Foto: denik.cz

Jiří Stuna je velitelem městské policie v malém východočeském městě Skuteč a pravidelně přednáší školákům o protidrogové prevenci. Co je na tom zajímavého? Jeho názory. Zkušený strážník je prvním českým policistou, který začal otevřeně prosazovat myšlenku legalizace drog. Rozhovor vyšel v čísle 6/2011 týdeníku RESPEKT, s jeho laskavým svolením jej publikujeme.

Autor: redakce
Publikováno: 24. 03. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 14:25:35 26. 03. 2011
Lukas Heinz.jpg
To Karel 150

My tady Karle ale mluvíme o tom, že bez velmi silné preventivní kampaně, by legalizace marihuany znamenala pro většinu zvláště mladých lidí, něco jako zvednutí startovní závory. Ihned by se objevilo plno pranázorů, že vlastně kouření marihuany není tak škodlivé, když je to legalní apod.

Asi všem nám je jasné, že na nelegální trh s touto drogou by to mělo minimální vliv, neboť lidém, kteří prodávají ilegálně marihuanu, jde především o prachy z prodeje co největšího množství drogy a nebudou se pachtit po úřadech, aby získali povolení na to, pěstovat doma dvě rostlinky konopí v truhlíku pro vlastní potřebu.

Český národ a zvláště současná česká mládež není dost zodpovědná a připravena na krok typu legalizace konopí.

Je to ten samý princip, proč nelze v našich podmínkách povolit minimální hladinu alkoholu při řízení vozidla, jako je tomu v jiných zemích. Našli by se stovky těch, kteří by tvrdili, že to prostě jen o frťánka přepískli a že když už je povolena ta minimální hladina, tak jedit s dvěma promilema v kůži, není zas až taková hrůza.

Už slyším ty titulky na rádoby odborných serverech: "Marihuana není škodlivá, alkohol je škodlivější" nebo "Jeden joint denně přispívá ke zlepšení zdraví". A to nemluvím o tom, že by např. PHDr Jiří X.Doležal začal jistě, okamžitě publikovat články podobného typu jako na běžícím pásu.

Už vidím ty zástupy zblblých teenagerů, jak si jdou koupit zdraveho jointa.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 1)
Poslat zprávu KAREL-150 14:07:57 26. 03. 2011
Karel.150.jpg
"Večírek, na němž jsou všichni zajedno, je ztracený večer."
Albert Einstein

Tak trošku mi to tady připadá jako na onom večírku. Já jsem policista a za prvé říkám, že kolegové podemnou zřejmě nedokáží správně interpretovat informace, to zaprvé a za druhé zjevně nejeví zájmu o komplexní nadhled.

Strážník uvedl cituji "Samozřejmě neschvaluji užívání drog a upozorňuji na jejich rizika..". Tím, že je pro legalizaci výroby, prodeje a užívání marihuany neznamená, že chce změnit ustanovení trestního zákoníku Ohrožení pod vlivem návykové látky a podobně. Pokud si to policisté neuvědomujete, tak ač bude či nebude marihuana legalizovaná, přístup k ní bude stejně snadný (alkohol také nejvíc frčel za prohibice).

Druhá věc je mystifikace světovou zdravotnickou organizací a vědeckým plénem jejichž propaganda mnohým postačí k tomu, aby nedali prostor argumentům opozice.

"Dřív rozbiješ atom než pomluvu."
Albert Einstein

Tatáž světová zdravotnická organizace dokázala vyhlásit stav světové pandemie v souvislosti s prasečí chřipkou. Vakcíny farmaceutických firem vyrobené v bleskurychle se prodaly, aby lež byla účinná málem je do nás narvaly ze zákonné povinnosti. Marihuana léčí a kdo si myslí, že nikoli ten zaprvé nemá zkušenosti, nezná lidi, kterým ustoupily rakoviny a nesčetné množství jiných nemocí. Marihuana je absolutní postrach pro farmaceutický průmysl a ve farmaceutickém průmyslu se točí vyšší objem peněz než ve zbrojním průmyslu. Logickým zájmem farmaceutického průmyslu je neléčit, ale udržovat nemoci. Jestli si někdo myslí, že lidé z farmaceutického průmyslu nemají vliv na světovou zdravotnickou organizaci nebo na určitou malou skupinku vědecké elity tak je strašně najivní. Jestliže si pak někdo myslí, že titíž lidé nemají vliv na politiky a zákonodárce pak je rovněž velmi najivní. V mnohém platí, že se vyléčíte spíše pojídáním pomerančů, čajem ze zázvoru s citrónem než nějakou chemií. Marihuana je přírodní stejně jako pomeranč. Ano nejsem pro řízení MV pod jejich vlivem, a klidně v tomto ohledu zpřísněte postihy, ale jsem pro její legalizaci.

Jestli si myslíte, že jsem zmanipulovaný tak jako desetitisíce lékařů, policistů, soudců a jakýchkoli jiných lidí, kteří o problematice tuší více než z mediálního diktátu, tak si tu dále notujte.. Možná nás všechny, kteří máme zkušenosti podplatil drogový průmysl, ale počkat ten by na tom vlastně taky tratil, no asi jsme všichni jen podlehli propagandě nejakého feťáka..:D A nebo jste podlehli lživé propagandě právě Vy osobně?;)

Pro rýpaly marihuanu ani jiné drogy neužívám, rovněž vůbec neužívám alkohol ani kávu. Závislost je slabost..:P

"Není to tím, že jsem chytřejší, ale tím, že se problémy zabývám déle."
Albert Einstein

Souhlasím (+ 2)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JUNIS 20:46:14 25. 03. 2011
Junis.jpg
Souhlasím s Andrasem, za současné situace je prostě nereálné legalizovat drogy, i kdyby mělo jít jen o "marjánu", protože by to v tu ránu změnilo vnímání tohoto problému u spousty lidí, stejně jako povolení nějaké minimální hladiny alkoholu v krvi při řízení vozidla. Jakákoli legalizace by pro mnoho lidí znamenala, že to "není až tak nebezpečné, jak jim doteď tvrdili" a podle toho by to tady pak vypadalo.

Jinak toho chytrého pána ze Skutče osobně znám, a musím říct, že byl vždycky trochu "exot", že mu ale přeskočí až takhle, to by mě nenapadlo.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 17:35:06 25. 03. 2011
default.png
Ten pán v článku by si měl uvědomit, že není žádnej "policajt", ale je strážník (pracovník městského úřadu).. a že se s ním dá souhlasit jen v jedné věci... "Ono v dnešní době nejvíc mluví ten, kdo nejmíň ví.". Pán toho dost nakecá a o věci toho tedy moc neví... co dodat, souhlasím s příspěvky pode mnou a to bez výhrad.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 1)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 16:24:33 25. 03. 2011
Lukas Heinz.jpg
To Andras a Catani

Je to tak. Denním chlebem místních oddělení Policie ČR alespoň v Praze jsou řidiči pod vlivem OPL. V současné době jsou tyto případy četnější než jízda pod vlivem alkoholu. Řidiči spoléhají na to, že testry na drogy jsou dražší než elektronické přístroje na alkohol. V současné době jsou hlídky PMJ a dopravní policie v Praze vybaveny testry DRUGWIPE. Přestože tyto testry nemá každé oddělení, jako je tomu u přístroju na zjišťování alkoholu, počet řidičů chyceným při řízení pod vlivem OPL je alespoň dle mého, enormně vysoký.

Zvlaště mladí řidiči si myslí, že alkohol za volantem je špatně ale marihuana je ok. V kombinaci s tím jak jsou čeští řidiči nedisciplinovaní, by legalizace marihuany byla doslova rozsudkem smrti, pro mnoho účastníků silničního provozu.

Přítom doba po kterou je člověk ovlivněn např. látkou THC obsaženou v marihuaně, je několikanásobně delší než je tomu u alkoholu.

Legalizace marihuany a prodej v omezeném množství v lékárnách by nepřinesl žádnou změnu na nelegalním trhu s touto drogou. Jen by utvrdil spoustu mladých lidí, že marihuana je vlastně lék a každodenní hulení je v pořádku.

Přitom je to stejné jako každodenní pití alkoholu. Nemám nic proti lidem, kteří si dají pár skleniček jednou za čas. Stejně tak nehodlám morálně odsuzovat ty, co si jednou za čas daji jointa. Ale denní užívání podle mně, dřív nebo později uděla z každého zeleninu.


Doktoři by měli rázem plné ordinace uživatelů marihuany, kteří by chtěli potvrzení na to, že musí užívat marihuanu, neboť jsou težce nemocní. Pravě to by rázem z nemocných lidí udělalo faťáky. Už by bylo prakticky nemožné rozlišit, kdo je skutečně nemocný a kdo je lékařsky posvěcený hulič.



Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 13:40:57 25. 03. 2011
Andras.jpg
Jaké nechápu, kam tento strážník kráčí. Konopí jako léku se dá v současné době dostát relativné snadno forou různých tablet a mastí, které mají prokazatelné léčebné účinky bez nežádoucích. Je prokázáno, že pravidelní kuřáci marihuany mají zhoršující se paměť, konstantně zpomalující se proces myšlení, a negativní změny EKG. Oproti tabákovým cigaretám se několikanásobně zvyšuje riziko rakoviny plic. Jedna cigareta marihuany obsahuje třikrát více dehtu než tabáková cigareta a také se zásadně snižují celkové imunitní funkce organismu. V nedávné době američní vědci publikovali článek, kde upozorňují mimo jiné na čtyřnásobně větší riziko infarktu už po vykouření jednoho "jointu". Obsahuje totiž látky, které brání rozkládání tuku v těle a zejména v krvi, a tento tuk poté ucpává cévy. Dále je tu zvýšená možnost onemocnění rakovinou jícnu a hltanu. Zkoumá se i možnost vlivu předchozí kouření marihuany u těhotných matek na onemocnění jejich dětí leukemií. Komunikace s člověkem závislým na marihuaně připomíná spíše dialog z absurdního dramatu, a to ostatně mohou potvrdit i množí kolegové, včetně mě. Taková osoba, která několik let v kuse užívá marihuanu, či je na ní několik let závislá, je přesvědčena, že má mnohem hlubší vhled do podstaty světa a lidské existence a má sklony k nesmyslným myšlenkovým vývodům. Tyto osoby potom mají při nesouhlasu okolí se svými myšlenkami sklon k agresivitě. Ale často mají sklony i k paranoie a schizofrenii a trpí halucinacemi. A plošná legalizace drog? Ten člověk snad ani neví co řiká. Ono by stačilo, kdyby v ČR plné nedisciplinovaných lidí povolili limit 0,5 promile alkoholu za volantem. Natož zlegalizovat drogy. Doopravdy opět jeden odborník na slovo vzatý, avšak bez vědecké hodnosti, titulu, jakékoliv docentury apod. Šašek.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 1)
Poslat zprávu CATANI 13:10:21 25. 03. 2011
default.png
Právo na názor v demokracii, má každý. Váha onoho názoru je tak velká jak třeba vzdělání, zkušenosti, praxe, odbornost, osobnost člověka atd. Nedomnívám se, že tento názor je takové váhy, aby o něm vznikaly nějaké články či rozhovory. Zajimavější by byl třeba názor tisícovek rodičů, kdy jejich dítě propadne mariuhaně, terorizuje rodinu okolí a dělá všem kolem peklo. Následně na jeho léčbu přispívá stát prostřednictvím toho co odvádíme na daních do st.rozpočtu, aniž bychom na toto přispívat chtěli. Nerozumím o co tomu pánovi jde, protože i dnes jsou produkty z mariuhany k léčebným účelům k dostání v lékarnách. Nevidím důvod, proč by měl někdo ospravedlňovat její pěstování.
Musím se pousmát pokud i přes uvedené výše řeči, obec toleruje takového to člověka na takové funkci, zajímalo by mne zda by prošel ráno obyčejným testem.

Myslím, že ten rozhovor by tak byl vhodný na 1.dubna.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 2)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio