Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Kdo seje vítr, sklidí vychřici (REDAKCE)

Kdo seje vítr, sklidí vichřici
ilustrační
Foto: internet

Asi většina policistů, kteří sledují zpravodajství, viděla zákrok strážníků pražské městské policie v Praze na Andělu. V médiích se o tomto zákroku hovoří jako o nepřiměřeném, a to na základě tvrzení údajných odborníků a právních expertů. Protože náš právní systém je velmi ohebný, lze jeden skutek vykládat mnoha způsoby. Nemyslím tedy, že má cenu zatěžovat čtenáře dalšími právními polemikami. Těch bude kolem této události ještě dost. To o čem chci mluvit jsou možné příčiny a budoucí následky této a jiných podobných události.

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 09. 10. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu DANIK 23:10:24 26. 10. 2012
Danik.jpg
HAMMER [2012-10-26 17:58:16]:
Já říkám Ámen bratři!!!!!!!!!! Halelůja, bratři Ámen.

Tak to prostě je. A to nejsem profesionál na Hammerově úrovni. Kdyby jsme to dělali po Karlíkovsky, tak nás šmejdi sežerou. Já si s polovinou našich šmejdů tykám, a kluci z kriminálky asi se všema. Tuhle mě jeden rozkotačil, když mi říká - Dane, vrátite mi to nářadí, nevíš kde je? No neliskli byste ho?

A jinak Karlíku, samozřejmě že v Praze je tuny recidivistů, ale jak často jednáš s nějakým opakovaně? Já měl na Praze 5, po 3 letech jediného, kterého jsem si pamatoval. Samozřejmě byli jména a lidi, které jsme znal od lidí z OHSky - ale jako místňák jsem téměř žádného neviděl dvakrát. V odpovědi na tvou otázku, ten chlapec, kterého jsem zmiňoval, měl sděleno podezření i obvinění z distribuce, od nás měl osmkrát sděleno za vloupání - nevím jak u Vás, ale u nás se sděluje, až když máme důkazy. Borec soudce ho pustil a ještě mu na sebe dal telefon, kdyby jsme ho zas obtěžovali. A stalo se, obtěžovali. Teď naštěstí i díky nám je někde na východě v ruské oblasti a jen tak se nevrátí. Utekl před trestem i díky nám, nicméně je to lepší řešení pro lidi, který okrádal. Tak jsme mu dali čas na emigraci. A když se jednou vrátí, tak ho dodáme. Prostě u nás je to práce pro lidi ještě stále. Trošku.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 17:58:16 26. 10. 2012
default.png
KAREL-150 [2012-10-26 10:58:23]:

Na otázku, zda jsem někdy dal jako policista někomu otcovskou přespotlamě říkám, že dal. Na otázku, zda jsem jednal podle zákonných norem ČR říkám, že v těchto případech určitě ne. Já totiž odmítal chránit darebáky a posílat do basy pitomce.

No otázku, zda jsem je zmlátil, odpovídám, že nezmlátil, ale vždycky jednou pleštil přes hubu, až letěl sopel na okno. A to jen v případě, kdy se situace jevila na "mimosoudní vyrovnání". Podle jednoduchosti otázek, soráč Karle, ale ty nejsi polda. Takhle se polda nemůže totiž ptát, ten tohle ví.

Jinak v řádně vedených případech (a těch byla drtivá většina) byla (když byla a to jen sem-tam) mlata naprosto v rámci zákona nesrovnatelně horší než jedna otcovská přespotlamě. To bylo vždycky bez ublížení na zdraví, ale tuze tuze bolestivé.

Jak argumentuješ: "Nebo jsi je zmlátil, a ještě jim sděloval podezření a poslal je před soud? Ovšem pak stejně byly v kriminále a následuje tebou popsané kolečko žádné budoucnosti."

Umíš číst? O tom pochybuju po téhle volovině, co jsi napsal.

Na otázku, za jsem kryl zločiny pachatelů odpovídám, že nikoliv, že trest následoval hned a účinně, takže se mi nestalo, aby se jednání takto mimosoudně vyrovnaného opakovalo. Ale znovu ti opakuju a asi dost marně, že to bylo na základě dokonalé osobní znalosti, často po domluvě s rodiči nebo dokonce prarodiči, když "rodiče" poněkud nestačili vystřízlivět atd. Tady si vidíme do talířku, což nejsi schopný nějak pochopit.

Na otázku, zda jsem kryl pachatele, kteří zmydlili drbany odpovídám, že určitě nikoliv. Pouze jsem poškozeného řádně poučil např. co to je nutná obrana, o nutnosti vypovídat v časové ose a ne "nad ní", o nutnosti nevykládat věci jako "myslel jsem" atd atd. Vykonával jsem svoji povinnost do poslední mrtě co se týkalo ochrany slušných lidí. Ochranu drbanů jsem neprováděl, ti už ji měli z mizerných zákonů zajištěnu za moje prachy z mých daní a proti mé vůli.

K tomu případu talířek v čuňi, tak nezapomínej, že tam byla plná hospoda svědků a kdyby jsi něco chtěl obrátit, někdo se natuty někde ukecne, to musí sedět jak zadek na hrnci, jak říkali staří četníci. Kdokoliv tam v té hospodě řekne co mohl vidět a slyšet, nesmí si to odporovat s tím, co vypoví poškozený a ty nemůžeš spolíhat na to, co se stane u soudu. Objektivní pravda je Karle to, co ty nemůžeš znát. To není černé nebo bílé, v řadě případů nemáš šanci zjistit kdo je pašík a co se skutečně stalo na základě důkazů, tady nastupuje osobní a místní znalost, psychologie atd atd.
Ty pracuješ systémem cesty nejmenšího odporu, co nejrychleji spisy vyřídit, pakliže spisy dostáváš a jestli jo, tak nazdar hodiny.

Otázka mého sebeklamu: a není to spíš tvůj sebeklam? Tebe přesvědčovat ani nehodlám, tebe přesvědčí až tě vyperou někde, kde budeš dělat územáře, pak vystřízlivíš z těch svých zákonných bludů. Podle zákona, Karle, třebas platíš daně za faktury, které ti nikdy nebyly zaplacené. Ať je zákon zprzněný jak chce, budeš strkat hlavu do písku a moralizovat ty, co to nehodlají dělat?

Já netvrdím, znovu opakuju, že moje cesta byla správná. Každopádně byla účinná a vracelo se mi to jak píšu.

Úplatky: my jsme na oddělení měli zvláštní systém: každý každému jsme slíbili, že jestli vezme, okamžitě ho natřeme.
Byla jiná doba, platy byly slušné, měli jsme nárok na slušné renty, měli jsme co ztratit.
Dneska je situace jiná, platy mizerné, není o co dojít, brát bokem je ekonomická nutnost a to se vsadím s tebou o co chceš, že k tomuhle bude houfně docházet.

Jenže můj náhled na tohle se nemění: pokud jednou totiž vezmeš, jako polda jsi efektivně v prdeli, nemůžeš už nic, mají tě v hrsti. Ekonomika neekonomika, s nikým už nemůžeš dělat pořádky, všichni na tebe vědí co jsi zač. Už nejsi polda. Jdi vydíratelný a přicházíš o to nejcennější co polda má: klidné spaní.

Vloupačka do malého podniku, poškození dveří, pachatel chycen, majitel se na místo dostavil a seřezal ho jak hada. Jeho bývalý zaměstnanec. Jinak těžký drban aneb drban hrubého zrna. Byl to jeden ze dvou poškozených za celé mojí kariéry, kteří sjednali pořádky na místě. I kdyby byl na místě majitel drbana zabil, udělal bych mu zase zadarmo advokáta co má říkat a co ne. Se slušnýma maximálně slušně, s těma neslušnýma maximálně tvrdě.

Žádné trestné činy co se dají řešit otcovskou přeshubu neexistují. K tomu musíš totiž mít ještě tvárného pachatele.
Bušit do hovada s IQ 47 je jaksi zbytečné, takovému leda prohnat hlavu kulí. Ty jsi, Karle, naprosto mimo realitu. To je další otázka, která evokuje protiotázku: jsi vůbec polda? Samozřejmě jasná hranice ještě napravitelných škod. Jakmile to byl jen zub venku, sranda stranou.

Lidi, kterým jsem dal otcovsky přeshubu jmenovat teda nemůžu, jsi spadl z jahody naznak, ne?

Nebudu ani jmenovat dva případy, kdy jsem to neudělal a udělat měl. Jeden skončil smrtí blbnoucího hocha pod koly náklaďáku a druhý trvalými následky nevinné holky. Ty dva případy mě mrzí, že jsem zavčasu neudělal co jsem měl, ti hoši totiž dneska nezavadí o slušnou práci přesto, že si dobře uvědomují co udělali a šlo to vyřešit chlapsky. Oba dva bez tatínka.

Přeshubu dostali samozřejmě jen ti, co byli ochotni škody plně nahradit, odpracovat to atd. a blbi opakovaně třeba jen kvůli tomu, že je opustila holka.

No ty jestli se o pašíky a jejich motivy a způsob jednání zajímáš, tak sežeru pocukrovanou metlu! Ty nemáš kouska empatie, ty jsi jen fanatický vykonávač spravedlnosti pro darebáky. Teoretik. S pašíkem až když už je hodný, to je trochu brutální rozdíl od toho, když ho musíš v terénu opakovaně napřed zkrotit a když máš možnost vidět následky jejo jednání na vlastní oči. Tady ti všichni říkají, že mlátíš blbosti, ale ty jsi přesvědčený, že jsme všichni cínoví panáčci, jenom ty jsi letadlo. K čemu tebe přesvědčovat? Do terénu s tebou, do první linie, ony tě ty žgryndy přejdou po prvním boji v praxi. :D

Zbabělci žijí nejdéle, hrdinů jsou plné hřbitovy.

Jinak tebe na svoji stranu? Já nechránil drbany ani neubližoval slušným lidem s hlavou v písku. Kdo zlu nezbraňuje, sám se proviňuje.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 17:39:22 26. 10. 2012
Karel.150.jpg
Snad bych ještě policisty samosoudce a vykonavatele trestů odkázal ke shlédnutí filmu Dvanáct rozhněvaných mužů z roku 1957, film je z USA, je v něm obsazen i Jiří Voskovec a je českými diváky hodnocen jako 8. nejlepší film z celosvětové kinematografie, zde je recenze:
http://www.csfd.cz/film/6178-dvanact-rozhnevanych-muzu/

Jsem zvědav kolik z Vás by vyneslo rychlý soud, a podezřelému dalo hammerovo otcovské přeshubu po zadržení, kolik z Vás by nehodnotilo a neprověřovalo svědecké výpovědi, protože se hold náramně hodí do krámu proti recidivistovi, kolik z Vás by toho člověka odsoudilo, jen pro Vaše nevyvratitelné domněnky. Jestli máte celý život ve všem pravdu tak se tu s Vámi ani nemá cenu přít, založte nějaké ultras, svrhněte to tu, a vytvořte tu nejlepší vládu světa, nebo vidíte nějaké jiné řešení?:))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 15:09:37 26. 10. 2012
Karel.150.jpg
DANIK [2012-10-26 12:59:43]: No nezkusil jsem si sloužit mimo Prahu, to nebudu zapírat. Ale, že by byla Praha bez recidivistů? Další věc, je jestli soudce měl podklady pro vazbu či ne, přece jen nemůže stavět na domněnkách policisty, nebo ty by jsi si to jako soudce vzal na triko? Něco jiného je pokud mu policie faktické (nikoli domnělé) náležité podklady dá a soudce udělá chybu či pachatele zlovolně pustí, takže asi tak, i soudce má svou odpovědnost. Vina musí být prokázána to je fakt, který by měl ctít každý.
Jestli jsem se někde vyjádřil tak, že systém funguje, tak jsi asi nikdy nečetl žádný příspěvek ode mě. Ale nechci se dopouštět chyb a sám zaujímat stanovisko soudce a vynášet trest, a nebo podezřelého krýt nedopřát mu soud.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DANIK 12:59:43 26. 10. 2012
Danik.jpg
KAREL-150 [2012-10-26 10:58:23]:
Normálně bych prostě řekl, že ty nejsi policajt. Nicméně fakt je, že ti věřím, že jsi policajt. Další fakt je, že jsi pražský policajt. Já fakt závidím kolegům co dál dělaj v Praze. Nemusí řešit recidivistu, který je rozdělaný za 8 vloupaček a soudce ho pustí - my pak víme, že okrade hromadu dalších lidí, my budeme mít hromadu zbytečné další práce atd. Já bych ti opravdu přál, zkusit si tu práci dělat někde jinde, kde nejseš jen dokumentarista a případný zachránce. Zkusit co to je, být opravdový policajt.

Ale myslet si, že náš soudní trestní systém funguje, tak to chce opravdu silnej žaludek. Já myslím, že jen rád debatuješ a proto máš vždy opoziční názor - tomu co píšeš prostě nemůžeš věřit. Když čtu co tady píšeš, tak se mi chce vždycky brečet i smát zároveň.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 10:58:23 26. 10. 2012
Karel.150.jpg
Hammere, takže ty jsi dával otcovské přes hubu a tím jsi pachatele zachránil před kriminálem, ztrátou zaměstnání a ztrátou budoucnosti a životem pod mostem? Takže jsi pachatele mlátil, vychovával je kryl je před potrestáním dle zákonných norem České republiky? To mi tady chceš tvrdit?
Nebo jsi je zmlátil, a ještě jim sděloval podezření a poslal je před soud? Ovšem pak stejně byly v kriminále a následuje tebou popsané kolečko žádné budoucnosti.
Takže jsi kryl zločiny jak pachatelů, tak těch kteří notorické pachatele mlátili aniž by se jednalo o nutnou obranu? Dokážeš tady v těchto otázkách upřímně odpovědět nebo si budeš dále něco nalhávat do kapsy a kasat se jaký seš frajer?
Pomíjím jakékoli tvé posměšky či urážky, to zvládne každý břídil, pojď se bavit naprosto vážně o tom jak jsi vykonával svou službu, protože by mě to zajímalo. Možná mě i přesvědčíš, že jsi to dělal správně, zkus to. Jenže to musíš umět i bez sebeklamu odpovědět na výše položené jednoduché otázky.
Co třeba situace, kdy kolegovi vláda sníží plat o 2500,- Kč a řekne, že jako důsledek toho nestačí živit rodinu. Je to jeho chyba, že má tak našponovaný rozpočet, nebo se z platu policisty nedá slušně žít? A když si před tebou vezme jednou měsíčně úplatek ve výši 2500,- Kč, toleroval by jsi mu to? Kdyby si před tebou vzal 3000,- Kč, toleroval by jsi mu to? Jak dalece by jsi mu to toleroval a kryl ho? Buď upřímný prosím! Klidně ať odpoví i pan Dax.
Jak dalece budeš krýt toho kdo zmlátí notorického zloděje a nemusí to být po přistižení při činu, prostě třeba po hádce (jako v té hospodě)? Řekněme, když ho zmaluje bez trvalých následků tak ho budeš krýt? Nebo i lehké trvalé následky, těžké či smrt? Odpověz prosím upřímně!
A jaké trestné činy jsi ochoten vyřešit jen otcovskou přeshubu bez kriminalizace pachatele a které naopak už určitě ne? Můžeš jich pár jmenovat? Jak to brali poškození, došlo k narovnání škod?
Můžeš mi jmenovat dva lidi, kterým jsi dal otcovsky přeshubu, a oni ti zaplatili panáka a žijí spořádaný život? Šli před soud či ne? Nahradili škody? Můžu se s ními potkat? Zajímal by mě jejich příběh. Já se často o život pachatelů zajímám a zajímá mě co je k tomu vede. A není to genetika, jak si tady někteří myslí.
Doufám, že nejsi takový zbabělec, aby jsi zde neřekl upřímně své přesvědčení v souladu s kterým jsi vykonával svou službu!
Jinak jsem takřka abstinent, je to má volba, takže o panáky od pachatelů nestojím, ale podání ruky by stačilo. To jestli funguje nebo nefunguje trestní řízení je otázka pohledu, znalostí, zkušeností. Jistě by mnohé mohlo býti jinak, ale předmětem jiné a dalekoobsáhlejší diskuse.
Ale když už se tak kašeš, tak mi fakt bez urážek a posměšků (stejně je budu ignorovat, ale stojím o hodnotu informace) odpověz popořadě na položené otázky, můžeš si mě tím totiž získat na svou stranu!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:08:13 26. 10. 2012
default.png
DAX [2012-10-26 00:31:10]: No ale tohle jsem tu psal už v minulosti, Daxi.

Jo, jsem si na tebe vzpomenul, taková sranda v práci: náš šéf, který se stal kapitalistou i když má pořád rudou knížku, pravil, že vyhráli teď volby. Já mu říkám, že být jím říkám, že volby vyhráli "oni" a ne "my", protože jakmile se dostanou "oni" k moci, tak on, jakožto zrádce, kapitalista a dříč lidí, půjde jako první viset. :D :D

Jinak ještě k tématu právo ve vlastních rukou: nemám ani náznak snahy říkat, že to je tak dobře, že by to tak mělo správně být, abysme si rozumněli. Já s Karlem samozřejmě souhlasím. Krásná teorie. Tak to má být.

Jen říkám, že je lepší právo a spravedlnost aspoň někde než nikde. Lepší v rukou četnictva než nikde. Výkon práva u nás nefunguje, tresty jsou směšné a pomalé, místo odstrašujícího efektu je tady efekt: mě se nemůže nic stát. To, že výkon práva nefunguje, samozřejmě není moje teze, ale dlouhodobě právní veřejností uznávaná skutečnost.

Pak tvrdit, že se to má nechat na tomto právu je jedině o tom, že člověk nevidí ani neslyší, neumí pozorovat, všímat si...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAX 00:31:10 26. 10. 2012
dax.jpg
HAMMER [2012-10-25 18:47:59]:
Hammere já tě nepoznávám, jseš to skutečně ty? To je úžasné, prostě na medaili před rozvinutou zástavou. Lépe by to snad nenapsal ani profesor na fakultě UK
Všechno můžu podepsat.
Obávám se ale, že to Karlovi a podobným zastáncům pseudohumanity, kodexů a všech možných i nemožných lidských práv(ale né už povinností) a rádoby lidumilství, nic neřekne.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 18:47:59 25. 10. 2012
default.png
Ještě Karlovi: samozřejmě, pokud drban neklade odpor, nebude se do něho řezat.

Výjimka je však možná a výchovně nadto velmi účinná: jedna otcovská přes hubu. Opakovaně s touto metodou samotní postižení po exekuci souhlasili a řada z nich na ni dodnes ráda vzpomíná, protože je zachránila od kriminálu. Těch případů jsou spousty, ti lidi jsou dneska spořádaní občané s dobrými zaměstnáními. Apropó: kde by Karle asi byli s tvým etickým kodexem? Napřed v báni, pak by nezavadili o slušnější práci, pak pod mostem.... Tak se zbytečně vyrábí chudáci, ale podle Karla to tak má být.

Podle mého je potřeba zkusit všechno, aby se ničema zachránil a neublížilo se mu. Bohužel nemůžu naprosto za to, že naše tretní řízení a tresty jsou neúčinné a taky nevymahatelné, že se nám drbani z krimu často vracejí v ještě větší formě než byli před ním. Krčit rameny že to nejde a nechat maníka utopit, to umí každý ťápala.

Zachránit ho prostým otcovským výpraskem, když už to jinak nejde, a nechat si za to od něj zaplatit panáka a slyšet poděkování, to je frajeřina, která se tobě nepodaří, ty etický kodexu!

Možná kdyby jsi vytáhnul tu hlavu z písku, tak by jsi si všimnul, že i mezi lidma spolehlivě fungují základy sociálního chování zvířat vyzkoušené miliony let evoluce.

Klasika: mladý sameček vždycky zkouší dobývat teritoria jiných, než dostane přes držku a vytvoří se mu mantinel kam už nesmí. Jen vy, pseudohumanisté, se tváříte, že jste chytřejší než příroda a myslíte si, že se mladému samečkovi dá vždycky domluvit a on to pochopí... Komici. :D


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAX 16:55:14 25. 10. 2012
dax.jpg
HAMMER [2012-10-25 06:07:13]:
Souhlas bez diskuse

HAMMER [2012-10-22 19:47:06]:
Souhlas bez diskuse, jen dodám, že realita je mnohdy ještě "spravedlivější"...

REPLY:KAREL-150
Karle150, možná, že by nebylo od věci poprosit toho tvého boha o procitnutí...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio