Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Rozhovor: Zatím jsem sám
Jiří Stuna: Dostat drogy pod kontrolu státu lze jenom jejich legalizací
Foto: denik.cz

Jiří Stuna je velitelem městské policie v malém východočeském městě Skuteč a pravidelně přednáší školákům o protidrogové prevenci. Co je na tom zajímavého? Jeho názory. Zkušený strážník je prvním českým policistou, který začal otevřeně prosazovat myšlenku legalizace drog. Rozhovor vyšel v čísle 6/2011 týdeníku RESPEKT, s jeho laskavým svolením jej publikujeme.

Autor: redakce
Publikováno: 24. 03. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 10:06:58 29. 03. 2011
default.png
PIM-BURGER [2011-03-28 18:10:18]: .-))) ne neboj. Možná jsem se špatně vyjádřil, zkusím to ještě jedno. Myslím si, že doba, kdy někdo bude svůj problém se společností řešit radikálně se blíží i u nás. A co je více radikálnějšího než hromadná střelba z něčeho po nějaké skupině lidí?

Lidé posouvají hranici brutality a excesů vždy o kousek víc, aby šokovali o kousek víc, než ti před nimi. Je to jako s reality show. Tam taky vymýšlejí čím dál víc bláznivější věci, jen aby upoutali. V životě platí stejný princip.

A pokud z toho odvodím, že se to děje kousek od našich hranic (Německo, Slovensko), tak podstata, důvod takového jednání je už jedno, jestli to je střelba ve škole, nebo střelba na ulici nebo střelba na úřadě.

Chci tím říci, že ne vždy se jedná o vyšinuté jedince, kteří střílí pro zábavu. rozborem jednotlivých případů zjistíš, že vždy šlo o "skoro" normální lidi, kteří měli nějaký problém a vyřešili ho tak jak ho vyřešili.

Není důvod se domnívat, že se nenajde "rodič", který díky "činnosti" či nečinnosti úřadů nepůjde šokovat společnost.

Divil by ses, ale to, že důvody jsou jiné, neznamená, že někdo nepoužije "osvědčený" způsob šokování.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 18:10:18 28. 03. 2011
Pim Burger.jpg
APPALACIO [2011-03-28 09:08:47]: Spojovat střelbu šílených bláznů na spolužáky v Německu s legalizací marihuany v ČR?:-)) Appalacio, asi dlouhá směna, ne??:-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 18:08:59 28. 03. 2011
Pim Burger.jpg
MAREKF [2011-03-27 23:17:48]: Ačkoliv vždy nesouhlasím s argumentací odpůrců, tak souhlasím s odpůrci. Podívej, já to beru tak, že tahle země má větší starosti, než jak zlegalizovat drogy a upřímně také dost pochybuju o tom, že zlegalizování tzv. tvrdých drog zničí drogové mafie a vymýtí kriminalitu, protože drogy budou levné a dostupné. V tomhle si myslím je argumentace odpůrců správná. Tak holt feťáci budou mít za jednu krádež víc drogy, ale myšlenka, že když zlevníme pervitin a bude k dostání v lékárnách, tak feťáci si řeknou - je to levné, budeme si na to vydělávat poctivou prací - je nereálná.

A co se týče marihuany, tak se přiznám, že jsem asi takový znalec jako ty až na to, že můj příběh s celkem chytrým klukem, co jí kouřil pravidelně, skončil zcela jinak a z toho kluka je vyhulená troska. V lékařství se používat smí a kvůli skupině obyvatel s Alzheimerem nebo co to má marihuana pomáhat léčit, myslím nemá smysl měnit zákon. Koneckonců dost pochybuji, že tito lidé jsou ti, kteří po tom volají a nebo kteří živí různé dealery. Cílovou skupinou je především mládež (samozřejmě nejen ta) a myslím, že vzhledem ke stavu dnešní mládeže stačí legální alkohol a cigarety. Ani se nechci dožít dne, kdy dvanáctileté děti, které teď kouří cigarety, jednou budu vídat s marihuanou. To mi prostě nikdo nevymluví, léčivá nebo neléčivá marihuana...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 09:08:47 28. 03. 2011
default.png
MAREKF [2011-03-27 23:17:48]: rodiče smažek chodí za námi a prosí nás, abychom s jejich dětmi něco udělali... třeba je zavřeli nebo tak.. prostě jsou zoufalí a neví jak více svým dětem pomoci.. on to není žádný pseudoargument... doba, kdy někdo začne řešit tyto problémy radikálním způsobem, se kvapnými kroky blíží.. případ na Slovensku, kdy pán řešil sousedské spory a problémy, které úřad neřešil, není až tak vzdálen... Sa58, tzv. kosa... každý si určitě vzpomene. Případů, kdy borci berou do rukou zbraně a jdou řešit školní problémy.. taky jich pár znám a z dob na až tak vzdálených a POZOR.. stalo se tak zase jen pár desítek km za hranicemi v Německu... doba, kdy nějaký rodič u nás bude řešit problém drog radikálně se blíží... tohle nejsou žádné pseudoargumenty.... otázka nezní zda to někdo udělá, ale kdy to udělá.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 09:00:25 28. 03. 2011
default.png
MAREKF [2011-03-27 23:17:48]: ...problém je i s tvými argumenty. Tvrdíš, pokud by se vše legalizovalo, nebyla by cena tak vysoká, lidé by kvůli vysoké ceně nemuseli krást, většina lidí by i při legalizaci nikdy drogy nebralo atd atd. Bohužel, tvé názory jsou též vyvařeny z vody.

Ten, kdo má nedostatek peněz, jej bude mít i když dávka bude stát 100Kč či méně. Mimochodem, canabis není až tak drahý, join se počítá v řádu desetikorun, že? .-). Kdo má sotva na malé množství, při větší dostupnosti, by stejně měl sotva na zvýšené množství, které by užíval.. ten nedostatek peněz by zde byl pořád a narkomany by to pořád nutilo krást a přepadávat. Možná by nepřpadávali pro peníze na dávku, ale pro peníze na další "živobytí".

Argument, že kdyby se legislativa uvolnila, stejně drtivá většina lidí by drogy nebrala? Myslím si, že ani zde nemáš pravdu. Spousta lidí je odrazena od páchání trestné činnosti pouze potencionální hrozbou trestu. Kdyby se legalizovali byť i jen z části, měkké drogy, nárůst užívání by byl raketový.

Osobně nejsem zastáncem nikotinu ani alkoholu. Jsou to též drogy. Rozdíl mezi nimi a canabisem je prostě všeobecně historicky zvolenou hranicí, co lze ještě společensky tolerovat a co již ne. Canabis, respk. THC se v těle drží nepoměrně déle a nepoměrně déle ovlivňuje chování člověka, než nikotin či alkohol. Samozřejmě zde hraje i roli historicky zvyková hranice, kdy prostě alkohol a nikotin je tolerován a pro žádnou vládu není myslitelné je více omezit, neboť zde hrají úplně jiné argumenty, než zdravotní a bezpečnostní.

Myslím si, že posouvat hranici návykových látek je cestou do pekla. Společnost není tak zodpovědná, aby se užívání drog udrželo v rámci jistých pravidel. Jeto stejné jako s alkoholem. Každý průměrně vzdělaný člověk ví, že rozdíl mezi 0alkoholu a dejme tomu 0,3alkholu je nicotný, přesto držíme nulu, právě proto, aby se neposouvala hranice. Když povolíme 0,2, tak každý řekne, vždyť 0,5 je jen kousek atd. To samé platí u canabisu. Chápu argumenty, že občasné hulení příliš neuškodím, ale jakmile povolíme jednoho jointa, už to bude o něco menší krok ke dvěma či třem atd.

Jak zde správně nastínil andras. Zodpovědnost lidí, kteří navrhují legalizaci, končí u prahu jejich dveří. Jsou to lidé, kteří v životě asi moc zfetovaných a zdrogovaných lidí neviděli.

Příklad závěrem. Nedávno u nás ve městě uhořeli dva lidé. Budu psát o jednom z nich. Mladý kluk, cca 25let. Do svých cca 16-17let chytrej kluk, na gymplu. Začal fetovat a šlo to s ním s kopce, rodina ho vyhodila, stal se z něho bezdomovec. Skončil uhořením, kdy popálil barák, ve kterém spal, neboť usnul při vaření drogy.

Pánové, pište a mluvte, a hádejte se jak chcete, ale ten, kdo hájí legalizaci drog, je pro mě potencionální vrah a tak k němu přistupuji.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 23:48:58 27. 03. 2011
Andras.jpg
Inu, z úst zastánců legalizace jsem zatím slyšel jen samá silná slova okořeňená špetkou fantasmagorie. Až zde pánové uvedete jeden jediný fakty, analýzami a výzkumy podloženy argument, potom má cenu vést diskusi. Vy diskusi nevedete, vy uvádíte pouze svoje utkvělé představy jak by co kdyby....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MAREKF 23:17:48 27. 03. 2011
default.png
Pokud by mě někdo chodil třikrát týdně zabíjet, tak bych neříkal asi nic, protože bych dlouho takovou bojovou aktivitu nevydržel. Jinak tomu co, jste sem napsal se říká argumentace "k osobě" a v učebnici občanské nauky byla to bylo řazeno mezi stejné druhy pseudoargumentace jako definice kruhem.
Jen nevím, ke komu chodí rodiče smažek dneska. Asi k nikomu. Tak by hold měli obětního beránka.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 22:25:26 27. 03. 2011
default.png
Na druhé straně v tomto státě nic nefunguje a represe se nikdo z těchto nýmandů, co nic nemají, nebojí. Legalizace drog ano a v neomezeném množství. Laciné, rychlé, i ten hrobník musí z něčeho žít. Vytřídění odpadu za pár šlupek.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 22:23:34 27. 03. 2011
default.png
MAREKF [2011-03-27 20:53:29]: Krásné řeči, ale te´d si zkus předstvit, že by jsi měl tu pravomoc nebo byl jsi iniciátorem takové nakonec povedené akce - legalizace marihuany - a měl by jsi za tu svoje teorii nést taky zodpovědnost. Opakuji, představ si, že by jsi svoje názory prosadil, ale nesl by jsi za prosazení svého názoru taky zodpovědnost. Třeba už jen tu, že by ti domů chodili rodiče smažek a chtěli by tě zabíjet, tak třikrát týdně dejme tomu.
Ještě pořád by jsi to chtěl jak píšeš?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MAREKF 20:53:29 27. 03. 2011
default.png
Tak mám pocit, že všichni diskutující potřebují v rámci community policingu vyslechnout názor zvenku. Předem tedy říkám, že nejsem ani policista, ani drogový dealer, ani narkoman ani lékárník. Za 26 (dneska mám narozeniny a samozřejmě na suchu!) let života jsem vychlemtal asi tak litr alkoholu, a nikdy nic nekouřil. Tedy jednou jsem měl v puse fajfku tabáku ale neodhodlal jsem se potáhnout. Smrdělo to jako Herodes. Jsem zkrátka jen člověk, který na drogách nemůže nic získat, jen ztratit. A třeba i to nejcennější, svůj život, pokud by nějaký narkoman zoufale potřeboval nějakých 1000 korun na svojí dávku a zapíchnul mě pro mojí peněženku (kde by tolik peněz skoro nikdy nenašel). A takovou závratnou sumu potřebuje proto, že jsou drogy drahé. A drahé jsou proto, že je s jejich výrobou, dopravou a distribucí spojené vysoké ryziko. Pokud by byla výroba a distribuce všech drog legální, stáli by pár kaček, narkomani by nemuseli krást a podsvětí by mělo smůlu. Jenže něco takového zdejší osazenstvo nechce připustit, protože by jim ubylo práce a pánové z protidrogového oddělení by o ni rovnou přišli. Takže většina zdejších diskutujících vymýšlý zcestné argumenty, například že by se zvýšil počet narkomanů nebo lidí řídících po vlivem OPL. Přitom o legalizaci řízení pod vlivem tu nebyla řeč, stejně jako u alkoholu, pod jehož vlivem stejně jezdí lidé víc než dost. Nárust počtu narkomanů je stejný nesmysl, jako nárust kriminality způsobený legální dostupností zbraní, což tuším v jakémsi článku popřel i šéfredaktor tohoto webu. A mimochodem, mám pocit že všichni moji spolužáci ze střední někdy okusili marihuanu aten co ji nějakou dobu pravidelně užíval to z nás dotáhnul zatím nejdál. A já, člověk který by to nevzal do huby, jsem na tom více méně (zatím?) nejhůř:) . Každopádně netvrdím, že je to nějaká směrodatná statistika, jen by se nad tím měli zamyslet místní protidrogoví herojové.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio