Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Pozvánka na veřejnou diskusi: Veřejná kontrola policie nově a lépe? (REDAKCE)

Veřejná kontrola policie: pozvánka na diskusi
Malostranská beseda
Foto: google.com

Nad Generální inspekcí bezpečnostních sborů se budou 6. března v pražské Malostranské besedě zamýšlet zajímaví hosté při veřejné debatě a příjemném posezení v tradiční "videokavárně" Trick Bar v Malostranské besedě. A Policista.cz by rád na první ze série diskusí, pořádaných centrem ProPolice při Otevřené společnosti, o.p.s., pozval všechny své čtenáře.

Autor: Redakce
Publikováno: 21. 02. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu MARTOO 09:33:39 23. 03. 2012
martoo.jpg
MICHAL [2012-03-21 22:26:51]:
Podívejte, pokud máte nějaký specifický obor a nemusí to být nutně policie, jiný než fundovaný názor nemá žádnou váhu. Pokud totiž laik začne rozebírat odbornou stránku věci nějakého konkrétního oboru, za chvíli je v koncích.

Mám za to, že dost činností policie jsou natolik specifické, že od civilních zaměstnání se liší diametrálně. Jsou prostě věci, které opravdu nikdo jiný, než zasvěcený nepochopí. Mám za to, že právě neodbornost některých našich nadřízených (převážně bočních vstupů) v konkrétních oblastech právě způsobuje dost našich problémů, protože na policii pohlíží právě na jako civilní subjekt.

Vám uváděné sociální jistoty, korupce či nezaměstnanost ve velké míře souvisí s bezpečností veřejnosti, jelikož se od těchto, a mnoho dalších, otázek ve velké míře odvíjí výše a způsob páchání trestné činnosti.

To, aby lidi štvali problémy policistů, bude ještě dlouho trvat. Stane se tak, až veřejnost tyto problémy ucítí na vlastní kůži. Zatím si dost lidí myslí, že nás nepotřebují a když nás někdo vezme u držky, akorát se ušetří. Jenže neušetří a veřejnost na to šeredně doplatí.

Hlavně si myslím, že zásadní omyl je chtít, aby veřejnost stála na straně policie. I kdyby policie fungovala sebelépe, nevěřím, že by tak někdy bylo. Dost Čechů nenávidí policii už jednom z principu, protože je represivní složka a má víc pravomocí něž on. Úskalí této práce si uvědomuje jen minimum lidí. Stejně jako každý je při sledování fotbalu reprezentační trenér, každý vždycky ví, jak zatočit se zločinem.

HAMMER [2012-03-22 06:40:35]:
Hammere plně s Tebou souhlasím. Je to o penězích a s těmi se vždycky hýbe špatně, jestli se to vůbec dá.

Pokud člověk chce sloužit, musí alespoň v koutku duše věřit, že s tím nějak hne a snaží se pro to alespoň něco udělat. Jinak to vážně nemá cenu. Jak jsem již psal, je to třeba boj s větrnými mlýny, ale člověk prostě nějak bojovat musí, jinak ho ten systém sežere.

Už třeba jenom boj za svoji osobu ostatním vytváří jistý prostor, protože se odhalují mantinely jednání. Již několikrát jsem viděl, že něco, co jsem si vyjednal já, si za chvíli vyjednali i ostatní. Po nikom ale člověk nemůže chtít, aby se s ním spojili. Na to prostě moc lidí žaludek ani odvahu nemá, byť to nikdy nikdo na plno nepřizná.

Policajti spolu nikdy držet nebudou, protože dost z nás má pořád tu ideu, že ty čárky jedou budou počítat taky. Už teď vidím, jak některým tento systém naprosto vyhovuje, protože zabere podstatně mí práce než to, co by jinak vykonávat z titulu své funkce měli.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:40:35 22. 03. 2012
default.png
MICHAL [2012-03-21 22:26:51]: Prosím Tě, pane kolego, první den ve službě mi padesátiletý chlap řekl první zásadní věc: my poldové jsme všichni kolegové a všichni si zásadně tykáme. Protože až půjde do tuhého, nemůžeš na mě řvát: pane Hošek, mohl byste uskočit? Ale: uhni, vole! :D :D
:D

S těma odměnama jsem psal, jo, i na sobě jsem to tak jak píšeš viděl. Pokud to šlo u takového plebse jako jsem byl já, nahoře nemám jedinou pochybnost o co jde tam.

Já vím že vidíš jednoduchou cestu, ale ona tak jednoduchá není. Jak píšeš Martinovi: ano, to bylo první co jsem udělal když jsem chtěl, abych v partyzánské válce (aneb policejní práci) dostal obyvatelstvo na svou stranu: ukázal jsem lidem co děláme a co dělá ta druhá strana. Jenže to nebylo tak jednoduché, tam musíš přemýšlet nad spoustou detailů jak to celé navléct a až máš nějaký koncept, musíš u každé zprávy znovu přemýšlet jak to navléct, když nesmíš zveřejňovat kdo to je ani info, aby se to sousedi domysleli a přesto to bylo všem jasné. A to mluvím jen o jediné věci co jsem řešil: identitu drbana v jinak nic neříkajících zprávách.
Ty nesmíš zapomínat, že TO, do čeho by jsi chtěl píchnout, je TO, co policii ovládá a že jsou v tom velké prachy. Ty si uvědom především to, že jsi v tom případě něco jako JFK = na odstřel. Chceš sáhnout bohatým na prachy! Sám ať tě to ani nenapadne. Jeden tady šel do Chánova sám a absolvoval para výcvik na sucho.
Prostě tohle jednoduché není už jen proto, že i kdyby se to nakrásně podařilo a toho náčelníka jsi tím šutrem zabil, sesypou se na tebe ti ostatní = jejich renty vnitro položí. Setkávám se až moc často s bývalými managery od policie, co nikde nedělají, spokojeně si chodí a renta jim stačí. Nechci ani vědět kolik mají ani kolik jich skutečně je jen v mém nejbližším okolí.

Rozumíme si? To se nedá vyhrát. Langer to tak zařídil už navěky. Kdo ti na tohle uvolní dneska peníze?
Potřeboval by jsi jich ale skutečně moc na ničemy, kteří by policii k ničemu nebyli.

Policie bude mít od občanů podporu až k nim bude otevřená a prodá práci každého policejního šlapky - čili až budou vědět například co konkrétně ten nejmenší šlapka po nocích na jejich sídlišti dělá, jak to dělá, proč to dělá, jaké z toho oni mají klidné spaní, co se ztratilo, po čem se pátrá, jak se drban chová, na co si mají dávat pozor, jak zjistí kolik mají ještě po večeru alkoholu a že si můžou za svými hochy zajít si to ověřit... To je služba veřejnosti, to je pro drbana drtivá prevence. Ztráta podpory obyvatelstva. Protože obyvatelstvo je podporuje předešvším svojí nevědomostí, falešným pocitem bezpečí - nepozorností, a lhostejností - stejně policajti nic neudělají. Pravda toho posledního je jen v tom, že policajti nejsou jen schopni těm lidem zpětně říct jak to dopadlo. Aneb: oznámení o maníkovi co skákal po autech, výjezd, maník nikde, tipovačka, víme kdo to je, chybí důkazy, ale už platil na silnici za obsah lékárničky... Nesmí se stát, že se am objeví to pokrčení rameny: víme kdo to je, ale nic nemůžeme. Na tohle daňový poplatník není zvědavý.

Tak, máme tu důvěru veřejnosti, po třech letech soustavné práce na tomto poli nejdříve.

Jenže jsem silně přeskočil: takovou soustavnou práci na poli prevence ti čárkobaroni nikdy nedovolí.
Já taky můžu říct, že to je prosté, snadné. Dělat prostě prevenci. Hop na krávu...

Takže ty neska jsi v situaci, kdy veřejnost tvoji práci z tisíce denních důvodů policejní neprofesionality na ulicích nijak nepotřebuje (si to myslí) a chceš, aby ti fandila.
Policie ČR nezvládá ani tu nejzákladnější činnost a to třista let starý čtyřbodový systém nabírání info od lidí. Manageři ani nevědí co to je, jak jsem navíc zjistil, oni ani nevědí co to je koláč procent objasněnosti se všema jeho zákonitostma - dělí se na čtvrtiny a ta první je.. ta druhá je.. atd. Už toto jasně říká, že tyto statistiky jsou jen vysoce druhořadým ukazatelem skutečné kvality práce policie.

Ty válčíš v první řadě s neochotou mocných se něco učit. Takový se dá jen zastřelit, ale hnout s ním ne.

Četník musí být člověk, který pracuje aktivně a kreativně. To je silný rozdíl od vojáka, který jen plní rozkazy a iniciativa a kreativita se vyžaduje jen u speciálních jednotek. Četník má maturitu a musí si sám umět vždycky poradit.Měl by být hodnocen jen za aktivitu a kreativitu, nic víc. Jenže to samé by musel být jeho nadřízený. Zase je to velice jednoduché, ale výsledek?
Vojenské řízení: hromadné akce, mimořádné akce a další věci vyžadují vojenské řízení a tupé poslouchání rozkazů i u policie.

Proč by měl někdo něco v řídící funkci chtít odkontrolovat?
Vždyť on má ty samé prachy když si bude dělat takto jako jediný nepřátele anebo si to odfajfkuje jak to manageři dělají. Kdo ho k tomu jako donutí, když struktura má příliš mnoho stupňů a není pro informace v obou směrech průchozí? To jsou taky nějaké stovky let staré poučky, dávno objevené věci. Je to taky jednoduché, ale taky s tím nejde hnout.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MICHAL 22:35:16 21. 03. 2012
michal.jpg
HAMMER [2012-03-20 22:02:01]:
Ehm, nějak jsem to poslal nedopsané...
K tomu vojenskému řízení. Ve většině vašich příspěvků se dokola objevuje jako hlavní téma, že máte vlastní hlavu, která vám úplně stačí k tomu, abyste vyřešil většinu problémů v rajónu. A jediné, co k tomu schází, je volnost v rozhodování. Tak jaképak vojenské řízení?
Takže svrchu ano, ale není to o tom, že někdo zavelí a pak se stane, co se má stát. Je to o tom, že někdo bude mít dostatek vůle odkontrolovat, že jeho rozhodnutí jsou plněna ne jenom formálně (aby se vlk nažral a koza zůstala celá).

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MICHAL 22:26:51 21. 03. 2012
michal.jpg
MARTOO [2012-03-20 20:49:54]:
Nebyl bych tak kategorický ohledně toho, co má zajímat veřejnost a co je schopná pochopit. Každý rozumí něčemu a naprostá většina toho, co se děje uvnitř policie se nijak neliší od toho, co se děje venku ve státem ovládaných firmách (ty bez státních dotací by to mohly rovnou zabalit).
On je to takový zvláštní paradox, že bezpečnost není z pohledu veřejnosti nijak zásadní problém (vždycky vítězí nezaměstnanost, sociální jistoty, v poslední době korupce), ale na policii má názor každý a spousta lidí velmi negativní. Takže potenciál pro to, aby se veřejnost zajímala tady je.
Ale obecně platí, že lidi se angažují jenom tehdy, když je něco štve - takže jde o to vymyslet, jak to udělat, aby lidi neštvali policisté, ale ty problémy, které policisté mají. A to nastane jenom tehdy, když uvidí upřímnou snahu jim čelit. A to se obávám, úplně vidět není. Částečně proto, že jak píšete, policisté netáhnou za jeden provaz, částečně proto, že za jeden provaz někdy táhnou až moc ("my" vs. civilové).

HAMMER [2012-03-20 22:02:01]:
K těm odměnám - viděl jsem několik takových odůvodnění odměn. A ty mediálně přetřásané odměny nejvyššího managementu, tam to taky s odůvodněním dvakrát nepřeháněli. K té nobelovce - já neříkám, že je to jednoduché prosadit - ale je to úplně jednoduchý nástroj. A takových by se našla celá řada.
S triky s objasněností apod. - myslím, že se pletete, že by to lidi po páté větě přestali chápat. Nechápali by spíš to, jak je možné, že se v tom všichni vezou (když všichní ví, kde je problém).
Jasně, teoreticky je nejsnazší prosadit jakoukoli změnu v jakékoli organizaci shora (a je úplně jedno, jestli je vojensky řízená - to je mimochodem podle mě omyl, že policie má být vojensky řízená, snad kromě zákroků pod hromadným velením;

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 22:02:01 20. 03. 2012
default.png
MICHAL [2012-03-20 14:07:22]: Michale, my když jsme dostávali mimořádnou odměnu, muselo u toho být zdůvodnění s konkrétním skutkem. Příklad: zadržení 13-ti běženců z Číny, pět set ká pro oba dva policisty hlídky. Já od nich chytnul svrab a vyprání všeho prádla a kdečeho doma mě stálo tři tácy!!! :D To bylo naposledy, co mě zajímaly nějaké dodávky a další voloviny s běženci. To byste nevěřili, co ta zákožka svrabová dokáže, fena jedna!

Jsem načisto vyvedený z míry, když čtu jak píšeš, že tohle není povinnost. Nespletl jsi se? Možná to špatně chápu. Odměny za dlouhodobé plnění svých povinností jsme totiž jaksi neznali, hahaha!

Jo, vlastně ano! Když jsem podal výpověď, dostal jsem po x letech "ohne odměny" najednou odměnu za dlouhodobou příkladnou prevenci!!!!!! 2000,-Kč!!!! Do té doby jsem o takovém druhu odměny ani nic neslyšel, takže asi budeš mít pravdu.

K tomu zveřejňování: když jsem si vystavil svoje vývěsky po rajónu a na nich začal zveřejňovat co se v rajónu děje, jaký to je skutek, po čem pátráme, čeho se mají lidi vyvarovat, jak pachatel postupuje (vše prošlo přes tiskového), jakmile si to přečetl vedoucí, okamžitě mi to s ředitelem zatrhli, protože tam samozřejmě byly různé "amortizované" skutky z TČ na přestupky - já se přiznám, že jsem to dělal schválně, nemusel jsem vůbec zmiňovat zda je to přestupek nebo TČ. Si myslím teda, že tudy cesta nepovede. No ne že si to myslím, já jsem si to lejno užil na vlastním čele.

Důvod: nelze prej zveřejňovat chronologicky dění na oddělení!!! Citlivé případy (mravnostní delikty atd) tam třeba vůbec nebyly atd. Pachatelé trestné činnosti zneužití pravomoci dneska úřední osoby, za nás veřejného činitele, rozuměj manageři, z titulu své pravomoci zametou stopy. Je vidět hoši, že píšete o čisté teorii co si jen myslíte. Bez urážky, je potřeba si tu hubu skutečně nabít. Dojdete k zajímavým zkušenostem odkud rána přiletí, jaká hus začne nejvíc kejhat atd. :D :D

A další věc: uveďte mi, hoši, příklad, kdy takováto demokratická aktivita zdola u vojensky organizovaného ozbrojeného sboru s nadmírou řídících článků přinesla změnu k pozitivnímu. Ty základní pravidla řízení firmy nevymysleli žádní hlupáčkové, že tohle nikdy fungovat nebude je dávno objevené. Stejně tak je dávno objevené, že u takovéto firmy se dělá pořádek vždy shora, to totiž může udělat jen někdo s potřebnými pravomocemi, ne my, plebs na na chodnících.

Vy pořád bojujete na úplně špatném bojišti. Vy za rohem banky dupete klauna s opicí, zatímco vám banku vykrádají.

Představte si, jak byste veřejnosti vysvětlovali jen tu prasárnu s falšováním statistik = chránění pachatelů trestných činů. Po páté větě vysvětlování co je co a jak co funguje a jak by mělo fungovat a proč to tak je a proč se tím chrání drbani, se vám v problematice ztratí 98% civilistů. Kdybyste to chtěli napsat jadrněji a jasně, sami sebe shodíte a znevěrohodníte. Tady nerozhodují ti, co vnímají obsah, ale jen ti, co vnímají formu.

Myslíte si, hoši, někdo z vás snad to, že manageři nechají nějakého toho vašeho imaginárního statečného četníka (statečníka) vykládat nebo dokonce zveřejňovat prasárny, co se dějí jen u nich na oddělení? Zaprvé si uvědomte, že v těch prasárnách jede chtě nebo nechtě 95% oddělení, (ten zbytek je na dovolené) takže ten statečný bude nejspíš velice rychle efektivně mrtvý a když ne, tak efektivně odeslán na psychotesty anebo na druhý konec republiky pro bájnou lživost....

V ETŘ jsou tisíce nebo možná že statisíce spisů, ze kterých průměrný polda pozná, že to je zfixlovaná věc (chybějící a přitom managementu hlídajícímu každé slovo ve spise nechybějící popis zabezpečení objektu v OMČ například nebo takové ty poškození dveří a oken :D :D), manageři si to čtou a nikdo z nich nehne brvou nad jasně dosviněným spisem.

To si může ten váš imaginární statečník rovnou vzít jakoukoliv turistickou mapu a vlézt s ní v Iráku do minového pole. Navíc to nemůže být ani četník, ale totální hňup! Tady nemá nějaká statečnost vůbec co pohledávat, tady se dá vyhrát jedině rozumem a četnickým důvtipem. Ten mimo jiné jasně říká, že hrdinů jsou plné hřbitovy.

Michale, kdyby se zveřejnily důvody odměn, to by jsi dosáhl toho, že by si kapři sami vypustili rybník!!! Nobelovka jako vyšitá!!!! Tohle jsi vážně určitě nemyslel, viď že ne?

Ale jsme vychcaní četníci, co by mohlo veřejnost donutit k reakci a způsobit, aby se odměny nakonec zveřejňovaly? No? No? No jasně že jo! Závist!!!

Vyvolejme u veřejnosti závist, ukažme veřejnosti cestičku jak někomu prachy sebrat a co se stane?

Já ti to řeknu přesně co se stane: než se to zruší, ty kurvy zlikvidují s blaženými úsměvy policejní rozpočet na odměnách co si je budou dávat jeden druhému, navýší si tím řádně plat za poslední rok a jdou do céčka s obrovskýma rentama a vy jdete ke dnu s financema! To bude přesně to, čeho dosáhnete.

Jde skupinka křesťanských misionářů jihoamerickým pralesem, když najednou ze všech stran domorodci, holé prdele, ale po zubi ozbrojení. Ten šéf misionářů říká tak pro sebe:
"Tak a jsme v prdeli! Tady nám ani pámbů nepomůže!"

Najednou ale kde se vzal tu se vzal, anděl páně!

"Nezoufej zbožný muži, ještě nejsi v prdeli! Vidíš u svých nohou ten kámen? Ten ti seslal sám nejvyšší! Vezmi ho a metni ho po tom chlapovi s tou největší čelenkou!"

Misionář vezme šutr, jeb po dyni náčelníka domorodců, ten se vykotí tuhý jak veka a Anděl páně radostně hlásí:

"Vidíš, a teď jsi v prdeli!"

A to je vaše situace.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 20:49:54 20. 03. 2012
martoo.jpg
HAMMER [2012-03-20 06:19:40]:
To s tebou naprosto souhlasím - až veřejnost to bude zajímat. Kdy ji to bude zajímat? Až veřejnost bude nabádána, ať už jakýmkoliv způsobem, nebo okolnostmi nucena. Dřív to nebude.

Proč musí řadový riskovat aby mohl účelně pracovat? Taky nechápu, ale zatím jsem jiný způsob boje nezažil ani o něm neslyšel. Pokud se člověk rozhodně nějak bojovat, musí mít na paměti, že může přijít negativní reakce ze strany vedení.

MICHAL [2012-03-20 14:07:22]:
Vnitřní transparentnost policie za tohoto stavu bez veřejnosti dle mého názoru nikdy nebude a nepůjde. Jediná transparentnost, která má alespoň nějakou šanci na úspěch, je policie vůči veřejnosti.

Vnitřní transparentnost policie nemůže být, protože by si ji museli vynutit sami policisté a to ve většině. Čím si ji mohou vynutit? Demonstrace? Podívejte se jaký měla výsledek. Peticemi? Na útvaru kolovaly tři a rovněž nic. Odbory? Co kdy pro nás udělaly? Já teda nevím o ničem. Diskuzemi s vedením? Jen ukazují prstem na ty nahoře a rovněž nic.

Co se týče otázky fungování policie, tak veřejnost má zajímat stránka personální, ekonomická a statistická.

Téma čárek se odvíjí od policejních činností, takže v této otázce těžko lze se širokou veřejností nějak hovořit. Už třeba jenom to, že práce policisty nelze vyjádřit statisticky je třeba vysvětlit v nepřeberném množství souvislostí, které pochopí jen policista.

Tlak z vlastních řad je vždy ojedinělý. Bohužel je to dáno tím, že řadoví policisté z různých důvodů, o kterých tady bylo napsáno dost a dost, spolu prostě za jeden provaz netáhnou a v nejbližší době určitě nepotáhnou. To je jistě naše největší slabina.

Veřejnost se za policii nikdy bít nebude. Musí se ale bít za svoje vynaložené peníze a svoji bezpečnost. To se stane pouze na základě uvedených stimulů.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MICHAL 14:07:22 20. 03. 2012
michal.jpg
MARTOO [2012-03-09 18:30:19]:
To, co popisujete - co všechno by mělo být veřejné a k čemu by to vedlo - ano, v tom se vpodstatě shodneme. Snad až na jednu věc. Myslím si, že to zveřejňování by samo o sobě fungovalo očistně, ne až po všetečných dotazech veřejnosti. Ono totiž něco rozhodnout jen tak nebo s vědomím, že někdo má možnost se s mým rozhodnutím seznámit, to je zásadní rozdíl. A nemusí jít ani o plné zveřejňování, ale o transparentnost "uvnitř".

Jako příklad bych uvedl tolik oblíbené odměny. Co to je odměna "za příkladné plnění služebních povinností" nebo "splnění zvlášť významného úkolu"? NIC, jenom opsaný paragraf ze zákona. Když to doženu do extrému, je to nepřezkoumatelné rozhodnutí a jako takové by v podstatě mělo být neplatné, protože neumožňuje odvolání (i když, málokdo se asi bude odvolávat kvůli odměně:-). Pokud by byla povinnost (bohužel, asi daná Interním aktem řízení) udělení odměny opravdu zdůvodnit a interně zveřejnit, ušetřilo by se spousta peněz a co je ještě důležitější, každý by věděl, co konkrétně má dělat, pokud chce myslet na odměnu. Jsem přesvědčený, že by to vnitřnímu fungování policie obrovsky pomohlo.

Pak, co se týká toho, že by veřejnost zajímalo, jak to u policie uvnitř funguje (myslíte čárky a podobné věci); hned vzápětí by padla otázka "A proč s tím nikdo nic nedělá?" Tyhle problémy má přece policie desítky let a skutek utek - ProPolice se sice snaží s tím něco dělat, ale hlavně by s tím měli něco dělat sami policisté. Vím, že to není jednoduché, Hammer v odpovědi Vám píše, že na tom už si vylámalo zuby spousta lidí - ale odjinud než z vlastních řad se fakt nějaký silný tlak na změnu nedá čekat.
Stále hodně lidí je přesvědčeno o tom, že policie svou moc zneužívá - a dokud to tak bude, nebude se veřejnost za policii bít. Proč by to dělala?

Další téma, které jsem zachytil, je zveřejňování statistik o trestné činnosti. Nějaké už policie zveřejňuje, ale data moc nejsou k ničemu. Pracujeme na projektu, který by to měl trochu vylepšit - a postupně se třeba dostat až k situaci, o které píšete. Dva nebo tři měsíce to ještě bude trvat, tady na webu to určitě bude oznámeno.

MARTOO [2012-03-19 17:45:37]:
Za prvé se omlouvám za tu delší odmlku, byl jsem pryč. Má mateřská organizace dělá ledasco, ale budeme samozřejmě rádi za podněty, připomínky atd.
Za druhé, k těm stimulům - veřejnost se zajímá, tenhle web nečtou jenom policisté, novináři jej také sledují, veřejnost která se o policii zajímá také. Ale upřímně - ona to není žádná senzace, že policie špatně hodnotí práci svých lidí. To se ví mnoho let. Senzace je, když se tím někdo nenechá umořit a něco s tím zkouší dělat. Pak to může dotáhnout až do Reportérů ČT:-)
Myslím, že kdyby například odbory nehájily jenom práva na spravedlivé odměnění práce (po právu, samozřejmě), ale více se věnovaly vnitřnímu fungování policie a jeho nedostatkům, jednotlivým kauzám atd. - a medializovaly je, mohlo by to být o něčem jiném. Aspoň do té doby, kdy bude o fungování policie tolik veřejně dostupných informací, že se tím bude moct zabývat sama veřejnost.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:19:40 20. 03. 2012
default.png
MARTOO [2012-03-19 17:45:37]: Musíš ale jít ještě o schodeček níže, aby jsi si řekl, že veřejnost se bude ptát až kdy? No kdy se bude ptát veřejnost na to, co policie dělá, že to je od policie špatné? No až ji to bude zajímat. Máš pocit, že se tomu tak dneska děje? Že dění u policie veřejnost zajímá?

Nechápu ovšem, z jakého důvodu musí řadový riskovat, že se mu bordel nahoře, proti kterému brojí, otiskne na jeho čele. Nahoře se samozřejmě nic nehne a on bude mít štráfek.

Problém toho lejna je, že nadbytečnost přemnožených stupňů řízení to lejno nepustí někam, kde by se s ním něco dělalo. Tohle musíš pochopit. U policie nefunguje zpětná vazba. Proto to lejno pleská o čela těm na chodníku, králíčkové dole si dělají ale lautr co chtějí.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 17:45:37 19. 03. 2012
martoo.jpg
HAMMER [2012-03-19 17:04:43]:
A komu to má tady vyprávět? Nám? Dokud si tady budeme povídat jen my spolu a nebude do našich problému zaangažovaná veřejnost, která se bude ptát našeho vedení, nikdy nic se nemůže změnit. Dokud se veřejnost bude ptát jen nás, my budeme pouze ukazovat prstem nahoru, vysvětlovat svoji pozici a nic se dít nikdy nebude.

Jsou prostě věci, které my řadoví musíme risknout a to právě dopad Tebou uváděného lejna. Máš to stejné jako s tím, když se sám člověk postaví proti nastolenému režimu a snaží se svoji práci vykonávat co nejprospěšněji pro veřejnost, taky svého vedoucího i kolegy ohrožuje padnutím lejna. Vždycky to k tomu patří a těžko to někdy půjde bez toho.

Myslím si, že by jsme spíše měli polemizovat nad tím, jak by to šlo, aby se ledy hnuly. O tom, jak to u policie vypadá, jsme už napsali dost a dost.

Já prostě vidím východisko jedno se dvěma hlavními variantami prvotního stimulu:

Východisko: Veřejnost se musí zajímat o práci policie a vedení policie podle toho jednat.

Varianta stimulu č. 1:
Ze strany novinářů nebo nevládních organizací.

Aby to bylo ze strany novinářů, musí se jeden chytit a uspět, pak se ostatní budou chtít taky přiživit.

Co se týče nevládních organizací, nebudu lhát s tím, že jsem chtěl, aby se do této diskuze zapojil pan Tošovský více. Docela mě mrzí, že se zapojil jen ze začátku. Živá diskuze bude trvat jen pár hodit, psaná diskuze může trvat třeba rok.

Od pana Tošovského jsem si sliboval, že by k tomuto mohl nabádat jak svoji mateřskou nevládní organizaci, tak i ostatní nevládní organizace.

Varianta stimulu č. 2:
Veřejnost začne současným a budoucím stavem policie trpět a doplácet na všechny provedené pseudoúspory, její vedení a hospodaření. Zkrátka bude doslova donucena se o policii zajímat.

Nic jiného jako potencionální východisko nevidím. Je to můj názor a netvrdím, že se jedná o nějaké dogma, ale prostě mi uvedené, dle mé logiky, jen takto do sebe zapadá.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 17:04:43 19. 03. 2012
default.png
MARTOO [2012-03-19 16:39:33]:

Martine, tohle snad nemyslíš vážně?

"Honzade práci policie vykonávají řadoví policisté, jejich činnosti určují vedoucí pracovníci, takže pokud nejsi v konkrétním případě spokojen s prací policisty, je to chyba konkrétního člověka, pokud nejsi spokojen s tím, že policie některou činnost, jenž vykonávat má, vykonává málo a nebo vůbec, Tvé otázky musí směřovat k práci vedení policie."

Kdyby jsi mu za tímhle napsal, že svýma otázkama vystřelí do řad policie naprosto luxusní lejno a to zcela určitě nakonec pleskne o čelo tomu chudákovi na ulici, který je ale oběť celého toho systému, bylo by to naprosto přesné. Já se vsadím, že od mého odchodu se na systému zametání schodů u PČR zásadně zespoda nic nezměnilo.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio