Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Rozhovor: Zatím jsem sám
Jiří Stuna: Dostat drogy pod kontrolu státu lze jenom jejich legalizací
Foto: denik.cz

Jiří Stuna je velitelem městské policie v malém východočeském městě Skuteč a pravidelně přednáší školákům o protidrogové prevenci. Co je na tom zajímavého? Jeho názory. Zkušený strážník je prvním českým policistou, který začal otevřeně prosazovat myšlenku legalizace drog. Rozhovor vyšel v čísle 6/2011 týdeníku RESPEKT, s jeho laskavým svolením jej publikujeme.

Autor: redakce
Publikováno: 24. 03. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu ANDRAS 18:47:43 04. 04. 2011
Andras.jpg
ORYGEN research facility
Youth Health Centre
Ashton
Bolla
Brook JS
Ford DE
Geberlich SG
Hall
Annals of Epidemiology
Huestis MA
Lynskey M
Results of an Australian survey
Position Statement of The Thoracic Society of Australia and New Zealand
Internal Medicine Journal
Profesor Robin Murray
British Journal of Psychiatry
M. Hambrecht. H. Hafner, katedra psychiatrie a psychoterapie, Univerzita Kolín nad Rýnem, Německo
The Brisbane Institute
Vladimír Línek, místopředseda Sekce pro kognitivní neurologii

Toliko k tvému JPP. Pojetí morálky....pojetí morálky je relativní pojem. A já jsem přesvědčen, že lidé, kteří užívají drogy drogy pravidelně jsou amorálními jedinci. A nepsal jsem pouze o morálce jako takové ale i o jiných hodnotách, které mají souvislost s etikou jako celkem.
A věz, že kdyby u policie sloužilo víc takových výjimek jako je Karel-150, se raději ani nebudu vyjadřovat, musel bych se vyjadřovati toliko expresivně:-)

Karel-150
Opět si nezklamal, opět to tolik zmiňované použití spekulativní filosofie. Mnohokráte opakovaný vtip ale přestává býti vtipem Karle. Nezodpověděl jsi btw. mnoho mých otázek. Jinak si myslím, že v určitém smyslu radikální jsi. Na pravdě a lásce nic špatného není, ale na "pravdoláskařinu" v takovém pojetí, na které jsme si zvykli a v jakém se u nás aplikuje, si nikdy nezvyknu já, a podle mého nás bude stát ještě mnoho útrap:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 18:32:32 04. 04. 2011
Andras.jpg
alik2:
Léky to dle zdravotnického certifikátu jsou. Alíku, nějak jsme si nejspíše nerozuměli. Já nepopírám, že kouření konopí, může mít u určitých typů nemocí léčebné účinky. Tady se bavíme o plošné legalizaci a užívání. Představa, že se lidé začnou masově denně léčit zhulením v kombinaci s alkoholickým opojením se mi jeví jako katastrofální.

Ano, v konopí jsou účinné baktericidní a anestetické látky. Prof. Kabelík se mimo jiné zmiňuje o využívání látek z konopného semene. Prozatím jde o látky extrahované vodou, respektive solnými roztoky a horkým mlékem. Problémem jest, že zdroje, které jsi uvedl, se zajímají o zkoumání konopí z hlediska přírodních věd, byť ano, s jejich závěry "léčivosti jointů" lze v mnoha ohledeh souhlasit. Nutno však připomenout, že i když má marihuana léčivé účinky, není to vůbec neškodná látka.

V prácích autorů, které jsem uvedl v příspěvku níže, se pojednává zejména o negativní bezrpostřední účinky, jako jsou úzkost a panické stavy zejména u nezkušených uživatelů, zhoršení pozornosti a paměti jako psychomotorického výkonu během intoxikace, možnost zvýšeného rizika úrazů, zejména pokud se konopí kombinuje s alkoholem. Dále zvýšené riziko psychotických příznaků. Z dlouhodobých účinků potom zejména chronický zánět průdušek, histopatologické změny, které mohou předcházet rozvoji zhoubného nádoru, jemná poškození pozornosti a paměti, které mohou a nemusí být zvratné ani po dlouhodobé abstinenci a zejména potom syndrom závislosti na konopí, projevující se neschopností od drogy abstinovat nebo se ve vztahu k ní ovládat. Dále zvýšené riziko rakoviny v dutině ústní, hltanu, jícnu, zvýšené riziko leukémie u dětí, které byly vystaveny účinkům konopí během nitroděložního vývoje, jejich zhoršený prospěch, pokud se s drogou setkávají v mladším dospívání, a jejich velké ohrožení přechodem k jiným nelegálním drogám, nebo závislosti na konopí. Dále, pokud konopí kouří ženy během těhotenství, riskují narození dítěte s nízkou porodní váhou, lidé, kteří trpí astmatem, zánětem průdušek, rozedmou plic, schizofrenií a závislosti na alkoholu se jejich choroba v důsledku užívání konopí může zhoršit. u těžkých uživatelů zhoršené výsledky v testech paměti, psychomotorické rychlosti a manuální obratnosti až 28 dní po zahájení abstinence. u ústavně léčených chronických uživatelů drog z konopí přetrvávají změny na EEG až 28 dní. Psychotické stavy mohou nastat nejen u osob psychicky labilnějších, ale i v případě vysokých dávek, například jestliže jsou drogy z konopí přijímány v potravě nebo nápojích. Dále přítomnost kancerogenů v marihuanovém kouři, nálezy premaligních změn při bronchiální biopsii u kuřáků marihuany a oslabení imunitních obranných mechanismů působením THC, neboť při kouření marihuany je tkáň vystavena vlivu kouře více než při kouření tabáku, tomu například odpovídá vysoký výskyt kašle s expektorací u kuřáků konopí. Dlouhodobé kouření marihuany může vyústit v chronickou bronchitis a v rozedmu plicní. Marihuanový kouř obsahuje vyšší koncentrace rakovinotvorných benzantracenů a benzpyrenů. Odhaduje se, že při kouření konopí se ve srovnání s kouřením tabáku hladina karboxyhemoglobinu zvyšuje 5x více a že se vdechuje 3x více dehtu. Před zhoršenou schopností řídit pod vlivem konopí varují materiály Světové zdravotnické organizace s ohledem na vysoký počet zemřelých, kteří zavinili dopravní nehodu a byli pod vlivem drog z konopí. Účinné látky z konopí v organismu totiž dlouho přetrvávají, i když jejich průkaz spolehlivě nekoreluje s mírou ovlivnění.obsah THC, tj. nejvýznamnější psychoaktivní látky v konopí, se od roku 70. let minulého století zvýšil až 15x, takže starší výzkumy týkající se účinků THC nejsou již relevantní.

Dále se můžeme bavit o syndromu závislosti na drogách z konopí. Dlouhodobé negativní účinky lze považovat za prokázané. Na konopí mimo jiné znaky závislosti roste i tolerance a také po jeho vysazení objevuje odvykací stav (k tomu údajně postačí 180 mg THC, tedy asi 2 “jointy” s vysokým obsahem THC denně po dobu 11-21 dní). Odhaduje se, že jen v USA splňuje kritéria závislosti na drogách z konopí více než 2 milióny osob. V roce 1999 vyhledalo léčbu pro závislost 220 000 těch, kdo uvedli, že jejich primární drogou je marihuana. Při intoxikaci konopím dochází k zvýšení tepové frekvence až na 160/m a rozšíření cév. V důsledku toho se mohou objevovat závratě a mdloby a i u mladších osob zneužívajících konopí byly popsány smrtelné srdeční příhody. Uvádí se, že hodinu po vykouření marihuanové cigarety je riziko náhlé srdeční příhody zvýšeno 4x. Zneužívání drog konopí se navíc pojí se zneužíváním jiných psychoaktivních látek, čímž ještě rostou zdravotní rizika. Kouření marihuany ztěžuje překonání závislosti na tabáku. To jsem zdaleko ještě neskončil, a mohl bych psát dále.

Zdroje, ze kterých jsem čerpal, jsou práce autorů mnou již zmiňovaných a dále potom:
Australian university of Woollongong
Archives of General Psychiatry
ORYGEN

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ALIK2 16:00:11 04. 04. 2011
default.png
Andras sice si mi nevyjmenoval ani jeden lék, ale nevadí.Doporučuji ještě studie prof. Kabelíka (50 léta) a např.prof.RNDr.Lumíra Hanuše z Hebrejské univerzity.Zejména potom endokanabinoidní systém. V případě potřeby k doplnění vzdělání poskytnu další autory a studie. Jedny z nejúčinnějších léčivých látek jsou vázány právě na THC a CBD, toliko k tzv. technickému konopí. Nevím jak dlouho jsi sloužil na "základní pozici" ale jsi si jist že znáš dobře pojetí morálky?? Zaplať pánbůh, že u policie slouží světlé výjimky jako Karel 150, který je schopen samostatného uvažování a nepapouškuje jen informace typu JPP.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 18:02:43 03. 04. 2011
Karel.150.jpg
Aliku nenech se vyprovokovat, protože v takových situacích je agressor jako doma. Jinak Andrasi, jestli mě považuješ za radikála pak teda smekám, a jestli je něco zlého na lásce k pravdě pak taky smekám..;)
Dále je samozřejmě rozdíl mezi léky vyráběnými z "obyčejné" marihuany a mezi léky z technického konopí. Vzhledem k tomu jaké svinstva byli zjištěny v očkovacích látkách, v jiných lécích samotných, ale i v potravinách, děkuji ale nemám důvěru v ty co si mastí kapsu na tom, aby jsme se pokud možno nikdy neuzdravili.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 16:09:17 03. 04. 2011
Andras.jpg
alik2:
Add: masti - např. Dolorcan, tobolky - Hemp Vital, olej - Cannol, a více si již nejsem schopen vybavit. Ale viděl jsem jich mnoho:-)
A ano, svá tvrzení mohu doložit studemi, např. dle závěrů práce Prim. MUDr. Karla Nešpora, CSc.,PhDr. Ladislava Csémy a Prof. MUDr. Tomáše Zimy, DrSc., ze zahraničních potom především práce Dr. Rajindera Singha z univerzity v Leicesteru, dále výzkumy American Chemical Society a další a další a další:-)
Z toho lze usuzovat, že tvá konečná tvrzení jsou lživá a útočná, neboť samozřejmě akceptujeme názory našich diskusních oponentů, avšak nutno uvést, že tyto jejich názory jsou v naprosté většině jen čistou spekulativní filosofii. A mýlíš se i v tom, že není podstatné kde kdo slouží. Pokud policista neabsolvoval základní práci v terénu tak jak měl, a rovnou se, nebo byl ustanoven do takové funkce, z které nemá šanci poznat pojetí morálky, principy, ideály, a životní cíle lidí kteří se pohybují na samé hraně zákona. Zvláště pak, když policejní práci bere z čistého hlediska jako radikální pravdoláskař.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 14:54:47 03. 04. 2011
Karel.150.jpg
Už jsem ani nečekal, že tu najdu spřízněnou duši, díky za projevení svého názoru aliku2:-)
Já také viděl kdysi dokument, kdy jeden z výzkumných lékařů odstoupil z provádění testů marihuany na zdraví, jelikož jak řekl byla to fraška, která měla lidi přesvědčit o tom co chce farmaceutický průmysl. Uváděl, že testy se prováděly na opicích a to se speciálně šlechtěnými rostlinami marihuany, které převyšovaly běžně pěstěnou marihuanu v obsahu účinné látky ve stonásobcích, přitom opice vystavili této látce až na několik hodin denně a vystavili je takové koncentraci kouře, že se div jednoduše neudusili. A z tohoto mají plynout ony výsledky. No ale možná je tento výzkumník a do té doby pro ně samotné velmi vážená osoba, tak možná je to jen zhulenec ne?:))

Jinak k tomu systému, ten se nabízí už dlouhá léta, jenže lidé, kterým patří naši politici i naše média a korporace tak těm vyhovuje systém mocenský. Kapitalismus, fašismus i komunismus tak jak jsme jej znali, jsou si tak neuvěřitelně blízké a všechno je to stejná hromada smetí. Doporučuji shlédnout dokument MOVING FORWARD, kde je plně vědecký přístup k člověku i systému. Na našich rozhodnutích záleží budoucnost malých dětí, řešení existuje, jen to nejsou ta z kterých nám dávají na výběr.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ALIK2 09:07:53 03. 04. 2011
default.png
Andras "Konopí jako léku se dá v současné době dostát relativné snadno forou různých tablet a mastí, které mají prokazatelné léčebné účinky bez nežádoucích. Je prokázáno, že pravidelní kuřáci marihuany mají z....
Andrasy můžeš prosím jmenovat nějaké účinné snadno dostupné léky z konopí? Kromě Sativexu, který není vůbec dostupný a jedna dávka výjde na cca 8000Kč žádný neznám. Rád se nechám ponaučit. Víte, že se konopím léčí již 5000let a v současné době např. v Izraely, Kanadě, Švýcarsku, Austrálii, 14 zemích USA a další? Můžeš tvá zcestná tvrzení o tzv."je prokázáno že marihuana..." doložit konkrétními studiemi?
Pánové děsí mě, že u policie slouží lidé, kteří nepřipouští jiný názor a své oponenty osobně napadají. Důkladně jsem si přečetl celou diskuzi a musím souhlasit s Karlem 150 a vůbec není podstatné kdo je a kde slouží!
A ještě něco skutečně tvrdou a přestupní drogou, která má na svědomí mnoho lidských osudů a zdraví je ALKOHOL!!! Na marihuane neexistuje fyzická závislost (narozdíl od alkoholu) a psychická je dle studií až za kávou (daleko za alkoholem a nikotinem). Howgh.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 07:43:10 03. 04. 2011
default.png
Jen doplním ještě Chipa: v tomto nejsem ale vůbec pesimista jak systém funguje. Všichni by si měli uvědomit (ale jaksi si neuvědomují) že ten systém děláme my všichni. Vrátím se k nedávné události a tou jsou parlamentní volby. Lidi dali politikům najevo, že chtějí změnu, konečně využili kroužkování a povedlo se to, že se spousta dinosaurů vyškrtala. V příštích volbách bude vysoká účast, tomu věřte, a že se bude kroužkovat jako o závod tomu věřte ještě víc. Politici se teď ještě neuvědomili že už to svoje koryto nemají jisté, ale po dalších volbách, kdy lidi konečně dají najevo co chtějí nebo ne a to opravdu tvrdě, si už ani ti politici nedovolí krýt disidenta Vondru který poletí jako raketa z politické scény, spočítá se to i lumpovi Kalouskovi za jeho minulost u obrany, odnese to i Plóchaja pagóda (Nečas) za krytí Vondry v kauze Promopro další a další špatnosti lidi už těm prevítům spočítají. Přitom tahle možnost tady byla už od sametového přerozdělování koryt a disidentského zprasení naší budoucnosti, ale lidi zvyklí z bolševismu že se o všecko staral stát se pořád spolíhali na to, že to "někdo" za ně vyřeší. Až přišli zase mladí a dali najevo, že tudy ne, že oni to vezmou raději do vlastních rukou. Že (mimo jiné) naše generace šedesátníků a sedmdesátníků těžce ve všem totálně selhala.
Budoucnost nevidím vůbec špatně.
Co se týče budoucnosti policie jakožto orgánu, který se s lidma nebaví a nedokáže díky honění čárek lidi přesvědčit o své prospěšnosti, tam to vidím na další okleštění standardních výhod běžných ve světě aneb paraziti sežerou vlastního hostitele. Tato firma je nastavena systémově, řekl bych, až obludně špatně.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CHIP 22:44:54 02. 04. 2011
Chip.jpg
Hele Karle, na tvojí otázku, jaký má smysl udržovat ten praštěný systém v chodu, ti dám jednoduchou odpověď. Protože žádný jiný systém se nenabízí. Čím by jsi ho chtěl nahradit? Konstituční monarchie je to samé v bledě modrém. A v současnosti jsou jen jediné dva režimy, které se snažily konkurovat demokracii. Fašismus, respektive nacismus a komunismus. Žádný z nich mě nenaplňuje nadšením a myslím, že málokoho na tomto chatu. Takže, co zbývá jiného? Oni novodobí proroci změny, ať jde o anarchisty, nebo například pan Cibulka, nenabízí, vůbec, ale vůbec nic. Jen delirické cancy a drogový rauš. Ani snahy o nějakého křížence socialismu a kapitalismu nefungují nikde na světě.
Jasně, režim vládnoucí u nás není ani zdaleka ideální, u moci jsou různi odpadi typu Kalouska, Klause, krade se korupčí atd. Ale systém aspoň dokáže zabránit nejhorším výstřelkům typu Kaliguly, Ivana Hrozného, Hitlera, Stalina, Polpota atd. A to už je alespoň pokrok, ne?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 21:37:22 02. 04. 2011
Andras.jpg
A Karle, když už se bavíme těmi citáty, napadlo mě několik výstižných od Cornelia Nepa "Přílišná sebedůvěra obvykle vede k velké pohromě", Quinta Horatia Flacca "Lidstvo se bezhlavě žene vpřed, na zákaz nedbá či hřích", Publia Syra: "Co je zakázané, to má chtivost nejraději" a Národ může být zdravý tam, kde jsou zdravé zákony lidu, Publia Iuventia Celsa "Právo je umění uplatňovat to, co je dobré a spravedlivé", a zejména potom Ambrosia Theodosia Macrobia "Dobré zákony vznikají ze špatných mravů" a Aula Gellia "Mnoho řečí - málo rozumu", karle;-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio