Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Rozhovor: Zatím jsem sám
Jiří Stuna: Dostat drogy pod kontrolu státu lze jenom jejich legalizací
Foto: denik.cz

Jiří Stuna je velitelem městské policie v malém východočeském městě Skuteč a pravidelně přednáší školákům o protidrogové prevenci. Co je na tom zajímavého? Jeho názory. Zkušený strážník je prvním českým policistou, který začal otevřeně prosazovat myšlenku legalizace drog. Rozhovor vyšel v čísle 6/2011 týdeníku RESPEKT, s jeho laskavým svolením jej publikujeme.

Autor: redakce
Publikováno: 24. 03. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu ANDRAS 21:12:00 02. 04. 2011
Andras.jpg
Karle, snad se nám představíš. A jaký charakter měly ty tísně, kolik donucovacích prostředků jsi za 7 let služby použil? K té legalizaci kouření viz. můj dřívější příspěvek:

Konopí jako léku se dá v současné době dostát relativné snadno forou různých tablet a mastí, které mají prokazatelné léčebné účinky bez nežádoucích. Je prokázáno, že pravidelní kuřáci marihuany mají zhoršující se paměť, konstantně zpomalující se proces myšlení, a negativní změny EKG. Oproti tabákovým cigaretám se několikanásobně zvyšuje riziko rakoviny plic. Jedna cigareta marihuany obsahuje třikrát více dehtu než tabáková cigareta a také se zásadně snižují celkové imunitní funkce organismu. V nedávné době američní vědci publikovali článek, kde upozorňují mimo jiné na čtyřnásobně větší riziko infarktu už po vykouření jednoho "jointu". Obsahuje totiž látky, které brání rozkládání tuku v těle a zejména v krvi, a tento tuk poté ucpává cévy. Dále je tu zvýšená možnost onemocnění rakovinou jícnu a hltanu. Zkoumá se i možnost vlivu předchozí kouření marihuany u těhotných matek na onemocnění jejich dětí leukemií. Komunikace s člověkem závislým na marihuaně připomíná spíše dialog z absurdního dramatu, a to ostatně mohou potvrdit i množí kolegové, včetně mě. Taková osoba, která několik let v kuse užívá marihuanu, či je na ní několik let závislá, je přesvědčena, že má mnohem hlubší vhled do podstaty světa a lidské existence a má sklony k nesmyslným myšlenkovým vývodům. Tyto osoby potom mají při nesouhlasu okolí se svými myšlenkami sklon k agresivitě. Ale často mají sklony i k paranoie a schizofrenii a trpí halucinacemi.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 20:56:32 02. 04. 2011
Karel.150.jpg
Ahoj Ondro,
jeden z mých nejlepších kamarádů se také jmenuje Ondra, má celá sedmiletá praxe služby se odvíjí od služby na MOP, tudíž hodně tísní, hodně oznamovatelů, poškozených a také pachatelů, hodně šetření, hodně vytěžování a další a další. Snad ti to alespoň trošku pomůže..;))
Souhlasím s tebou, že tato společnost má materiálně hojnost toho co potřebuje. Opomněl jsi však zmínit, že musíme pracovat čímdál tím více abychom mohli stejně topit, stejně svítit, stejně jíst, stejně bydlet, jen hovadiny se zlevňují, ale věci důležité pro život se bez řádného opodstatnění zdražují. Vlastně opodstatnění je jasné, kapitalismus a egocentričtí lidé škubou a budou škubat lidi sociálně slabší více a více. Jaký toto má smysl, udržovat tak praštěný systém ve kterém se musíme mít nutně hůř a hůř. Tito mladí lidé tohle vidí daleko očividněji než člověk co má dlouhodobou jistotu zaměstnání s kvalitním příjmem jako například policista. Jistě, že najdete pozice, kde je za málo muziky hodně peněz, ale to opět na něčí úkor a těchto pozic je jako šafránu. Tito lidé si to neumí takto vysvětlit, ale vědí, že je tu něco "na hovno" a smrdí to, jejich podvědomí to ví a vzniká rozepře a vnitřní nespokojenost. Dokud máš své sociální postavení jisté, je snadné tvořit si předsudky a betonovou zeď, ale takhle ta společnost prostě fungovat nemůže, neuplyne ani rok a poznáš všechny národy poznají demonstrace lidí v obrovských měřítkách a to protože ignorujeme příčinu problémů ve společnosti a snažíme se potlačovat pouze negativní projevy této příčiny. Příčinou je samostatný systém kapitalismu. A ne nejsem komunista. Prostě vím, že bez zemědělců se nenajím (a to ČR je v současné době již potravinově nesoběstačná např. 180 tis. tun vepřového masa se dováží z Německa) bez energetiků si neposvítím, bez IT ti nenapíši tento vzkaz, ale Policie ani armáda mě neochrání před krizí systému. Ne nejsem utopista, v tom smyslu, že nepotřebujeme policii, ale jsou tu mnohem důležitější profese bez kterých bychom nemohli vést tento život tak jak jej vedeme. Všechno má spojitost nic nejde vyloučit.. Jak říkáš je to na dlouho, pro mě má smysl legalizace pouze u marihuany a to z důvodu léčitelství..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 20:54:46 02. 04. 2011
Andras.jpg
chip:
Cicera jsem citoval já. Obdivuji zejména jeho dílo " O povinnostech", kde se staví proti myšlence spekulativního využití filosofie, ale spíše klade na první místo její politický a praktický význam a dále vynikající "De finibus bonorum et malorum - O nejvyšším dobru a zlu". Karel-150 se právě uchyluje k čisté spekulativní filosofii a to je jeho zásadní problém. Je zajatcem své vlastní fantazie, a ta ho zcela vytrhla z reálného vnímání světa.:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CHIP 20:33:00 02. 04. 2011
Chip.jpg
Proč bych tě v něčem cvičil:-) Nebo jen v tom, co je moje povinnost a máme to v písemné přípravě.(Tento blok se střílí prověrky a taktika osoba, takže nic akčního) Jen bych rád viděl takovou "bílou vránu", mezi policisty, co se zastává narkomanů, zajímá o Bilderberg a cituje Cicera( To není míněno nijak pejorativně.)Já třeba nestuduji Michela de Montaigne, ale vozím poháry z utkání v plnokontaktním karate a ze závodů v praktické střelbě. V tom je možná ten rozdíl v našem pohledu na svět. Ale nemyslím si, že jeden pohled je lepší než druhý.
Jinak rozšlapat jim trávu a doporučit jablíčko, mi příjde zatraceně lepší, než je zajistit, eskortovat na MOP a řešit v rámci správního řízení, nebo tiše projít kolem nich a dělat, že nic nevidím. Je to řešení tak nějak... domluvou sui generis, když jsme u té latiny:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 18:21:30 02. 04. 2011
Andras.jpg
Co se týká jednání podle předpisů, pokud alespoň víš, jak fungují základní organizační celky včetně kmenových útvarů SKPV, tak zjistíš, že postupovat do puntíku podle předpisů, zejména potom IAŘ prostě není v současné době vubec proveditelné. Já se k problémům právě také stavím čelem, a proto mám co se rozšiřovaní počtu legálních drog totální výhrady. Tyto výhrady jsem si utvořil na základě mnohaleté zkušenosti s lidmi, kteří drogy (ať už tvrdé, či THC) užívají, ať již občas či permanentně. Zejména jsem se zajímal o jejich pojetí morálky, principy, ideály, a životní cíle. To, že bohužel většina mladé generace má tendenci kouřit marihuanu, považuji za smutný trend vývoje současné "civilizované" společnosti. Důvod je prostý, rodiče dětí mají čím dál tím méně času na zajištění řádné výchovy, a zvrácené vnímání autorit ruku v ruce se současnými filmy, nedostatkem zájmů a "koníčků" takových lidí potom vede k "poflakování se v teritoriu party, nebo také gangu, jak se dnes už i v ČR mnohdy říká". Současná společnost má materiálně, alespoň na první pohled vše, co potřebuje. Ale morálně stále více klesá a klesá. Samozřejmě, že ne každý, kdo kouří marihuanu je feťák a zločinec s naprosto zvrácenými morálními principy. Ale jak jsem řekl, toto téma je tématem pro minimálně několikahodinovou diskusi, a věř, že by se našlo podstatně více podložených argumetnů proti legalizaci, než argumentů pro legalizaci.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 18:07:47 02. 04. 2011
Andras.jpg
karel-150
pprap. Ondřej Bláha

současné zařazení:
PMJ KŘP hl. m. Prahy

předchozí zařazení:
OHS OŘP Praha I
DI OŘP Praha I

Mě jen zajímá, na jakém útvaru může sloužit policista tak pro mě zvláštního smýšlení, jako ty. A zejména potom, jak dlouho takový policista strávil na základním hlídkovém útvaru v terénu:-) Pomůže mi to složit si další kousek z mozaiky karla-150:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 17:38:50 02. 04. 2011
Karel.150.jpg
Andrasi, proč by jsi mi to přál? Tam bych se naučil jako profesionalitě? Doufám, že to neznamená nerespektovat právní předpisy tak jak uvedl chip..;-) Sladké vidění světa? To asi dáváš do spojitosti s tou sladkou skupinou celosvětových vládců zvanou Bilderberg, na kterou tady tak často poukazuji, ne?:-) Denverův příbuzný nejsem, ikdyž vezmemeli asi do 30ti generací zpátky pak do těchto 30 kolen jsme pravděpodobně příbuzní každý s každým na světě. Ha takže i feťáci jsou tví příbuzní...:D Sranda. Kluci až začne konstruktivní diskuse a nikoli se navážení do lidí, pak Vám řeknu klidně i rodné číslo, zatím zůstávám tak jako ty v anonymitě..;) Jinak jsem ten co se staví k problémům čelem a nikoli zády (nejsem tím kdo jen umí mlátit přes prsty..;)

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 16:37:19 02. 04. 2011
Andras.jpg
Karle karle, přál bych ti službu u nějaké pořádné frontové jednotky a potom se pobavíme o tom, jak se chová profesionál. Ty máš takové sladké vidění světa, že to je až k neuvěření. Nejsi ty denverův příbuzný? A určitě se nestydíš za své zařazení, a napíšeš nám jméno a útvar, u kterého sloužíš, že?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 16:15:57 02. 04. 2011
Karel.150.jpg
CHIP [2011-04-02 14:58:26]: Pokud jsi policista pak nejedná v souladu s právními předpisy, pokud vydíž jak ty říkáš mládežníky někde zapalovat marihuanu a ty jim ji rozšlapeš a doporučíš papat jablíčka. Takže by se dalo pochybovat spíše o tvé profesionalitě.
Víš člověk, který vyžaduje dodržování zákona po druhých a sám jej nedodržuje není v očích ostatních dvakrát charakter a říká se o něm, že káže vodu a pije víno.
Motivace je vždycky důležitá, všichni jsme sociologové, ti co mají někteří předsudky vytvořené mantinely, jsou ale mizerní sociologové..;-)
V čem by jsi mě chtěl vycvičit chipe?:P

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CHIP 14:58:26 02. 04. 2011
Chip.jpg
To Karel 150. "Víc mě zajímá motivace lidí než to, co nám politici nařizují formou zákonů":-) Karle, jsi fakticky policajt? Mě se to nějak nezdá. Já například, když někde vidím mládežníky jak si zapalují mariánu, tak jim jí seberu rozšlapu a doporučím jim jíst spíše jablíčka. Nepátrám po tom, co je k tomu vede, co tím vyjadřují a tak. Je mi to celkem jedno. Proč? Protože jsem policista a ne student sociologie:-) Píšeš, že jsi pražskej. Přihlaš se mi prosím na výcviku, že jsi to ty, zrovna teď běží třetí výcviková skupina. Moc rád uvidím takovou bílou vránu mezi policisty...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio