Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Rozhovor: Zatím jsem sám
Jiří Stuna: Dostat drogy pod kontrolu státu lze jenom jejich legalizací
Foto: denik.cz

Jiří Stuna je velitelem městské policie v malém východočeském městě Skuteč a pravidelně přednáší školákům o protidrogové prevenci. Co je na tom zajímavého? Jeho názory. Zkušený strážník je prvním českým policistou, který začal otevřeně prosazovat myšlenku legalizace drog. Rozhovor vyšel v čísle 6/2011 týdeníku RESPEKT, s jeho laskavým svolením jej publikujeme.

Autor: redakce
Publikováno: 24. 03. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 09:18:55 27. 03. 2011
default.png
DR-CVACH [2011-03-26 21:23:12]: já jsem slušně vyjádřil názor, ale ty se chováš jako dobytek, který mě napadá... já si na nic nehraji, pouze mi vadí názor na legalizaci drog a nesouhlasím s ním...

ty bez argumentů mě si bereš do huby a chováš se jako grázl ...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DR-CVACH 21:23:12 26. 03. 2011
dr.cvach.jpg
No, musim rict, ze mi tady jako obvykle chybi snaha vyporadat se s celym problemem, vsichni tady omilate jenom to, co se vam hodi.

Napriklad Andras a vytrznici v MHD. Jsou jenom zhuleny, nebo jsou soucasne taky ozrali? A kolik z nich je "jenom" zhulenejch? Vsadim se, ze docela malo. Vite, ono se vetsinou rika, ze marihuana je "startovni" droga, ze ktery se prechazi na tvrdsi, ale neni to uplne tak - 99 procent tech, co nekdy kourili marihuanu, meli zkusenosti s alkoholem a k ni se dostali prave pres chlast.

Lukas Heinz. Za prve, pises Karlovi 150 neco o situaci "bez velmi silne preventivni kampane". Ten straznik rika mimojiny taky to, ze penize, ktery by se daly ziskat z legalniho trhu, by se mely pouzit na masivni prevenci. A ze na tom budou nejaky chytraci vydelavat? To budou, stejne jako ted se falsuje alkohol. Ale ta cena, kterou lidi primo sypou za drogy smejdum do kapes, by se dostala do statni kasy. Za to by se dalo udelat spoustu muziky.

Delate, jako by legalizace znamenala povoleni jezdit zhuleny za volantem. To je ale blbost a dobre to vite, nezodpovednejch pitomcu, co sedaj pod vlivem za volant, by bylo nejspis skoro stejne co ted. Stejne kazdej, kdo chce kourit marihuanu, kouri uplne v pohode uz ted a nejakej zakonnej zakaz mu v tom naprosto nebrani. Zmenilo by se spis to, ze by se za ty spousty zdanenejch penez za drogy daly pouzit treba na nakup takovy hromady Drugwipu, ze by PMJ nevedela, co s nima.

Atd. Appalacio, to je jako obvykle hned z prvni frontalni utok, nejdriv sejmout a pak si popovidat, co? Vzdyt je to jenom straznik, haha. Ty slechto:-)

Ja osobne nevim, nemam jasnej nazor na legalizaci. A chapu, ze kdyz clovek denne vytahuje zhulence z auta, tak to jeho pohled na vec ovlivni. Ale nemelo by to zajit tak daleko, ze bude schopnej videt jenom tu cast reality, ktera se mu hodi.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 20:44:09 26. 03. 2011
Karel.150.jpg
Kolegové zmiňujete například, že lidé pod vlivem marihuany demolují zařízení DP a tím mi tedy chcete říci, že marihuana je viník? Takže když bych si ji dal a svezl se MHD tak bych se projevoval stejně?:)) Nemáte ani tušení co je skutečnou příčinou takového chování? Svět není takto černobílý.
Rovněž mě fascinuje jak jste se přesvědčili o tom, že když se legalizuje marihuana bude to mít právě Vámi řečené důsledky, které jsou pro mne jen vírou člověka s velmi negativními zkušenostmi ve společnosti. Podobnou demagogii lze slyšet z úst politiků už za komunismu až do dnešní doby. Oni přesně vědí co by se stalo a tak vlastně dělají to nejlepší, jen to tu podle toho nevypadá..;)

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X1-RAY 17:46:10 26. 03. 2011
default.png
Lukáš už to jméno řekl, J.X. Doležal... jeho články v Reflexu měly kdysi hlavu a patu, teď je úplně mimo.
Takže pokud mi někdo chce tvrdit, že užívání trávy nezanechává následky, tak stačí vybavit si tuto osobu a mám jasno.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 16:37:46 26. 03. 2011
Andras.jpg
A ještě samozřejmě nutno zmínit, že osoby užívající OPL tvoří drtivou většinu výtržníků ničících zařízení DP hl. m. Prahy a sprejerů, kteří se vyžívají na historických památkách a jiných nežádoucích místech.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 16:36:24 26. 03. 2011
Andras.jpg
lukas-heinz2
Samozřejmě jsem měl na mysli Pražské PMJ:-) Co jsem se bavil i s kolegy z OSDP tak mezitím, co počet řidičů pod vlivem alkoholu klesá, tak počet řidičů pod vlivem OPL rapidně narůstá. A jak jsem uvedl, většinu nárůstu vyjma recividistů má především mládež, která stále masivněji užívá drogy před jízdou, a někdy i během jízdy. Poslední dobou se množí újezdy od BČS a újezdy od DN, agresivita řidičů také stále roste a z dedukce by šlo odvodit, že většinu těcho "aktivit" mají na svědomí osoby pod vlivem OPL. Zkrátka zlegalizovat byť jen marihuanu ve formě "jointů" apod. v ČR by se rovnalo řízené sebevraždě.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 16:17:57 26. 03. 2011
Lukas Heinz.jpg
A do třetice
PMJ je utvar o 300 policistech ve výkonu. Pak jsou ještě mistní oddělení a dopravní policie. Takže počet těchto řidičů pod vlivem OPL mužeme jen tak orientačně zdvoj až ztrojnásobit a dostaneme skutečné číslo pouze zadržených řidičů, kteří řídili pod vlivem OPL a to pouze v hlavním městě.

Teď jsem vyděsil sám sebe. Asi si pořídím vrtulník :-D

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 16:13:59 26. 03. 2011
Lukas Heinz.jpg
Pokud bychom mluvili o řidičích pod vlivem OPL zadržených v celé ČR, pak by asi většina solidních řidičů začala pěsky a raději kanalizací.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 16:10:47 26. 03. 2011
Lukas Heinz.jpg
To Andras

Pro upřesnění PMJ v roce 2010 zadrželo 830 řidiču pod vlivem OPL v Praze, neboť PMJ působí pouze v Praze. Při tom jde pravděpodobně o několik málo procent řidičů, které se policii podaří zadržet. Skutečný počet řidičů, kteří řídí pod vlivem OPL bude mnohonásobně vyšší.

Nedokážu si představit kolik by jich bylo s účelovou nalejvárnou několika rádoby odborníků a při zlegalizovaní pěstování marihuany. Pro mnohé čestvé řidiče by to znamenalo něco jako oficální povolenku na zhulenou jízdu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 14:50:03 26. 03. 2011
Andras.jpg
karle karle ....
Už jsi se zde dlouho se svými citáty podloženými názory neobjevil.

Nikdo z nás nepopíral, a to jsi jistě četl pozorně, že marihuana je přírodní a léčí. Jde jen o to, v jaké formě. A pokud se chceš konfrontovat s názory, analýzami a závěry světových i domácích vědeckých kapacit, potom mi nezbývá, než ti říci: tak to ti gratuluju:-)

A jak zde píše Lukáš, v české společnosti by nebyla legalizace konopí únosná, neboť češi jsou poslední dobou pověstní svou nedisciplinovaností a vlastními výklady zákonů. A v kombinaci s články typu pana X.Doležala by to byla pro českou společnost pohroma. Už bez legalizac je, jak ostatně psal Lukáš, záchyt osob řídících pod vlivem OPL - marihuanou, rekordní. Jen PMJ zadrželo v roce 2010 830 osob pod vlivem OPL. V není tajemstvím, že mnoho lidí z mladší generace přestává vnímat kouření konopí jako dostačující a přechází na pervitin či kokain. Kolegové, včetně mě osobně by mohli vyprávět. A já vůbec nepochopím, jak někdo soudný může být pro legalizaci takovýchto drog....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 1)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio