Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Pozvánka na veřejnou diskusi: Veřejná kontrola policie nově a lépe? (REDAKCE)

Veřejná kontrola policie: pozvánka na diskusi
Malostranská beseda
Foto: google.com

Nad Generální inspekcí bezpečnostních sborů se budou 6. března v pražské Malostranské besedě zamýšlet zajímaví hosté při veřejné debatě a příjemném posezení v tradiční "videokavárně" Trick Bar v Malostranské besedě. A Policista.cz by rád na první ze série diskusí, pořádaných centrem ProPolice při Otevřené společnosti, o.p.s., pozval všechny své čtenáře.

Autor: Redakce
Publikováno: 21. 02. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu DAX 18:45:44 13. 03. 2012
dax.jpg
MARTOO [2012-03-13 16:48:47]:
Nechci narušovat science faction s kterou zde pracujete, ale to aby veřejnost a hlavně dnešní novináři se masivně zastávali a podporovali policii nic jiného neš science faction není. Martoo máš pravdu v tom, že mladí policisté a dnes už i staří, kteří se to snaží ještě nějak doklepat se bojí. Pozor né boje s gaunery a zločinem, ale právě chytrolínů z řad veřejnosti, novinářů a v poslední řadě svých nadřízených a vedení, kteří místo toho, aby se svých lidí zastali, tak je spíše potopí, neb se bojí také ,aby nepřišli o svá křesílka. Tak, že po 20letech od sametového zázraku tady máme ustrašenou policii, která se bojí. Dle mého staromodního názoru právě proto, že do toho kafrá a hlavně rozhoduje kdejaký chytrák z civilu, novináři a diletanti ve vedení. Ostatně jako ve všem v tomto zázraku, kde jde všechno od 10 k 5 kromě zlodějny a podvodu.
Víra v zázrak je už to poslední co zbývá. Hodně štěstí

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 16:48:47 13. 03. 2012
martoo.jpg
HAMMER [2012-03-11 21:56:36]:

Zveřejnění tvrzení, že je přebujelý řídící aparát je jedna věc, ale druhá je vysvětlení proč. Na toto téma se dá debatovat až potom, co bude proveden nějaký nezávislý odborný audit a na tomto základě by se zveřejnila výsledná zpráva.

U novinářů je těžké, aby se rozpoutalo nějaké téma jejich publikace, musí se minimálně jeden chytit a uspět. Do té doby raději budou zveřejňovat jen důsledky toho, co se u policie děje. Gró problémů řešit nebudou.

S korupcí mladých policistů je to diskutabilní. Přesně narážíme na tu samou kolizi logiky a skutečného stavu věci. To, co píšeš, vychází z logicky věci, ale zatím jsem potkal jen minimum mladých policistů, kteří by k tomuto měli sklony. Téměř všichni se opravdu bojí a já taky. Co jsem poznal, bojí se i většina starých kusů. O tom minimu těžko spekulovat, nikoho jsem nikdy neviděl vzít.

Co se týče zveřejňování statistik, není na nás aby jsme toto prosadili. V rámci policie toto nikdo nedovolí z důvodů, o kterých píšeš. To si musí vymoci právě nevládní organizace a veřejnost samotná.

Všechno je jen o jednom impulsu. Je nutné veřejnost nakopnout, aby se začala o svoji policii zajímat, pak už to pojede jak domeček z karet. Policie stojí veřejnost nemalé peníze a ve značné míře ovlivňuje její život. Jak jsem již psal, tento impuls musí vyvolat především nevládní organizace a audit, kterému se dřív nebo později policie stejně nevyhne.

Čím víc bude veřejnost bita nastoleným systémem, tím se bude doba uvedeného impulsu blížit. Když impulzem nakopneš veřejnost, chytnou se i novináři a naopak. Mám ten dojem, že do dvou let je tady.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 21:56:36 11. 03. 2012
default.png
MARTOO [2012-03-10 21:27:05]: Souhlasím. GIBS tu bude furt, ať se jmenuje jak chce. Já se s nima setkal vícekrát, jednou jsem byl potrestaný, mladý kolega těžce nezvládl základní jednoduchou věc a já ho nechtěl shodit a nešťastně ještě zasáhl poškozený, kterému jsme zachránili majetek ve snaze nás pochválit. Prostě řekl, že jsem jednal rázně a že se mu to líbilo , že jsem mladému drzému darebákovi pohrozil, že ho řáchnu obuchem, což nebyla pravda. Já mu neřekl ani slovo a sejmul jsem ho tonfou rovnou, jenže to ten poškozený ani neviděl ani neslyšel. :D

Přebujelý řídící aparát: ano, máš recht, ale musím tě Martine upozornit, že tohle už bylo zveřejněno x krát. Žádný výsledek.

Novináři: tak měl jsem možnost přečíst si "zopár" článků o případech, které jsem osobně dělal. Kdybych nevěděl, že je to ten samý případ, o kterém ten novinář píše, nikdy bych to nepoznal, jak to celé dohnětli. Viděl jsem zprávu od tiskové a mohl to porovnat s tím, co vyšlo. Nedá se to ani popsat jak to bylo mimo.

Píšeš velice dobře, že u PČR je dostatek senzací a novináři "by" se divili. Martine, otázka tedy zní logicky: proč se teda nediví? Já jsem měl s pár novináři kontakt, tyhle prasárny jsem jim vysvětloval a nezajímalo je to. Počínaje příplatkem za bordel v rajónu nazvaným rizikový a konče nálezem mrtvého drbana v lese s nějakýma jistě kradenýma věcma v brlohu a kolem od potravin přes chlast a cíga, a přišití mu takových skutků, že z toho byli manageři dobře živí po celý zbytek roku na třech okresech. Tudy cesta nevede, oni to celé nechápou a to je to, co ti říkám. Pro poldu jasná senzace, pro civilistu nepochopitelná věc. Ty si totiž musíš napřed uvědomit, co všecko by musel cívil znát, aby tohle pochopil. To není říct: švindluje se se statistikama. On nechápe jak se tím chrání drbani a pakují se policejní manageři, nechápe souvislosti, nezná ty finty. Byl jediný takový novinářský případ a to v Brně, ale i přes jasný případ s brutálními švindly bohužel pro nich na nějak ještě moc živého drbana, se hlavnímu viníkovi nic nestalo.

S tím TT. Máš částečně pravdu, ale já taky. Mít jako územář dneska třicet čistá ruka (nedojít Langer tak to bylo) a vědět, že máš tolik a tolik odslouženo, že kdyby jsi se teď sebral, dostaneš takovou a takovou rentu, což činí do důchodu tolik a tolik peněz které na zemi nenajdeš, (jde to do milionů) tak se drbanovi s jeho třiceti klacky vysměješ - nerentabilní.

Jenže mít jako mladý při dnešních cenách patnáctku čistého, z toho rentu zcela mizernou a ještě po jaké době, prostě nemít o co dojít když to rupne, to už je lámací hranice braní i pro jinak nedotknutelné. To se nedá okecat.

Jak chceš prezentovat práci managementu? Říct otevřeně jak je to nekompetentní banda darmožroutů? Hmmm, tak do toho.

Procenta objasněnosti vyjadřují celý naprosto zločinný systém panující u Policie ČR. Než se stačíš jako mladý rozkoukat, máš už za sebou na přímý ústní příkaz nadřízeného hajzla nějakou falšovačku, nikoho nebude už zajímat, že jsi ocas a nevíš co a jak, dopustil jsi se trestného činu, máš to vědět a můžeš si klidně stěžovat - ale půjdeš jako první. Navíc si jako ranař vždycky hlavou proti zdi (aneb debil já) stěžuješ služebním postupem u další kurvy přímo nadřízeného tvému vedoucímu, který z toho bere odměny asi třikrát vyšší než vedoucí a který do toho všechny vedoucí oddělení ne že by nějak moc tlačil, ale kdyby se někdo chtěl cuknout, hnedka mu připomene, až po co má ruky od sraček a že bude prostě šlapat lajnu.

Samozřejmě hoši to ututlají, protože sice vědí, že já bych šel jako první, ale oni za mnou. Takže se jakoby nic neděje.

Všem doporučuju!!!! Vynikající výsledky!!!! Přečteš si je hned v následujícím svém služebním hodnocení (lvím způsobem se zasloužil o negativní hodnocení oddělení) a budeš jako já dokonce hrdý na nulu na osobním a když po čase vedoucí usoudí, že jsi pacifikován a chce ti dát nějaké osobní, přijdeš jako já a pošleš ho i s osobním doprdele, že nechceš od někoho, koho jsi šel k policii stíhat a ne poslouchat, ani osobní ani s ním dýchat stejný vzduch. A jsi spolehlivě navěky šlapka. :D


Prevence a rizikový příplatek nejdou dohromady. Konec sdělení a nejede přes to vlak.

No s veřejností hnedka budeš výsledky mít: samý průser, co jakože komu vykládáš. Já dělal besedy s lidma (samozřejmě jen z vlastní iniciativy) a nijak jsem se s těmito názory netajil.
Taky doporučuju!!! To názorně uvidíš, že udavači StB pořád ještě žijí a kdo že ti velí. Martine, nejde to. Tak jak mě to říkal můj poslední nadřízený, on to zkoušel pětadvacet let přede mnou, zkoušel jen zjednodušit spisovou agendu, zkoušel zlepšit maličkosti, nedosáhl jako já ničeho, nejde to. Ani ty ničeho jiného než já nedosáhneš.

Martine, kdyby novináře zajímala problematika policie, na tomto veřejnosti přístupném webu mají všecko.

Pochop, že policie je tady něco jako trpěným zlořádem, tato společnost musí rypákmi ryť zemeguľu ako červené myši, aby si svých četníků začala vážit. K tomu musí dojít, ale díky mladé generaci mladých UB u policie se to bohužel oddálilo, my staří bychom to nechali spadnout na držku, ale vy si myslíte, že to musíte pořád držet nad vodou, že něco změníte. My jsme se jim do krámu nehodili a to hromadně. Musíte se naučit ptát, proč tomu tak bylo a proč chtěli mladíčky místo zkušených poldů. Že to, co tady hodně drsně píšu, vy mladí co nemáte teda v hlavě piliny, postupně jeden po druhém už zjišťujete, že je všecko pravda a že to tak skutečně funguje.

My jsme nenašli způsob jak to změnit a hledali jsme i tam, kde dneska chcete hledat vy. Chcete objevovat dávno objevené, ztrácíte jen čas a energii. S tímhle molochem nejde zezdola hnout.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 21:27:05 10. 03. 2012
martoo.jpg
HAMMER [2012-03-10 07:25:07]:

Podívej, mě se GIBS, IPČR či IMV hodnotit nějak nechce. Pro mě je to kontrolní instituce a pokud se s ní nikdy nesetkám, budu spokojený. Tím, že jsou v jejich řadách stále stejní lidé jsem nijak nechtěl narazit jejich kvalitu, jen jsem poukázal na to, že je jedno pod kým dotyčná instituce pracuje nebo jak se jmenuje, protože pojede v těch samých kolejích ať už na ně má kdokoliv a jakýkoliv názor. Proto mě vznik GIBS nijak netrápí ani nijak zvlášť nezajímá.

Co se týče té stránce zveřejňování, já vím, že nemá smysl někomu povídat o práci policie. Pokud člověk je nezasvědcený, těžko pochopí souvislosti, to je jasné.

Právě proto bych policejní činnosti úplně vynechal a spíše se zaměřil na finanční, personální a statistickou stránku, ta je všude stejná. V tom se občan může ptát leckdy podstatně přesněji než my samotní.

Vem si třeba stránku personálního "stromu" nadřízenosti a podřízenosti uniformované policie. Jeho výhody ti zkušený vedoucí pracovník jakéhokoliv oboru rozebere lépe než řadový policista, který nikdy vedoucí pracovník nebyl. Zásady řízení lidí jsou všude stejné, rozdíl je pak jen v řízení specifických činností.

Co jsem měl možnost poznat novináře, žádný z nich se nepustí na tenký led. Oni se vždy chytí něčeho evidentního a rýpou. U nás by třeba mohli právě do nevýhodných výběrových tendrů na výstroj a výzbroj.

Podívej se třeba na armádu, tam to novináři propírají zleva zprava a vedení AČR musí odpovídat. U nás těch senzací je takové množství, že veřejnost by se divila a novináři se jen živili. Věřím tomu, že dost našich senzací má leckdy lehčí vysvětlení než si vůbec myslíme.

S úskalím zveřejňovaných výší TT s Tebou nesouhlasím. Zrovna v případě nás řadových mají velice dobré informace, dnes každý drban ví, kolik peněz je pro policajta dost a kolik málo. Vždycky to bude tak, že se otázka korupce bude týkat konkrétních lidských povah. Kdo bude chtít, vezme, kdo ne, nevezme. Mám za to, že v tom zveřejnění platu vážně nehraje roli. Spíše by se krásně ukázalo, za kolik darmožroutů našeho vedení by bylo více lidí v ulicích.

Ať veřejnost vidí v jakém stavu má policii a kdo pro ni slouží. Na to má svaté právo a také na prezentaci práce těch, kteří ji stojí a stáli u kormidla. Stejně má právo na porovnání se zahraničím.

Prevenci je schopen dělat každý normálně uvažující člověk. Musí být k tomuto ale veden a mít motivaci. Zásady a principy prevence jsou pořád stejné a chtějí pouze jediné - iniciativu ze strany policistů.

Do procent objasněnosti jsou zapojeni všichni řadoví to ano. Jenže procenty objasněnosti je veřejnost nejvíce obelhávána a my nejvíce ničeni. Pokud se tento systém zveřejňování zprůhlední, chlasty a mařeny už stačit nebudou, naše vedení bude muset vymyslet, jak zvedne ty procenta objasněnosti, samozřejmě ta nejnižší, na jejichž čísla se veřejnost bude ptát.

Diskuze jen mezi policajty nikam nepovede. Čím více je nutné do ní zapojit i veřejnost. Bez ní to prostě nejde. Jinak to bude vypadat přesně jako na tomto webu - mezi sebou si tady budeme pindat a žádný výsledek.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CHIP 20:33:15 10. 03. 2012
Chip.jpg
To Hammer: Tak to asi znáš jinou inspekci než já. Já viděl většinou spoustu mladých arogantních lidiček, kteří předtím viděli policejní práci maximálně z rychlíku, nedokázali provést výslech a trestní řád jim nic neříkal.. Pokud někdo přišel na výslech s obhájcem, tak lítali jako vyplašený můry a nebyli schopni položit kloudnou otázku. Proto taky výsledky jejich práce vypadají jak vypadají.3/4 důkazů soud odmítne a předseda senátu vyjádří podiv nad jejich neznalostí:-) Pravda taky jsem možná mladý nadutý radoby četník, který ničemu nerozumí. Sloužím jen 12 roku...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 07:25:07 10. 03. 2012
default.png
MARTOO [2012-03-09 18:30:19]: K druhému odstavci, kde píšeš, že všechno zůstalo při stejném jenom doplnění toho, co jsi silně přehlídnul dle mého názoru:

V inspekci, ať už se jmenuje jakkoliv, jsou staří zkušení policajti, moji bývalí kolegové, kteří se mnou sloužili. Žýdný z nich není to, o čem tady mnozí píší.
Proti nim, podle keců idiotů tady na fóru, stojí bezesporu mladá ucha. Je to jako by jsi domobranu nahnal proti ostříleným veteránům na frontu.

Kdyby ti veteráni chtěli, budou jednoho za druhým, jak tam sedí nebo stojí, z těch mladých úslužných blbečků (jakými jsme kdysi byli všichni) tahat na vařené nudli. Takové "četníky" by tihle staří psi rozebrali na každé silniční kontrole jak papír od bůčku. Kdyby chtěli. Doporučuju všem těm nadutým rádobyčetníkům, co pořád nechápou, že Inspekčák je taky policajt, se k nim chovat slušně, jinak si s váma vytřou prdele.

Já jsem neměl důvod se inspekce bát, dělal jsem stejnou práci jako oni a dělá ji každý poctivý četník. Bát se jich musejí jen ti, co četníci nejsou.

Martine, dále k tomu, na co by se veřejnost měla podle tebe ptát. Píšeš to krásně, logicky, dává to jasný smysl, ale pořád nechápeš jednu věc:

- zkus někde někomu vykládat jak to u policie chodí, nebude ti rozumět ani slovo. To je jako když se chlapi, co byli na vojně, baví o tom co zažili a v partě jsou lidi, co na vojně nebyli. Ty to absolutně nezajímá, nechápou co to vojna byla, co to byl dévéťák, co jsou to procenta objasněnosti, co to bylo BoRo, co to byl posáďák, co to je káóčko a k čemu slouží... Uvědom si, že k tomu, aby se někdo mohl takto všetečně ptát, musí to být polda, nikdo jiný.

I kdyby jsi nějakého takového novináře navedl na nějaké to téma, řekl mu co a jak, první odpovědí ho každý četník smete ze stolu a vezme mu vítr z plachet. Další věc, které jsi si jaksi nevšimnul: novináře nezajímá nějaká pravda, ale senzace, prodejnost, prachy. Senzace musí být lehce pochopitelná, tohleto je ale velice složitá a propletená problematika.

Bolavá pata policie je jedna: absolutní odtržení od lidí. To je výsledek celého složitého systému, který si hraje sám pro sebe a svoje odměny v řadách managementu.

Ty by jsi zveřejnil TT uniforem? To je jaky by jsi drbanům jasně řekl: tihle chudáci se šestnácti tácy čistého vezmou každou pětibábu! Když to totiž takový policajt udělá jen u pěti lidí měsíčně, má o šestinu větší plat! Když mi půjde na silnici o papíry a dám takovému desítku, má plat vyšší o dvě třetiny. Kdyby se cukal, připomenu mu, jaké odměny si dávají ti nad ním a aby si vzpomněl za co to berou. Jsou to mladí kluci, ti to vezmou.

Za další: když předhodíš veřejnosti uniformovanou tak, jak by měla fungovat policie a jak funguje všude jinde, nesmíš zapomínat, že PČR nemá spokojené, dobře motivované a slušně zaplacené poldy, ale bandu narychlo posháněných dobrodruhů shánějící si místo v céčku poté, co během roku zjistila, kam vlezla. Že nikdo z uniforem není schopen dělat prevenci a že v podstatě hněv veřejnosti obrátíš proti
obětem systému - šlapajícím chodníky.

V Anglii zná svého územáře každý občan, s fotkou, emailem... Jméno, příjmení, hodnost. Tak by to mělo být. Anglie zvládá čtyři body přijetí oznámení od občana četníkem, Česko ne.

Do procent objasněnosti jsou zapleteni skoro všichni řadoví, no ne skoro, ale všichni co spisy dělají, potažmo i ti, co píší třeba jen ohledačky systémem: vrata od stodoly, ke byl vypáčený zámek, z kteréžto stodoly byl traktor ukraden, se v OMČ ani nevyskytují a nikoho to nesere. Vidí to v ETŘ celý okres a co? A nic.

Na koho myslíš, že by to padající hovno dopadlo? Mám ti připomenout pána z Rohanu v Brně? Všichni ti, kteří do toho byli nucení byli potrestáni a on povýšen.

Takže já taky věřím dobře vedenému souboru diskusí. Jenže tam musejí diskutovat ti, co znají problematiku a dovedou si spočítat co vyvolá jakou reakci, aby jsi totiž s vaničkou nevylil i dítě. Tady už žádné "čisté" řešení dávno neexistuje. Při řešení musíš udělat zase spoustu dalších nefér špinavostí.

Martine, já a myslím si že i Dax a další staří psi s tebou strašně sympatizujeme, ale rovnou ti říkáme: o tohle se před tebou snažili jiní a všichni bez jakéhokoliv viditelného výsledku. Nikdo neuspěl, mnozí jsme si posrali naštěstí jen pochybnou kariéru (ale dneska bych měl pětadvacet renty a ne osm a půl) a ztratili jsme všichni spousty času. Tyto tendence maličké části poldů s tím něco dělat byly pořád, pořád všecko marně. Ta drtivá většina čárkomaniakálních líných blbých rucých lumpů je tam pořád, to se musí jen počkat, až vychcípají.




Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 18:30:19 09. 03. 2012
martoo.jpg
MICHAL [2012-03-09 10:47:40]:
Legislativní rámec sice vznikl, ale se stejnými lidmi, jenž vykonávají stejnou práci a pro nás policisty mají ten samý význam. Já vnímám GIBS jako přebarvenou IPČR či IMV s posilněnými pravomocemi, která je odpovědna někomu jinému než doposud byla.

Nedělal bych z jejího vzniku zas takovou bombu. Je to o lidech a ti zde zůstali stejní. Jak jsem dříve psal, nevěřím tomu, že by se pro nás řadové cokoliv změnilo. Možná tak to, že se dotyční boudou chtít ukázat a dokázat veřejnosti, jaká je to pro ni výhoda, že GIBS vznikla. Proto mě její prezentace ani moc nezajímala. Téma "veřejná kontrola policie" však ano.

Právě proto jsem se držel tématu "Veřejná kontrola policie" komplexně. To, že uvedená diskuze měla být jakási prezentace GIBS a jejího postavení, chápu. Jenže jsem předpokládal, že se řešily i další aspekty veřejné kontroly policie. Pokud se toto teprve plánuje, pak právě tímto směrem směřoval můj dotaz - pokud se tato témata neřešila, bylo by dobré na ně rovněž diskuze zaměřit. Kontrola policie jen z pohledu páchání trestné činnosti policistů je moc úzký pohled na věc.

Trestná činnost policistů patří k nejzávažnějším hříchům policie jako celku, ale ne k nejrozšířenějším. Bolavé paty policie jsou někde jinde.

Já osobně chápu veřejnou kontrolu policie jako průhledný systém personálního a finančního aparátu. U SKPV bych byl s tímto opatrný, ale u uniformované policie to jde.

Komplexně bych zveřejnil personální strukturu uniformované policie s konkrétními TT (beze jmen, pouze TT, náplň vykonávaných činnosti, systém přímého mechanismu nadřízenosti a podřízenosti) . Zároveň bych zveřejnil výši platu konkrétních TT, výši rizikových příplatků konkrétních KŘ, balíku finančních prostředků určených pro kázeňské odměňování a osobní ohodnocení jednotlivých útvarů. Výše průměrného nápadu TČ v konkrétních služebních obvodech. Statisticky vyjádřené procenta objasněnosti TČ a PŘ s přesným počtem spáchaných skutků, které budou rozděleny na jednotlivé druhy trestné činnosti. A mnoho dalšího.

Na základě těchto zveřejněných informací by se objevovaly všetečné dotazy na management policie a on by dost skutečností musel vysvětlovat.

HAMMER [2012-03-09 06:37:22]:
Hammere já s Tebou souhlasím. Je to tak jak říkáš, stejně jako Dax a jiní, nejsem naivní.

Rozdíl je ale v tom, že věřím dobře vedenému souboru diskuzí. Pokud nevládní organizace na základě těchto diskuzí začnou tlačit na zveřejňování výše uvedených informací, které by vedly k právě uváděným všetečným otázkám ze strany veřejnosti, jedná se o jistou cestu k lepšímu.

Třeba jen zevrubné členění statistik objasněnosti by krásně znázornilo jejich křivení. Najednou by se některé útvary nemohli tetelit celkovou objasněností 70%, jelikož by na povrch by vylezlo, že majetkové trestné činnosti je objasněno třeba jen 5%, z toho 0% auta, 2% chaty a 3% domy a zbytek nahnali hlavně chlastama a mařenama. Prostě by se přesně ukázala procenta s počtem spáchaných skutků a veřejnost by se začala ptát - jaktože chytáte chlasty a na majetkovou TČ úplně serete? Atd.

Stejné to máš třeba s balíkem odměn. Najednou by se veřejnost ptala třeba na to, jaktože má třeba 10 lidí ve vysokých TT větší balík finančních prostředků pro kázeňské odměny, než třeba 150 řadových lidí s nízkým TT na základních útvarech? Atd.

Dále by vznikaly dotazy, proč třeba policejní prezídium má počet lidí jako několik celých ÚO, nebo proč člověk co řídí 250 lidí, z nichž každých 20 má svého velitele, má ještě zástupce ve stejné TT? Atd.

Nemluvě třeba o dotazech na policejní vybavení. Proč policisté mají třeba plastová pouzdra za 2.500,- Kč, na která si ztěžují a jsou nekvalitní, když třeba za 700,- Kč se dá zakoupit lepší a kvalitnější? Atd.

Pokud veřejnost bude znát náš personální "strom" a finanční stránku, bude určitě rýpat. Jsme dost zajímavé téma, takže novináři by měli svá sousta, lidi svoje otázky a náš management spoustu věcí co vysvětlit.

Právě v těch neveřejných oblastech vzniká ten hlavní prostor pro prasárny, které na tomto webu všichni řešíme.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GRIZZLY 16:06:04 09. 03. 2012
Grizzly.jpg
Podobné veřejné debaty na jakékoliv téma jsou jistě záslužným počinem, ale je otázkou, co pozitivního pro chod policie to přinese v praxi. Vzhledem k mým dosavadním životním zkušenostech jsem v tomto ohledu značně skeptický. Osobně si myslím, že v dnešní době, kdy je celá naše společnost totálně morálně zdevastovaná a vyznává jedinou filozofii - tedy peníze, je třeba za vším hledat právě ty. Jak jsem si zde na fóru někde přečetl: "Kapři si rybník nikdy sami nevypustí." Jako příklad mohou posloužit navrhované úspory u hasičů:

http://www.novinky.cz/domaci/259010-sest-tisic-hasicu-ridi-tri-tisice-uredniku.html

Jestli se tento článek zakládá na pravdě, nepřipadá vám poměr 1 řídící / organizační pracovník na 2 hasiče naprosto neuvěřitelný? A jak se tedy uspoří?

http://www.novinky.cz/domaci/261355-dve-tretiny-hasicskych-stanic-mohou-skoncit-lide-na-po...

Tak nevím...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MICHAL 10:47:40 09. 03. 2012
michal.jpg
MARTOO [2012-03-08 14:39:49]:
Co se týče té kontroly - jasně, občan nemá představu "o čem to je", ale o tom se tady nebavíme. Ta úterní debata se týkala toho, že prostě vznikl nový legislativní rámec veřejné kontroly policie (té části, která se týká trestné činnosti policistů), a ta je podobným způsobem (mimo policii, pod parlamentní nebo jinou "veřejnou" kontrolou) organizovaná ve většině "normálních" zemí na světě. Protože stát skrze to získává legitimitu. Takže jsme se chtěli bavit o tom, jak k té legitimitě může GIBS přispět.
Interní kontrola - ať už se jedná o přestupky, kvalitu manažerského řízení, nakládání s penězi a další věci, o kterých jste psal, tak ty do debaty o GIBS prostě nepatří. To ale neznamená, že se jim nechcem věnovat, naopak. Všechny další debaty by měly být postaveny podobně, jak píšete - posadit vedle sebe lidi se zkušenostmi ze stejných oborů z policie a z civilní sféry, protože principy řízení jejich organizací jsou obdobné.

DAX [2012-03-08 16:38:44]:
To přece nemůžete myslet vážně, že "plná podpora vlády" policii zajistí všechno od technického zabezpečení až po výběr těch správných lidí do vedení, kterým bude mužstvo věřit? Není to jen o penězích - a i když nechci vůbec zpochybňovat, že s penězi je policie u dna, na druhou stranu, ani před deseti lety jsem neslyšel, že by policisté říkali - máme dost lidí, benzínu a času na práci. Situace, kterou se teď prezentuje alarmující personální stav policie, tj. že na oddělení s tabulkovým stavem 15 je jenom 10 lidí, tak ta se přece vůbec nezměnila - akorát předtím k těm deseti byli ještě dva ve škole (a ti dneska nejsou). Atd.
Tyhle debaty můžete chápat i jako pokus rozetnout ten začarovaný kruh, kde policie nemá dost zdrojů, ale o to víc práce, kde řadový četník má pocit, že polovina jeho práce jsou povinné nesmysly, které jenom utvrzují občany v tom, že policie je zbytečná a nemá čas na to přesvědčit je, že to tak není, kdy policie má pocit, že nemá nikde žádné zastání.

HAMMER [2012-03-09 06:26:34]:
Veřejnost má zájem na tom, aby policie nebyla čárkomaniakální - proto je každá "reforma" uvozená heslem "policie z kanceláří do ulic", protože to je to, co chce veřejnost slyšet; bohužel to, že skutek utek, to už je věc policie samé (ale o tom už jste toho tady napsal dost a dost).

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:37:22 09. 03. 2012
default.png
Jo a abych osvětlil to kolegovo oblíbené "mladí úslužní blbečci" na tomto tématu. My staří psi jsme vedení viděli do žaludku, nás nějakýma kydama neošálili ani neokabátili. My jsme je nenáviděli, nešlo s nima hnout. Doslova jsme jim čárky sabotovali.
Vy s nima chcete diskutovat, což je to samé jako střílet do pancíře M1A2 Abrams vzduchovkou. Přesně toto chtěli: získat čas, doklepat to nějak do důchodu nebo na co nejvyšší úroveň renty (to je totéž) a pryč. Po nich potopa. Bohužel pro vás, než to pochopíte, půjdete s "nervy" při každodenní práci do loje.

Jsem už velice zvědavý na Lukášovu zprávu. Doufám že si Lukáš dá záležet a sdělí nám i co je kdo s diskutujících zač, čeho zastánce jako čárkoman atd. Protože je sice krásné co zazní, ale je velice nutné vědět od koho a co zní. Pokud mi bývalý velitel oddělení a dnešní okresní ředitel napřed seká čárky, čárky a čárky, nechává svoje lidi po noční sloužit až do doby než mu přinesou čárečku a jakmile se změní doba začne mlít úplně něco jiného systémem: napište ÚZ že jste mluvili se starostou a tím splníme CP, začne vykládat třeba jak mám venku sloužit, nezbývá než konstatovat, že je to v úplné, hluboké a bezvýchodné prdeli.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio