Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Rozhovor: Zatím jsem sám
Jiří Stuna: Dostat drogy pod kontrolu státu lze jenom jejich legalizací
Foto: denik.cz

Jiří Stuna je velitelem městské policie v malém východočeském městě Skuteč a pravidelně přednáší školákům o protidrogové prevenci. Co je na tom zajímavého? Jeho názory. Zkušený strážník je prvním českým policistou, který začal otevřeně prosazovat myšlenku legalizace drog. Rozhovor vyšel v čísle 6/2011 týdeníku RESPEKT, s jeho laskavým svolením jej publikujeme.

Autor: redakce
Publikováno: 24. 03. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu KAREL-150 00:21:37 02. 04. 2011
Karel.150.jpg
PIM-BURGER [2011-04-01 21:36:27]: Uvedl jsi: "A to ani nemluvím o tom, jak by se snadnější a levnější přístup k droze promítl např. v romské komunitě, která je..". Takže teď mají lidé přístup k drogám nějak složitý?
Co se týká marihuany, většina lidí, kteří nežijí ve městech si ji jednoduše vypěstuje, náklady taky žádné. Nemůžu si zastírat, že tak jako jinde i v naší obci většina mladých lidí zkusila marihuanu a velká část ji užívá "pravidelně", nevím však o jediném příkladu z naší obce, kdy by někdo přešel na tvrdou drogu. O užívání marihuany většina z rodičů ví a tito lidé jsou velmi společenští, prostě žádná prostituce, nemoci, agresivita či problémy v rodině. Jinak částka 2000 Kč za den u tvrdých drog už se mi zdá taky přemrštěná, když se s feťákama bavím tak jsem se dozvěděl, že gram pervitinu koupí i za 800,- Kč a z toho udělá i více než 10 dávek. Domnívám se, že kdyby si většina feťáků prostředky na drogy obstarávala krádežemi pak bychom nestíhali sepisovat ohledačky a věznice by byly stokrát narvanější.

Já bych se snažil mít se svým dítětem takový vztah, aby nepotřeboval sáhnout po drogách, jistě bych jej nikdy nemlátil..;)

Doufám, že výše popsané nebude chápáno, že mám pozitivní vztah k drogám. Mě spíše zajímá motivace lidí tomuto propadnout než to co nám nařizují politici formou zákonů. Jsem jednoznačně proto, aby bylo možné marihuanu použít pro léčbu nemocí. A jestliže máte někoho blízkého koho máte nadevše rádi a který je velmi ale velmi vážně nemocný, zvažte i tuto možnost léčby naproti nějakému ZÁKONU..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 21:36:27 01. 04. 2011
Pim Burger.jpg
MAREKF [2011-04-01 08:46:31]: Dvacátá nebo třicátá léta, důležité je, že zákaz alkoholu měl své důvody a přestože se to nakonec neukázalo být dobrým řešením, rozhodně si nemyslím, že je to důvod povolovat další drogy.

Pak spolu s Karlem tvrdíte, že ne každý feťák musí krást, ale prostě pracuje a do toho fetuje. S tím se dá souhlasit, ale je otázkou, která skupina (kradoucí vs. nekradoucí) skupina převažuje. Nedávno jsem shlédl uchvacující dokument Heleny Třeštíkové Katka o životě narkomanky a kromě toho, že si v těhotenství aplikovala drogu přímo do břicha, tak mě zaujalo i to, že na dávku musela "vydělat" tuším 2000 Kč za den - no o takovém platu se mi ani nezdá. A to byla léta na drogách a přesto byla schopná tolik nakrást. Samozřejmě jediná věc, kterou měla zmáklou, byla ta, že musí ukrást zboží v hodnotě pod 5000 Kč...

Dále, přestože Karel majetkovou trestnou činnost narkomanů považuje za celkem bezpředmětnou, oba zapomínáte na vedlejší produkty tohoto života, jako je prostituce, šíření infekčních nemocí, ohrožení dětí těchto lidí nebo riziko pro okolní společnost v podobě zvýšené agresivity, odhozených jehel, požárů budov atd. A to ani nemluvím o tom, jak by se snadnější a levnější přístup k droze promítl např. v romské komunitě, která je u nás na severu komunitou naprosto vyloučenou a existuje v ní kromě problémů lichvy právě obrovský problém s drogami (nebo např. gamblerstvím). Pokud tito lidé nemají na pořádné drogy, řeší se to většinou nějakými ředidly, což je vzhledem k aplikaci a fyzické likvidaci daného člověka možná i méně nebezpečné (míněno pro okolí - uživatele to samozřejmě zničí dříve).

Říkáš, že bys své dítě zmlátil jak žito, kdybys ho načapal s alkoholem, cigaretou nebo marihuanou a vidíš - já bych ho asi zmlátil jen za marihuanu, o alkoholu a cigaretách bych mu "jen" domluvil - už jen proto, že marihuana je zakázána zákonem a tak to má prostě být. Aniž bych cigarety a alkohol obhajoval, sám neholduji ani jednomu, tak těmto drogám nelze upřít jistou historickou akceptovatelnost už jen z toho důvodu, že obzvláště vůči alkoholu jsme přece jen za ta tisíciletí, co s ním koexistujeme, přece jen odolnější a umíme ho v Evropě celkem obstojně zvládat. O marihuaně bych tohle asi neřekl.

No a jelikož se tu rozjely citáty, také si přisadím:

Omnia in rectum est, proclamavis navigator, et naviga capta est. (Všechno je v prdeli, řekl kapitán, a loď byla zničena) - cenzor odpustí.:-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 17:38:30 01. 04. 2011
Karel.150.jpg
ANDRAS [2011-04-01 13:49:22]:
Jistě Michelem de Montaigne lze souhlasit, protože pokud jde o utrpení pak jde také o psyché, nikoli o věci samotné.
Jiný citát od tohoto autora například:
"Jediný účinek rákosky, který jsem zpozoroval, vězí v tom, že dělá duši zbabělejší a zlomyslnější."

Buddha je také mou velkou inspirací, je to "neskutečná ikona", a s uvedeným citátem nelze jinak než souhlasit. Jeho celoživotním posláním bylo dosáhnout osvobození z utrpení. Proto, aby mohl pochopit jak takového cíle dosáhnout, musel poznat sebe sama a musel poznat to proč, ten který člověk je takový jaký je. Je pak zřejmé, že každý o sobě samém máme pouze iluzi, která je utvořena právě tím o čem přemýšlíme, to o čem a jak přemýšlíme má pak nevýlučnou spojitost s prostředím ve kterém žijeme.
Jiným jeho krásným citátem na tento navazujícím je: "Jsme to, co si myslíme. Vše z toho, co jsme, vzniká s našimi myšlenkami. Myšlenkami tvoříme svět."

U G.B. Shaw se musím přiznat, že ač je odceněný Nobelovou cenou za literaturu, nic jsem od něj nečetl. Pokusím se to napravit, ale v blízké budoucnosti budu vytížen jiným samostudiem. Já samozřejmě poukazující na skupinu Bilderberg, její původ a její praktiky musím s tímto citátem také souhlasit. Jiným krásným citátem od něj je pak:
"Nejhorším hříchem vůči našemu bližnímu není nenávist, ale lhostejnost." -proto mě také dosti mrzí postoj appalacia.
Jiným pěkným citátem je: "Rozumný člověk se přizpůsobuje světu kolem sebe. Nerozumný se vytrvale snaží přizpůsobovat svět sobě. Proto veškerý pokrok závisí na nerozumných lidech." -smutné, ale právě proto naše společnost nedosáhla téměř žádného pokroku ve srovnání s našimi možnostmi.

A Cicero, obrovská to studnice moudrosti. Jeho život byl velmi ovlivněn soudnictvím a takédobou ve které žil. Přestože hovoří o tom, že podrobení zákonům nás činí svobodnými, jistě šlo o zákony ošetřující bezpraví mezi lidmi, dnes tu ovšem máme zákony, které lidi mezi sebou přímo konfrontují, zákony, které se nestarají o nic víc než o udržení tohoto prokletého NEekonomického a mocenského systému. Jistě svou citací nemyslel, že každý zákon má stejnou váhu a že každý zákon slouží lidem.
Zkusím ještě jeden nadhled z pohledu výrokové logiky a dokazování. Jestliže je výrok pravdivý pak negací tohoto výroku bychom měli dospět k opačné pravdivostní hodnotě.
Citát je výrokem složeným ze dvou jednoduchých výroků:
A - Jsme podrobeni zákonům.
B - možnost být svobodný.
Nyní musíme uvážit spojení mezi výroky, disjunkce a konjunkce zde nepřichází v úvahu, ekvivalence by byla taky alarmující, zbývá tedy implikace.
Implikace: Jestliže jsme podrobení zákonům, pak můžeme být svobodní.
Negací implikace je tvrzení: Jsme podrobení zákonům a nemůžeme být svobodní.
Z výrokové logiky, lze implikaci z A plyne B dokázat, jestliže dokážeme, že platí z neg. B plyne neg. A, a muselo by rovněž bezvýhradně platit tvrzení:
"Jestliže nemůžeme být svobodní pak nejsme podrobení zákonům."
Zde lze o absolutní pravdě polemizovat a vzhledem k moudrosti Cicera nedomnívám se, že tento svůj výrok myslel striktně a absolutně. Domnívám se, že smysl je kousek dál, a to asi v tom duchu, že pokud si neseme těžké břímě pak můžeme být silnými. Není to však bezpodmínečné, jde o to, že jsme tímto podrobováni velké zkoušce, zda dokážeme být silnými i bez břímě a svobodní bez zákonů.
Jiný citát o této velké osobnosti který mě velmi oslovuje: "Největší údiv vzbuzuje ten, na něhož nedělají peníze žádný dojem. O člověku, na němž je tato ctnost zřejmá, soudíme, že obstál ve zkoušce ohněm."

Díky Andrasi, vážím si tvé inspirace. Pokud mi ovšem řekneš, že jsou něco jen mé domněnky jistě bych také rád věděl o čem konkrétně mluviš.

Měj se hezky..;)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 13:49:22 01. 04. 2011
Andras.jpg
karel-150

To o čem zde píšeš je ovšem typu jeden karel povídal....Pouze tvé domněnky. A když zde už používáš tvé oblíbené citáty, neodpustím si také uvést několik.

"Lidé trpí názory, které mají o věcech, ale ne věcmi samými."
Michel de Montaigne

"Jsme všichni jen výsledkem toho, o čem jsme přemýšleli."
Budha (Siddhárta Gautama)

"Demokracie je posledním trikem tyranie."
George Bernard Shaw

a na závěr můj nejoblíbenější
"Legum servi sumus ut liberi esse possimus.
Jsme podrobeni zákonům, abychom mohli být svobodní - Cicero

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 11:26:24 01. 04. 2011
Karel.150.jpg
MAREKF [2011-04-01 08:46:31]: Ahoj Marku, já si myslím, že není otázkou do jak velké míry drogy zapřičiňují kriminalitu. Jelikož drogy se užívají skutečně hojně, točí se zde obrovské peníze a té kriminality tolik není. Uvedu-li například naše MOP v Praze, tak asi na 20 tis. obyvatel připadá denně asi 9 trestných činů a 3 přestupky a z toho je 8 trestných činů a 2 přestupky majetkového charakteru. Samozřejmě, že pokud uvážíme i neohlášené majetkové trestné činy a přestupky pak číslo pravděpodobně vzroste třikrát i čtyřikrát.
Ovšem je také dosti pravděpodobné, že majetkovou trestnou činnost jako například krádeže vozidel páchají organizované skupiny. A je také pravděpodobné, že jeden pachatel má na svědomí více skutků, budeme-li odhadem uvažovat 4 skutky na pachatele, pak nám v rajónu páchá majetkovou protiprávní činnost asi 10 pachatelů. Budeme-li tedy všechny považovat za feťáky a uvážíme-li, že pochází z rajónu kde loupí pak ná vychází, že majetkovou trestnou činnost páchá 0,05% obyvatel daného rajónu. Pokud uvážíme, že drogy bere jen 1% obyvatel, tedy 200 z 20000, přitom to bude mnohem více, pak pouze 5% "feťáků" na fet krade. Závěr je, že většina lidí užívající drogy prostě nekrade. V případě legalizace drog tedy není předmětnou otázkou zda se začne krást více či méně.
Daleko podstatnější otázkou v tomto směru je motivace lidí k užívání drog. Já se domnívám, že jde o snahu úniku od reality. Nehledě na to čeho si je člověk vědom, tak mozek a jeho pocitová polovina musí být v pozorování kolem sebe naprosto vykolejena. Téměř nic zde nefunguje ve prospěch společnosti ani pro vlastní zájmy. No dávné kultury by se nám museli smát nebo brečet, protože toto není civilizace ale dekadence.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 09:33:39 01. 04. 2011
default.png
MAREKF [2011-04-01 08:46:31]: já osobně bych však neviděl jen problém v dostupnosti fetu. On bude i velký problém se zdravím, zdravotními problémy poté a jednáním pod vlivem drog.

Jako nás stojí léčení a zdravotní následky pro alkoholu a nikotinu, tak by nás to stálo nemalé prostředky po drogách.

Dále, jak se vypořádat s problémy, kdy lidé "dělají věci" pod vlivem drog? Jak ochránit ostatní? Zkus nastínit, jak bys tohle řešil, při větší dostupnosti drog.

Jedna z posledních závažných DN, kdy řidič byl pod vlivem drog=výsledek 4mrtví... naštěstí on a jeho pasažéři... všichni fetky (a abych předešel Denverům a podobným "intelektuálům", i NS konstatoval, že pokud usednu k řidiči pod vlivem, je to pouze a jenom moje chyba. Takže v tom autě spáchali defakto všichni svobodně sebevraždu).

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MAREKF 08:46:31 01. 04. 2011
default.png
Pimburger: Jo. Alkoholismus byl ve 30. letech v USA na vzestupu, ale prohbice fungovala v letech 1920 až 1933.
To že bílé límečky šňupou kokain není v pořádku, a sposta z nich neužívá kokain ale taky si píchá pervitin apod. Akorát říkám, že když jsou drogy pro člověka dostupné, nemusí krást. kdyby byly dostupné i pro lidi na okraji společnosti, tak by třeba taky nekradli. Dítěti bych do ruky jointa nstrčil. a Kdybych u svého dítěte viděl jointa, tak bych na něj půl hodiny řval jako tur a dal mu zaracha, stejně jako kdybych u něj viděl alkohol. Předpokládám ale, že moje děti budou slušně vychované, budu se jim věnovat, a víno nebo pervitin do huby nikdy nevezmou.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 07:32:06 01. 04. 2011
default.png
PIM-BURGER [2011-03-31 21:52:30]: neboj .-)) to byla jen jedna, má občasná, odbočka .-))) já tu rozhodně nebudu rozvíjet filozofické symfonie na téma duše a osobnost .-)))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 02:46:41 01. 04. 2011
Karel.150.jpg
APPALACIO [2011-03-31 19:01:22]: Každý máme hold jiné lidi, kteří nás oslovují.
Mě oslovuje například Leonardo da Vinci
"Neděláš dobře, když chválíš to, čemu nerozumíš, ale ještě horší je, když to haníš."
"Dobrá díla jsou plodem dobrého charakteru a protože je chvályhodnější příčina než následek, chval více dobrý charakter bez vzdělání než vzdělance bez charakteru."
"Ať nechodí ke džbánu, kdo může jít k prameni."
"Dívat se pozorně kolem sebe je tolik, jako dvakrát žít."
"Člověk má úžasnou schopnost hovořit, ale většina z toho, co říká je prázdná a klamná. Zvířata jí mají méně, ale to málo, co sdělují, je užitečné a pravdivé. A je lepší malá a pravdivá věc než obrovská faleš."
"Nejrychleji se rodí strach."
"Čím větší muž, tím hlubší jeho láska."
"Schopnost představivosti je jak kormidlem, tak uzdou smyslů."

Dále třeba Albert Einstein
"Představivost je důležitější než vědomosti."
"Inteligentní lidé se snaží problémy řešit, geniální se je snaží nedělat!"
"Nechtěj být člověkem, který je úspěšný, ale člověkem, který za něco stojí."
"Jsme tu pro druhé lidi, především pro ty, na jejichž úsměvu a blahu závisí naše vlastní štěstí."
"Přítel je člověk, který zná melodii tvého srdce, který ti ji předzpívá když ji zapomeneš."

J.F.Kennedy
"Problémy světa nemohou vyřešit skeptikové a cynici, jejichž obzory jsou omezené viditelnou realitou. Potřebujeme muže a ženy, kteří dokážou snít o věcech, které nikdy nebyly."


PIM-BURGER [2011-03-31 21:52:30]: No myslím, že z appalaciova projevu se moc o transcendentálnu hovořit nedá, spíše naopak, ale nemám ho proto za zlého. U tebe však musím uznat, že jsi pozorný..;) Je zřejmé, že společnost čeká obrovská krize a já osobně mám zájem abychom ji zvládli hladce. Appalacio je u mě silně zmanipulovaný člověk, prostě takový život v mantinelech systému. I to mě trošku mrzí, více mě však mrzí, že by v těch mantinelech nejraději viděl asi všechny, ale možná je to jen můj předsudek. Rozhodně tak na mě ovšem působí. Nemám ho za zlého, ale za zmanipulovaného.

"Nikdo není tak beznadějně zotročený, jako ti, kdož falešně věří, že jsou svobodní." J.W. Goethe

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 21:52:30 31. 03. 2011
Pim Burger.jpg
APPALACIO [2011-03-31 19:15:29]: No koukám, že vy si tu s Karlem vedete diskuzi přímo filozofickou...:-)) Transcedentálno na Policistovi.cz, to tu ještě nebylo...:-))

MAREKF [2011-03-31 11:49:17]: Zdravím. Pokud můžu, tak nač ty formality? Jsme tu všichni skryti pod přezdívkou, tak proč si netykat? Než se dostanu k odpovědi, podotýkám, že jsem nikdy nebyl, nejsem a nejspíše ani nebudu u policie, ale to jen tak na okraj.

Pokud jde o to, co udělám, aby dítě nekouřilo, tak - stejně jako policista - příliš možností nemám. Mohu domluvit, mohu teoreticky kontaktovat školu, která nemá žádné páky na rodinu a mohu také zavolat na sociálku v případě, že znám jméno dítěte - ovšem rovněž bez výsledku, protože tímto se nikdo zabývat nebude. Co bys dělal ty? Dal mu do ruky jointa?:-)) Ale to je spíše rýpnutí.

Ale k věci. Ano, prohibice v USA se v důsledku ukázala jako kontraproduktivní, ale měla své opodstatnění. Ve třicátých letech totiž rapidně vzrostl alkoholismus a doslova decimoval populaci. Nicméně ani tak nesouhlasím, že je alkohol to samé co marihuana nebo nedej bože tvrdé drogy.

Musím přiznat, že historky o feťácích, kteří mají dvě práce, aby měli na drogy, trošku vykouzlili úsměv na tváři, protože to je tak krásně idealistické.:-)) Opravdu si myslíš, že toto je klasický příklad chování člověka závislého na drogách? Pokud jde o bílé límečky, co šňupou kokain, tak to přece není důkaz toho, že je to v pořádku. To jsou jen feťáci v lepších hadrech, kteří třeba nezklouznou tak rychle, protože mají prachy, ale nakonec zklouznou. Taky tu obhajuješ marijánku jako takovou, ale ne za volantem - to chápu, to je v pořádku, ale nemyslíš si, že člověk pod vlivem těchto látek je trošku zbaven smysluplného jednání a třeba právě proto je tady milý Appalacio s Andrasem stále chytají za volantem? Samozřejmě to ale nemůžu podložit fakty a statistikami, protože jsem taky humanitně orientován...:-))

No a abych to shrnul, položím ti jednoduchou otázku. Kdybys měl syna a věříš, že marihuana je stejně bezpečná jako alkohol a měla by být dostupná v lékárnách, nabídl bys mu raději sklenici šampusu nebo vína nebo ubalenýho jointa či šnupnutí kokainu? Já teda raději sklenku toho alkoholu.

Už jsem to napsal a napíšu to znovu. Je mi jedno, zda je marihuana stejně nebo více škodlivá než cigarety nebo alkohol, ale rozhodně nejsem pro, aby stát rozšiřoval seznam povolených drog. To už bych byl raději pro tu prohibici.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio