Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Pozvánka na veřejnou diskusi: Veřejná kontrola policie nově a lépe? (REDAKCE)

Veřejná kontrola policie: pozvánka na diskusi
Malostranská beseda
Foto: google.com

Nad Generální inspekcí bezpečnostních sborů se budou 6. března v pražské Malostranské besedě zamýšlet zajímaví hosté při veřejné debatě a příjemném posezení v tradiční "videokavárně" Trick Bar v Malostranské besedě. A Policista.cz by rád na první ze série diskusí, pořádaných centrem ProPolice při Otevřené společnosti, o.p.s., pozval všechny své čtenáře.

Autor: Redakce
Publikováno: 21. 02. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HAMMER 17:01:37 19. 03. 2012
default.png
ANDRAS [2012-03-18 12:31:02]: O tom mi ani nemluv! :D :D Co já si vyslechl a jak jsem se musel den co den hádat o to co dělám, proč to dělám, jak to dělám...
Pořád jsem si říkal: mám slušný plat, ten mě nikdo neveme... a najednou ajta krajta, flák ho, rýp ho, smýk ho, bác ho - a o pět táců níž a už jsem mazal! Raz dva jsem si musel vzpomenout jak se co dělalo, najít si normy a naučit se všechno ale úplně jinak než jsem to znal no a po devíti měsících samostudia spojeného s výpomocí kamarádům na jejich domečcích jsem šel do céčka.

Kdybych zůstal, dneska mám příjem ofiko o 7 a půl tisíce měsíčně nižší, s melouchama o 12 a půl. Což je měsíčně celkem dost! A to jak to vypadá, nám zaměstnavatel teď silně přidal, ale ještě je třeba vydržet co z toho bude.

To si nedovedu už představit co to byla za pakárna u policie s nadřízenýma.

Dneska to zapojím, vyměním, opravím, srovnám, vyčistím, "učešu", všecko svítí, bliká, otevírá, zavírá, jede, obrábí, není se o čem bavit.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 16:39:33 19. 03. 2012
martoo.jpg
HONZAD [2012-03-17 13:57:28]:
Honzade práci policie vykonávají řadoví policisté, jejich činnosti určují vedoucí pracovníci, takže pokud nejsi v konkrétním případě spokojen s prací policisty, je to chyba konkrétního člověka, pokud nejsi spokojen s tím, že policie některou činnost, jenž vykonávat má, vykonává málo a nebo vůbec, Tvé otázky musí směřovat k práci vedení policie.

Pokud se tedy někdo najde, kdo se staví proti nastoleným trendům policie, což tady tvrdí většina a já taky, defacto nás můžeš označit za nepřizpůsobivé zaměstnance, byť veřejnost naši práci může hodnotit kladně jak chce.

Buď tedy rád za každého takto nepřizpůsobivého, protože pokud ten nepřizpůsobivý maká, jde hlavou proti zdi jen kvůli tomu, aby ses ty, bohužel jakožto jeden z mála zástupců veřejnosti na tomto fóru, mohl cítit bezpečněji.

Pokud by jsme všichni vykonávali tu práci, kterou chce po nás vedení, za chvíli by jsi přešel ulici, dostal bys od jednoho drbana přes držku, druhý by Tě okradl a od nás bys dostal blok za rezavý špendlík v autolékarničce a po měsíci od tvého napadení nic neříkající předtištěné vyrozumění o odložení přestupku § 58/4 př. zákona či Usnesení o odložení dle ust. § 159a/5 tr. řádu s rovněž nakopírovaným odůvodněním.

Věř nám, že to je přesně ten model, který naše vedení po nás řadových vyžaduje. Proto ty, jakožto jeden z mála zástupců veřejnosti na tomto fóru, musíš apelovat na naše vedení, aby bylo nuceno po nás vyžadovat službu veřejnosti a zároveň veřejnosti nutit, aby se rovněž o policii zajímala stejně jako ty.

Už jenom tím, že tady s námi diskutuješ a ptáš se na naši práci, děláš pro sebe víc než kdokoliv z ostatních členů veřejnosti.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 17:49:56 18. 03. 2012
default.png
Jo a teď návaznost na Honzu: kua nezdá se ti, že tohle téma je strašně jasně a srozumitelně skandální a žádný novinář se nad tím nepozastaví?

Přece říct: policajti mají tím větší platy, čím větší mají binec v rajónu a vůbec se nevěnují prevenci mimo žvástů tiskových mluvčích - to by přece musel být sólokapr jako bejk. Jo a Honzo, tohle trvá od začátku devadesátých let. Nikdo nikdy se do toho nepustil. Tady jsou přece jasně hrubě poškozováni danoví poplatníci a nic se neděje, nikomu to nevadí.

Honzo, vysvětlení je prosté: policie je tam, kde ji chce společnost mít, na dně, ryje rypákmi zemeguľu ako červené myši, neškodí a nikoho to nesejří. Nějaká prevence nebo schopn policie? No to bysme nesměli všichni moci krást jak krademe. Kdyby jsi viděl co se děje ve stavebnictví, hrůzou by ti vstaly vlasy na hlavě. Nikdo už nic neoznamuje, všichni jsou spokojeni. Zaměstnanec si šlohne firemní nářadí s tichým souhlasem zaměstnavatele, který na pojistku pořídí nové, zaplatí sice spoluúčast ale říká tomu stabilizace kádru!!!!!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 12:31:02 18. 03. 2012
Andras.jpg
K hammerovu příspěvku jen dodám, že některým kolegům se zřejmě podařilo doopravdy svým přístupem míru kriminality snížit a odměnou jim bylo právě snížení rizikového příplatku (tedy sebrání části peněz z platu). Takže kdo by potom měl zájem na tom, aby bylo v zemi bezpečněji:-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 08:14:06 18. 03. 2012
default.png
Honzo, s Daxem jste si napsali spousty hezkých a teplých slov, bohužel tento typ komunikace s sebou přináší jen nedorozumění a vaše série je jen o nich.

Píšeš to dobře, ale moc dlouze: veřejnost chce klid, policie tlakem svého managementu vyžaduje kdysi někým nějak nastavené čárky. Ty čárky jsou jen za kdysi vymyšlené věci jako pokuty, procenta objasněnosti a také počet skutků, který na oddělení "napadne".

Policie má jednu složku platu, která se jmenuje rizikový příplatek, která odráží to, že tento příplatek je tím vyšší, čím větší má bordel v rajónu.

K tomu se úměrou přímou váže počet policistů na oddělení, přidělené prostředky atd atd. Na toto se váže činnost darmožroutů nad nima, jejich odměny v řádech desítek až stovek tisíc a máš situaci jaká je.

A to naprosto vylučuje jakoukoliv skutečnou celopolicejní plánovitou a řízenou preventivní činnost. Konec. Když nemáš čárky, nic podle managerů neděláš. To není legrace, taková jsou to skutečně tupá, líná a vychcaná hovada.

Nějaký zadavatel, daňový poplatník, je těmito lumpy vnímán snad jako možný oznamovatel jejich čáreček, ale ne někdo, komu by se měla poskytnout jakákoliv pomoc. To naše prase klidně vyhodilo člověka, který dva měsíce po nehodě nemohl najít protokol od nás a přišel poprosit, jestli mu nedáme kopii.

Že se u policie snaží pár jedinců tu a tam na všech úrovních o nějakou prevenci, nehraje žádnou roli. Systém je utluče.

Minimalizace trestné činnosti jakožto skutečný a skutečně realizovaný cíl Policií ČR nebude, dokud nebude policie zeštíhlena o cca 2/3 svého řídícího aparátu. Takže nikdy.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 13:57:28 17. 03. 2012
honzad..jpg
Daxi: Ok, tak jsme si vymenili serii vice ci mene lichotivych hodnocni muzeme k veci. V podstate jsme se snazil naznacit presne to, o cem mluvi tvoji kolgove v pod timhle (jak na zavolanou zrovna aktualne povesnym ) clankem :

https://www.policista.cz/komunita/club/2682/

V cem je ten problem, ktery jsme se snazil mozna neobratne naznacit?

1) Ja jako zadavatel (verejnost, obcan) mam zajem na minimalizaci trestne cinnosti.

2) Tvoji kolegove take (viz nazory pod clankem). Coz je logicke a spravne

3) Presto policie v dusledku (viz nazory tvych kolegu pod clankem) svoji cinnost nesmeruje k vymiceni (ci minimalizaci) kriminality, ale k jeji "prumerne mire"!

4) Coz je ale primo proti zajmum, potrebam a motivum zadavatele (verejnoti) !!! A v tomto je ten problem, na ktery se snazim upozornoit. Policie jako instituce se z hlediska zadavatele (verejnosti) utrhla ze retezu a hraje si svoji vlastni partii, ktera je navic PRIMO PROTI ZAJMUM verejnosti.

5) Ja osobne nechci a nepotrebuji aby pani policiste v mm obvodu se celou pracovni dobu nezastavaili a umirali pod haldama papiru. ja chci, aby v mem okoli bylo bezpecno. To je moje priotita, to ze zadani zadavatele. A tomu by dle meho soudu mela policie podridit sve konani.

6) A pokud kolem bude klid a bezpecno, ja se nebudu muset bat o sve blizke a svuj majetek, tak at si klidne treba tvoji kolegove tady na obvode celou smenu hraji na sluzbne sipky, nebo v lete lezi v pracovni dobe u vody. Je mi to sumak, co delaji. Me zajima vysledek. Tedy bezpecno a klid a pokud toho klidu a bzpci docili tim, z budou celou smenu lezet u vody, nebo se budou venovat u te vody prevenci (treba vzdelavanim obyvatelstva na plazi :-)), je to jejich vec. Podstatny pro zadavatele je vysledek

7) Ale jak v praxi vidim (a tvoji kolegove to v linkovane debate vicmeme podporuji) tak REALNOU prioritou a cilem policejni prace neni KLID a BEZPECI, ale jakasi mira kriminality (a souvijicich ukazatelu: objasnenosti atd..), ktera odpovida ocekavanym a tradicnim statistickym ukazatelum...

Podarilo se mi vysvetlit co me rozciluje a proc jako "zadavatel" mam pocit, ze "dodavatel" nejenze neplni svoji funkci, ale ze dokonce v podstate funguje proti zadavatelovym zajmum?


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAX 22:15:21 16. 03. 2012
dax.jpg
HONZAD [2012-03-16 12:40:28]:
Honzade evidentně jedeme každý po jiné koleji a nemíním už ztrácet čas vysvětlováním něčeho, co bys stejně asi nikdy nepochopil. Okomentuju pouze tvoje přirovnání a vidění policie jako stavební firmu. Pominu už jenom tento fakt, toto je už zásadní problém, nebot můj názor je ten, že policie nemůže být žádná firma, už toto přirovnání je nesmysl. Policie je ozbrojená složka a tedy musí být vojensky organisovaná a jakékoliv civilní (firemní)pokusy ji vedou akorát do záhuby čehož jsme dnes bohužel svědky. Honzade v tom tvým přirovnání ke stavební firmě k dnešnímu stavu policie chybí jedna zásadní věc, která je ale podstatná. Současný stav policie je totiž takový, jako kdyby si tu tvoji stavební firmu najala obec, a
tahle firma by ODMITALA poslouchat jakekoliv nazory, postoje ci prani zavdavatele,jak píšeš,ale už si nedodal, že to je proto, že jí zadavatel zakázal cement, cihly a sebral nářadí a dal jí k dispozici naftu a benzín jenom tak na vyjetí z garáže a o nezaplacení práce ani nemluvě.

Honzade a pokud jseš přítel a vyznavač přísloví jako "Na hrubý pytel hrubá záplata" možná by si měl popřemýšlet i o tom co je obsahem přísloví "Když rozdáváš rány, měl by si je také umět přijímat" a "Slušnost je výsada moudrých"
Tvůj koment o náckách,komunistických extremistech, bolševicích atd. a který byl prodchnutý celý arogancí tě řadí spíše do jiné kategorie přísloví....
Měj se a hezký víkend

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 13:17:09 16. 03. 2012
martoo.jpg
HONZAD [2012-03-16 12:40:28]:
Ježiš Honzade, vždyť to, že by veřejnost neměla kecat do práce policie je nesmysl. Takto to taky nikdo neřekl. Přečti si tři strany dozadu diskuze a nikde toto nenajdeš.

O stránce policejních činností, především vedení přípravného řízení, a v něm prováděných úkonů, v rámci trestního řízení, těžko může polemizovat někdo jiný než odborná veřejnost a to v oblasti trestního práva - takže policisté, ať už tuzemští či zahraniční, státní zástupci, soudci trestních soudů, advokáti zabývající se trestním právem a profesoři kateder trestního práva právnických fakult. V této oblasti, která tvoří jednu z největších částí policejních činností, těžko může věcně argumentovat osoba, jenž není vzdělaná v trestním právu a nebo přímo není OČTŘ.

To samé máš s taktikou policejních zákroků, mezinárodní policejní spoluprací, pátrání atd. Na to potřebuješ zkrátka odborníky v oboru.

To je jako kdekoliv jinde. Těžko můžeš fundovaně hodnotit třeba činnosti armády se vzděláním a zkušenostmi přírodovědce nebo činnosti hasičů se vzděláním a zkušenostmi úředníka státní správy. Jejich strukturu, finanční stránku a výsledky však ano.

Naopak, jak už jsem tady Xkrát psali, na stránku personální, hospodářkou a statistickou máš mít jako hlavního kontrolora veřejnost. Bohužel to tak není. Z jakých důvodů to tak není, na tom se těžko komplexně shodneme. Každý se na věc dívá jiným úhlem pohledu.

Tak Ti zopakuji třeba můj úhel pohledu:
K tomu, aby se veřejnost začala zajímat o svoji policii, která je ohromný kolos a ve velké míře ovlivňuje její svobodu a bezpečnost, musí být veřejnost doslova donucena. Donucena může být například ze strany novinářů či nevládních organizací nebo tím co se děje teď - policie je účelně devastována a důsledky této devastace se na veřejnosti projeví tak, že bude trpět. Až společnosti doje trpělivost, pak se bude zajímat, proč tak je. To už ale může být pozdě.

Ze strany vedení policie, které určuje činnosti policistů, se těžko dočkáš otevření policie veřejnosti. Proč by to dělali? Je to moc práce, veřejnost by jim do hodně věcí kecala a všetečně by se ptala. Tahle mají klid, veřejnosti předhodí fixlované statistiky a vesele si za peníze veřejnosti zaměstnávají rodiny a kamarády na nepotřebných postech, fixlují výběrová řízení atd.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 12:40:28 16. 03. 2012
honzad..jpg
dax: No a jsme u jadra veci. Proste kazdy kdo s tebou nesouhlasi a vidi vec jinak je: "chytrolín, kteří nevědí která bije, kteří si hrají na buhví jaké demokraty a zastánce svobod veřejnosti a novinářů a přitom neunesou ve vší úctě jiný názor"..

Tim spise je pekne, jak se ve snaze(nechopnosti) argumentovat k veci utocis "ad hominum" (tedy na osobu kritika) ... a pak uz se dokonce posutis do vesteni:
"nejsou schopni respektu k policejní uniformě a v podstatě k žádné autoritě a pravidel, vše mají vyčtené z knížek a Amerických filmů jsou bohužel dnes preferovány"

Takze:
1) Ty houby vis k cemu mam ci nemam respekt a uz vubec nemas tuseni cokoliv o mem respektu k autoriam. Ale zdarma ti prozradim jednu vec: Autoritou se nestanes tim, ze si obleknes nejakou unioformu a drzis v ruce nejaky remdich.
Autoritu (zejmena u svych oponentu) si musis vybudovat, ne vymlatit a vyrvat. A s tim mas dost problem

2) "Vše mají vyčtené z knížek"? ty mas neco proti cteni knizek? Nejak te irituji lide, kteri ctou? Proc, ty nectes?

3)"a Americkych filmu".. no, zatim to vypada podle tveho zpusobu argumentace, ze o roli policajta v spolecnosti mas informace z americkych filmu hlavne ty. A to hlavne z tech spatnych filmu.

4) Dokavad nezacnes premyslet o tom "PROC?" si lidi mysli co si mysli a proc ti to tady rikam, stejne tak jako pokud se nebueds zajimat o to "PROC?" nemas jako policajt respekt, zkratka nezacnes se ptat po pricinach a tupe si budes opakovat, ze ti kdo vidi situaci jinak nez ty jsou "chytrolíni, kteří nevědí která bije, kteří si hrají na buhví jaké demokraty a zastánce svobod veřejnosti a novinářů ".. tak budes(a s tebou kolegove trve krevni skupiny) porad tam kde jste


5) S pousmanim se jen vratim k tve vete: "a přitom neunesou ve vší úctě jiný názor".. jelikoz prave z tvych radku ucta k nazorum jinych opravdu vice nes tryska!! :-)))
Napadlo te nekdy, proc s nekym tady diskutuju slusne (martoo treba) a proc na nekoho (treba na tebe) jsem krapitko zemitejsi? Je to jednoduche. Snazim se ridit pravidlem ze s kazdym se snazim mluvit jeho jazykem. A s ohledem na tve obcasne prispevky se hold nemuzes divit aplikaci stareho ceskeho "Na hruhy pytel hruba zaplata". Jednej se mnou slusne a nepochybuj o tom, ze ja k tobe take budu pristupovat ve vsi slusnosti.



Tak, ted dost tyrani daxe a jedna takova otazka pro vsechny ucastniky debaty:
Vesmes se shodujete v tom, zeb vam do policejni prace nemaji kecat civilisti, nepolicajti, lidi kteri o vasi praci nic nevi atd.. Ale nevnimate jeden problem? Policie je sluzba verejnosti. Je zrizena pro ochranu verejnosti a poradku. Na to se snad shodneme. Ale za techto okolnosti me udivuje, ze odmitate jakoukoliv zpetnou vazbu ze strany verejnosti (a tedy treba i me). Pritom je to stejna situace, jako kdyz bych si ja (nebo obec) najala stavebni firmu a tahle firma by ODMITALA poslouchat jakekoliv nazory, postoje ci prani zavdavatele.
Nebo jakobyste sli k doktorovi a ten se s vami uplne odmitl bavit o tom co se deje, proc se to deje a co s tim VASIM problemem hodla delat. Prote by vam rekl: Nerozumis tomu, gtak do toho nezvan a basat.

Nenapadlo vas nekdy, ze se odmitanim a zavrhovanim (ci zesmesnovanim) nazoru z venci se chovate presne jako ten doktor, ci zednik?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAX 01:33:25 15. 03. 2012
dax.jpg
MARTOO [2012-03-14 10:00:58]:
Martoo jasně normálně myslící lidi snad ještě navymřeli a máš zřejmě štěstí právě na ně, ale podstata většiny potíží a problémů je přesně v tom co naprosto přesně popsali Pavelno,Chip i Hammer, kteří přesně vědí o čem tady je řeč. Názory a řeči chytrolínů, kteří nevědí která bije, kteří si hrají na buhví jaké demokraty a zastánce svobod veřejnosti a novinářů a přitom neunesou ve vší úctě jiný názor,nejsou schopni respektu k policejní uniformě a v podstatě k žádné autoritě a pravidel, vše mají vyčtené z knížek a Amerických filmů jsou bohužel dnes preferovány a mnohdy právě takoví lidé i rozhodují. Proto jsme tam ,kde jsme. Martoo nevím jak dlouho sloužíš, ale je evidentní že máš snahu a dobrou víru ve věc, držím palce. Myslím ale, že takových bláznů, kteří věříme, že se to musí zlepšit nás už moc nebude.
Měj se a klidnou službu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio