Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Pozvánka na veřejnou diskusi: Veřejná kontrola policie nově a lépe? (REDAKCE)

Veřejná kontrola policie: pozvánka na diskusi
Malostranská beseda
Foto: google.com

Nad Generální inspekcí bezpečnostních sborů se budou 6. března v pražské Malostranské besedě zamýšlet zajímaví hosté při veřejné debatě a příjemném posezení v tradiční "videokavárně" Trick Bar v Malostranské besedě. A Policista.cz by rád na první ze série diskusí, pořádaných centrem ProPolice při Otevřené společnosti, o.p.s., pozval všechny své čtenáře.

Autor: Redakce
Publikováno: 21. 02. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HAMMER 06:26:34 09. 03. 2012
default.png
MARTOO [2012-03-08 17:17:37]: Já s Daxem souhlasím naprosto a jen doplním jeho argumentaci:
- civilista absolutně netuší o čem práce policie je, ten má díky médiím zafixovány své velmi zjednodušené náhledy typu odposlechy nevinných občanů, Czechtek, pokuty na silnicích a tím to končí.

Je to způsobeno samozřejmě celá desetiletí trvajícím systémem práce, kdy policie veřejnost při své práci absolutně pomíjí a manageři si hrají na svém čárkovém zlatonosném písečku. Aby se mohla veřejnost něčeho chytit, musela by se policie napřed svléknout donaha a vysvětlit, jak celý systém čárek funguje, jak se všechno dělá jen pro odměny managerům a jaké unterhovno je pro tyto lidi občan. Pak bude veřejnost možná mít zájem na likvidaci přebujelého řízení policie, na vypráskání čárkomanů. na ulici. Ale toto co jsem popsal, je vypuštění rybníku samotnými kapříky. Takže bez šance, bez šance. Výsledek celého pachtění policie za odměnami managerů pak je ten, že veřejnost není nejenže ochotna, ale ani schopna policii za současného stavu pozitivně posloužit.

Jinak Martine, kua, víš jak se u policie vždycky šetřilo a šetří? Jen a zásadně na těch dole. Tam se neplýtvá zaručeně, tam se už ani mnohdy nevyjíždí ani mnohdy nešetří... To jsem zažil snad padesátkrát. Pořád něčeho méně, ale vždycky to byly věci pro práci nás dole. Pak došel Íčko a začal vyměňovat fungující staré kvalitní kovové zářivkové tělesa za nové plastové svítící asi půl roku více a pak odcházející na párek a říkal tomu zkulturnění prostředí.

Jediná úspora a to pro policii rozhodující, je vyházet všechnu tu verbež kamarádíčků a rodineček, co dělným denně svou činnosti hází klacky pod nohy, na ulici. Do té doby s tím nikdo nehne.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 17:29:21 08. 03. 2012
martoo.jpg
omylem jsem zmáčkl "enter", takže pokračuju:

rozhodně by na funkcionáře by byl vyvíjen tlak, aby se s dotyčnými prostředky méně plýtvalo. To, že by se neplýtvalo vůbec, to může být v téhle republice zbožné přání.

Zároveň občan a nevládní organizace mohou posoudit strukturu řídícího aparátu. Jde o informační průchodnost, která dále usměrňuje systém velení a rychlost jednání ve věci, a samozřejmě výlsednou efektivitu. V tomto není podstatné, zda se jedná o policejní aparát, nebo třeba aparát banky. Způsob řízení není specifický podle odvětví či oboru, ale podle jeho funkčnosti - buďto funguje a nebo ne. Ten náš nefunguje, proto by bylo dobré, aby se osvětlila jeho struktura.

Zároveň občané mohou posoudit systém kázeňského odměňování, ten je opět ve všech oborech stejný. Mimořádný čin - odměna, kvalitně vykonaná práce - odměna, dlouhodobě vysoká pracovní výkonnost - osobní ohodnocení. Ale aby některým vedoucím funkcionářům odměny a osobní ohodnocení dlouhodobě dělaly pravidelně vysokou část platu a naopak ti, kteří jsou na ulici a pracují pro veřejnost, dostali dvakrát za rok 2.000,- Kč a nebo vůbec nic? To je do nebe volající.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 17:17:37 08. 03. 2012
martoo.jpg
DAX [2012-03-08 16:38:44]:
Daxi já už se k tomuto rovněž vyjádřil a myslím, že oba máme na věc podobný pohled.

Rozdíl je ale v tom, čímž částečně souhalsím s Honzadem, že je škoda odmítat jakoukoliv veřejnou diskuzi, byť si o jejím významu můžu myslet cokoliv. Diskuze je diskuze. Těžko můžeme v rámci veřejnosti hovořit o preventivních věcech, které stojí peníze, nejsou na první pohled vidět, ale dokud veřejnosti neschází, má za to, že je nepotřebuje.

Veřejnost a nevládní organizace těžko mohou komplexně posoudit situaci v policii, natož cokoliv změnit jinak než svými hlasy u voleb. Těžko můžou hodnotit výsledky a vedení např. trestního řízení. Mohou ale posoudit systém řízení lidí, systém výběrových řízení a způsob odměňování, stejně jako donutit dotyčné (policejní prezident, jeho náměstci, krajští ředitelé, ředitelé celorepublikových útvarů), aby se k tomuto museli vyjádřit. Tyto systémy jsou v každé instituci stejné. Jak jsem již psal, jedná se čistě o otázky managementu a ekonomiky.

Pokud se uvedené funkcionáře podaří do těchto diskuzí pozvat a bude na ně vyvíjen tlak ze strany nevládních organizací a řadových policistů, může to s dos věcmi hnout.

Pokud by se podařilo, že se zprůhlední například milionová výběrová řízení, ať už se otázka týká třeba policejní výstroje , služebních vozidel či spotřební elektroniky,

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAX 16:38:44 08. 03. 2012
dax.jpg
Je to asi zbytečné psát, neb vidím,že mnozí do takových veřejných diskusí vkládají naděje na zlepšení situace a nerad bych tyto naděje věřícím bral, každý dojde k svému poznání sám. Policie přeci není o diskuzích a televizních debatách všech možných a nemožných chytrolínů. Policie je vysoce profesní a odborný sbor pro zajištění bezpečnosti a dodržování zákonů a pořádku v této zemi. Do systému a struktury policie by měli mluvit pouze profíci a odborníci na problematiku a ne kdejaký Denver, a v žádném případě ne na veřejnosti.Už jsem to psal několikrát ,pokud policie nebude mít pro svoji činnost plnou podporu vlády se zajištěním všeho potřebného,od pravomocí a techniky, přes platy a zabezpečení až k výběru velitelů od píky,kterým mužstvo bude věřít a bude mít v ně důvěru, tak se může diskutovat a diskutovat dalších 20let s vírou v zázrak. Nezlobte se ,ale jako starý zbrojnoš tomu prostě nevěřím.

PAVELNO - Díky a klídek, nenech se vytočit a drž se. Klidnou službu.


Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 14:39:49 08. 03. 2012
martoo.jpg
MICHAL [2012-03-08 12:23:07]:

Pardon, poslední věty Vašeho příspěvku jsem si nevšiml, takže první polovina prvního odstavce mého příspěvku je mimo mísu:o)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 13:35:39 08. 03. 2012
martoo.jpg
MICHAL [2012-03-08 12:23:07]:

Dobrý den,

již dříve jste uvedl, že se jedná o první z diskuzí, které budou probíhat. Můžete mi říci, tedy alespoň orientačně, kdy bude naplánovaná nějaká další diskuze a jaké hosty, když ne konkrétní jména, alespoň jejich rezort, můžeme dále očekávat? Tato otázka je pro mě osobně, jak jsem již níže ve vláknu uvedl a dále popsal, prakticky nejzásadnější.

Zatím se tedy budeme držet kontroly policie. Pokud mluvíme k tématu "Kontrola policie", máte tím na mysli i kontrolu policie po stránce personální a ekonomické? Policie potřebuje více než jen kontrolu policejních činností.

Policie potřebuje kontrolu efektivity využívání lidského potenciálu (tj. apelace na odstraňování přebujelého policejního aparátu) a hlavně ekonomické stránky (tj. apelace na prověřování nevýhodných zakázek na policejní vybavení, do nebe přerozdělování kázeňských odměn vedení atd.)

Vzhledem k tomu, že tyto dvě stránky, které jsou evidentně dlouhodobě vedeny nehospodárně, a v zásadní míře ovlivňují kvalitu a možnosti služby veřejnosti, je nutné do kontroly policie rovněž zahrnout. Jinak veškerá kontrola bude spočívat v tom, že se pouze posílí bič na nás řadové, který bude "práskat" jako doposud pouze jedním směrem - dolů.

Policie jako taková má problémy ve vnitřní struktuře, jejím způsobu financování a systému velení. Od těchto problémů se odvíjí většina dalších.

Pokud se tyto složky kontroly na diskuzi řešily, pak se předem omlouvám, že se takto táži. Nemohl jsem být na diskuzi přítomen, jelikož jsem vykonával službu. Takže mě případně odkažte na resumé.

Jak jsem již dříve uvedl, stejně jako vy, tak i právnička ligy lidských práv, i jakýkoliv jiný občan, těžko můžete pochopit, jak se cítí řadový policista. Pokud tuto práci nevykonáváte v současnosti, kdy je situace u policie snad nejhorší od revoluce, prakticky nelze si představit, jak policista kontrolu své práce vnímá. Některé absurdity se snad ani nedají slovy vyjádřit, takže ani samotný úzký kontakt se sloužícími policisty opravdu nestačí.

Vzhledem k tomu, že se za poslední dva roky intenzita kontroly činností vykonávaných řadovými policisty několikanásobně zvýšila, je nasnadě začít hovořit o i kontrole vedoucího aparátu policie a jeho činností. V této oblasti již platí ekonomické zásady s zásadami managementu stejně jako v jakékoliv jiné organizaci.

Činnost řízení policistů jako personálu již není tak specifická, jako řízení přímo policejních činností, které vyžadují fundovanost a pochopení situace a podmínek řadových policistů.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MICHAL 12:23:07 08. 03. 2012
michal.jpg
Dobrý den, info bude, ale nebude to hned. Výstup bude samostatný článek včetně videosestřihu; když budou na záznamu slyšet i komentáře a dotazy z publika, vyvěsíme i celý záznam.

Jinak k tomu názoru, který tu už několikrát zazněl - že podobné diskuse nemají smysl nebo ještě lépe, že jich už bylo a že je to jenom na "zavření huby". Nesouhlasím.

Za prvé, takové diskuse smysl mají, protože se spolu setkají lidi, kteří by spolu jinak nikdy nemluvili (třeba šéf inspekce s řadovými policisty, policisté s jejich kritiky atd.) a mají tak možnost se v lecčems navzájem pochopit.

Za druhé, nevím, že by takových diskusí v minulosti bylo mnoho (nepočítaje televizní diskuse); rozhodně ne takových, jichž by se mohl účastnit kdokoli jak ze strany policie, tak veřejnosti.

Za třetí, hubu má zavřenou ten, kdo si ji nechá zavřít nebo ji prostě neotevře, pak ale žádná diskuse není možná. A bez diskuse není tříbení názorů, pak už tuplem nelze čekat, že by se kdekoliv cokoliv změnilo.

Na duben chystáme další kolo, téma i termín se zatím řeší.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:25:30 08. 03. 2012
default.png
PAVELNO [2012-03-07 23:40:27]: Já na rozdíl od tebe aspoň svoji práci představil, ty jen z toho vytahuješ co chceš. Věřím tomu, že se ti aktivní kolegové v práci i v životě zajídají, můj názor na vás lemply znáš taky. Podle mého jsi typickém představitelem dacanů, kteří místo makání dělají těm co makají jen problémy. Nedělat, kňučet a pomlouvat.

To Luka: díky za odpověď.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 02:51:51 08. 03. 2012
Lukas Heinz.jpg
HAMMER [2012-03-07 20:30:34]:

Klid info bude. Makáme na tom aby to mělo hlavu a patu. jak to řekl otec národa J.A. Komenský:" Všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest".

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PAVELNO 23:40:27 07. 03. 2012
default.png
HAMMER [2012-03-07 20:28:10]:
Sorry Hamerku ale takovou nalepku sis zde vytvoril sam, staci si projit par temat...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio